Når jegere skal velge skumringskikkerter omtales ofte svært dyre merker som Zeiss, Swarovski og Leica.
Toppmodellene fra disse produsentene koster nesten en månedslønn for oss vanlige dødelige. Er de verdt prisen? Finnes det alternativer som gjør jobben like bra i praksis? Svar: Ja, det gjør det. Så godt som.
Med en 10 år gammel Zeiss Victory FL 8x56 som referanse har vi testet et bredt utvalg av markedets større kikkerter i mellomklassen.
Vi er faktisk litt overrasket. Overrasket over hvor bra de beste kikkertene i denne klassen gjør det som skumringskikkerter på for eksempel hjortejakt.

GOD SKUMRINGSKIKKERT: Skal du ha en god skumringskikkert kommer du ikke utenom 7-10.000 kroner.
Egenskaper i skumring
I vinterens mørke har vi sittet kveld etter kveld og stirret til øyet ble vidåpent og rødt gjennom høypresisjonsoptikk. Alle er teoretisk sett lyssterke – digre kikkerter med stor utgangspupill – typiske instrumenter for postering når man venter på viltet. Knapt noen av disse kikkertene egner seg for fjellturer og for eksempel reinsjakt.
Til det er de for store og tunge. Derfor har vi heller ikke sett på volum og vekt som noe minus i denne testen.
Som antydet har vi her vektlagt kikkertens egenskaper i skumring.
Det vil si evnen til å gjengi motivet så lyst og med så god kontrast at jegeren er i stand til å bedømme hva han ser. Parametere som oppløsningsevne i dagslys og kantskarphet har ikke blitt tillagt stor vekt. Her er det altså skumringsegenskaper som gjelder.
Hjort...?
Hva er viktig når du posterer om kvelden og hjorten plutselig åpenbarer seg på 100 meters hold? Jo, først og fremst at kikkerten gir et lyst og kontrastrikt bilde. Du behøver informasjon til å se konturene av dyret så bra at du klarer å avgjøre hva du ser og litt til.
Forskjellen mellom de beste og de svakeste kikkertene er absolutt synlig. Mens du med de beste kan avgjøre dyrets kjønn og langt på vei aldersklasse selv når det er nesten mørkt, vil de svakeste kikkertene i samme situasjon gi et klart mer ullent bilde. Også i mellomklassen får man det man betaler for. Kanskje med et par unntak.
Glasskvalitet
Er du ute etter skumringskikkert er det ikke bare størrelsen som teller. Jo visst er det nødvendig med en stor kikkert, men kvaliteten på glasset har minst like mye å si. Og din egen alder har faktisk også betydning for hvilken kikkert du bør vurdere. Jegere over 50 år bør kanskje skule til andre modeller enn dem vi har testet her (se rammesak).
En kikkert med stor utgangspupill er i utgangspunktet bra til bruk i tussmørke, og går man litt opp i pris, slik at glasset er av rimelig god kvalitet, er det overraskende hva et slikt instrument faktisk kan brukes til.
Men man trenger ikke nødvendigvis strekke seg helt til markedets dyreste kikkerter.
Testens store overraskelse er hvor gode enkelte kikkerter i mellomklassen faktisk er. Nikons helt nye Monarch 5 og Meoptas Meostar er supre og moderne alternativer for den som ikke ønsker å bruke alle sparepengene på optikk.
Med disse kikkertene kommer man langt, selv om det fortsatt er slik at en kikkert til 20 000 kroner gir enda litt mer informasjon til jegeren når skumringen går over i natt.
Røverkjøpet
Japanske Nikon er en av verdens mest anerkjente kikkertprodusenter, særlig i ornitolog-miljøene og dyrere kikkertklasser. Gjennomslaget overfor jegerne som ofte presenteres for selskapets billigmodeller, har ikke vært like stort.
Men i den litt mer påkostede Monarch 5-serien viser 8x56-modellen styrker som overrasker.
Til forskjell fra Nikons billige kinaproduserte modeller leverer Monarch svært gode optiske resultater, også under vanskelige lysforhold.
Under praktisk bruk erfarer vi en kikkert som gir et lyst bilde med god kontrast langt, langt inn i skumringen. Den når ikke helt opp mot Zeiss Conquest i denne testen, men er da også en god del rimeligere.
Fysisk sett gir Monarchen et svært godt inntrykk. Den kjennes tung og solid og den gummierte kroppen gir det beste grepet av alle i testen.
Betjeningen av fokushjulet fungerer kanskje best av samtlige vi har testet; lett å stille inn med tight og passe solid motstand, også med hansker. God, polstret nakkereim og bra objektivdeksler som ikke faller av trekker opp.
NIKON MONARCH 5 8x56
Vekt: 1140 gram Nærgrense: 10 m Synsfelt: 108m/1000m Vanntetthet: Ja, nitrogenfylt (1 m i 5 minutter) Forstørrelse: 8 Objektdiameter: 56 mm Øyeavstand: 20,5 mm Type prismesystem: Takkant Garanti: 10 år Pris: kr 6 985,- Importør: Nikon Norge, tlf. 67 82 74 00, www.nikon.no også.
Pluss: Lyssterk optikk. Høy kvalitetsfølelse
Minus: Vesken har bråkete borrelås
Terningkast: 5
Grei billigkikkert
Vortex-kikkertene gjorde seg kraftig bemerket i markedet for noen år siden og ble fremstilt som optiske vidundere til lavpris gjennom offensiv markedsføring. Hvordan stemmer dette med virkeligheten?
Vortex Vulture 8x56 er fortsatt en grei kikkert. Intet vidunder, men ok til en så lav pris. Den duger greit som en rimelig skumringskikkert og leverer god kontrast som gjør at bildet virker skarpt og klart under vanskelige lysforhold. Men den mangler en del på lysstyrke i forhold til de beste i testen. Dessuten er øyeplasseringen vanskeligere. Kikkerten krever at øyet plasseres i senter av synsaksen i større grad enn de øvrige i testen.
Fysisk fremstår den – i forhold til prisen tillitvekkende. Tross litt glatt gummi er den god å holde og fokushjulet er går mykt. Men om hjulet kjennes mykt, avsløres finishen av at det faktisk går skjevt når man ser på det – uten at dette har noen praktisk betydning. Slike "fakter" preger ofte Kina-produserte modeller.
Grei nakkereim, gode okularkapper som sitter godt, men frontdeksler som er løse og virker dårlig tilpasset. Diopterinnstillingen er av "joystick-typen" og sitter utsatt til for uønskede korreksjoner. Ikke bra.
Alt i alt er Vortex Vulture et greit kjøp i forhold til prisen.
Vortex Vulture
Vekt: 1110 gram Nærgrense: 2,9 m Synsfelt: 100m/914m Vanntetthet: Ja, Argonfylt Forstørrelse: 8 Objektivdiameter: 56 mm Øyeavstand: 23mm Type prismesystem: Takkant Garanti: Livstidsgaranti Pris: kr 3295,- Importør: Jaktfall AS, tlf. 35595832, www.jaktfall.no
Pluss: God kontrast. God ergonomi
Minus: Diopterinnstilling kommer ut av stilling. Dårlige frontdeksler
Terningkast: 3
Marinejegeren
Visste du at en 7x50-kikkert har enda litt større utgangspupill enn en 8x56? Det vil si at den er minst like lys i skumringen, forutsatt at du er ung nok til å utnytte den store pupillen. Og i dette tilfellet snakker vi altså om en porroprisme-kikkert som i prinsippet gir større lysgjennomgang enn en takkant-kikkert i samme prisklasse. Stemmer dette under praktisk bruk?
Når det gjelder Opticron Marine Pro Series II: Ja visst. Denne kikkerten er utrolig lys, og har fantastisk kontrast. Til så lav pris er det nesten uhørt. Den kan sammenlignes med kikkerter som koster fem ganger mer. Hvor ligger så liket begravd?
Egentlig ikke noe sted, men vi snakker om klumpete kikkert og 7 gangers forstørrelse. At den er klumpete anser ikke vi som noe stort problem for en posteringskikkert, og kikkerten er relativt god å holde. Men 7 gangers forstørrelse viser seg i praksis å være litt lite med tanke på for eksempel bøjakt. Ofte kan holdene bli lange, og mange mener da også at endog 8 ganger er for lite når man skal avgjøre hjortens aldersklasse når det er nesten mørkt.
Denne kikkerten er en såkalt marin kikkert med individuell fokus på hvert okular (en gangs innstilling, alltid skarp). Dessuten medfølger en diger, fluoriserende nakkereim med flyteelement, noe som ikke er særlig egnet til jaktbruk.
Dersom du jakter på relativt korte hold og har begrenset budsjett er dette et toppvalg. Helt i toppen og utrolig for prisen. Men husk å kjøpe ekstra nakkereim!
Opticron Marine Pro Series II
Vekt:1241 gr; Nægrense *;m; Synsfelt: 126m/100m; Vanntetthet: Ja, nitrogenfylt; Forstørrelse: 7x; Objektdiameter: 50mm; Øyeavstand: 24mm; Type prismesystem: Porro; Garanti: 30 år. Pris: 3795; Importør: Optiline AS; tel: 72884790, www.optiline.no
Pluss: Utrolig lyssterk. God kontrast
Minus: Liten forstørrelse til skumringsjakt
Terningkast: 4
Nattens kronprins
Meopta er en tradisjonsrik og velrennomert tjekkisk optikkprodusent som ofte omtales som "lillebroren" til trekløveret Swarovski, Zeiss og Leica. I denne testen viser den seg som en sterk europeer feier all konkurranse fra Kina-produserte modeller til side. Meopta Meostar 8x56 er rett og slett en fantastisk kikkert til en rimeligere penge enn andre toppmodeller på markedet. Den er lys, kontrastrik og klar og gir god informasjon nesten frem til det er helt mørkt.
Meopta-en er testens klart mest behagelige i bruk; dette viser seg gjennom enkel og tilforlatelig øyeplassering. Bildet treffer alltid øyet perfekt på første forsøk. I tillegg er den svært behagelig å holde og har den mest omsorgsfullt polstrede nakkereimen vi noen gang har sett.
Kikkertvesken er av lydløst, vadmælsaktig materiale og oser "jakt" for alle penga. Frontdeksler og okulardeksler har passe motstand og sitter greit på. Det eneste vi stiller spørsmål ved med denne kikkerten er diopterinnstillingen som er plassert som et eget hjul på samme aksling som fokusinnstillingen. Selv med ganske bra friksjon opplevde vi at den kom uforvarende ut av stilling.
MEOPTA MEOSTAR
Meostar B1 8x56 Vekt: 1120 gram Nærgrense: 5 m Synsfelt: 111m/1000m Vanntetthet: Ja, nitrogenfylt Forstørrelse: 8 Objektdiameter: 56 mm Øyeavstand: 21,5 mm Type prismesystem: Schmidt-Pechan roof Garanti: 30 år Pris: kr 9 200,- Importør: Vaabenhuset Nygård AS, tlf. 72 14 77 60, www.vaabenhuset.no
Pluss: Svært lys. Meget god kontrast
Minus: Stor og tung
Terningkast: 5
X-trem nattjeger
Tyske Steiner er en stor kikkertprodusent som i likhet med Meopta har måttet leve med et "lillebror-stempel" i forhold til de beste premiumkikkertene. I denne testen stiller Steiner blant annet med porrokikkerten Nighthunter Xtreme 8x56.
Konstruksjonen er kikkert på gamlemåten, altså med porroprisme. Dette er en enklere konstruksjon enn takkantprisme, og gir i prinsippet bedre optiske prestasjoner pr krone. Ulempen er klumpete form.
Nighthunter Xtreme har individuell fokusjustering av hvert okular som du må tilpasse dine øyne første gang du bruker den. Deretter er den alltid skarp fra ca 20 meter til uendelig. Noen vil oppleve det som en fordel i mørket når det er vanskelig å fokusere.
Kikkerten er utvilsomt bra optisk, ekstremt lys, og med god kontrast. Likevel opplevde vi at Meopta Meostar og Zeiss Conquest var enda bedre til å få frem konturene av hjorten i nattemørket. Men her snakker vi naturligvis om små forskjeller.
Nighthunter Xtreme virker veldig solid konstruert, har god ergonomi med myk og gripevennlig gummipolstring. Okularene er utstyrt med nedbrettbare kapper med "vinger" som skjermer for sidelys. Vi opplever løsningen som gammeldags og ikke spesielt behagelig, sammenlignet med moderne, utskrubare okular. Sidelys er normalt heller ikke det store problemet ved skumringsjakt.
Testens beste frontdeksel og greit neopren regntrekk for okularet.
STEINER NIGHT HUNTER EXTREME
Vekt: 1090gram Nærgrense: Synsfelt: 112m/1000m Vanntetthet: Ja, inntil 5 meter,nitrogenfylt Forstørrelse: 8 Objektdiameter: 56 mm Øyeavstand: Type prismesystem: Porro prisme Garanti: 30 år Pris: kr 9200,- Importør: Schou AS, tlf. 63 94 55 50
Pluss: Svært lys. God kontrast. Solid konstruksjon
Minus: Klumpete. Gammeldags okularløsning
Terningkast: 5
Solid tøffing
Ved frontlinsene til Steiner Ranger Pro 8x56 står det merket "High Contrast" Det kunne se ut som et billig salgstriks for en simpel Kina-kikkert, men er det ikke. Dette instrumentet leverer imponerende skille mellom lyse og mørke toner og dette bidrar til at den er klarere enn de fleste andre i gråvær eller når skumringen kommer sigende.
Kikkerten er nesten like lys som de aller beste og kontrasten er helt i toppen. Vi fikk fram brukbare konturer av hjorten mot den lyse bøen med bare september-stjernehimmelen som lyskilde.
Ergonomisk er kikkerten ikke helt i klasse med hva vi har kjent hos andre Steiner-kikkerter. Ranger Pro oppleves kantete og det er vanskelig å nå fokushjulet når tomlene er plassert på tommelmerket under kikkerten. Her kan det virke som om røft design har gått foran god funksjon.
Okularene er uttrekkbare, sitter bra i posisjon og har i tillegg nedbrettbar beskyttelse mot sidelys, noe vi totalt sett synes er en bedre løsning enn hos storebror Nighthunter Xtreme.
Objektivdeksler og okularbeskyttelse fungerer bra, men nakkereimen er litt for spinkel for en så tung kikkert.
Steiner Ranger Pro 8x56
Vekt: 1140gram Nærgrense: 2,3meter Synsfelt: 122m/1000m Vanntetthet: Ja, inntil 3 meter,nitrogenfylt Forstørrelse: 8 Objektdiameter: 56 mm Øyeavstand: Type prismesystem: Takkant Garanti: 10 år Pris: kr 5990,- Importør: Schou AS, tlf. 63 94 55 50
Pluss: God kontrast. Relativt lyst bilde
Minus: Ergonomi
Terningkast: 4
Imponerende
Vi skrev innledningsvis at vi i denne testen bruker en nesten ti år gammel Zeiss Victory 8x56 FL som referanse. Dette var Zeiss toppmodell på den tiden. Senere har den tyske premiumprodusenten lansert Zeiss Conquest HD 8x56 som sitt ”mellomklassealternativ”. Med en pris på over 11 000 kroner bør den være bra. Og det er den. Faktisk veldig bra – og ikke langt unna Zeiss nåværende toppmodell Victory HT 8x54.
Hvordan står den seg så mot øvrige kikkerter i mellomklassen? Mellomklassen er et selvsagt et vidt begrep, og sammenlignet med kikkerter til 4000 kroner er det rått parti. Faktisk er den så god at det er vanskelig å se forskjell på denne og Zeiss gamle toppmodellen Victory 8x56 FL.
Men noen ulemper er det. Kikkerten er veldig stor og tung. Den er rene dråget, og klart størst og tyngst i denne testen med sine 1256 gram. Dette viser oss at det er mulig å lage optikk i toppklassen dersom man ofrer vekt og størrelse. Og under posteringsjakt i skumring kan vel de fleste av oss tåle at kikkerten er stor.
Zeiss Conquest HD 8x56 er rett og slett svært god – best i test – og vi stiller oss spørsmålet: Trenger egentlig noen å velge dyrere skumringskikkert?
Oppsummert vil vi si det slik: Skal du ha en virkelig god skumringskikkert anbefaler vi deg å bla opp minst 7-10 000 kroner. Med unntak av Opticrons 7x50-kikkert (som har sine begrensninger) gir kikkerter til under 5 000 svak verdi målt pr krone.
Zeiss Conquest HD 8x56
Vekt: 1256 gram Nærgrense: 3,5 meter Synsfelt: 125m/1000m Vanntetthet: Ja, nitrogenfylt Forstørrelse: 8 Objektdiameter: 56 mm Øyeavstand: 18mm Type prismesystem: Takkant Garanti: 10 år Pris: kr 11 900,- Importør: Zeiss Norge www.zeiss.no
Pluss: Svært god kontrast. Lyst bilde
Minus: Stor og tung
Terningkast: 6
Utgangspupillen
En kikkerts utgangspupill avgjør sammen med glasskvaliteten hvor lys den er i skumring. Utgangspupillen finnes gjennom å dividere objektivåpning med forstørrelse: For en 8x56-kikkert blir regnestykket slik: 56/8=7. Altså 7 millimeters utgangspupill. Utgangspupillen avgjør hvor lys en kikkert kan oppleves for øyet.
Det som imidlertid kompliserer det hele er vårt naturlige, menneskelige forfall. Mens en 25-åring har godt nattsyn og en maksimal pupilldiameter på 7 millimeter og vel så det, vil en 40-åring ha maksimal pupillstørrelse på rundt 6 millimeter. En 50-åring har knapt 5 millimeter, og en 60-åring 4,1 millimeter. Og ingen kan utnytte en kikkerts utgangspupill om ikke ens egen pupill matcher størrelsen.
Hva vil dette si i praksis? Jo, naturligvis at nattsynet avtar med alderen. Men også at vi når vi blir eldre ikke kan utnytte en lyssterk kikkert like godt. En 70-åring kan dermed ha vel så godt utbytte av en 10x56-kikkert til skumringsbruk: Han kan ikke utnytte lyset i en 8x56 uansett. Og en 10x56 gir mer forstørrelse og mer detaljinformasjon – som dermed kan være til større nytte enn lys man ikke ser likevel.
For enkelhets skyld har vi konsentrert oss om 8x56 og 7x50 i denne testen. Dette er alle kikkerter som gir nær den maksimale utgangspupill som mennesket kan utnytte. Er du eldre jeger, kan du vurdere 10x-utgaver av de samme kikkertene, uten at vi dermed går god for at kvalitetsforholdet mellom modellene er det samme.