testing av våpen, nye M18 Mauser

Annonse

Velsmurt lansering av nye M18 fra Mauser

Vanligvis blir nyheter fra de store våpenprodusentene sluppet på vårens IWA-messe i Tyskland. Mauser gjorde et smart grep med å sende ei kasse med tre salgsklare våpen til våpenforretninger over hele verden.

Tekst og foto: Abraham N. Grimstvedt

Når velkjente Mauser kommer med en nyhet på riflefronten, er det ingen tvil om at det er markedsføringsfolk som har hengt i (skyte)stroppen for å få maksimal valuta for penga: Kasser som inneholdt tre Mauser M18-rifler ble solgt til våpenforretninger over hele verden uten at de visste annet enn at den inneholdt nykommeren. Alle forretningene skulle åpne kassene 20. januar presis klokken 10.00. 

Som om det ikke var nok med dette smarte PR-utspillet: Vanligvis tar det en god stund fra produkt blir presentert på IWA til de er å få kjøpt i forretningene. Nå fikk butikkene rifler klare for salg allerede på presentasjonsdagen. Her ble det smidd og solgt mens skytejernet var varmt! 

20. januar var JEGER til stede under åpningen av Mauser-kassa hos Jakt & Friluft i Arendal. Det var eier Are Venemyr som fikk gleden av å åpne kassa. Det var vel forventet at det ville være mer folk til stede for å overvære åpningen, men det ble likevel solgt en M18 ganske raskt. 

Sniktitt i kassa

Skjønt – helt jomfruelig var ikke den første kasse-åpningen her til lands: 10. januar ble norske våpenjournalister invitert av Norma AS til åpningen av en kasse – inkludert prøvskyting på Løvenskioldbanen! Så da Henrik Pedersen fra Norma AS åpnet kassen og tok en Mauser M18 for første gang i hendene, sto derfor journalistene rundt og klødde i fingrene etter å få ta på og teste. 

Mauser M18 så bra ut ved første øyekast, med klassisk kunstfiberstokk med gummierte flater på pistolskjefte og framskjefte. Prisen er ikke uinteressant for jegere og skyttere – og her kom kanskje den største overraskelsen: Introduksjonsprisen er så lav som 9990 kroner, og veiledende vil senere ligge på 10.990,-.

God samling

Under kasseåpningen i Arendal kom kommentarene raskt om at rifla er veldig lik Sauer 100, men at de likte inntrykket fra Mauseren bedre. Bare tiden vil vise om Mauser M18 kan utkonkurrere Sauer 100 og ikke minst Tikka T3, som er meget populær blant de rimelige rifle-modellene.

På Løvenskioldbanen konstaterte vi raskt at testrifla i .308W fungerte bra og hadde et godt avtrekk. Turen gikk deretter til skytebenken for å se om presisjonen var like tilfredsstillende. Testriflene med Mauser-dempere fra A-Tec ble testskutt med Norma 150 Jaktmatch, 150 Tipstrike, 170 Ecostrike og 180 Oryx. 

Med de tre førstnevnte patronene fikk vi gode samlinger, men ikke fullt så gode med 180 Oryx. Det ville vært helt «innafor» som jaktsamlinger, men vanligvis gir Oryx meget gode samlinger med det meste av rifler og løp etter min erfaring. Uansett, presisjonen var likevel lite å sutre for her! 

Spår suksess

Riflene var behagelige å skyte med. JEGERs utskremte falt derfor for fristelsen og prøvde tre skudd stående på elgfigur. Det ga tre treff i senter med ganske god samling. Litt flaks, men det vitner om at rifla har godt avtrekk og er god å skyte med. 

Min spådom er at dette vil bli en suksess blant norske jegere som vil ha mye for pengene. Rifla har det aller meste en jeger kan ønske seg av ei jaktrifle: God stokk av bra kvalitet med gummierte grep, god funksjon, treposisjons-sikring, femskudds-magasin, ståldeler av god tysk kvalitet, kjempegodt stillbart avtrekk og bra presisjon. Og så til den prisen da gitt! 

PS: Les mer utførlig testrapport på neste side!

Syntetisk sliter

Mauser har et godt rykte og gjør ikke skam på det med M18. Det er ei topp jaktrifle, særlig for førstegangsjegeren som vil ha et rimelig og godt jaktredskap!

Tekst og foto: Abraham N. Grimstvedt

Dagen før den offentlige lanseringen av verdensnyheten Mauser M18, fikk jeg ei rifle til test. Jeg hadde riktignok både sett og skutt med rifla 10 dager tidligere, under presseslipp på Løvenskioldbanen. Men en mer utførlig titt og test på rifla var faktisk noe jeg så fram til.

Jeg ble like fornøyd som under det første møtet med rifla: Den kompakte, klassiske syntet-stokken tiltaler meg og har ikke den hule lyden som mange syntet-stokker på billige rifler har. Denne vitner om god kvalitet, og har gummierte grep som gjør rifla god å skyte med. 

Smart snake

Også kolbekappa er passe myk. Spesielt med denne er at den enkelt og raskt kan tas av. På innsiden er det et rom med plass til en Boresnake pussesnor. Jeg håper at det etterhvert vil gå an å få forskjellige tykkelser på kappa, slik at kolbelengden raskt og enkelt kan tilpasses skytteren. Kolbelengden her er 35,5 cm, men alltid noen som trenger den kortere eller lengre. 

Rifla er ellers produsert i stål med kaldhamret pipe. Sikringen er lettbetjent og lydløs. Det går også fint å betjene den med votter/ hansker på, en ubetinget fordel på en kald vinterdag. 

Godt avtrekk og mating

Det stillbare avtrekket er bra, og avtrekkeren kjennes bred og behagelig. Det uttakbare magasinet med kryssmating tar 5 skudd + et i kammeret. Boksmagasinet er lett å fylle opp med patroner, og kan også mates ovenfra. Det siste er en fordel dersom man er i tidsnød under jakta. For å løse ut magasinet, trykker du inn en nedsenket knapp rett foran det. 

Bolten går forholdsvis glatt og lett med kort hevarmsløft, slik at du ikke slår så fort borti kikkertsiktet ved rask repetering. Bolten har tre låsklakker og to utstøtere. 

Alle riflene kommer ferdig gjenget for lyddemper (15 x 1). Testrifla kom med en Hawke Vantage 2,5-10 x 50 i Warne Maxima QD hurtigringer og baser. 

Lovende samling

Så var det klart for testskyting av rifla som var i kaliber 308W. Et godt kaliber til det meste, samt presist og lett å skyte godt med på grunn av vennlig rekyl. 

Jeg skjøt først inn rifla med Norma 150 Jaktmatch og fikk en første treskuddsamling så god som 21 mm. Bra begynnelse!

Deretter skjøt jeg med ni forskjellige patroner i benken min og også mer skyting i jegerstillinger for å teste funksjon og skytekomfort. Her er resultatene med gjennomsnittet for tre treskuddserier på 100 meter:

Norma 150 Jaktmatch: 22 mm

Norma 170 Tipstrike: 25 mm

Norma 150 Ecostrike: 32 mm

Norma 180 Oryx: 31 mm

Norma 165 Oryx: 29 mm

Geco 170 Teilmantel: 27 mm

Geco 170 Target: 18 mm

Geco170 Plus: 28 mm

Hornady 150Fmj: 21 mm

Som testen viser, har Mauser M18 god presisjon med dette løpet. Dette duger til det meste av jakt og skyting. 

Altetende tysker

Under pressevisningen på Løvenskioldbanen ble det skutt med tre forskjellige jaktpatroner, noe som ga en samling på rundt 50 mm i elektronikkskiva. Var det bare tilfeldig at løpet på testrifla hadde likt treffpunkt med forskjellige patroner? 

Vi tester på 100 meter og fyller magasinet med tre patroner; 180 Oryx, 150 Ecostrike og 170 Tipstrike og skyter på samme blink fra skytebenken. Det gir en treskuddsamling så god som 23 mm! At man får samme treffpunkt med tre forskjellige jaktpatroner er en stor fordel. Faktisk gir alle patronene under testen så og si samme treffpunkt. Veldig bra! 

Det må likevel legges til at det er med dette løpet, selv om våpenet under pressetesten indikerte det samme. Dette må selvfølgelig testes i hvert enkelt M18-løp. 

God under praktisk bruk

Under skyting stående med lang arm og sittende med støtte på knærne kjennes rifla meget god å skyte med. Mating og utkast går uten problemer. Tomhylsene spretter elegant ut uten problemer i det hele tatt. 

Avtrekket er stillbart fra 1000-1500 g. Dette gjør rifla god å skyte med. Stokkens gode grep passer meg godt - ja, det er en fryd å skyte med M18. I tillegg til godt grep gjør den gummierte overflaten også at rifla ikke blir så kald å holde i vinterstid. 

I strupen på Sauer

Introduksjonsprisen er på kr. 9990,-, noe som er billig for ei rifle som dette. Veiledende pris vil ligge på kr. 10.990,-. Ved lansering leveres kaliber 308W og 30-06, men vil straks få følge av 6,5 x 55. Ifølge Mauser kommer 243 Winchester, 7 mm Rem mag og 300 Win mag fra juli 2018.

Førsteinntrykket etter litt skyting er veldig positivt. Jeg tror dette er et godt valg for jegere som ikke vil legge altfor mye penger i ei rifle og likevel ha god kvalitet. 

Det er ingen tvil om at det er mye på Mauser M18 som er likt Sauer 100, så som sikring, magasinutløser og bolt med to utstøtere og tre låsklakker. Uansett ser det ut til at Mauser har gjort en god jobb og fått til ei god rifle til en meget gunstig pris. 

__________________________________________________

Mauser M18, kal 308W m/ Hawke Vantage 2,5-10x50 

Løpslengde: 56 cm

Riflelengde: 106 cm

Vekt rifle: 2,9 kg

Vekt pakke: 3,8 kg
Stokk og kolbelengde: Rett klassisk syntetstokk, 35,5 cm

Pris rifle: 10.990,-
+
God stokk med gode grep.

Bra presisjon.

God funksjon.

3 posisjonsikring.

5 skudds boksmagasin.

Mye for pengene.

-
Ingenting negativt her. 

Terningkast: 6 

Importør: Norma AS ( www.norma.as)

Annonse