Hvordan bør en god jaktdress være? Mye kommer selvsagt an på bruksområdet: Smyger du stille på hjort? Sitter du helst på stubben og venter på elgen? Eller traver du i bratte fjellsider på jakt etter fjellrypa?
Tidligere har man skilt mellom høyfjelldresser til rype- og reinsjakt hvor beskyttelse mot nedbør har stått i fokus, versus skogsdresser eller smygdresser hvor lydløshet er prioritert. Nå får stadig flere dresser mykere ytterstoff. Selv Norrønas fjellfant Dovre har nå et fløyelspreg på overflaten, mens Bergans' glatte Budor er utgått.
Fortsatt forskjell
Likevel er det fortsatt forskjeller. Noen dresser er tykkere og stivere, andre er lette og myke. Men den karakteristiske forskjellen mellom smyg- og fjelldresser har krympet. Bare Fjällräven stiller med en helt glatt dress.
I denne testen vurderer vi produkter fra kjente merker ut fra allround-kriterier, og vi spør: Er det mulig å finne en dress som passer til alle typer jakt, som er lett, komfortabel og godt utstyrt på samme tid?
Vi har testet dresser fra seks anerkjente merker: Härkila og Seeland representerer en lett kontinental stil, mens Norrøna og Bergans tydelig er utformet med tanke på norsk uren-luren-blodslit. Fjällräven-dressen fremstår som en moderne og lett jaktifisert utgave av tradisjonelle fjellklær, mens Dovrefjell stiller i signal-kamo som hjortedyrene neppe ser.
Bergans har de beste jakt-detaljene. Det er nesten rørende hvor mye omtanke som er lagt i jakkene. De andre har enten for få lommer eller mangler god nok radiolomme.

RADIOLOMME: Bergans har den beste løsningen for å integrere jaktradioen i jaktdressen.
Hvilken tex er best?
Så nær som Fjällräven, har alle dressene membran, men hybriddressene har det bare på utsatte partier. Noen av dressene ligger i det dyrere sjiktet opp mot 8-9000 kroner, mens andre til 3-4000 kroner passer en mer gjennomsnittlig lommebok.
Härkila og Norrøna Finnskogen er utstyrt med velprøvd Gore-Tex, mens Norrøna Dovre nå kommer med dri3-membran. Bergans hevder deres Dermizax skal puste like godt også når jakken er gjennomsvett og skitten. De rimeligste dressene benytter mindre kjente texer, og vurderes nok til å puste ørlite dårligere. Men ingen av dressene har direkte lekket vann når vi i den uvanlig tørre sommeren kun har hatt mulighet til å sette dem på prøve under hageslangen.

LUFTING: På hete dager er dette godt å ha. Hybriddressene fra Norrøna og Dovrefjell har ekstra stor åpning.
Lodden varme
Vår erfaring er at teoretiske forskjeller i membranens pusteevne ikke er lett å merke under alminnelig friluftsbruk. Klamhet innvendig påvirkes i større grad av hva du har under, og hvordan og med hvilke materialer jakken ellers er konstruert.
Det første har du full kontroll på selv: Bruk syntetmaterialer eller ull som transporterer fuktigheten bort fra kroppen – ikke bomull. Kle deg heller ikke for varmt i forhold til aktivitetsnivå og vær.
Derimot blir tre av jakkene i testen klammere under visse forhold, så hva har Härkila Norse, Norrøna Finnskogen og Bergans Hogna til felles? Et loddent ytterstoff som gir en tykkere jakke og større isolasjonseffekt. På milde dager blir disse dressene lett for varme og svetten siler. De absorberer også mer vann og blir klammere og tyngre når de er våte, uten at vi dermed påstår at de puster svakere. Vi anbefaler disse dressene til den kalde årstiden, mens en hybriddress gjør susen i tidligjakten.

BESVÆRLIGE BORRER: Vi mener reim gir best stramming rundt ankelen. Det fungerer over tid mye bedre enn borrelås.
Ikke holdt hodet kaldt
Et viktig kriterium for en jaktdress er beskyttelse mot nedbør og vind. Alle produktene funker som forventet i forhold til regn: Du holder deg tørr inntil et visst punkt – og så vil fuktigheten etter hvert trenge gjennom. Det skjer gjerne ved trykkpunkter som ryggstroppene på sekken eller på knærne om du må krype i våt myr. Husk derfor at tex-klær aldri kan "guarantee too keep you dry".
Når det gjelder vindbeskyttelse, skiller dressene seg mer: Lengden på jakkene er ulik og ikke alle har stormklaffer foran glidelåsene.
Men det mest kritiske punktet, er hetten: Dersom uværet virkelig setter inn, er hette og krage av avgjørende betydning. Det bør også være god plass til en isolerende fjellue inni hetten. Norrøna Dovre har den beste hetten i testen – som en fast del av skalljakken.
Funksjonelle jaktdetaljer
En god jaktdress bør være godt gjennomtenkt med detaljer tilpasset selve jakten: Lommer som er riktig plassert, romslige nok for hansker, patroner og GPS. Og ikke minst – en praktisk radiolomme: Antennen må kunne stikke ut uten at den kommer i veien eller er til plage.
Vi synes Bergans har de beste jaktdetaljene. Det er nesten rørende hvor mye omtanke som er lagt i jakkenes jaktfunksjoner. Flere av de andre dressene har enten vel få lommer eller mangler god nok radiolomme.

VARMT I FJELLET: Denne våren og sommeren ga god anledning til å vurdere pusteegenskaper. Og ja, hybrid er å foretrekke.
Ekstremvarme
I denne testen har vi også med tre hybriddresser, altså jaktklær uten full membran. Disse kan være gode å ty til tidlig i jakten og på godværsdager langt utpå høsten.
Denne våren og sommeren har forholdene ligget godt til rette for å prøve ut nettopp dette. Og ja, vi har svettet mye, Ikke bare i tex-dressene, men også i hybridutgavene.
Men særlig én av dem utmerker seg nesten som et ørlite tryllemiddel. Er det virkelig mulig at ett og samme tekstil kan varme og kjøle? Ikke helt kanskje, men de tynneste hybridene er rett og slett supre når fjellet er så hett at hjorten slumrer og rypa trykker som besatt.
Alt i alt: Dette er et utvalg av gode jaktdresser, selv om det er prisrelaterte forskjeller. De dyrere dressene er utvilsomt bedre på mange områder, også i hybridklassen. Men om du velger dress med dette i bevisstheten, gir alle dressene bra valuta innenfor sitt segment.