Svalbardrein var nesten utryddet – nå er de over 20 000 dyr

Annonse

Reinen på Svalbard var nesten utryddet ved begynnelsen av 1900-tallet. Den ble ikke fredet før det nesten var for seint. Men nå er den tilbake for fullt.

Svalbardreinen er mindre enn slektningene på fastlandet og sparer energi ved nesten aldri å løpe. De ble nesten utryddet fra Svalbard innen de ble fredet for all jakt i 1925. Nå gir reinen oss viktig innsikt i hvordan streng forvaltning kan få arter til å «gjøre comeback».
Mathilde Le Moullec har sammen med andre forskere gått over 2000 kilometer gjennom fem feltsesonger på Svalbard, for å telle reinsdyr. Nå kan hun slå fast med temmelig stor sikkerhet at øygruppen har rundt 22 000 av dem.
Dette svaret kom ikke akkurat av seg selv. Noen steder måtte Le Moullec og de andre gå 30-40 kilometer hver dag, flere dager i strekk, hele tiden på utkikk etter reinsdyr og isbjørn.
I den andre feltsesongen seilte hun sammen med tre kollegaer i en liten båt for å komme til noen av de minst tilgjengelige stedene i øst og sørvest.

Reddet av god forvaltningLe Moullec tok nylig doktorgraden ved NTNUs Institutt for biologi. Den handler blant annet om den lange og overraskende historien til svalbardreinen, en egen underart av reinsdyr.
Det er en historie som viser hvordan en art kan komme tilbake fra randen av utryddelse, om den bare forvaltes riktig. For vi ser fremdeles effekten av jakt for mer enn 100 år siden.
Det er også en historie om hvordan klimaendringer kan påvirke dyrene i nær fremtid. Resultatene ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Wildlife Management.


Reinsdyr har holdt til på Svalbard i minst 3600 år. De var nær ved å bli utryddet for hundre år siden.
(Foto: Brage Bremset Hansen)

Les hele saken på forskning.no
 
 

Annonse