Hjemmelading - Veiledning og utstyrstester

Alt om hjemmelading

Hjemmelading er et godt alternativ for deg som skyter mye. Men hva må egentlig til for å lade egne patroner hjemme, og hvordan finner du favorittladningene til din rifle? JEGER har laget en veiledning på hva du bør, og ikke bør gjøre ved hjemmelading, inkludert krutt- og utstyrstester.

Hjemmelading av ammunisjon
Hjemmelading kan være et godt alternativ for jegere som også er aktive skyttere og andre som vil ha kontroll på ammunisjonen sin.

Noen velger kanskje hjemmelading for å få billigere patroner, mens andre vil ha en hobby hvor man kan skreddersy patroner for sitt eget våpen og få superpresisjon. Hjemmeladeren har også større utvalg i kulevekter. Har du et litt sært kaliber hvor det er vrient å få tak i fabrikkpatroner er det en nødvendighet at man lader patroner selv.

Ved hjemmelading kan du gjøre gode patroner og kuler enda bedre og mer presise ved å lage dine egne varianter tilpasset di rifle.

Det som påvirker hjemmeladet ammunisjon mest, er kuleutforming, kulevekt, kruttype, kruttmengde og hylse. De mest ivrige tester også forskjellige patronlengder. Med så mange variabler kan det ta litt tid med å teste ulike ladninger før du finner fram til den optimale patronen. Her får du gode tips.

Utstyr til hjemmelading

Å lade en patron er i utgangspunktet ganske enkelt: Du presser hylsen tilbake til sitt opprinnelige mål, bytter ut den brukte tennhetten med en ny, fyller opp med passe mengde krutt og setter på plass ny kule.  Hjemmelading er derimot ganske utstyrskrevende, og det er mange fallgruver underveis.

Hjemmelading må utføres med nøyaktighet og etter alle kunstens regler. Det er ikke hobby for en slurvete og utålmodig person. Heller ikke er det noe for den som strekker grensene og ukritisk lader for å få høyest mulig hastighet.

Det finnes mye ladeutstyr å velge mellom, men start gjerne med et komplett ladesett.

Du må ha ladepresse med riktig hylseholder for kaliberet, die-sett, kruttvekt, trakt, gradfjerner, hylsefett, avfettingstoff og et skyvelær.

Dessuten trenger du selvfølgelig ladekomponenter, det vil si hylser, tennhetter, krutt og kuler.

Etter hvert vil du kanskje skaffe kruttmål, hylsetrimmer og trommel til å vaske hylsene i. Men dette er ikke noe du trenger for å starte.

Hornady Lock-N-Load Classic Kit er et enkelt og oversiktlig ladesett for nybegynnere. Her får du mye for pengene.

Vi har testet kruttvekten Lyman Gen 5. Dette er en presis digital kruttvekt som er enkel i brukt.

Ladebok

Du vil også trenge en ladebok. Ladeboken er en bok med «oppskrifter» på ladninger, kalt ladedata. Du må ikke finne på å ukritisk bruke ladedata som blir delt på sosiale medier! Har du ikke ladebøker, så finn heller ladedata på hjemmesidene til kule- og kruttprodusentene. 

Jeg ville uten tvil valgt den norske Ladeboken eller Normas Lademanual, som begge har sikre ladninger med tilgjengelige kruttyper.

Som hjemmelader i mange år har alltid ladekomponentene fra Norma vært mine favoritter. Norma har meget strenge kontroller på sine produkter, noe som gjenspeiler seg i krutt, hylser og kuler av meget god kvalitet. Akkurat slik som med fabrikkammunisjonen. 

Den nye ladeboken til Norma har ladedata for hele 87 kaliber fra 222 Rem. mag til 505 Magnum Gibbs med Normas krutt og kuler som de bruker i sin ammunisjon. En ladebok som alle hjemmeladere bør ha.

Komponentvalg

Hvilken kule du bruker, kommer an på hva den skal brukes til og om presisjonen blir god nok. De fleste løp har sine særegenheter, og liker noen kuler og krutt bedre enn andre. 

Dette må bare prøves i hvert enkelt våpen/ løp med forskjellige ladninger. En av mine rifler gikk stort sett bare godt med ett krutt. Så byttet jeg løp, og rifla skjøt plutselig gode samlinger med flere kuler og krutt.

Det lønner seg å studere ladeboken for å finne ut hvilket krutt som passer til kaliber og kulevekt. Begynn med noen få kruttyper og prøv deg frem til du finner det kruttet som gir best presisjon med de forskjellige kulene.

Dersom prisen er viktig kan man spare litt ved å bruke skytterlagskruttet til Norma, som er noe rimeligere enn andre typer krutt. Skytterlagskruttet har den samme gode kvaliteten, forskjellen er bare at brennhastigheten kan variere litt. Anbefalt max- og minimumsladning står derfor på boksen sammen med hastighetene og varierer fra lot til lot.

Selv bruker jeg mye Norma 11, som er samme krutt som Norma 203-B og Norma 15, som er det samme som MRP. Men det er viktig at man bruker ladningene som står på boksen og aldri starter med max-ladning her heller!

Uansett, jeg føler meg alltid trygg med ladekomponentene fra Norma hvor både krutt, hylser og kuler har jevn og meget høy kvalitet.

Mange velger å støpe kulene selv. Dette er den aller billigste løsningen, hvis man sammenligner med prisene på kuler i norske nettbutikker.

Vi har testet kobberkulene Barnes TTSX og TSX både som fabrikkpatron og til hjemmelading. Kobber har lavere egenvekt enn bly, og lettere kobberkuler kan gi bedre inntrengning enn tyngre blykuler.

Etter siste forskriftsendring kan man bruke kobberkuler helt ned i 120 grs til storvilt. For dem som er vant til 180 grs i .308, høres det kanskje altfor lett ut. Men du vil bli overrasket over hvor gode lette kobberkuler er, og hvor dypt de går. Jeg har skutt mye vilt i utlandet med dette, og har bare positive erfaringer.

Jegere og bøffel skutt med Barnes TSX
Bøffelvelter: Barnes TSX er kanskje den beste kula du kan bruke på bøffel. Her er det tykk hud og grove bein som krever god inntrengningsevne.
hjemmelading hjemmeladning rifle patroner riflepatroner jaktammunisjon
KOMPLETT: Et ladesett har det viktigeste du trenger for å lade patroner. Her er et ladesett fra Hornady.

Ladepresse

Det er flere typer ladepresser og fabrikat å velge mellom. De mest vanlige er O-presser og karusellpresser.

O-pressen er en sterk og god ladepresse, med kjente fabrikanter som RCBS, Hornady, Redding og Lyman. Uansett hvilken av disse du velger, har du en ladepresse som passer bra for lading av riflepatroner. 

Hornady Lock-N-Load Iron Press er en tung og god ladepresse med høyre/venstremulighet.

Skal du lade pistolpatroner eller rettveggede riflepatroner som krever minst tre dier, er karusellpresse et godt valg. Her kan du skru fast opp til 6 dier på «karusellen», slik at du bare dreier mellom hver stasjon/ operasjon.

Du slipper da å skru av og på dier, slik du må med en vanlig enstasjon-presse. Du kan også skru fast et kruttmål i stedet for die. RCBS, Redding og Lyman har gode karusellpresser.

Du har også den litt mer spesielle enstasjonspressen Forster Co-ax. Der skrus ikke diene fast, men skyves enkelt ut og inn i et spor. Du trenger ikke hylseholder, da denne regulerer seg selv etter kaliberet. Her sparer du også mye tid, særlig ved lading av flere kaliber.

Progressive eller automatiske ladepresser er for den viderekommende, og ikke noe man bør begynne med før man har god erfaring med hjemmelading. Når alt av dier og kruttmål er stilt inn, er det stort sett bare å mate med hylser og kuler, samt dra i handtaket. Da lader du flere hundre patroner i timen.

Dillon, RCBS og Hornady har gode progressive presser. Men dette er ladepresser som passer best for erfarne hjemmeladere.

Vi har testet

hjemmelading hjemmeladning rifle patroner riflepatroner jaktammunisjon
SPESIALPRESSE: På Coax-pressen bytter du dier raskt og enkelt uten å måtte skru.

Die-set

For å presse hylsene slik at de passer i kammeret igjen, bruker man en «sizing» eller kalibreringsdie. Denne har en nål i bunnen som samtidig med pressingen støter ut den brukte tennhetten. 

Du kan også presse hylsene med en neck-sizer som kun presser halsen og støter ut tennhetten. Dette gjør ladeprosessen raskere da du slipper å smøre hylsen og ikke minst å vaske av fettet igjen. 

For å sette på plass ny kule, brukes en seater-die eller kuleisetter-die. Skal du lade pistolpatroner eller rettveggede riflepatroner, trenger du en ekspander-die som utvider munningen på hylsa.

Vi har skrevet en steg for steg guide til kalibrering og smøring av blykuler.

hjemmelading hjemmeladning rifle patroner riflepatroner jaktammunisjon
DIE-SETT: Kuleisetter-die til venstre og kalibrerings-die til høyre (hhv. seater-die og sizing-die).

Innstilling av utstyr til hjemmelading

Når du har montert ladepressen i en solid og stødig benk, må du stille inn diene slik at de presser hylsene til de akkurat passer kammeret de skal skytes i. Dersom du soter hylsehalsen, kan du lett se at du presser ned til overgang hals/skulder.

Du kan også presse litt etter litt til hylsen akkurat går i kammeret. 

Du må huske å bruke en hylseholder som passer kaliberet du skal lade, og det er veldig viktig at hylsene smøres med hylsefett ved helpressing. Presser du for lite, vil ikke patronen inn i kammeret. Det samme kan skje om du presser altfor mye.

Presser du litt for mye, setter du skulderen tilbake og hylsene revner mye fortere. De skal bare presses til det ikke er nevneverdig motstand når du lukker igjen sluttstykket.

Patronhylser

Til hjemmelading lønner det seg å bruke engangskutte hylser fra samme rifle patronene skal brukes i, eller nye fabrikkhylser. Det er forskjell på veggtykkelsen fra de forskjellige fabrikantene, og det lønner seg å lade alle patronene med samme hylsetype.

Sorter hylsene etter både fabrikat og antall omladninger. Hylser med ekstra tykke vegger kan skape høyere trykk. 

En patronhylse av godt fabrikat og med nøyaktig pressing, holder mange omladinger, men det er viktig å holde styr på antall. Studer hylsene nøye hver gang de skal lades, og kast dem som får antydning til sprekker. 

Ladepressene har egen hetteisetter, men jeg liker best en separat. Det er viktig at hettene settes helt i bunnen av hettelommen og ikke stikker utenfor hylsebunnen. Gjør de det, kan du få problemer med kamring eller klikk.

Halspresser (necksiz’er) du hylsene, vil de etter hvert utvide seg så mye at de ikke vil kamre etter noen omladninger. Da må de helpresses. 

Litt avhengig av kammeret, blir også hylsene for lange etter hvert. Da må du trimme lengden, det vil si frese hylsehalsen til riktig lengde. En enkel måte å sjekke dette på før det er for sent, er å prøve om en kule passer i halsen før ompressing. Gjør den ikke det, må du korte den ned med en hylsefres.

Riktig hylselengde finner du i ladebøkene.

hjemmelading hjemmeladning rifle patroner riflepatroner jaktammunisjon
KARUSELLPRESSE: Karusellpressen kan ha flere dier og kruttmål, slik at du sparer mye tid og arbeid. Bakpå står et godt og nøyaktig kruttmål, som også gjør jobben lettere.

Krutt

Når hylsene er ferdig presset med ny tennhette, er det klart for fylling av krutt. Bruk en kruttvekt og vei gjerne hver ladning til å begynne med. Sett hylsene på et hylsebrett slik at du har oversikt og oppdager dersom det er for mye eller altfor lite krutt i noen av dem. 

Etter hvert kan du gå over til å bruke et godt kruttmål som stilles nøyaktig inn. Det går mye raskere. Kontroller likevel kruttmengden på kruttvekten av og til. 

Det er flere kruttfabrikanter å velge mellom, men det mest praktiske er å begynne med kruttene til Norma og Vihtavouri som er godt representert i Ladeboken. Disse kruttene har jevne brennhastigheter fra lot til lot, men det er en god vane å starte et par grains lavere ved bytte av kruttlot. 

Finn hvilken type krutt som er best egnet til kule og kaliber. Start med en lav ladning og gå sakte oppover til du finner en ladning som gir god presisjon. Gi blaffen i om du ikke får den høyeste hastigheten, og start aldri med max ladning! Aldri! 

De forskjellige kruttene har forskjellige brennhastigheter. Du kan derfor få komprimerte, men likevel sikre ladninger med de mest saktebrennende kruttene. Sikre kruttladninger som gir god hylsefylling og bra presisjon er det aller beste.

Da er også sjansen for overtrykk mindre. 

Men vær alltid nøye og hold orden på ladebenken, så du ikke risikerer å fylle på feil krutt eller sette i feil kule. Ha kun en kruttboks for hånden av gangen. Et rasktbrennende krutt i stedet for et saktebrennende som ladningen er beregnet for, kan gi farlige situasjoner med sprengt våpen og skadet skytter som resultat!

Hovedbudskapet er å ikke la det gå automatikk i det å starte med for mye krutt. Men det ligger faktisk også en fare i å bruke for lite: Det frarådes fra faglig hold å gå under anbefalt minimumsladning.

Særlig gjelder dette med store hylser og langsomtbrennende krutt. Hva som egentlig skjer – og hvorfor – er veldig komplisert. Jeg foreslår at vi bare nøyer oss med å godta at det er sånn.

Per nå er det er full stopp i transporten av krutt. Det skyldes nye endringer som treffer alle transportører i Norge.

hjemmelading hjemmeladning rifle patroner riflepatroner jaktammunisjon
HVA SKAL MAN VELGE: Det er godt utvalg i kuler for hjemmeladeren. Du kan velge det som passer best til din jakt og rifle.

Kuleisetting

Når kruttet er på plass og hylsene kontrollert for mulige feilfyllinger, er det klart for å sette på «korken» – det vil si kulen. Kuleisetter-dien må innstilles ved at man skrur ned til den stopper mot skulderen og skru litt opp igjen. 

Patronlengden kan du finne i ladebøker med forskjellige kuler og stille inn dien, slik at patronen får riktig lengde. Du kan også finne patronlengden selv for å tilpasse ditt kammer best mulig.

Du kan for eksempel stikke en pussestokk mot låst bolt og merke av i enden av løpet. Så stikker du inn en kule mot bommene i løpet og merker av den nye lengden. Avstanden mellom merkene minus 1-2 mm blir da max patronlengde. 

Du kan også klemme inn hylsehalsen så vidt og sette inn en kule, for så og kamre den veldig forsiktig. Når du da tar ut igjen hylsen med kule, har du max patronlengde etter at den er kortet ned 1–2 mm. Det er for å få litt friflukt mellom kule og riflebommer. 

Deretter må du sjekke om patronlengden passer i magasinet, og om kulen sitter dypt nok i halsen. Det siste er som en tommelfingerregel kaliberets mål. Altså skal en 6,5 kule sitte minst 6,5 mm ned i hylsehalsen (+ eventell boat-tail) – eventuelt at kulen har fullt hold i hele halslengden. 

Husk å prøve om de første patronene passer i rifla før du lader alle, så unngår du kjedelig dobbeltarbeid!

Vi har flere rutinerte hjemmeladere på laget som deler sine erfaringer og triksene de bruker i jakten på den perfekte hjemmelagde patronen. Vi tester også flere farikkpatroner til hjemmelading, som jaktkula Berger VLD hunting.

hjemmelading hjemmeladning rifle patroner riflepatroner jaktammunisjon
GLADE HJUL: Treskuddsamlinger som dette på 100 m, varmer en hjemmeladers hjerte.

Krymping

Noen hylser skal helst krympes inn i en krymperille på kula. Dette gjelder særlig rettveggede hylser og kaliber med kraftig rekyl. Du setter da kula så dypt at toppen av halsen sitter rett under øvre rillekant, skrur opp kulestempelet igjen og skrur ned hele dien til den har satt hylsehalsen tilbake tilstrekkelig så den holder et godt tak i rillen.

Så skrus kulestempelet ned igjen på kula, og du får ferdig krympet patron når kula settes i.

Til slutt er det viktig at du vasker av fettet på patronene. Bruk gjerne teknisk sprit på et papir og vask alle hylsene godt. Dette er viktig, siden en patronhylse med fett øker trykket bakover på sluttstykket.

Til jaktbruk pleier jeg alltid å veie alle kruttladningene med ladevekten og i hvert fall sjekke at alle patronene kamrer lett. Det er kjedelig dersom du kiler en patron i kammeret akkurat i det øyeblikket storoksen står og ser på deg!

hjemmelading hjemmeladning rifle patroner riflepatroner jaktammunisjon
STIKKPRØVER: Det kan lønne seg å ta stikkprøver fra kruttmålet.

Lytt til smellen

Vær særlig på vakt hvis rekyl eller smell uteblir eller kjennes annerledes. Det kan nemlig skje med både hjemmeladet og fabrikkladet ammunisjon, dersom det av ladetekniske årsaker bare finnes litt eller intet krutt i hylsa. 

Trykket fra tennhetta er faktisk nok alene til å drive kula fram i pipa. Helt ufarlig selvfølgelig – så sant du bare oppdager det og fjerner kula. 

ødelagt låsekasse ved hjemmelading
AFRIKABLÅS: Kassa ble svekket ved å frese ut lengden slik at den fungerte med en .375 H&H-hylse. Full hylse med pistolkrutt og 200 grs kule, og fremdeles .308-pipe. Også denne gangen ble det bare ødelagt hylse.

Oppdager du det derimot ikke, men skyter et nytt skudd, er du i den største fare. 

Ta en titt på bildet av den revnede pipa øverst. Forestill deg hvordan det ville vært å holde rundt denne stokken i skuddøyeblikket.

Lykken her er at akkurat denne mekanismen holdt, så du hadde antakelig sluppet med tap av en hånd. Men hva om selve låskassa hadde eksplodert to tommer foran ansiktet ditt?

Som hjemmelader er det flere grøfter å falle i: Det er for eksempel fort gjort å oppleve trykkforskjeller ved å benytte forskjellig type hylse.

Den perfekte patronen

Å finne den perfekte patronen for din rifle og jakt, kan kreve en del tid og eksperimentering. Det er mange kombinasjoner som kan testes – kuletype/ vekt som passer jakten, kruttype/ mengde – ja, til og med tennhette og hylsetype.

Et eller to grains med krutt opp eller ned kan være avgjørende for presisjonen, samtidig som du ikke må gå på akkord med sikkerheten. Mest mulig krutt er ikke oppskriften på en god hjemmeladet patron.

Start alltid et par grains lavere til å begynne med, og gå aldri rett på maxladning! 

Jakter du i varme strøk, er det enda viktigere å ha trykk som ikke er på grensen høyt. Patronlengden kan også noen ganger ha innvirkning på presisjonen. Men det er viktig at du har litt friflukt, med avstand fra kule til riflebommer. 

Å finne en ladning som gir supergod presisjon, gjør hjemmelading til en fin og spennende hobby. Når du kommer frem til blinken og skuddene sitter som et stort raggete hull, da har du funnet den ideelle ladningen. 

Etter hvert som du har ladet en del, kan du utvide og investere i progressiv ladepresse for å lade hundrevis av patroner pr time. Gled deg til en hobby som trolig også gjør deg til en bedre skytter!

Test av Hornady Lock-N-Load Iron Press

Vi testet Hornadys Lock-N-Load Iron Press: En ekstra tung kladd støpejern gir denne pressa status som størst og kraftigst i klassen.

Hornady Lock n load iron press ladepresse
Lock-N-Load Iron press: Ladepressa fra Hornady er størst og kraftigst i testen
Hornady Lock-N-Load Iron Press

Pris: 7038 kr for Hornady Lock-N-Load Iron Press kit

skala
6/10

Ladepressen fra Hornady kan vel kalles hybrid, med elementer av både C og O.

Legg særlig merke til Lock-n-Load systemet der du skrur dien ned i en bushing som igjen settes ned i pressetoppen og vris en sjettedels omdreining. Så er dien ferdig justert til neste gang. Hylseholderen sikres med ei skive som samtidig guider hylsebunnen inn og ut av pressa.

Vi har også testet Hornady Lock’n Load Classic Kit.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Høyre/venstremulighet

Lock-n-Load systemet

Skive for låsing av hylseholder og styring av hylsa.

MINUS

Ingen åpenbare

Test av Hornady Lock’n Load Classic Kit

Synes du det er gøy å skyte, men litt dyrt? Da kan hjemmelading med Hornady Lock’n Load Classic Kit være en grei start.

Hornady Lock’n Load Classic kit til test
Grei start: Hornady Lock’n Load Classic kit er en grei start hvis du vil prøve deg på hjemmelading.
Hornady Lock’n Load Classic Kit

Produkt: Komplett ladesett for nybegynnere

Innhold: Enstasjonspresse, kruttmål, kruttdrypper, kruttvekt (digital), kruttrakt, hylsefett, hylsebrett, 3 dieforinger, gradfjerner, tennhette­isetter, engelsk ladebok (obs, amerikanske kruttsorter)

Veil: 4799,-

Importør: Jakt & Friluft AS

skala
4/6

Spørsmålene er mange når man vil begynne med hjemmelading. Hva er «må ha», og hva er kjekt å ha?

Sammen med en erfaren hjemmelader tester vi Hornady Lock’n Load classic kit. Dette er et startsett for hjemmelading som inneholder det meste man trenger.

Hornady Lock’n Load Classic Kit medfølger en rikt illustrert bok med gode beskrivelser av alt man trenger å vite som nybegynner.

I tillegg er det en del ladedata, men stort sett med amerikanske kruttsorter. Ladedata bør du derfor se etter andre steder, med mindre du får tak i disse kruttsortene.

I tillegg trenger du dier og hylseholder til det kaliberet du ønsker å lade, samt et skyvelær og ladekomponenter som hylser, tennhetter, kuler og krutt.

Hornady Lock’n Load Classic Kit er lett å montere, men skruer og bolter til arbeidsbenk må du stå for selv.

Pressa er av god kvalitet og settes opp med Hornadys Lock’n Load-foringer. Det er en foring du skrur dia inn i slik at du kan ta diene ut og inn med kun en håndbevegelse; et kjekt system når du bytter mellom ulike dier.

Kula på betjeningsspaken har dog en tendens til å løsne. 

LES OGSÅ: Test av RCBS Automatic tennhetteisetter

Classic Kit er enkelt i bruk

Når du setter i tennhetter, kan du velge mellom den håndholdte isetteren eller å bruke pressa. Begge deler virker, men den håndholdte er noe raskere. Den elektroniske vekta er lett å bruke med selvforklarende knapper.

Sammenlignet med andre kruttvekter er den meget presis. 

Kruttmålet kan monteres på den inkluderte monteringsbraketten eller settes rett i pressa. Det betjenes enkelt med to skruer for å få rett mengde krutt. Kontrollveiing av et utall ladninger viste korrekt mengde pluss/minus en tiendels grain.

Vil du være mer nøyaktig, medfølger det en kruttdrypper. Her skrur du på en skrue bakerst for å dryppe minimale mengder krutt i vektskåla. Funksjonen er bra, men den er laget av plast og kunne med fordel vært tyngre. 

Primerbøtta til brukte tennhetter byr på litt irritasjon: Den blir tidvis med opp når man betjener pressa, og enkelte hetter havner derfor på gulvet. Ellers fungerer Hornady Lock’n Load Classic Kit under lading stort sett optimalt og er enkelt for en fersking. Småplukket lar seg løse med litt kreativitet.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

For nybegynnere

Enkelt og oversiktlig

Mye for pengene

MINUS

Noe småplukk

Mye plast

Test av RCBS tennhetteisetter

Trenger du en tennhetteisetter? Vi har testet RCBS Automatic priming tool, som er benkmontert, rask og effektiv i bruk.

RCBS Automatic priming tool tennhetteisetter til hjemmelading på en bordkant.
TENNHETTEISETTER: RCBS priming tool er en benkmontert tennhetteisetter som er noe av det bedre på markedet.
RCBS Automatic priming tool

Produkt: Benkmontert tennhetteisetter

Veil. pris: 2525,-

Importør: Schou Våpen

skala
5/6

Den benkmonterte tennhetteisetteren RCBS Automatic priming tool er noe av det bedre på markedet. Jeg lader ganske mange patroner i løpet av et år, og de fleste patronene ruller ut av en Hornady Lock’n Load AP.

Tennhetteisetteren på denne er derimot dårlig konstruert. Jeg har dermed endret på arbeidsprossesen: Først presser jeg hylsene for jeg setter hettene inn med den benkmonterte tennhetteisetteren RCBS priming tool.

RCBS tennhetteisetter er også fin når jeg lader ulike kalibre med enstasjonspressene.

tennhetteisetter RCBS priming tool
Enkel operasjon: Hylsa settes i holderen, håndtaket presses ned og hetta sitter i lomma. Enkelt og greit.
tennhetteisetter RCBS priming tool
TENNHETTEISETTER: Hettene mates til isetteren fra røret som tar hundre hetter.

Kjapp lading

Etter å ha brukt RCBS priming tool tennhetteisetter i et halvt år, så er jeg overrasket over hvor rask den er i bruk: Du setter i en vanlig hylseholderplate tilpasset kaliberet, deretter hetteholder for stor eller liten tennhette. Så lader du hettene fra et tennhetterør som tar 100 hetter.

LES OGSÅ: Test av RCBS Summit Ladepresse

tennhetteisetter RCBS priming tool
Fleksibel: RCBS leverer to innsatser til tennhetteisetteren, en for store og en for små tennhetter. Skifte mellom de to er gjort på to sekunder.

Hver gang du presser ned stangen, kommer det en ny hette i holderen – på mange måter som på en progressiv presse, men bare med færre deler som kan skape feil og forkiling. Noen småproblemer har jeg opplevd, men de har vært lette å løse.

Vanligste feil er at hetten ikke slippes ned fra røret til holderen. Da er det bare å presse bak på armen som fører røret til holderen, og hetten legger seg der den skal.

Tennhetteisetteren RCBS Automatic priming tool kan virkelig anbefales.

tennhetteisetter RCBS priming tool
Standard: Tennhetteisetteren bruker standard hylseholder.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett og rask å bruke

God magasinkapasitet

God kraftutveksling

MINUS

Hetterøret slipper ikke alltid ned hettene slik som det skal

Test av RCBS Summit ladepresse

Ladepressen RCBS Summit er en solid hjemmelader av C-typen. Det er tenkt utradisjonelt med ladepressen: I stedet for å føre hylsen opp i dien, så føres dien ned til hylsen.

RCBS Summit hjemmelader C-type ladepresse
FULL KRAFT: Når ladepressen RCBS Summit brukes, er det verktøyet som beveger seg ned over hylsa med stor kraft.
RCBS Summit

Produkt: Ladepresse

Konstruksjon: C-type.

Pris: 3.500 kr.

Leverandør: Trond Alvestad AS, Hjemmelading. Importeres av Schou

skala
6/6

Egentlig er det merkelig at ingen andre har kommet med tilsvarende løsning før. I industrien er det ganske vanlig at verktøyet sitter på den bevegelige delen, mens det som skal bearbeides sitter fastmontert. 

Hvor stor praktisk betydning dette har for hjemmelading, er dog usikkert: Da jeg ladet noen riflepatroner med RCBS Summit og RCBS Rock Chucker, viste ingen av patronene tegn til å bli bedre i den ene eller andre pressen.

Begge holdt god kvalitet da jeg målte konsentrisiteten på patronene. I praksis: Ingen skjeve patroner.

RCBS Summit hjemmelader C-type ladepresse
GODT PRESS: RCBS Summit er en annerledes ladepresse enn hva vi er vant til. Som C-presse er den kraftigere enn de fleste.

Lett å ta med seg

Så dersom RCBS Summit ladepresse ikke gir bedre patroner enn den gode gamle O-pressen Rock Chucker, hva skal man med den da?

Først og fremst er ladepressen fra RCBS lettvint å ta med seg på skytebanen. Den veier litt, men er lett å montere uten at du trenger en benkekant. Denne kan stå midt på bordet, for den bygger bare oppover – og boksen med brukte tennhetter trenger heller ingen kant. 

I tillegg kan RCBS Summit ladepresse bygges om til en Arbor-presse med et enkelt og rimelig ombyggingssett. I praksis er dette to store skruer som lukker hullene i pressa, slik at du får to slette flater som kan presses mot hverandre.

Dermed kan de som er ute etter ekstrem presisjon bruke de spesiallagede diene i ladepressen fra RCBS.

Men før den kan brukes, må den skrus fast. Enten med bolter eller franske treskruer – eller ved å bolte den fast i en av RCBS’ metallplater tilpasset presser. Denne kan du igjen feste med noen vanlige skruer i en benkeplate, slik at du får full kraftutveksling.

LES OGSÅ: Test av Lyman Gen 5 digital kruttmåler

RCBS Summit hjemmelader C-type ladepresse
ALLSIDIG: RCBS Summit ladepresse bruker vanlige dier og standard hylseholdere. Hendelen kan monteres både på høyre og venstre side, noe som mange venstrehendte trolig vil sette pris på.

Lang arm

RCBS Summit er en C-presse, og ingen anbefaler vanligvis en C-presse fremfor en O-presse. Men måten denne er bygget på, med en kraftig midtsøyle, gjør at pressa er sterk nok til det meste.

Jeg har prøvd den på alt fra pistolpatroner til .375 H&H. Pressa leverer det den skal, og jeg er ikke redd for at noen av delene på den skal gi etter. Den bruker også standard hylseholder, en løsning som har vist seg god over mange tiår.

Av ekstrautstyr finnes det et kortere håndtak. Strengt tatt er det et fåtall som har bruk for dette, men det gjør pressen litt mindre romstor på ladebenken. Den korte armen passer best til mindre patroner.

Skal du helpresse riflepatroner, vil du nok velge den originale armen. Håndtaket kan for øvrig plasseres både på høyre og venstre side av pressen. 

Totalt sett er RCBS Summit en god allroundpresse som er lett å montere og kjekk å ta med seg. Som bonus får du enkel mulighet for ombygging til Arborpresse for de spesielt interesserte.

RCBS Summit hjemmelader C-type ladepresse
BASE: Platen som du kan kjøpe utenom, passer til flere av RCBS sine produkter, men er spesielt velegnet for RCBS Summit ladepresse.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Solid

Sannsynligvis markedets beste C-presse

Håndterer også lange patroner

Kan toppmonteres på enhver benk

MINUS

Ingen nevneverdige

Test av Lyman Gen 5 digital kruttvekt og kruttmål

Lyman Gen 5 er en digital kruttvekt og kruttmåler. Lader du mange ulike kalibre uten at du ønsker å måle opp alle ladningene for hånd eller fylle laderommet med kruttmål, kan denne kruttvekten være noe for deg. Vi testet Lyman Gen 5 digital kruttvekt og kruttmål, og apparatet imponerer.

Lyman Gen 5 digital kruttvekt
FRAMDRIFT: Kruttvekten viser fortløpende hvor langt fyllingen av krutt er kommet.
Lyman Gen 5/ DPS5

Nøyaktighet: 0,1 grain

Stabilitet: Skjermet mot elektroniske forstyrrelser (f.eks mobiltlf).

Minne: 100 ladninger.  Auto repeat-funksjon. 

Skjerm: Touch screen LCD

Leverandør: Jaktdepotet

Veil. pris: 3595,-

skala
6/6

Konseptet med å kombinere en digital kruttvekt med et kruttmål er ikke nytt: For mange år siden forsøkte jeg en av de første versjonene av en slik kruttvekt, men ble skuffet over at det tok lang tid å få riktig ladning. Dessuten måtte kruttvekten hele tiden kalibreres. 

Utviklingen har heldigvis gått fremover med stormskritt siden den gang. Da jeg kjøpte Lyman Gen 5, var det med et betimelig håp om et verktøy som fungerte vesentlig bedre enn sist.

kruttvekt og kruttmål til test
PÅ KORNET: Kruttet kommer ut gjennom en riflet tube på siden. Tuben er tilsvarende den som du finner på powder tricklere, som gir ett og ett kruttkorn.

Enkel kruttvekt i bruk

Lyman Gen 5 er svært enkel i bruk. I det jeg slår på vekta, starter kruttmålet med å varme seg opp. Det tar tre minutter, som telles ned i displayet. Når oppvarmingen er ferdig, står det 0.0 i displayet. Nå kan jeg legge på det medfølgende loddet, og kalibrere dette slik at jeg vet at kruttvekta viser riktig verdi. 

Deretter er det bare å fylle i krutt og trykke inn ladningen i displayet. Jeg trykker inn 42 grains med N-150 krutt, og vekta stanser alltid på 42.0. I starten strømmer kruttet fort på, før hastigheten bremses og det til slutt drypper ett og ett kruttkorn til vekta viser riktig verdi. Særdeles presist! 

Men jeg har 49 patroner til som jeg vil ha krutt i! Jeg setter bare kruttvekta på «Repeat» som er en av hurtigtastene i displayet. Hver gang jeg setter en tom kruttskål på vekta, fylles den opp med 42 grains krutt. Hver fylling tar 22 sekunder.

«Det gir ganske enkelt en ekstra trygghet å jakte med patroner med helt nøyaktige kruttladninger.»

Lyman Gen 4 digital kruttvekt og kruttmål
Tømming: Når kruttvekta tømmes, gjøres det fra baksiden gjennom en liten port som er smal nok til å passe i åpningen på kruttboksen.

Tømming og nytt krutt

Etter å ha fylt hylsene, er det mye krutt igjen i målet. For å tømme ut kruttet, åpner jeg en port bak på vekta. Denne blir til ei lita bru for kruttet som nå kan tømmes ut. Brua er så smal at den passer direkte i åpningen på en kruttboks. Enkelt og greit! 

Når jeg så skal lade patroner i kaliber .222 R, fyller jeg krutt i målet og slår inn riktig kruttmengde. Så er det bare å gjøre det samme som med forrige kaliber. 

LES OGSÅ: Test av Redding Big Boss II

kruttvekt og kruttmål til test
Fininnstilling: Kruttvekten kan stilles inn på ladninger på inntil 0,1 grain.

Presis trygghet med Lyman Gen 5 kruttvekt

Jeg har testet en del ammunisjon i flere kalibre, alt fra .222 Rem til .375 H&H og får gjennomgående god presisjon i alle kalibere. Derfor bruker jeg Lyman Gen 5 nå ved ladning av alt av jaktpatroner, Det gir ganske enkelt en ekstra trygghet å jakte med patroner med helt nøyaktige kruttladninger. 

Lyman Gen 5 er en særdeles god kruttvekt, og passer godt for alle som lader ammunisjon med enstasjonspresser.

Lyman Gen 5 digital kruttvekt og kruttmål
Programmering: Vekta programmeres ganske enkelt ved å slå inn hvor mye den ferdige kruttladningen skal veie.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Presis kruttvekt

Enkel betjening

MINUS

Ingen nevneverdige

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.