En god hodelykt bør være standardutstyr i sekken, enten du skal på jakt eller på påskefjellet. Med godt lys på hodet kan du forlenge turen med flere timer. Å ha en god hodelykt tilgjengelig handler også om sikkerhet. Den dagen du ikke rekker hjem før mørket, kan ulykker fort inntreffe.
I dag er det ingen grunn til å gå med en lykt som bare så vidt viser deg stien. I prisklassen 1000-2000 kroner er det vanskelig å virkelig trå feil når det gjelder lyskvalitet. Men selv rimelige lykter lyser overraskende sterkt – så hva skal man velge?

NÆRLYS: Til arbeid på nært hold fungerer det best med bredt og mykt lys.
Led er ikke bare led
Led-teknologien fremstår i dag helt overlegen alt annet. Halogen kan ikke konkurrere verken når det gjelder lysstyrke eller batteriforbruk. HID-lykter (xenon) kan lyse like sterkt som led, men er belemret med ulemper som tung vekt og har ofte en mindre solid konstruksjon.
Samtidig er ikke led bare led: Særlig blant de første lyktene – og fortsatt hos noen av de billigste – handler lysstyrke om antall LED-pærer. Sannheten er at antall dioder ikke sier noe som helst om lyskvalitet og styrke. Det er kvaliteten på dioden og reflektoren som teller. En lykt med én god diode kan lyse bedre enn ti billige dioder.
Dioden bestemmer lysmengde og lysfarge (fargetemperatur). Gamle og billige lykter har blått, kaldt lys som ikke er særlig behagelig i lengden. Reflektoren bestemmer spredningen av lyset, altså om den er smal eller bred. Det optimale er kombinasjonsløsninger som lar deg bestemme om du skal ha nærlys eller fjernlys.
Vi tester mye utstyr på våre turer, sjekk ut alt fra kikkerter til våpen og jaktklær
«At lysets fargetemperatur ligner dagslys, har overraskende stor betydning i forhold til hvor anstrengende og slitsomt det blir å gå en lang fjelltur i mørket. »

TIGHT: Nextorch Mystar har det beste hodebåndet. Med ergonomisk utformet batterikasse sitter den veldig godt på hodet.
Egne valg
Hvordan bør den ideelle hodelykten være? Den som lyser sterkest? Den letteste? Eller den som gir det mest behagelige lyset? Utfordringen er at produsentene gjerne spisser lyktene mot spesielle brukergrupper.
Vi har vektlagt en kombinasjon av dette: Den største Fenix-lykten i testen lyser både bredt og langt ved hjelp av to wide-dioder og én spot. Disse kan kombineres, noe som gir en rimelig komplett løsning med ganske ulike anvendelsesområder.
Silva løser det annerledes med ”Intelligent light”-dioder som skal tilpasse seg lang rekkevidde eller mykt nærlys automatisk. Vi klarer ikke helt se den store effekten, og opplever manuell styring som bedre.
LES OGSÅ: Slik blir du en stødigere skytter under jakta

BLÅTANN: Olight har fjernkontroll som kan plasseres på armen eller henges på sekken.
Alt har sin pris
Prisnivået i testen spenner fra knapt 300 kroner til et par tusenlapper. Hvor mye penger du vil legge i en lykt, må du avgjøre selv ut fra hvor ofte du trenger den. Men det er ingen tvil om at du får mer for pengene dersom du styrer unna billig-lykter.
Vi har lagt størst vekt på lyktenes lyskjegle; hvor behagelig lyset oppleves å gå eller jogge med. Til slik bruk er et bredt og mykt lysbilde bra. Samtidig er det kjekt med langlys når du skal finne hytta i mørket. At lysets fargetemperatur ligner dagslys, har dessuten overraskende stor betydning i forhold til hvor anstrengende og slitsomt det blir å gå en lang fjelltur i mørket.
Som kriterium nummer to har vi vektlagt hvor behagelig lykten sitter på hodet. Her blir hodebånd, vekt og vektfordeling vesentlig. Generell brukervennlighet og kvalitetsinntrykk er også viktig. Lykten bør helst være intuitiv å betjene, slik at man slipper å finne fram bruksanvisning.