Testing av KITE KSP HD2 2,5-15X56

Annonse

KITE OPTICS HD2 2,5-15x56

Tekst og foto: Alf Martin Bråten  

Finmålt og godkjent

Siste generasjon Kite Optics, som Browning kjøpte rettighetene til, har vært i målebenken. Resultatet er definitivt godkjent.

Etter å ha fått tilgang til en kollimator kan jeg sikrere bedømme riflekikkerter. Riggen består av en plattform med ei «vugge» til kikkerten og et optisk instrument i den andre enden. Sistnevnte er i prinsippet en mono-kikkert med justerbart trådkors.

Sett mot trådkorset i kikkerten kan det avsløre avvik (i praksis treffpunktforflytning) på ulike forstørrelser, om kneppskalaen på retikkelet er korrekt når dette justeres - og om trådkorset går tilbake til "null" etter justering. 

Sjekk av retikkelfunksjon

Og Kite Optics HD2 ser ut til å innfri: 50 knepp på begge kikkerthjulene flytter trådkorset 40 delestreker i høyden og 35 delestreker sideveis på kollimatoren. Det betyr ca 8 mm i kneppet (høyde) og ca 7 mm i kneppet (side) på 100 meter. I praksis altså totalt uten betydning.

Ved tilbakestilling til nullpunktet går Kite-kikkerten også helt tilbake til null. Sjekk av treffpunktet ved zooming gir matchende resultat: Det er ingen avvik sideveis, og ingen avvik i høyden.


foto: Alf Martin Bråten 

God garanti

Retikkelet er gravert i glass. Dette gir et retikkel som ikke går istykker og en distinkt, avgrenset rødprikk. Den kan stilles tilstrekkelig svakt for bruk i stappmørke, og har lys nok til en sommerdag – så lenge batteriet virker, da.

Bildekvaliteten må imidlertid fortsatt vurderes med de øynene jeg er født med. Lystransmisjonen er på hele 93 prosent, og synsfeltet på 2,5-14,5 m på 100 meter, avhengig av valgt zoom. 

Vanntetthet er godkjent etter et døgn i fryseren, etterfulgt av et bad i varmt vann. Jeg kan imidlertid ikke si noe sikkert om levetiden. Da kan det være verdifullt å merke seg garantivilkårene: Det er ikke mange leverandører som står oppreist bak en livstidsgaranti lenger.

KITE KSP HD2 2,5-15X56

Tekniske spesifikasjoner: Nitrogenfylt «tube», testet fra -20 til +70 gr C. Gripevennlig ratt for retikkelbelysning. Elleve lysposisjoner med «Av»-posisjon mellom hver.

Garanti: Livstid.

Vekt: 687 gram. 

Mellomrør: 30x145 mm.

Øyeavstand: 98 mm.

Synsfelt: 14,5-2,5 m på 100 m.

Parallaksejustering: Nei. Fabrikkjustert på ca 90 meter.

Retikkelvandring: Ca. 170 cm på 100 meter. 

Retikkelplassering: Tysk nr 4A-I- i andre bildeplan (ikke medforstørrende).

Vurdering:

Pluss: Meget bra bilde. Vanntett og støtsikker. Behagelig nattbelysning. Nøyaktig og tydelig kneppskala. Livstidsgaranti.

Minus: Ingen påfallende.

Pris: kr. 15.190,-. 

Terningkast 6

Leverandør: www.nordskog.com 

Kite Optics hoved.jpg:

KIKKERT I BENK: Kollimatoren er et instrument som avslører de fleste optiske feil. 

Kite Optics detalj 1.jpg: 

NØYAKTIG: I dette knutepunktet ligger det store krav til nøyaktighet - og Kite innfrir. Rattet for belysning er forøvrig gripevennlig og byr på problemfri justering.

Kite Optics detalj 2.jpg:

PÅ KJØPET: Medfølgende «flipp flapp»-lokk er en spennende og sterk linsebeskytter fra Canada som lyder navnet Tenebræx.

Annonse