Stortest av rødpunktsikter! Prikk inn gode skudd med rødpunkt

Annonse


Rødpunksikter kommer i mange varianter. Vi har testet de fleste på det norske markedet. 


På de tubeløse siktene er størrelse og utforming av skjermen de største forskjellene mellom siktene. 


Skytetesten ble gjennomført i skytebenk med anlegg på sandsekker.


Flere av siktene har retikkel i tillegg til vanlig rødprikk. 


De minste siktene er ikke større enn en fyrstikkeske. 

Villsvinet kommer i full fart ut av skogen. Jegeren legger rifla til skuldra, følger bevegelsen og trekker av. Grisen faller, havner på ryggen og dør. Det er ikke vanskelig å bli imponert over rask skyting på løpende vilt med rifle. Har du lyst til å få til det samme, kan et rødpunktsikte være et godt siktemiddel.
Tekst og foto: Wemunn Aabø
 
Sikter på jaktvåpen har gjennomgått en rivende utvikling de siste 50 årene. Da gammelkara skjønte at kikkertsikte hadde noe for seg, tok det ikke lang tid før kikkertsiktet ble dominerende på det meste av jaktrifler. Kikkertsiktet kom på det sivile markedet etter først å ha vært brukt av militære skarpskyttere. Rødpunktsiktene ble også tatt i bruk av militære styrker før det ble vanlig på jaktvåpen. Halvautomatiske rifler som skulle brukes på kort og moderate hold, egnet seg godt for rødpunktsikter.
 
Begge øyne åpne
Rødpunktene har som regel ingen forstørrelse, og teknikken når du skyter med rødpunkt er å holde begge øynene åpne. Da får du en optisk effekt som gjør at det ser ut som du har fullt synsfelt og nesten bare ser prikken som du legger på målet. Prikken trenger du heller ikke å sentrere i siktet. Så lenge du klarer å legge prikken på der du skal treffe, så kan du trekke av selv om prikken står skjevt i siktet. Dette gjør at rødpunkt er et av de raskeste siktene å bruke når du skal skyte kjapt. Du legger rifla til skuldra, legger prikken på målet og trekker av. Dette går normalt raskere enn med kikkertsikter, hvor du må se rett gjennom siktet og ikke trekke av om siktet vignetterer, det vil si om du ser skygger oppe, nede eller i sidene.

Raske skudd
Rødpunktsiktene egner seg godt til børser hvor du skal skyte raske skudd. Noen bruker rødpunkt på hagler når de skyter jaktsti, og treffer godt med det. Men det er først og fremst på rifler og kombinasjonsvåpen at rødpunktet kommer til sin rett. Har du drilling eller kombi og jakter rådyr, skogsfugl eller annet vilt som kan dukke opp raskt på korte hold, gir rødpunktsiktet deg mulighet til å skyte inn hagleløp og rifleløp med samme treffpunkt. Dermed slipper du å ta av og på sikter, alt etter om du skal bruke hagle- eller rifleløp. Skal du jakte storvilt og får tildelt en trang post, er også et rødpunkt en smart løsning. Når elgen passerer på 20 meter og skuddfeltet er trangt, er det viktig raskt å få plassert siktet på dyret. Og på løpende villsvin er rødpunktet suverent, så lenge skyteavstanden ikke blir for stor.  

Kortholdssikte
Når du setter et rødpunkt på rifla, bør du teste det på flere avstander. Siden det ikke er noen forstørrelse på siktet vil du oppdage at du ikke klarer å plassere skuddene like tett som med kikkertsiktet. Det er heller ikke meningen med rødpunktsiktet. Men det bør gå helt fint å skyte storviltprøven, hvor reinfiguren som kjent står på 100 meter. Holder du deg til maks hundre meter bør jakt med rødpunkt være uproblematisk på det meste av hjortevilt, men vær lit varsom med rådyr.

Tror du at rødpunktsiktet egner seg til skumringsjakt? Glem det! Her må du ha kikkertsikte, gjerne med lys i retiklet, som samler lyset og gir et klarere bilde. Linsene i et rødpunkt er laget for at prikken skal projiseres, noe som gjør at lysgjennomgangen ikke er like bra som kikkertsikter. Dette er sikter til bruk i dagslys.
 
Justeringsmuligheter
En periode var svenske Aimpoint nesten enerådende på markedet. I dag er det mange som lager rødpunktsikter, både med og uten tube. Velger du et sikte med tube, vil du oppdage at det er lettere å justere i høyden og bredden. Justeringen er som på et kikkertsikte. På de kompakte er justeringen noe mer krevende. Her justerer du på en lyskilde som ligger bak skjermen hvor prikken projiseres. Du kan fort oppleve at justeringen er noe omstendelig, fordi du løsner projiseringsenheten når du skrur. Dermed kan du oppleve at enheten flytter seg litt når du strammer låseskruen. Men de kompakte slår siktene med tube på vekt og størrelse. Her får du ingen tubeeffekt, for du har ikke noe rør å se gjennom. 
 
Slik testet vi
Vi tar ikke stilling til om du skal velge tube eller kompakt, men har testet siktene ut fra brukervennlighet, tekniske løsninger og byggekvalitet. Testskytingen er begrenset til å se at siktet holder treffpunktet. På grunn av fare for siktefeil ble det skutt på en luftpistolskive på 35 meters hold. Den svarte sirkelen i skiva er akkurat stor nok til at den ikke dekkes helt av sikter med 4 bueminutt store prikker. I tillegg til skytetest er siktene skrudd og justert for å vurdere brukervennlighet, og sett gjennom mens rifla beveges sideveis. Byggekvalitet er vurdert, men produsentens oppgitte data om vanntetthet og støtsikkerhet er ikke etterprøvd.
 
Vinnerne
Testens vinner er Aimpoint Hunter H34S. Siktet er et av de aller beste i skytetesten, fargeavviket på linsene er minimalt, synsfeltet er definitivt størst av alle og justering av lysprikk og høyde/side er den mest brukervennlige på markedet. Når du skyter med begge øynene åpne på en Hunter er det lite som bygger rundt siktet, og du oppnår lett effekten hvor du ser hele synsfeltet og føler at prikken svever.
I kategorien kompakte sikter synes jeg Docter og Zeiss er de beste siktene. Begge har store skjermer og lite fargestikk i optikken. Docters løsning med et deksel som dekker hele siktet og fungerer som bryter som slår siktet på når du tar av, gjør at det blir testens vinner. Zeiss har litt større skjerm og manuell justering av prikken. Men du får ikke et deksel som dekker optikken slik de fleste andre har. Det gjør at Zeiss må dele førsteplassen med Docter i denne testen, selv om Zeissen rent optisk er best av de små. 

Følg med videre her på jeger.no for testene av rødpunktsiktene. 

Annonse