Ulvetispe på harry-tur

Annonse

En GPS-merket ulvetispe fra Hedmark har gjennom våren vandret over svenskegrensa til Sør-Sverige. Mangel på «ledige ungkarer» kan være grunnen, tror ulveatferdsekspert Runar Næss.
Den norske ulvetispa har iløpet av noen måneder vandret fra Hedmark, via Värmland, Örebro og Östergötland til Kalmar i Sør-Sverige, skriver den svenske avisen barometern.se.
Ulveatferdsekspert Runar Næss sier det er vanlig atferd for ulven å forlate familien for å finne seg en make, men at mangelen på «ledige ungkarer» i Norge kan ha ført til en lengre vandring for nettopp denne ulvetispa. – Ulver har et biologisk instinkt til å finne partnere utenfor familien for å unngå innavl. Det finnes veldig få ulver i Norge og det er allerede en del innavl i de norske familiene, sier Næss.
– Hvis tispa finner en ulv av det motsatte kjønn og et egnet område å etablere seg, kan være starten på etablering av ulverevir i Småland, sier Håkan Sandvik, prosjektleder for den svenske delen av Scandinavian forskningen Skandulv, til den svenske avisen Barometern.

Les mer om saken på www.nrk.no

Annonse