Skal du drive med hjemmelading, må du tenke på sikkerheten. JEGERs ekspert utsatte seg selv for mer eller mindre farlige situasjoner under kontrollerte forhold for at du skal lære mest mulig.

Disse situasjonene oppleves kanskje ikke som dramatiske, men i enkelte tilfeller heftige nok. Vi snakker om situasjoner der du i verste fall vil kunne påføre våpenet ditt – og muligens deg selv – ubotelig skade, i alle fall etter et antall skudd.

Annonse

Jevn skyting med maxladninger er nemlig ikke det du gjør dersom du vil ha våpenet i mange år.

Nå var det meningen at jeg skulle avslutte serien med et eksperiment som for all ettertid sørger for at du holder deg til anerkjent ladepraksis. For det finnes nemlig et par situasjoner som du for all del må unngå; situasjoner der liv og helse er seriøst truet.

Les også: Slik lader du patronene selv 

Hjemmelading-2
FØRSTE SKUDD: Full hylse med pistolkrutt (N310) og 180 grs kule. Resultatet ble ødelagt hylse og en liten bul på magasinlokket – men som du ser, er patronmessingen trykket inn i alle mulige rom.

Krutt og kaliber

Hovedbudskapet er å ikke la det gå automatikk i det å starte med for mye krutt. Men det ligger faktisk også en fare i å bruke for lite: Det frarådes fra faglig hold å gå under anbefalt minimumsladning.

Særlig gjelder dette med store hylser og langsomtbrennende krutt. Hva som egentlig skjer – og hvorfor – er veldig komplisert. Jeg foreslår at vi bare nøyer oss med å godta at det er sånn. 

Når det gjelder viktigheten ved valg av krutt, sier jeg det på mest lettfattelig måte: Feil type eller feil mengde krutt i hylsa kan ødelegge deg. Det samme gjelder om du bruker feil kaliber på kula, for eksempel ei 7-mm kule i stedet for kaliber .270. Det går faktisk an.

Det går sågar an i enkelte tilfeller å legge i feil patron. Vi har eksempler på stygge smeller og dramatiske kvestelser på grunn av dette.

Les også: Test av tre Strike-kuler fra Norma - også for hjemmelading

Hjemmelading-3
TETT TOPP: Full hylse med pistolkrutt (N320) og 200 grs kule. I tillegg ble pipetuppen sveiset igjen. Resultatet ble ødelagt hylse og revnet sveis.

Lytt til smellen

Vær særlig på vakt hvis rekyl eller smell uteblir eller kjennes annerledes. Det kan nemlig skje med både hjemmeladet og fabrikkladet ammunisjon, dersom det av ladetekniske årsaker bare finnes litt eller intet krutt i hylsa. 

Trykket fra tennhetta er faktisk nok alene til å drive kula fram i pipa. Helt ufarlig selvfølgelig – så sant du bare oppdager det og fjerner kula. 

Hjemmelading-4
AFRIKABLÅS: Kassa ble svekket ved å frese ut lengden slik at den fungerte med en .375 H&H-hylse. Full hylse med pistolkrutt og 200 grs kule, og fremdeles .308-pipe. Også denne gangen ble det bare ødelagt hylse.

Oppdager du det derimot ikke, men skyter et nytt skudd, er du i den største fare. 

Ta en titt på bildet av den revnede pipa øverst. Forestill deg hvordan det ville vært å holde rundt denne stokken i skuddøyeblikket.

Lykken her er at akkurat denne mekanismen holdt, så du hadde antakelig sluppet med tap av en hånd. Men hva om selve låskassa hadde eksplodert to tommer foran ansiktet ditt?

Hjemmelading-5
SEIG BASTARD: Våpenet ble kamret om til 8x68S (pipediameteren på .308 ble beholdt). Standardpatron ble avfyrt. Resultat ble ei litt flat tennhette.

Nådestøtet

Og det var altså her at min nysgjerrighet tok overhånd og serien skulle kulminere i et eksperiment: Hva skal til før en vanlig riflemekanisme blir påført synlig skade?

En minst like nysgjerrig kompis fra bransjen «velvillig våpensmed» var ikke vond å be da han fikk i oppdrag å utføre sprengningsforsøk på faglig og betryggende måte. 

Les også: Tester av jaktammunisjon

Av en herværende politimester fikk vi tilgang til en beslaglagt Mauser M 98. I bildetekstene kan du følge «avlivingen» av ei M98-kasse nr. 221 997 med Frankoniamerket pipe i kaliber .308 Win.

Og la det bare være sagt: Vi gjorde så godt vi kunne for å ta livet av riflemekanismen. Likevel måtte vi by på fem skudd med helt utenkelige ladninger før vi oppnådde en alvorlig løpssprengning.

Men vi tok helt opplagt knekken på låskassa allerede med første skudd. De fire siste var ren vandalisme og hærverk! 

Les våre tester av både ladepresse og tennhetteisetter.

Hjemmelading-6
STJERNESMELL: Ei 200 grs kule i kal. 308 ble plassert fem centimeter inne i pipa foran en 8x68S-patron. Resultatet ble ødelagt hylse og kløyvd pipe fra låskassering til pipetupp. Kulene satt i hverandre som en plugg. Her har kolossale krefter vært i sving