Stortest av multiverktøy

Annonse

Kjekt å ha!

Du får helt sikkert bruk for et multiverktøy en vakker dag ... Det er ikke uvanlig at du må reparere noe når du er på jakt. Og når noe først trenger reparasjon, skjer det helst så langt unna hjem, bil og verktøy som mulig. Da kan et multiverktøy eller en lommekniv med verktøy bli redningen.  

Tekst og foto: Wemunn Aabø

Markedet flommer over av ulike mulitverktøy og smarte kniver. Du kan kjøpe de enkleste multiverktøy for en hundrings, eller mer avanserte verktøy til et par tusen. Prisen bestemmes ut fra kvalitet, antall verktøy og smarte løsninger. Det siste på markedet er verktøy som skal kunne håndteres med bare én hånd. I stedet for å vri håndtakene rundt tanga, kan du trekke tanga inn i håndtakene med én hånd. På knivsiden er det laget en bøyle over bladet som gjør at du svinger det ut med tommelen på hånden som holder verktøyet. 

Multiverktøy og lommekniver kan aldri fullt ut erstatte vanlig verktøy, men du får stort sett alltid gjort den lille jobben som du trenger verktøyet til. Kombinasjonen av hendig størrelse, lett vekt og mange verktøy gjør at et multiverktøy bør være en del av jegerutrustningen. 

Mye i liten pakke

Det var nettopp tilgangen til mange verktøy i en liten pakke som var ideen til Tim Leatherman da han i 1983 utviklet det første verktøyet, som han kalte Pocket Survival Tool. Han hadde folk som ville fikse ting selv i tankene da han patenterte originalen, som inneholdt tang, kniv, fil, boksåpner, syl og skrujern. Leatherman`en ble en suksess, og mange produsenter har laget egne versjoner av multiverktøyet. I tillegg har Leatherman videreutviklet sitt eget produkt, og tilbyr i dag en rekke forskjellige verktøy. Men Leatherman var ikke først. I 1891 fikk Karl Elsener, som grunnla firmaet som senere ble til Victorinox, i oppdrag å produsere en kniv for den sveitsiske hæren. Den skulle også kunne brukes til å åpne hermetikk og skru fra hverandre sveitsernes infanteririfle. Kniven, som etter hvert ble kjent som Swiss Army Knife, ble videreutviklet både av Victorinox og Wenger. I dag eies Wenger av Victorinox, men knivene produseres under to merker. Felles for de sveitsiske armèknivene er at de er solid laget og har godt stål i knivbladene og verktøyene. Du får gjerne med en liten tannpirker, penn og pinsett i skaftet på en slik kniv. 

Hva trenger jegeren?

Hva trenger egentlig jegeren av verktøy? Kniv er kjekt å ha. For den dagen jaktkniven ligger igjen hjemme kan du være sikker på at det er nettopp du som feller storoksen. Da er det greit å ha en kniv som gjør at du får vommet ut dyret. Er det også en bukåpner/flåkniv i verktøyet så er det en fordel, selv om du strengt tatt klarer flåingen med et vanlig knivblad. 

Skrujern er det neste du fort kan få behov for. Løsner skruer på våpenet, eller trenger du et skrujern for å stille på sikter, så er det utrolig kjekt å kunne dra opp fra lomma et verktøy som har det du trenger. Noen har faste verktøy, mens andre har bitsholdere slik at du kan ha med deg bits som passer til alle skruene som sitter på våpenet. 

Boksåpner er standard på de fleste multiverktøy, og det er det nok mange som setter pris på. Har du med hermetikk på tur og oppdager at den ikke kan åpnes for hånd, så er det fint å ha boksåpner blant verktøyet. 

Hva du ellers trenger avhenger av smak og behag. Både saks, fil og tang som er herdet for å kutte hard wire kan være nyttig å ha. Like smart kan det være å ha verktøy som låses når de trekkes ut. I alle fall bør knivbladet kunne låses for å hindre at du får eggen over fingrene.  Utvalget av verktøy i de ulike modellene er stort. Her gjelder det bare å finne en du liker. Eller flere? For det er jo kjekt å ha!

Tilbehør

Smarte verktøy og kniver kommer selvsagt med tilbehør. Dersom det ikke følger med vesker til verktøyet kan det være lurt å kjøpe et. De fleste produsenter tilbyr vesker og futteraler i god kvalitet, enten det er laget i lær eller nylon. Veskene kan festes i beltet slik at du alltid har verktøyet lett tilgjengelig. Foretrekker du å ha lommekniven hengende i beltet eller ligge i lomma, men med ekstra sikring? Victorinox har laget den perfekte belteholder med nøkkelring og hurtigkopling. Hva hjelper det med kniv om den er sløv? Gerber har laget et bryne som ser ut som et multiverktøy, men som er to bryner og to slipere for saks og knivblad. Bør definitivt tas med på jakt hvor du tenker å flå, slik at du holder kniven skarp. 

Swiss Card er egentlig ikke tilbehør, men eget verktøy. Vi har ikke tatt de med i testen, men kan nevne at det finnes plastkort på størrelse med kredittkort med kniv, skrujern, saks, lykt og forstørrelsesglass. Putt i lommeboka når du drar på jakt!

Jeger 5-14

Annonse