Magnum brukes i noen grad som en salgsfremmende betegnelse på patroner som egentlig ikke er ekte magnumpatroner, men som heller lurer kunden til å tro at de har større punch og drepeevne enn standardpatroner. Men selvsagt finnes det også patroner som er ekte magnumpatroner.
Ordet magnum betyr «stor» på latin. Magnumbetegnelsen ble trolig først brukt i vinindustrien. Sannsynligvis er det her våpenindustrien også har hentet betegnelsen fra. Men blir det mer vilt med hjem ved bruk av magnupatroner?
Hva er magnum
En standard haglpatron er 67,5 eller 70 mm etter at den er avfyrt. Man skulle da tro at en magnumpatron er 76 eller 89 mm. Ja, og nei: Problemet er at magnumbetegnelsen ikke er en industristandard når det gjelder haglpatroner.
En magnumpatron kan være lengre enn 70 mm, men magnum brukes også for 70 mm patroner som er ladet hardere enn det som er vanlig. Så hvis vi legger til grunn en definisjon om at en magnumpatron er lengre enn 70 mm eller har hardere ladning enn standard jaktpatroner, er vi på skiva.
Hva er så «hardt ladd»? Der er heller ikke alle enige (det skal ikke være enkelt…). Det viktigste er for så vidt ikke hva som er definisjonen, men hvordan magnumpatroner fungerer i bruk. Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Målt og veid: Hvilken er den beste magnumpatronen? Testskyting må til!
Gjennomføring av testen
Langt fra alle magnumpatroner på det norske markedet er med i testen, rett og slett fordi utvalget er ganske stort og uoversiktlig. JEGER har derfor fokusert på et lite, men representativt utvalg av en del mye brukte magnumpatroner.
Alle patronene ble testet på 20 meters hold der et gråpapir var festet utenpå en tykk bunke papir.
Treffbildet ble bedømt ut fra hullene i gråpapiret og deretter telte vi antall gjennomhullede ark i papirbunken til det arket som siste hagl stoppet mot. Det ble skutt tre skudd på denne måten, og gjennomsnittet ble deretter beregnet.
Merk at resultatene i denne testen er fra skyting med to ulike hagler; en Browning Maxus og en Beretta 686 – begge haglene med improved modified choke (trekvart) og improved (kvart).
Hadde jeg brukt flere forskjellige hagler, kunne muligens resultatet blitt litt annerledes. Tendensen var likevel den samme hos begge testhaglene, og de var ikke uenige om hva de likte.
Myter og fakta
Mange tror at en magnumpatron dreper bedre eller mer effektivt enn en vanlig haglpatron. Gitt at vi er godt på riktig side av maksavstand med hagle, så dør ikke dyr annerledes eller bedre av et smell fra en magnumpatron versus en standardpatron.
Guide: Slik jakter du sjøfugl fra kajakk
Men dersom skuddavstandene begynner å bli lange med litt kvist og kvas i veien eller vi jakter hardskutt vilt, så er det greit å ha mer trøkk i frasparket når vi krummer fingeren rundt avtrekkeren.
Dette er for øvrig en av ulempene med magnumpatroner: Med økt fart, øker også rekylen – og det er ganske så merkbart selv for erfarne jegere. Faren er at jegeren blir redd rekylen, stopper svingen, rykker i avtrekkeren eller lukker øynene – eller alt på en gang. Resultatet kan bli bomskudd.
Treffbilde
Ofte blir det hevdet at magnumpatroner har dårligere dekning og mer rufsete skuddbilde enn standardpatroner. Stemmer det? La oss se hva som ble resultatet i testen:
Tendensen sammenliknet med standardladninger med samme haglstørrelse viser seg å være klar: Haglsvermen fra magnumpatroner er jevnt over mer ujevn, men haglene trenger dypere inn.
Test: Jakt- og fiskekajakken Old Town Bigwater PDL 132
De peneste svermene i JEGERs test oppnådde vi med Nitedals Magnum med hagl nr 2, mens de mest ujevne kom fra Rottweil Super Magnum og SB Magnum.
Men merk deg dette: Også de to siste er fullt dugende så lenge du jakter på større viltarter som gås, rådyr og rev. Uregelmessighetene i svermen går ikke utover svermens totale dekning, så forskjellen for større vilt blir dermed mest teoretisk.

Ekstra skyv: Skal du jakte på stort vilt som for eksempel rådyr, kan det være kjekt med litt ekstra dytt bak haglsvermen.
Inntrengning
Med større fart, burde vel haglene trenge dypere enn med standardpatroner? Ja, det stemmer. Men forskjellen er trolig mindre enn det de fleste forventer:
Dypest inntrengning har SB Magnum, med B&P Mythos Magnum like bak. Forskjellen er på over 10 prosent med #1-hagl i SB mot #2 i Mythos. Sammenlikningen er altså ikke 100 prosent vitenskapelig korrekt, i og med at vi sammenlikner mellom ulike haglstørrelser:
Med ulik diameter og egenvekt vil selvsagt inntrengningen bli noe forskjellig.
Les også: Vær klar – rådyrjakt kan by på annet vilt også
Litt skuffende var resultatet fra Nitedals Magnum med 5’er-hagl, som bare klarte 52 ark i snitt. Riktignok er det kun en 42 grams ladning i en 70 mm-hylse. Imidlertid testskjøt jeg FOB Heavy Gold, som trengte gjennom dobbelt så mange ark med 2 gram lettere ladning i duplex-versjonen 2/4.
Men FOB Heavy Gold er ikke med i testen, da produsenten kaller det en «heavy» ladning, ikke en magnumpatron. Med #2-hagl gjorde imidlertid magnum’en fra Nitedal en svært så god jobb.
Konklusjon
Grunnet slunkne lagre hos importørene inn mot jaktstart fikk vi ikke testet alle patroner i samme haglstørrelse. Vi må derfor ta utgangspunkt i de patronene som faktisk er med i testen.
Det er vanskelig å gi et klart svar på hva som er den beste. Personlig vil jeg si at det avhenger av hva du skal jakte på:
Ingen av patronene er dårlige, og jeg kunne fint dratt på jakt med alle uten skepsis i magen. Men ingen imponerer heller stort. Unntaket er inntrengningsevnen hos B&P Mythos i #2: Patronen er høyt verdsatt av mange, og ikke uten grunn.
Personlig hadde jeg likevel heller valgt B&P Super Magnum ut fra resultatene i min hagle: Den synes jeg gir en god middelvei med tanke på skuddbilde og inntrengning.
Imidlertid er den over dobbelt så dyr som SB Magnum. Tar man pris med i betraktningen, er nemlig dette testens vinner: Det er den billigste patronen, men SB Magnum hevder seg likevel svært så bra.
Jeg er likevel tilbakeholden med å kåre den til «Best i test» uten å ha prøvd den i flere haglstørrelser: Ser du på forskjellene som jeg fant hos de tre variantene av Nitedals Magnum, forstår du hva jeg mener.
På bunnen av min rankingliste havner Nitedals Magnum #5, men med hagl nr 4 og spesielt nr 2, går den svært pent og gir generelt de jevneste skuddbildene.
Slik sett bekrefter testen nettopp langt på vei en av påstandene rundt magnumpatroner: De gir ikke så jevnt skuddbilde som normalladninger, ikke i de haglene jeg skjøt med i hvert fall.
Derfor står JEGERs råd fast: Prøveskyt før du drar på jakt! Det er ikke gull i alle løp selv om det står magnum på esken.
Sellier & Bellot SB Magnum
Kaliber: 12/76 mm
Haglnummer: #US1
Ladning: 53 g
Kommentar: Noen hull, få randhagl,
minimalt med klumping
Svermdiameter: 65 cm
Inntrengning: 131 ark
Pris: 12,60 kr/stk
Importør: Schou AS, www.schouvapen.no
FOB Magnum Gold
Kaliber: 12/76 mm
Haglnummer: #US1
Ladning: 53 g
Kommentar: Pen sverm, noe randhagl og lite klumping.
Svermdiameter: 45 cm
Inntrengning: 109 ark
Pris: 13,50 kr
Importør: Schou AS, www.schouvapen.no
Baschieri & Pellagri B&P Mythos Magnum
Rottweil Semi Magnum
Kaliber: 12/70 mm
Haglnummer: #US2
Ladning: 40 g
Kommentar: Ok sverm i litt høyt og smal format, lite klumping men noe randhagl
Svermdiameter: 45 cm
Inntrengning: 118 ark
Pris: 14,90 kr/stk
Importør: Norma AS, www.norma.as
Baschieri & Pellagri B&P Super Magnum
Kaliber: 12/76 mm
Haglnummer: #US2
Ladning: 56 g
Kommentar: Noe randhagl, jevn sverm, ikke klumping
Svermdiameter: 55 cm
Inntrengning: 101 ark
Pris: 30,92 kr
Importør: Magne Landrø AS, ww.landro.no
Nitedals Magnum
Kaliber: 12/70 mm
Haglnummer: #US2
Ladning: 42 g
Kommentar: Veldig jevn sverm, mini-
malt med randhagl og lite klumping
Svermdiameter: 35 cm
Inntrengning: 94 ark
Pris: 16,99 kr/stk
Importør: Norma AS, www.norma.as
FOB Magnum Gold
Kaliber: 12/76 mm
Haglnummer: #US3
Ladning: 53 g
Kommentar: Lite hull, noe randhagl, lite klumping, jevn sverm
Svermdiameter: 40 cm
Inntrengning: 95 ark
Pris: 13,50 kr
Importør: Schou AS, www.schouvapen.no
Baschieri & Pellagri B&P Mythos Magnum
Kaliber: 12/76 mm
Haglnummer: #US4
Ladning: 46 g
Kommentar: Litt hull og litt ujevn sverm, men null klumping
Svermdiameter: 55 cm
Inntrengning: 94 ark
Pris: 27,68 kr/stk
Importør: Magne Landrø AS, www.landro.no
Nitedals Magnum
Kaliber: 12/70 mm
Haglnummer: #US4
Ladning: 42 g
Kommentar: Noe randhagl, lite klumping, ok, men høysmal sverm
Svermdiameter: 40 cm
Inntrengning: 75 ark
Pris: 16,99 kr/stk
Importør: Norma AS, www.norma.as
Nitedals Magnum
Kaliber: 12/70 mm
Haglnummer: #US5
Ladning: 42 g
Kommentar: Ujevn sverm, mye randhagl, tendens til hull
Svermdiameter: 50 cm
Inntrengning: 52 ark
Pris: 16,99 kr/stk
Importør: Norma AS, www.norma.as