Langtidstest: Beretta Kodiak

Annonse

Våt og kald er du på langt nær oppmerksom nok, og skjelvende av kulde er du sjelden i stand til å avgi et presist skudd. Derfor er det viktig med gode klær som holder deg tørr og varm som posteringsjeger, og som også er behagelige å gå med for jegeren som beveger seg mye.

Tekst og foto: Abraham N. Grimstvedt
 
Det er mye å velge mellom i dag, både med og uten Gore Tex eller andre Tex-typer til pris rundt 1500 kroner opp til rundt 7000 kroner for en hel dress. I fjor høst fikk jeg en Beretta Kodiak dress fra Schou (www.schouvapen.no) som er laget for den skandinaviske jegeren, og brukte den flittig resten av høsten. Førsteinntrykket var at den var forholdsvis lett til å være såpass tykk. Det er selvsagt viktigst at en jaktdress er vann- og vindtett, men jeg legger også vekt på at de er så lydløse som mulig, og denne dressen er nettopp det. Dressen er laget av myk og lydløs teflonbehandlet mikrofiber med Gore-Tex Z-liner og Mesh innerliner.

For å begynne med jakken så er den meget behagelig på, med formsydde ermer og skuldre. Spesielt for den som svetter mye er det en fordel at man kan åpne glidelåser under ermene for å få god lufting. Det er stramming både i livet og nederst på jakken og gummiklaffer på skuldrene så ikke riflereimen sklir. Kragen er av myk og meget behagelig fleece og kan også strammes. Merket meg at kragen var spesielt god når det var kaldt, og at jakken er litt sidere bak er også et pluss. Frontglidelåsen er kraftig og fungerte problemfritt og hadde i tillegg klaff med trykknapper.

Jakken har bra med lommer, stikklommer, dype frontlommer med klaffer, varme napoleonslommer og radiolomme med hull for antenne. Et pluss at hullet satt slik at antennen stakk ut til siden og ikke rett opp i ansiktet ved bruk av lang antenne.  Første gangen jeg brukte jakken savnet jeg en innerlomme med glidelås til oppbevaring av jegeravgift/ våpenkort eventuelt andre papirer, helt til jeg fant en lomme parallelt med frontglidelåsen, også med glidelås. Da ble jeg fornøyd. En stor fordel at glidelåsene på lommene og under ermene er vanntette. Mansjettene er av neoprene og kan strammes med borrelås. Disse bør være ferdig justert lenge før du er på post; borrelåser er praktiske, men ikke akkurat lydløse. Det eneste jeg savnet med jakken var en hette og kanskje noen felt med signalfarger. Det hjelper selvfølgelig godt med en signalfarget caps, og er du hundfører så er det en god idè å ha en signalfarget vest utenpå jakken. Men trenden med signalfarger på jaktklær er positiv, og dette bør komme på alt jakttøy, etter min mening.

Buksene er av samme lette, lydløse og behagelige kvalitet, og at den har formsydde knær gjør den meget lett og behagelig å bevege seg i. Den har også stramming rett under knærne med borrelås, som gjør den enda mer behagelig å gå med. Buksen er forsterket på innsiden av benene nederst og også i baken og det er stramming nederst på benene. Som nevnt er jakken litt sidere bak, og buksen er igjen høyere bak for å unngå glip i ryggen. I tillegg har buksen knapper for bukseseler. Buksen har to store skråstilte belglommer med klaffer og to bukselommer med glidelåser. Den som går mye og blir fort svett kan åpne en glidelås på hver hofte for å få ekstra lufting. Jeg likte også godt at buksene er vide nok til at man får dem utenpå støvlene uten problemer, noe jeg har irritert meg over med andre bukser som er i trangeste laget nederst på benene. At du etterpå kan stramme buksebenene rundt støvlene er også et pluss.

Jeg brukte dressen flittig siste delen av jakthøsten og også på en drivjakt i Polen og en jakt i Skottland, og behagelig var tanken som slo meg hver gang jeg brukte den. Heldigvis var det fint vær mesteparten av høsten, men jeg fikk dermed ikke testet dressen i skikkelig drittvær. Men noen regnskurer ble det uten at jeg ble blaut, og da jeg strammet kragen i halsen rant ikke vannet så lett nedover ryggen. Dressen blir riktignok litt blaut utenpå på grunn av den myke overflaten, men det er kanskje prisen man må betale for at den er så lydløs? Det positive er at den tørket forholdsvis raskt, og den var tørr på innsiden. En hette hadde likevel vært en fordel for å holde seg helt tørr når det regner skikkelig. Jeg blir fort varm og svett når jeg går, så luftingen under ermene og på hoftene var kjærkommen og ble ofte brukt.

At jaktklær er lydløse er veldig viktig både for posteringsjegeren, smygjegeren eller for elghundføreren, og det var som nevnt denne dressen. I det hele er dette en dress jeg liker godt da den er passe varm og meget behagelig å bevege seg i.
Prislappen viste kr 5480,- for hele dressen (jakke kr 3350,-, bukse kr 2130,-). Ikke blant de aller dyreste, men likevel en meget god jaktdress.

Som vanlig med Gore-Tex-dresser så tåler naturlig nok heller ikke denne bålgnister. Jeg har ikke oppdaget noen store bakdeler med denne jaktdressen så langt, og har ikke problemer med å anbefale den.

 
Karakter hele dressen: 5
 
+:
Lett, lydløs, meget behagelig
-:
Mangler hette og signalfarger

(Jeger, 5 2014)

Det lønner seg å være abonent, ble det HER

Annonse