Hodelykten bør være standardutstyr i sekken. Vi har testet 27 modeller for å finne den beste hodelykten. Det er ingen grunn til å gå i skogen med en lykt på hodet som bare så vidt viser deg stien, når utvalget aldri har vært så stort som nå. Vi kårer best i test.
Stortest: Hodelykt bør være standardutstyr i sekken. Vi har testet 27 modeller for å finne den beste hodelykten.
I testen av hodelyktene legger vi størst vekt på hodelyktenes lysbilde. Aller mest hvor behagelig lyset oppleves å gå eller jogge med. Som kriterium nummer to har vi vektlagt hvor behagelig lykten sitter på hodet. Her blir hodebånd, vekt og vektfordeling mellom lyktehode og batteri vesentlig.
I testen er også generell brukervennlighet og kvalitetsinntrykk viktig. Hodelykten bør helst være intuitiv å betjene, slik at man slipper å finne fram bruksanvisning for å bruke lyktens ulike funksjoner.
Test av hodelykt med LED lense
Når det kommer til hodelykter, er det LED lenser som gjelder. Halogenlyktenes tid er over for lengst. LED-teknologien fremstår i dag helt overlegen alt annet. Halogen kan ikke konkurrere verken når det gjelder lysstyrke eller batteriforbruk, og vi har derfor ikke testet noen hodelykter uten LED. HID-hodelykter (xenon) kan lyse like sterkt som LED, men er belemret med andre ulemper som tung vekt og mindre solid konstruksjon.
LED gir i mye større grad et sterkere lys med større spredning, som vi opplevde med lykten Petzl Ultra Vario.
LED har fullstendig tatt over markedet, og med god grunn. De var fra starten kompakte, og brukte pr lysstyrke mye mindre strøm. Samtidig er ikke LED led. Blant de første hodelyktene, og noen av de billigste fremdeles, handlet det om antall LED-pærer. Wow – denne lykten har ti dioder! Den må vel være bra!
Sannheten er at antall dioder ikke sier noe som helst om lyskvalitet og styrke. Det er kvaliteten på dioden som teller. En lykt med én god diode kan lyse bedre enn 1000 billige dioder.
Når det kommer til langdistanselys, er også LED overlegen. Silvia Exceed XT bemerket seg i testen på dette området.
Kvalitet på både diode og reflektor spiller sterkt inn på hodelyktens lysutbytte, noe vi erfarte under testing. Dioden bestemmer lysmengde og fargetemperatur (hvor varmt eller kaldt lys), mens reflektoren bestemmer spredningen av lyset, altså om den er smal (spot) eller bred (fyller synsfeltet i bredden).
Modellen Lupine Piko ga oss følelsen av å gå med billyskaster på fjellet, mens Mila Vega hodelykt er noe av det råeste vi har sett noen gang.
Hodelykt til jakt
Da vi testet tenkte vi så klart også på følgende: Hvordan bør den ideelle hodelykten for jegere være? Det er ikke lett å sette opp eksakte kriterier. Bør den lykten som lyser sterkest vinne testen? Bør den letteste kåres til selve superlykten? Eller den som gir det mest behagelige lyset når man går i virkelig ulendt terreng i stupmørket?
Svaret er kanskje en kombinasjon av dette. Utfordringen er at produsentene gjerne spisser lyktene mot spesielle brukergrupper. Vi lander derimot på at Silva Trail Speed 2XT er en hodelykt godt egnet for jegere, da den er superkompakt og veldig lett.
Mila-hodelykten vi testet sikter seg mot orienteringsløpere. Den lyser helt utrolig godt på alle måter, men har et stort batteri som ikke kan festes på hodebåndet. Lupine Piko og modellen Neo X2 har begge i utgangspunktet et litt smalt lysbilde og egner seg slik for høyfartsaktiviteter som skikjøring og sykling. Men etter påtrykk fra markedet har disse hodelyktene fått spredningsfilter som option, og dette gir bredt og mykt gå-lys.
Lupine-lyktene er dessuten svært lette, med små batterier som sitter bra på hodet. Petzl og LedLenser har stillbar reflektor for konstentrert spot eller bred lysstråle, mens Silva prøver å få til en alt-i-ett løsning ved hjelp av flere dioder og reflektorer.
Prisnivået spenner fra drøyt 1500 til 5000 kroner. Hvor mye penger vil en jeger legge i en kvalitetslykt? Kanskje jegeren som ellers i mørketiden trener mye ute er villig til å betale en del mer? Som testen viser er en god hodelykt virkelig verdt pengene.
Test av Led Lenser H14R.2
Vi tester Led Lenser H14R.2, som er fornyet med mer lumen og et rødt markeringslys bak på batteripakken.
Vi tester Led Lenser H14R.2, som er fornyet med mer lumen og et rødt markeringslys bak på batteripakken.
Da vi testet hodelykten Led Lenser H14R.2 ser vi at det tydelige blå lyset er blitt noe bedre, men er fortsatt alt for dårlig. En varmere fargetemperatur er nødvendig om dette skal bli bra. Lykten gir for øvrig et bra kvalitetsinntrykk med solid følelse og gode knapper som er intuitive å bruke.
Uansett hvordan man stiller den inn er lyskjeglen klinisk sirkelrund med en veldig skarp overgang til skyggefeltet utenfor. Resultatet er at man ikke ser noe særlig utenfor sirkelen og skogsturen blir anstrengende. Vi mener hodelykten er et dårlig valg og anbefaler heller å bla opp hundrelappene som skiller den fra Lupine Neo som er i en helt annen divisjon.
Testpanelet er ikke imponert av hodelykten Led Lenser H14R.2
VURDERING
Karakter
PLUSS
God kvalitetsfølelse
Variabel mellom spot og vid
MINUS
Håpløs tunneleffekt
Kald fargetemperatur
Test av Lupine Neo X2
Vi tester hodelykten Lupine Neo. Den blir nesten som en halv Piko. Her snakker vi om én diode i stedet for to, og et lyktehode som er noe smalere.
HODELYKT TEST. Lupine Neo x2
Lupine Neo X2
Avgitt lys: 700 lumen
Lysstyrke nivåer: programmerbart
Vekt: 195 gram (med hodebånd og batteri)
Vinkel på lysståle: 30 grader (uten spredningsfilter)
Lupine Neo kaster ut 700 lumen i en litt spesiell lysformasjon. Her finnes en ganske markert hotspot som rekker langt, men med et bredt felt av svakere lys. Overgangen mellom hotspoten og strølyset er veldig brå og er ikke ideell til å gå med. Men med det medfølgende spredningsfilteret forvandles lykten til en nydelig gå- og løpelykt på sti.
Hodelykten Neo x2 har et litt enklere og billigere batteri enn Piko. Det har færre amperetimer og mangler indikatoren for reststrøm. For øvrig er den ganske lik Piko. L
ykten har en behagelig fargetemperatur som ligger nær dagslys, også denne bare slått av Mila. Batteribytte er svært enkelt. Mye kvalitetslykt for pengene.
Lupine Neo X2: Smalere hode og én diode mindre enn forgjengeren
VURDERING
Karakter
PLUSS
God spredning med filter
Lett vekt
MINUS
Kunne lyst litt sterkere
Test av Petzl Ultra Vario
Petzl Ultra Varios aller sterkeste kort er nydelig spredning av lyset, omtrent fra beina dine og 15-20 meter fram.
Testpanelet er storfornøyede med hodelykten Petzl Ultra Vario
Det hele med god vidvinkel slik at du slipper tunnelsyn i mørket. Dersom ettersøksjegeren skulle trenge en intens og lang lysstråle for å spotte et såret dyr, har lykten en funksjon for dette, på bryterens trinn 4.
Betjeningen er enkel og intuitiv, her finnes fire nivåer av lys som kombinerer de tre diodene på ulike måter. Petzl Ultra Vario er veldig godt balansert på hodet når batteriet sitter påmontert bak. Selve lysbildet er mer enn godkjent. Lykten er en utgående modell hos importøren, men finnes til meget gunstig pris i en del nettbutikker
Den eneste hodelykten i testen vår som imponerte testpanelet mer enn Ultra Vario, var hodelykten Mila Vega.
Petzl Ultra Vario har god spredning av lyset
VURDERING
Karakter
PLUSS
Svært behagelig lysbilde
God kvalitetsfølelse
MINUS
Noe tung totalvekt
Test av Mila Vega Hodelykt
Mila Vega Hodelykt er noe av det råeste testpanelet har sett noen gang. Den lyser noe helt sinnssykt, har fantastisk spredning og bra lengde på lyset.
Svært myke overganger mellom midten av kjeglen og ut mot sidene. Mest imponerende er en fargetemperatur som ligner veldig på solrikt dagslys. Man ser tydelig at lyset er varmere enn alle de andre i testen, selv Lupine Piko.
I praktisk bruk merker man både den myke spredningen og det naturlige lyset ved at turen blir mindre anstrengt. Dybdesynet øker og det er lettere å bedømme avstand til røtter og steiner på underlaget. Det merkes at denne lykten er utviklet for orienteringsløpere.
Hodelykten Mila Vega lyser virkelig opp.
VURDERING
Karakter
PLUSS
Fantastisk lys
Svært behagelig i bruk
MINUS
Stort batteri
To lysstyrker
Test av Lupine Piko Hodelykt
Hodelykten Lupine Piko er en ganske ekstrem liten tass. Ut av et bittelite lyktehode på 55 gram flommer 1500 lumen og gir deg følelsen av å gå med billyskaster på fjellet.
Imponerer testpanelet: Hodelykten Lupine Piko gir deg følelsen av å gå med en billyskaster på hodet.
Lupine Piko
Avgitt lys: 1500 lumen
Lysstyrke nivåer: programmerbart
Vekt: 55 gram (lyktehode) 200 gram (med hodebånd og batteri)
Vinkel på lysståle: 26 grader (uten spredningsfilter)
Tyske Lupine har hele tiden vært i teten som innovatør. Lyktene har nå en fargetemperatur som ligger nær dagslys. I testen er det kun Mila som både i tørre tall og i det virkelige liv er bedre.
I motsetning til lykter som Silva Exceed XT, har denne hodelykten et ekstremt lett batteri. Med batteriet montert på hodet veier hele stasen 180 gram. Dessuten kan batteriet plasseres i lomme dersom du bestiller forlengelseskabel. Plassering nær kroppen vil kunne gi lenger batteritid.
Til dette benyttes tre ulike dioder og reflektorer.
Lysbildet oppleves å ha et relativt bredt nærlys, samtidig som det er en kraftig hotspot som lyser langt frem. Konseptet funker meget bra til aktiviteter i litt høyere fart hvor man trenger å se langt fram og samtidig ha noe lys foran beina.
Som en gå- og joggelykt blir ildkulen litt for kraftig og blender tilbake til tross for at nærfeltet er opplyst.
Lykten er belemret med lite intuitiv betjening og vi måtte ty til bruksanvisningen. Batteriet til Silva Exceed XT er veldig kraftig, men dermed i tyngste laget til å skulle henge på hodebåndet. Silvas modell Trail Speed 2XT er derimot superkompakt og veldig lett.
Silva Exceed XT har et relativt bredt nærlys
VURDERING
Karakter
PLUSS
Svært behagelig lysbilde
God kvalitetsfølelse
MINUS
Betjening
Tungt batteri
Test av Silva Trail speed 2XT Hodelykt
Silva Trail Speed 2XT er en superkompakt og veldig lett hodelykt. Testpanelet mener at dette gjør den til en bedre egnet lykt for jegere.
Testpanelet mener Silva Trail Speed 2XT er en velegnet lykt for jegere.
Skal man først gidde å bære mer enn et par-tre hundre gram, bør det også gi lys i den virkelige toppklassen. Lysbildet minner om den større varianten, men er selvsagt svakere. Vi synes faktisk lyset er vel så harmonisk fra denne lykten. Ildkulen er mindre plagsom ved lavfartsaktiviteter og dersom man synes 660 lumen er nok er denne minilykten et godt valg.
Hodelykten faller i samme kategori som Led Lenser H14R.2 med sin kalde fargetemperatur. Den har stor og god av/på-knapp som kan betjenes med hansker.
Men hvordan man skal bruke knappen er ikke umiddelbart forståelig. Vi måtte ty til bruksanvisningen for å forstå hvordan lykten skal betjenes.
Hvis man ønsker en hodelykt med god kvalitetsfølelse og et behagelig lysbilde, anbefaler vi i stedet Petzl Ultra Vario.
Harmonisk lys: Silva Trail Speed 2XT gir greit lys for størrelsen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.
Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer JEGER levert hjem.