Stortest: Ulltrøyer

Annonse

Stortest: Ulltrøyer
 

Aller innerst

Mange tror at trøya innerst på kroppen er mindre viktig enn genseren eller ytterjakka. På den andre siden kan man stille spørsmålet om nytteverdien av en dyr skalljakke, om det innenfor ikke holder mål. Feil bekledning kan faktisk redusere jaktgleden like effektivt som en knekt geværkolbe, så vi har kikket på rett medisin, nemlig tynne ulltrøyer.
Tekst og foto: Cato Hemmingby
 
Jaktsesongen i Norge er lang og man beveger seg raskt inn i den kalde årstid. Dette, sammen med det faktum at det er store lokale forskjeller hva angår værforhold og temperaturforskjeller, tilsier at bekledning er noe som må tas på alvor. Særlig fordi klærne i utfordrende situasjoner ikke bare har noe å si for komforten, men også for den personlige sikkerheten. Det spiller selvsagt ingen rolle på den varmeste høstdagen, men en vinterdag er det helt annerledes. Valg av undertøy kan slik sett være alt fra betydningsløs til avgjørende. 
Mange vil nok ha litt ulike preferanser til undertøy til de ulike sesonger, og kanskje bruke superundertøy av kunstfiber når det er varmt og finne frem ulltrøya når det blir kjøligere. Det er fornuftig nok. Det viktigste er at man er bevisst i forhold til hva slags undertøy man bruker til jakta, for det er slik man får ut potensialet av klærne som er utenpå dette igjen også. Du får lite igjen for Gore-Tex-jakka til fem tusenlapper, dersom du går med noe som verken isolerer eller transporterer fukt fra det innerste laget. Likeså, dersom du har den gode gamle varianten med en vanlig, tett regnjakke over, er det fremdeles viktig at undertrøya har isolerende evner i fuktig tilstand.

 

Annonse