I JEGER 3-2018 hadde vi en større test av mer kompakte kikkerter, nemlig 32 mm-kikkerter som er et godt alternativ. Men hva hvis du virkelig vil spare vekt og volum?
Kikkerter med 20 og 25 mm utgangspupill blir for en stor del betrakta som leketøy i jegerkretser, særlig til storviltjakt. Men med mindre du skal jakte i skumring, vil en slik kompakt kikkert i mange tilfeller være tilstrekkelig.
Og ingen kikkert er bedre enn den du har tilgjengelig hele tida i hånda, istedenfor at den ligger i ryggsekken eller heime på hytta.
Problemet for de fleste jegere er nemlig at de bruker kikkerten for lite. En kikkert som kan henge rundt halsen hele dagen, er den beste garantist for at du faktisk bruker den.
«De er utrolig hendige, ikke bare på jakt, men også på reise og korte skogsturer der du ellers ikke gidder dra med deg kikkert.»
Følsom for øyeplassering
Dessverre assosieres mange av disse småtassene til det du får kasta etter deg som vervepremier fra obskure forlag. Deres optiske kvaliteter er deretter - med elendig kantskarphet, lav kontrast, håpløse motlysegenskaper og smalt synsfelt.
Noe helt annet blir det hvis du plusser på til to-tre tusenlapper. Da får du kikkerter som er fullt ut fungerende, forutsatt at du ikke behøver gode skumringsegenskaper.
Men for all del: Større kikkerter gir bedre optiske kvaliteter. Det du merker det lettest på, er at kikkerter med liten utgangspupill er mer følsomme for øyeplassering: Dersom du ikke treffer helt riktig med bredden mellom okularene eller hvordan du plasserer kikkerten foran øynene, får du lettere «svart tunnel».
I tillegg vil kikkerter med større glass gi bedre kontrast og skarphet. Det sier seg sjøl at større linser er enklere å utforme optimalt.
VESKETAP: Toppscore for Victory ryker fordi borrelåsen er for svak, slik at vi opplevde å miste kikkerten. Terra leveres med en enkel tøyveske.
Først med HD
Samtidig har mye skjedd innen optikk de seinere åra. Ny coating og bedre glass gjør at kikkertene yter bedre. Og nå har altså Zeiss som første leverandør kommet med en kompaktkikkert med fluoritt-glass.
Fluorittglass betegnes gjerne som HD-glass, fordi denne glasstypen har bedre optiske egenskaper. Kikkerter med fluorittglass tegner skarpere og gir renere bilder enn modeller med vanlig glass.
Samtidig er det overraskende hvor mye kikkert du får ved å gå for «økonomi-varianten» til Zeiss, nemlig Japan-produserte Terra. Det er ikke mye som skiller de to halvbrødrene – annet enn prisen, sjølsagt. Vekt, størrelse og synsfelt er veldig likt. Men det er klart at du får noe bedre optikk med å gå for high end-versjonen.
Best med to
Det viktigste mener jeg imidlertid er å faktisk utvide kikkertsamlinga si med en slik liten tass. Den er utrolig hendig å ha med, ikke bare på jakt, men også på reise og på korte skogsturer der du kanskje ellers ikke gidder dra med deg kikkerten. For her snakker vi realt lommeformat.
Og så kan du heller velge en større kikkert til jakta på bøen eller posteringa der du uansett skal sitte i ro. For det vil være den optimale kombinasjonen – en lett kikkert til de gangene du trenger et lett redskap, og et stort beist til skumring og mørke.