Det gir unektelig glede å kunne se mer enn bare sportegn i skogen. Svært mange jegere har tatt i bruk viltkamera de siste årene for å kunne få mer kunnskap om hvilke dyr som beveger seg i terrenget.
I tillegg til nytteverdien er det naturligvis et spennende prosjekt å ta turen ut for å sjekke kameraet og se om det har blitt fangst: Hvor stor er egentlig bukken som nettopp har feid geviret her? Hvor mange koller beiter jevnlig på foringsplassen?
«Vi synes kameraene presterer greit under praktisk bruk, men på en del områder er det betydelig forskjell mellom det beste og dårligste i testen.»
Redusert størrelse – lengre batteritid
Teknologien har utviklet seg raskt de siste årene. Før fikk du grå og blasse bilder fra et kamera som brukte en uke på å sluke et sett svære batterier. Kameraene var ditto store, noe som gjorde det vanskelig å plassere dem skjult for firbeinte – og kanskje vel så viktig – for langfingrede tobeinte.
Slik er det ikke nå. Moderne kamera bruker infrarøde (IR) LED-pærer om natten. Disse krever litt lengre eksponering (1/30 – 1/5-dels sekund), noe som gir mer bevegelsesuskarphet enn tradisjonell blitz. Men til gjengjeld er strømforbruket voldsomt redusert. Nå får du kamera på størrelse med en halv juicekartong som nøysomt knasker en dobbeltpakke penlight-batterier på en måned eller seks, avhengig av temperatur og innstillinger.
Les også testen av 7 viltkamera med godt kamera
KORT HOLD: De beste bildene får man gjerne 5-15 meter unna kameraet. Å «styre» viltet i posisjon med åte eller sølegrop kan fungere bra.
Rask utvikling
Nå tar MMS-kameraene mer og mer over. Disse tilfører en ekstra dimensjon til viltovervåkningen ved at du kan få tilsendt bildene på mobil eller epost omtrent i samme øyeblikk som det blir tatt i skogen.
Hvor pålitelig dette er og om man virkelig får bildet øyeblikkelig, skal vi komme tilbake til. Men å vite nærmest i sanntid hva som skjer, er moro.
Det siste på MMS-fronten er gode apper til å styre kameraet. Da kan du ta bilder eller endre innstillinger fra sofakroken. Et par av kameraene i testen har slik funksjonalitet, men vi har ikke vektlagt det veldig mye.
I SKJUL AV MØRKET: Nattbildene i sorthvitt har en tendens til å bli over- eller undereksponert hos samtlige kameraer.
Rufsete betjening
En nyhet som mange vil sette pris på, er enklere programmering av MMS-funksjonen. Da er det bare å putte inn et SIM-kort og et minnekort. Foreløpig er det bare Hunter Premium som tilbyr dette i testen.
De andre kameraene er absolutt ikke «plug and play». Hvis du ikke liker bruksanvisninger, bør du velge Hunter, kjøpe et som er ferdig programmert eller droppe MMS. Ellers kreves både PC og tålmodighet for å sette opp MMS-funksjonen:
JUSTERE VINKEL: Man får gjerne det beste bildeutsnittet når kameraet ikke peker for høyt. I skogen finner man det man trenger til å justere med.
Steg for steg
Først må du sjekke at SIM-kortet er aktivert, samt deaktivere PIN-koden på kortet. Dette gjøres ved å putte kortet i en mobiltelefon, sende en MMS for å sjekke at alt funker, finne riktig meny på mobilen din og slå av PIN-koden på kortet. Først da kan du sette kortet i viltkameraet.
Men dette er bare starten på moroa: Neste trinn er å laste ned en installasjonsfil til PCen. Via programvaren fylles ut grunnleggende MMS-innstillinger som teleoperatør, mobilnummer og epostadresse som bildene skal sendes til.
Deretter setter man opp kamerainnstillinger som video eller stillbilde, bildestørrelse (antall megapixler), følsomhet for IR-sensoren (low, normal, high), eventuell time lapse-funksjoner og så videre…Informasjon lagres via SD-kortet som du putter i PCens kortleser. Vi koblet isteden kameraet direkte til USB-utgangen, noe som også fungerte.
Etter en såpass omstendelig prosess er det bent fram spennende å teste om oppsettet virker. Vi fikk programmeringen til å fungere på første forsøk med alle kameraene, men har et hjertesukk til produsentene: Dette er tungvint. Løsningen er egentlig uakseptabel i 2018.
Lur Front-luke: Uovision har en god løsning hvor lokket kun skjuler skjermen og meny-tastene. Skjermen er blant de beste i testen.
Mistenkelig mange megapixler
Kameraene i testen har en oppløsning mellom 12 og 30 megapixler med justerbare nivå. Vi har prøvd ulike innstillinger, og opplever ikke at bildene blir noe bedre av høyere oppløsning.
Vi mistenker at det kun foregår en datastyrt oppskalering (interpolering) fra laveste oppløsning, og at dette er bildebrikkens reelle kvalitet. Unødvendig store bilder fyller SD-kortet raskere enn nødvendig, så vi anbefaler å stille kameraet på laveste eller nest laveste nivå.
Smart stropp: Hunter Premium har den raskeste og beste løsningen for å stroppe kameraet fast i skogen.
Bildekvalitet
Alle kameraene i testen tar relativt gode bilder i dagslys. Men ved nærmere gransking av bildefilene blir det godt synlige forskjeller i bildeprosessering som fargegjengivelse og oppskarping.
Nattbilder taes med infrarødt lys i sort-hvitt. Det fungerer helt ok til dokumentasjon, men det blir ikke flotte fotografier av dette. Om natten er avstand til viltet, samt at viltet står i ro helt avgjørende for god og skarp bildegjengivelse. Bildekvaliteten varierer dessuten betydelig mer mellom kameraene på nattbildene, faktisk også fra gang til gang for hva enkelte kamera presterer.
SÅRBAR Luke: Når du sjekker bildene på Hunter, må fronten åpnes. Batteriene blir blottlagt og kan bli utsatt for nedbør.
Hva skal du velge?
Hvor sikker kan du være på at kameraet faktisk sender bilde når det skjer noe i skogen? Ikke helt, faktisk: Selv om ting fungerer hjemme i stuen, er det ikke sikkert du har like god dekning der du setter opp kameraet. Sjekk derfor dekningen med mobilen.
Vi synes ellers kameraene presterer greit under praktisk bruk. På en del områder er det betydelig forskjell mellom beste og dårligste i testen. Noen fysiske forskjeller er viktige, så som hvor godt batterirommet er beskyttet når du sjekker skjermen ute i skogen. I værharde områder er det en fordel med lukket batterirom og/ eller skjerm på framsiden av kameraet. Det er også forskjeller på skjermstørrelser og betjeningsmeny.
Den største forskjellen ligger imidlertid i MMS-oppsettet. Her blinker Hunter seg ut som enerådende favoritt. Det synes vi er verdt å betale litt for.
BEST BETJENING: Bushwhacker har oversiktlige menyer og knapper som er veldig gode å bruke. Batterikassen ved åpen frontdør er beskyttet av et lokk.