Posteringsposer kan være hele forskjellen på en god eller dårlig dag på jakt. En jeger som fryser, er en dårlig jeger. 

En pose som varmer kan også avgjøre forskjellen mellom liv og død om uhellet først skulle være ute. Vi har derfor testet syv ulike varmeposer.

Annonse

Du har sikkert hørt om både Jervenduken og Helsport sin Fjellduken. Men det finnes flere varianter av varmeposer, og vi har testet de for deg.

Du har sikkert opplevd det: Svetten som siler etter en strevsom tur til post. Du har blitt våt fra innsiden, tross tex-klær med de beste pusteegenskaper. Vind og regn har gjort bekledningen enda våtere på utsiden, og det ligger ikke spesielt godt til rette for gode timer på post. 

Når du setter deg i ro for å vente på hjorten, tar det ikke lang tid før kulden kommer krypende. Den bremser effektivt konsentrasjonen og kroppen setter uunngåelig i gang med små skjelvinger. Tiden driverne bruker på å tråle terrenget, blir uendelig lang og du har en høyst middelmådig jaktopplevelse.

Test-posteringsposer-2
Annerledes: Hunters skiller seg fra de andre i testen ved at den deles med glidelås ved knærne og brukes som postjakke. Bunndelen kan du f.eks bruke som varmepose for hunden eller sitteplate.

Din beste venn på post

Men har du posteringspose eller fjellduk med deg, kan det fort bli annerledes: Den beskytter både mot vind og nedbør og ikke minst; den høyner temperaturen rundt kroppen din med mange grader.

Ofte så mye at det blir tilstrekkelig behagelig. Opplevelsen blir en helt annen og du klarer å fokusere på det du egentlig sitter der for; å være klar til å felle viltet som forhåpentligvis kommer.

Men dette viktige tilbehøret i jaktsekken handler ikke bare om komfort. Hovedgrunnen til at det alltid bør være med, handler om å kunne overleve dersom et uhell skjer når du er langt inne på vidda. 

Les også om førstehjelp på jakt!

En brukket fot kan være livstruende når det er kaldt og du ikke kommer deg av flekken. Du har ingen garanti for at redningshelikopteret finner deg og kan lande. Dersom jaktkompisen må gå etter hjelp, vet ingen om han kommer tilbake i tide. 

Slikt er guffent å tenke på, men slike situasjoner blir likevel en realitet for en del friluftsfolk hvert eneste år.

Test-posteringsposer-3
RESCUE-FLAGG: Helsport og Jerven får pluss i margen for medfølgende signalflagg.

Velprøvd prinsipp

Fjellduker og tilsvarende posteringsposer har berget livet til mennesker, og kan berge ditt. For hver grad temperaturen øker på innsiden av duken kontra på utsiden, jo bedre odds har du. En god pose bidrar til dette, kanskje mer enn man skulle tro, både fordi den motvirker varmelekkasje, isolerer og holder vind og nedbør ute. 

Les også: Med et godt kamera å ha på børsa kan du bli en bedre skytter

Å få et skjold rundt kroppen gjør i seg selv at kroppens egen varme holdes på plass. Dette kan en enkel vindtett duk bidra til. Men en fjellduk gjør mye mer. De fleste har en metallfolie laminert til et vann- og vindtett ytterstoff. Folien reflekterer varme fra kroppen tilbake til kroppen. 

De tykkere utgavene har i tillegg et isolerende fôr på innsiden av folien. Med både varmerefleksjon og isolasjon mot den lavere temperaturen på utsiden, blir effekten forbløffende bra. Den som i dårlig vær har prøvd både duk uten folie og isolasjon og ditto med dette, kan skrive under på at dette er et genialt prinsipp.

Les også vår store test av batteridrevne varmeplagg

Test-posteringsposer-4
KOMBI-LØSNING: Helsports poser har mest avanserte løsninger for å utvide fjellduken til full posteringsfunksjonalitet. Blant annet kan både hette, bryststykke og armer festes med glidelås slik at man trer på seg posen som en (diger) genser.

Temperaturmåling

For å få en pekepinn på hvor god effekt de forskjellige posene gir, har vi målt temperaturen i brysthøyde etter 15 minutter i posen. 

Testpersonen er 95 kilo og var kledd med fleecegenser, foret membranjakke og fjellbukse. Klærne var tørre. Utetemperatur var åtte grader, nesten vindstille og jevnt regn. 

Med andre ord har vi i denne omgang ikke utsatt produktene for ekstreme forhold. Ulikhetene ville trolig blitt større om det var ti eller tjue grader kaldere.

Resultatene viser likevel at det er forskjeller – særlig på om posene har innerfôr med isolasjon eller ikke.

Forskjellige løsninger

Når vi snakker om posteringsposer, finnes det ulike typer på markedet.

Noen er tykke, soveposelignende saker som man kryper nedi når man skal postere i kaldt og helst tørt vær. Andre er multiduker som kombinerer fjelldukens ekstreme egenskaper med funksjoner for posteringsbruk.

Atter andre er noe midt i mellom. 

I denne testen har vi hovedsakelig konsentrert oss om produkter som grenser opp mot fjellduker eller overlevningsposer. I tillegg har vi med én som skiller seg ut med litt andre egenskaper. 

Les også: Stortest av aktive og passive hørselvern

Vi har brukt dem til generelt friluftsliv og på jakt. Et par av de lengre posene har vi prøvd som soveposeerstatninger i den varme årstiden – der de er mer enn varme nok.

Produktene er i denne omgang ikke brukt om vinteren, men tidligere erfaringer tilsier at slike poser er et godt supplement til sovepose i teltet. Det betyr at du slipper investere i ekspedisjons-sovepose om du bare skal ha en overnatting eller to i kulden. 

Men uansett er det viktig å huske at de fleste vanntette løsninger ikke puster, noe som gir kondens på innsiden. Effekten reduseres ved å velge en pose som har isolasjonsfôr.

Fukten blir da absorbert av foret slik at du ikke opplever å bli så klam, men den blir ikke borte. På den andre siden vil en ikke-pustende pose motvirke vanninntrenging fra bakken.

«Å få et skjold rundt kroppen, gjør i seg selv at kroppens egen varme holdes på plass. Dette kan en enkel, vindtett duk bidra til. Men en fjellduk gjør mye mer.»

Test-posteringsposer-5
ARMINGS: Både Dovrefjell og Jerven kommer med løse armer som man kan tre på. Uten glidelås blir det glipper.

Hva skal du velge?

Det kan være greit å ha en formening om hvor på skalaen mellom ren fjellduk og gjennomført posteringspose du ønsker å lande.

De rendyrkede løsningene er gjerne de beste for sin spesialiserte bruk. Men de fleste produktene har en viss kombinasjonsfaktor, der for eksempel frie armer gir god fleksibilitet til å håndtere et gevær. 

Forøvrig er isolerende egenskaper og vekt nært sammenhengende. Om du ønsker en lettest mulig pose, må du akseptere at den ikke varmer best. Om du vil ha best mulig isolasjon, må du bære tyngre. På dette området finnes dessverre ennå ingen mirakelkur. 

Men uansett er en enkel pose veldig, veldig mye bedre enn ingen pose. Det spiller selvsagt en rolle hvilken du velger, men det første kriteriet må være at vekten tilsier at den blir fast inventar i sekken.

Farlig kald

Nedkjøling, såkalt hypotermi, er farlig.

Synker kroppstemperaturen din til under 32 grader, står du i fare for å miste bevisstheten. Pulsen og pusten blir svakere.

Under 28 grader er du bevisstløs og i livsfare. Hjertet kan når som helst slutte å slå. 

Hvor raskt man blir nedkjølt, avhenger av temperatur, vind og fuktighet i luften. Det er ikke så vanskelig å forstå at dersom det er minusgrader, og du sitter eller ligger stille, vil kroppstemperaturen falle i løpet av kort tid. 

Men hypotermi kan også oppstå ved langt høyere temperaturer: Er det vind og luften er fuktig, blir 15 plussgrader fort kaldt. Ligger du stille på bakken med tynne og våte klær, tar det ikke lang tid før du begynner å fryse. 

Norsk Luftambulanse gir følgende beskrivelse av stadiene i hypotermi:

Hypotermi stadium 1 (35-32 °C)

Kroppen forsøker å gjenopprette temperaturen ved hjelp av skjelvinger og sammentrekning av blodkar i hud.

Man skjelver ukontrollert, puls og blodtrykk øker, pustefrekvensen tiltar.

 • Pasienten skjelver, men er fullt bevisst.

 • Hudoverflaten er kald og blek.

 • Pasienten er ofte urolig og kan klage over smerter i albue, hender, kneledd og underlivet.

Hypotermi stadium 2 (32-28 °C)

Alle kroppsfunksjoner nedreguleres gradvis. Stoffskiftet reduseres, du forbruker mindre oksygen og produserer mindre karbondioksyd (CO2).

Skjelvingen avtar, hjertets arbeid reduseres og pulsen går ned. Blodet sirkulerer saktere, risikoen for blodpropp øker og til slutt vil åndedrettet stoppe.

 • Pasienten skjelver ikke lenger, og bevisstheten avtar gradvis.

 • Talen blir slørete.

 • Pusten er langsom og svak.

 • Pulsen er langsom og kan være uregelmessig.

Hypotermi stadium 3 (28-24 °C)

 • Pasienten er bevisstløs.

 • Svært kald hud.

 • Ekstremt lav puls.

 • Puls i armer og bein er fraværende på grunn av dårlig eller ingen sirkulasjon.

 • Få og små pustebevegelser.

Hypotermi stadium 4

 • Kan foreligge når det ikke kan finnes verken pust, puls eller bevegelser i kroppen (temp < 24 °C)

Test-posteringsposer-6
ULIKE STØRRELSER: Hvilken form posteringsposen har bestemmer litt av bruken. For eksempel vil en lang utgave kunne brukes som varmebooster rundt soveposen. Fra venstre: Jerven Thermo, Jerven Hunter, Hunters Posteringspose, Helsport Fjellduk Pro, Helsport Fjellduk X-trem, Dovrefjell Multiduk Pro foret og Dovrefjell Multiduk Light uforet.

Hva du skal gjøre

Norsk Helseinformatikk gir følgende råd om hva man bør gjøre med en nedkjølt person:

1. Få personen ut av kulden. Hvis det ikke er mulig å komme seg innendørs, beskytt personen mot vind, dekk hodet og om mulig isoler kroppen fra den kalde bakken.

2. Ikke kle av pasienten våte klær, spesielt om en er utendørs og det er kaldt.

 • Det anbefales å bruke dampsperre (f.eks. plast eller fjellduk) i stedet for å utsette pasienten for ytterligere fare for nedkjøling.

 • Kle inn våte klær fremfor å fjerne plagene + påføre tørt hodeplagg.

 • Dersom forholdene tillater det, og det ikke fører til ytterligere nedkjøling, skal våte klær fjernes og erstattes med tørre klær eller tepper

3. Ring 113 og tilkall medisinsk hjelp. Mens du venter på at hjelpen kommer, bør du følge med på personens pusting.

Hvis pusten stanser eller virker farlig langsom eller overflatisk, bør du straks begynne med hjerte-/lungeredning.

4. Del kroppsvarme dersom det er praktisk mulig.

5. Tilby varm ikke-alkoholisk drikke, hvis vedkommende er i stand til å drikke.

6. Nedkjølte personer bør sendes til nærmeste sykehus.

Hva du ikke skal gjøre

1. Ikke forsøk å varme opp personen med direkte varme. Ikke bruk varmt vann, varmepledd eller -pute, eller varmelampe. Legg heller varmt tøy rundt halsen, på brystveggen eller i skrittet. 

2. Ikke forsøk å varme opp armer og ben. Varme som tilføres armer og ben, tvinger det kalde blodet tilbake til hjerte, lunger og hjerne og medfører faktisk at den indre kroppstemperaturen faller ytterligere. Dette kan fremkalle en livstruende situasjon.

3. Ikke gi den nedkjølte alkohol.

4. Ikke masser eller gni personen. Sterkt nedkjølte personer må håndteres forsiktig fordi de kan få hjertestans.