Men ikke bare får du ned prisen: Du kan også finne patroner som går ekstra godt i din rifle med de aller beste kulene. Som hjemmelader kan du nemlig skreddersy patroner og ammunisjon til forskjellig jakt, og ikke minst finne presise ladninger til konkurranse og trening.
Les også: Disse fellene bør du unngå ved hjemmelading
Hva må til for å lade egne patroner, og hvordan finner du favorittladningene til din rifle? Et hjemmeladingskurs med en dyktig instruktør er den beste måten å begynne.
Selv lærte jeg hjemmelading ved først å studere Våpenjournalens Ladebok (i dag Ladeboken). Deretter skaffet jeg meg et enkelt ladeutstyr og ladekomponenter, før jeg fulgte boken fra A til Å supplert med gode råd fra hjemmeladende kamerater.
Hjemmelading må utføres med nøyaktighet og etter alle kunstens regler. Det er ikke hobby for en slurvete og utålmodig person. Heller ikke er det noe for den som strekker grensene og ukritisk lader for å få høyest mulig hastighet.
Da har du plutselig en farlig hobby!
MER KULER OG KRUTT? Tester av jaktammunisjon

Enkel komponenter: Det er ikke vanskelig å drive med hjemmelading av riflepatroner.
Utstyr til jobben
Å lade en patron er i utgangspunktet ganske enkelt: Du presser hylsen tilbake til sitt opprinnelige mål, bytter ut den brukte tennhetten med en ny, fyller opp med passe mengde krutt og setter på plass ny kule.
Det finnes mye ladeutstyr å velge mellom, men start gjerne med et komplett ladesett av kjente merker som RCBS, Hornady, Redding eller Lyman.
Disse inneholder stort sett det verktøyet du trenger for å begynne å lade. Du må ha ladepresse med riktig hylseholder for kaliberet, die-sett, kruttvekt, trakt, gradfjerner, hylsefett, avfettingstoff og et skyvelær.
Dessuten trenger du selvfølgelig ladekomponenter, det vil si hylser, tennhetter, krutt og kuler.
Les også: Test av RCBS Summit Ladepresse
I tillegg trenger du en ladebok med «oppskrifter» på ladninger. Her ville jeg uten tvil velge den norske Ladeboken eller Normas Ladebok, som begge har sikre ladninger med tilgjengelige kruttyper. De har også gode veiledninger for alle trinn i ladeprosessen.
Bruk for guds skyld ikke ukritisk ladedata som blir delt på sosiale medier! Har du ikke ladebøker, så finn heller ladedata på hjemmesidene til kule- og kruttprodusentene.
Etter hvert vil du kanskje skaffe kruttmål, hylsetrimmer og trommel til å vaske hylsene i. Men dette er ikke noe du trenger for å starte.

ENKLE DELER: En patron består av hylse, tennhette, krutt og kule. Verre er det ikke.
Komponentvalg
Det lønner seg å studere ladeboken for å finne ut hvilket krutt som passer til kaliber og kulevekt. Begynn med noen få kruttyper og prøv deg frem til du finner det kruttet som gir best presisjon med de forskjellige kulene.
Hvilken kule du bruker, kommer an på hva den skal brukes til og om presisjonen blir god nok. De fleste løp har sine særegenheter, og liker noen kuler og krutt bedre enn andre.
Dette må bare prøves i hvert enkelt våpen/ løp med forskjellige ladninger. En av mine rifler gikk stort sett bare godt med ett krutt. Så byttet jeg løp, og rifla skjøt plutselig gode samlinger med flere kuler og krutt.

KOMPLETT: Et ladesett har det viktigeste du trenger for å lade patroner. Her er et ladesett fra Hornady.
Ladepresser
Det er flere typer ladepresser og fabrikat å velge mellom. De mest vanlige er O-presser og karusellpresser.
O-pressen er en sterk og god ladepresse, med kjente fabrikanter som RCBS, Hornady, Redding og Lyman. Uansett hvilken av disse du velger, har du en ladepresse som passer bra for lading av riflepatroner.
Skal du lade pistolpatroner eller rettveggede riflepatroner som krever minst tre dier, er karusellpresse et godt valg. Her kan du skru fast opp til 6 dier på «karusellen», slik at du bare dreier mellom hver stasjon/ operasjon.
Du slipper da å skru av og på dier, slik du må med en vanlig enstasjon-presse. Du kan også skru fast et kruttmål i stedet for die. RCBS, Redding og Lyman har gode karusellpresser.
Du har også den litt mer spesielle enstasjonspressen Forster Co-ax. Der skrus ikke diene fast, men skyves enkelt ut og inn i et spor. Du trenger ikke hylseholder, da denne regulerer seg selv etter kaliberet. Her sparer du også mye tid, særlig ved lading av flere kaliber.
Progressive eller automatiske presser er for den viderekommende, og ikke noe man bør begynne med før man har god erfaring med hjemmelading. Når alt av dier og kruttmål er stilt inn, er det stort sett bare å mate med hylser og kuler, samt dra i handtaket. Da lader du flere hundre patroner i timen.
Dillon, RCBS og Hornady har gode progressive presser. Men dette passer best for erfarne hjemmeladere.

SPESIALPRESSE: På Coax-pressen bytter du dier raskt og enkelt uten å måtte skru.
Die-set
For å presse hylsene slik at de passer i kammeret igjen, bruker man en «sizing» eller kalibreringsdie. Denne har en nål i bunnen som samtidig med pressingen støter ut den brukte tennhetten.
Du kan også presse hylsene med en neck-sizer som kun presser halsen og støter ut tennhetten. Dette gjør ladeprosessen raskere da du slipper å smøre hylsen og ikke minst å vaske av fettet igjen.
For å sette på plass ny kule, brukes en seater-die eller kuleisetter-die. Skal du lade pistolpatroner eller rettveggede riflepatroner, trenger du en ekspander-die som utvider munningen på hylsa.

DIE-SETT: Kuleisetter-die til venstre og kalibrerings-die til høyre (hhv. seater-die og sizing-die).
Innstilling av utstyr
Når du har montert ladepressen i en solid og stødig benk, må du stille inn diene slik at de presser hylsene til de akkurat passer kammeret de skal skytes i. Dersom du soter hylsehalsen, kan du lett se at du presser ned til overgang hals/skulder.
Du kan også presse litt etter litt til hylsen akkurat går i kammeret.
Du må huske å bruke en hylseholder som passer kaliberet du skal lade, og det er veldig viktig at hylsene smøres med hylsefett ved helpressing. Presser du for lite, vil ikke patronen inn i kammeret. Det samme kan skje om du presser altfor mye.
Presser du litt for mye, setter du skulderen tilbake og hylsene revner mye fortere. De skal bare presses til det ikke er nevneverdig motstand når du lukker igjen sluttstykket.
Patronhylser
Til lading lønner det seg å bruke engangskutte hylser fra samme rifle patronene skal brukes i, eller nye fabrikkhylser. Det er forskjell på veggtykkelsen fra de forskjellige fabrikantene, og det lønner seg å lade alle patronene med samme hylsetype.
Sorter hylsene etter både fabrikat og antall omladninger. Hylser med ekstra tykke vegger kan skape høyere trykk.
En patronhylse av godt fabrikat og med nøyaktig pressing, holder mange omladinger, men det er viktig å holde styr på antall. Studer hylsene nøye hver gang de skal lades, og kast dem som får antydning til sprekker.
Ladepressene har egen hetteisetter, men jeg liker best en separat. Det er viktig at hettene settes helt i bunnen av hettelommen og ikke stikker utenfor hylsebunnen. Gjør de det, kan du få problemer med kamring eller klikk.
Halspresser (necksiz’er) du hylsene, vil de etter hvert utvide seg så mye at de ikke vil kamre etter noen omladninger. Da må de helpresses.
Litt avhengig av kammeret, blir også hylsene for lange etter hvert. Da må du trimme lengden, det vil si frese hylsehalsen til riktig lengde. En enkel måte å sjekke dette på før det er for sent, er å prøve om en kule passer i halsen før ompressing. Gjør den ikke det, må du korte den ned med en hylsefres.
Riktig hylselengde finner du i ladebøkene.

KARUSELLPRESSE: Karusellpressen kan ha flere dier og kruttmål, slik at du sparer mye tid og arbeid. Bakpå står et godt og nøyaktig kruttmål, som også gjør jobben lettere.
Krutt
Når hylsene er ferdig presset med ny tennhette, er det klart for fylling av krutt. Bruk en kruttvekt og vei gjerne hver ladning til å begynne med. Sett hylsene på et hylsebrett slik at du har oversikt og oppdager dersom det er for mye eller altfor lite krutt i noen av dem.
Etter hvert kan du gå over til å bruke et godt kruttmål som stilles nøyaktig inn. Det går mye raskere. Kontroller likevel kruttmengden på kruttvekten av og til.
Det er flere kruttfabrikanter å velge mellom, men det mest praktiske er å begynne med kruttene til Norma og Vihtavouri som er godt representert i Ladeboken. Disse kruttene har jevne brennhastigheter fra lot til lot, men det er en god vane å starte et par grains lavere ved bytte av kruttlot.
Finn hvilken type krutt som er best egnet til kule og kaliber. Start med en lav ladning og gå sakte oppover til du finner en ladning som gir god presisjon. Gi blaffen i om du ikke får den høyeste hastigheten, og start aldri med max ladning! Aldri!
De forskjellige kruttene har forskjellige brennhastigheter. Du kan derfor få komprimerte, men likevel sikre ladninger med de mest saktebrennende kruttene. Sikre kruttladninger som gir god hylsefylling og bra presisjon er det aller beste.
Da er også sjansen for overtrykk mindre.
Men vær alltid nøye og hold orden på ladebenken, så du ikke risikerer å fylle på feil krutt eller sette i feil kule. Ha kun en kruttboks for hånden av gangen. Et rasktbrennende krutt i stedet for et saktebrennende som ladningen er beregnet for, kan gi farlige situasjoner med sprengt våpen og skadet skytter som resultat!
Her kan du lese enda mer om hvordan du lader selv.

HVA SKAL MAN VELGE: Det er godt utvalg i kuler for hjemmeladeren. Du kan velge det som passer best til din jakt og rifle.
Kuleisetting
Når kruttet er på plass og hylsene kontrollert for mulige feilfyllinger, er det klart for å sette på «korken» – det vil si kulen. Kuleisetter-dien må innstilles ved at man skrur ned til den stopper mot skulderen og skru litt opp igjen.
Patronlengden kan du finne i ladebøker med forskjellige kuler og stille inn dien, slik at patronen får riktig lengde. Du kan også finne patronlengden selv for å tilpasse ditt kammer best mulig.
Du kan for eksempel stikke en pussestokk mot låst bolt og merke av i enden av løpet. Så stikker du inn en kule mot bommene i løpet og merker av den nye lengden. Avstanden mellom merkene minus 1-2 mm blir da max patronlengde.
Du kan også klemme inn hylsehalsen så vidt og sette inn en kule, for så og kamre den veldig forsiktig. Når du da tar ut igjen hylsen med kule, har du max patronlengde etter at den er kortet ned 1–2 mm. Det er for å få litt friflukt mellom kule og riflebommer.
Deretter må du sjekke om patronlengden passer i magasinet, og om kulen sitter dypt nok i halsen. Det siste er som en tommelfingerregel kaliberets mål. Altså skal en 6,5 kule sitte minst 6,5 mm ned i hylsehalsen (+ eventell boat-tail) – eventuelt at kulen har fullt hold i hele halslengden.
Husk å prøve om de første patronene passer i rifla før du lader alle, så unngår du kjedelig dobbeltarbeid!
Les også: Test av tre Strike-kuler fra Norma - også for hjemmelading

GLADE HJUL: Treskuddsamlinger som dette på 100 m, varmer en hjemmeladers hjerte.
Krymping
Noen hylser skal helst krympes inn i en krymperille på kula. Dette gjelder særlig rettveggede hylser og kaliber med kraftig rekyl. Du setter da kula så dypt at toppen av halsen sitter rett under øvre rillekant, skrur opp kulestempelet igjen og skrur ned hele dien til den har satt hylsehalsen tilbake tilstrekkelig så den holder et godt tak i rillen.
Så skrus kulestempelet ned igjen på kula, og du får ferdig krympet patron når kula settes i.
Til slutt er det viktig at du vasker av fettet på patronene. Bruk gjerne teknisk sprit på et papir og vask alle hylsene godt. Dette er viktig, siden en patronhylse med fett øker trykket bakover på sluttstykket.
Til jaktbruk pleier jeg alltid å veie alle kruttladningene med ladevekten og i hvert fall sjekke at alle patronene kamrer lett. Det er kjedelig dersom du kiler en patron i kammeret akkurat i det øyeblikket storoksen står og ser på deg!

STIKKPRØVER: Det kan lønne seg å ta stikkprøver fra kruttmålet.
Den perfekte patronen
Å finne den perfekte patronen for din rifle og jakt, kan kreve en del tid og eksperimentering. Det er mange kombinasjoner som kan testes – kuletype/ vekt som passer jakten, kruttype/ mengde – ja, til og med tennhette og hylsetype.
Et eller to grains med krutt opp eller ned kan være avgjørende for presisjonen, samtidig som du ikke må gå på akkord med sikkerheten. Mest mulig krutt er ikke oppskriften på en god patron.
Start alltid et par grains lavere til å begynne med, og gå aldri rett på maxladning!
Jakter du i varme strøk, er det enda viktigere å ha trykk som ikke er på grensen høyt. Patronlengden kan også noen ganger ha innvirkning på presisjonen. Men det er viktig at du har litt friflukt, med avstand fra kule til riflebommer.
Å finne en ladning som gir supergod presisjon, gjør hjemmelading til en fin og spennende hobby. Når du kommer frem til blinken og skuddene sitter som et stort raggete hull, da har du funnet den ideelle ladningen.
Etter hvert som du har ladet en del, kan du utvide og investere i progressiv ladepresse for å lade hundrevis av patroner pr time. Gled deg til en hobby som trolig også gjør deg til en bedre skytter!