Stortest: Ulltrøyer

Annonse

Ull er gull i kulda
Når det gjelder materialer er det lett å gjøre en grovinndeling mellom trøyer laget av ull, syntetiske materialer eller kombinasjoner av dette. Hva man skal velge avhenger av så mangt, men type aktivitet, aktivitetsnivå og årstid styrer mye. Skal man ha noe til hyppig trening i barmarktiden med store krav til fukttransport, tørketid og slitestyrke er nok trøyer av kunstfiber å foretrekke. Skal man ut på tur i vinterkulda så er ulltrøya et like klart valg, og så er det en mer fleksibel vurdering om høsten og i overgangen mot den kalde tiden.
Til turbruk er ull egentlig like aktuelt hele året, for nå finnes det alt fra svært tynne materialer, til tykkere utgaver som primært er egnet om vinteren. Ullas fremste fordeler er at den er myk og komfortabel, den isolerer godt, og i tillegg opprettholder ulla isolasjonsevnen bra selv i fuktig tilstand. En annen stor fordel med ull er det ikke like lett setter seg svettelukt i det, slik det vanligvis gjør med kunststoffmaterialer eller blandingsmaterialer med stort innslag av kunststoff. På minussiden er slitestyrken på ulltrøyer normalt noe mer begrenset, men selv de tynne variantene kan holde overraskende godt i dag. I tillegg er tørketiden lenger på ullplagg enn på kunstfibertrøyer. Nå er det også slik at ullplagg fra de seriøse produsentene behandles slik at kløe nærmest er en saga blott – dersom du ikke skulle være ekstremt ømfintlig.
 
Slitestyrke og kort tørketid
Utvalget av undertøy laget av kunstfibermaterialer er stort, og det er egentlig blitt enormt etter at det er kommet mange hybridmaterialet, der man også kombinerer forskjellige kunstfibermaterialer. I gamle dager var det liksom bare polyester i en trøye, men i dag kan en trøye være av både tre og fire ulike kunstfiberstoffer. Uansett er viktige egenskaper på en kunstfibertrøye at det generelt har god fukttransport, bra slitestyrke og kort tørketid. Prismessig så kan dog trøyene fra de store produsentene være på fullt nivå med de gode ullundertøyprodusentene – se bare på plagg til sport og trening. Det som trekker ned på denne kategorien er egentlig bare to ting og det er isolasjonsevnen i fuktig tilstand og at det lettere kan bli sjenerende svettelukt enn tilfellet er med ullplagg. Det første kan ha stor betydning i praksis, det andre er mest sjenerende.
Plagg fra blandingsmaterialer blir i større eller mindre grad hybrider av de to foregående typene, der egenskapene varierer ut fra blandingsforholdet. Det gjør det obligatorisk å studere «vaskelappen», der det skal fremgå hva slags og hvor mye som er benyttet av ulike materialer. Da kan du fort også vurdere hvordan dette virker inn på plaggets egenskaper. Vi mener at en kombinasjon med 80 % ull og 20 % polyamid eller lignende er helt greit, men øker kunststoffinnslaget utover det så må det vurderes nøyere, dersom det er ulltrøye du vil ha.
 
Pris og kvalitet henger sammen
Pris og kvalitet henger som oftest sammen og man får i hovedsak det man betaler for. Det er ikke noe problem å finne undertøy til halve prisen av det du må betale for Aclima, Bergans eller Devold. På den andre siden kan det være at levetiden blir litt kortere eller at stoffet nupper mer. Allikevel er det langt å foretrekke å bruke en billig ulltrøye fremfor å bruke en bomullstrøye.
Hva angår utforming så er det viktigste at snittet og den generelle passformen er bra. I tillegg bør det være god lengde i nedkant, samt flate sømmer som ikke gnager når man går med sekk. Hvis da mansjettene også er ordentlige, slik at de ikke blir slaskete, så er det ikke så mye som kan gå galt. Noe som blir en smakssak er halsutformingen. Noen foretrekker en rund hals og kombinerer det med høyhalset eller skjerf ved behov. Andre vil gjerne ha høy hals, for eksempel med glidelås slik at det er fleksibelt. I tillegg kommer smådetaljer, som tommelhull nederst på ermene, stretchpaneler på deler av plagget eller refleksmarkeringer. Videre er det nå en del trøyer å få med vindtett materiale i front.
Vi har prøvd et utvalg trøyer fra fire veletablerte produsenter som særlig har rettet seg mot friluftsfolket. De tilhører alle sammen det midtre sjiktet når det gjelder tykkelse og isolasjon, og er således gode allroundere.


Jeger 10-14

Annonse