Ta vare på hørselen!

Annonse

Det er dessverre en realitet at mange av oss som har jaktet en del titalls år, ikke alltid har vært like flinke til å bruke hørselvern.

Når det omsider ble fokus på hvor skadelig det kunne være for jegere å bli eksponert for høye skuddsmell, var dette i første rekke i forbindelse med skytebane og gjentattstøy påvirkning. De få skuddene man tross alt avfyrte under jakta, ble ansett som mindre farlig. Det er først de senere årene man har blitt oppmerksom på at ett eneste skudd kan gi permanent hørselsnedsettelse og/eller tinnitus. Og at man følgelig derfor uansett må være nøye med å beskytte hørselen når det er risiko for høyt og skadelig lydnivå. Det er umulig å reparere ørene for støyskader!

Det finnes en lang rekke forskjellige utgaver av hørselvern i form beskyttende øreklokker, både med og uten elektronisk funksjon. De med elektronisk funksjon er utstyrt med mikrofoner og slipper uskadelig lyd igjennom, men som på nanosekunder stenger skadelig lyd ute. Prisen varierer fra noen hundre kroner for enkle varianter uten elektronikk til et par tusen kroner for de med mest avansert elektronikk. Ulempen med å bruke slike øreklokker på jakt er at de er både ufjampete og tungvinte, i alle fall å gå med. Under posteringsjakt er det noe enklere men likevel er det trolig et fåtall jegere som brukes slike jevnlig.

Imidlertid finnes det nå flere modeller av formstøpte hørselvern på markedet. Testutgaven fra Soundscope er altså formstøpte etter mine ører og passer derfor ene og alene bare 100 prosent til mine øreganger. Selve prinsippet er det samme som ved de konvensjonelle øreklokkene, ved hjelp av en mikrofon og miniforsterker med styrkeregulering kan en følge med på lyder (og samtaler) rundt brukeren, mens et innebygget lukkeelement kutter ved skadelig lydnivå.

Det må være lov å understreke at det krever en viss tilvenning å bruke denne typen hørselvern, og at det er viktig å finne sitt personlige lydnivå. Selv om lydkvaliteten er overraskende god, kan man ofte justere lyden for høyt opp og dermed kan fort forstyrrende lyder som vind, egne skritt og liknende lett bli ubehagelige. Men dette er som nevnt mye en tilvenningssak.

Soundscope pro-tect iHunt er støpt i plast i to sterke farger, rødt og blått, slik at det er enkelt å huske hvilken del som passer til ditt høyre øre og motsatt. Batteriene er av samme type som brukes i mange høreapparater, og man slår strømmen av og på ved å åpne batteriholderen. Batteriene hadde god levetid under testperioden, men det er alltid greit å ha med reservebatterier.
Som tilleggsutstyr kan man kjøpe teleslynge til jaktradio.
 
Soundscope pro-tect iHunt
Materiale: Formstøpt plast. Størrelse: Individuelt tilpasset etter avstøping. Beregnet batterilevetid: Kontinuerlig bruk, inntil 360 timer. Pris: Kr 4990,- (3990,- for NJFF-medlemmer, inkl. slynge). Produsent/forhandler: Starkey Oslo / www.soundscope.no  www.starkey.no
 
Vurdering
Formstøpte hørselvern fra Starkey er trolig de meste brukervennlige som er å få kjøpt.

Annonse