Mye ny optikk har kommet de siste årene. Å orientere seg i jungelen er vanskeligere enn noensinne - også fordi kvaliteten innen de ulike prissegmentene er jevn og stigende. Hva skal man egentlig velge?
Hva er en god allround-kikkert? Det kommer selvsagt an på jaktformen din, men også på hva du føler deg komfortabel med. Håndkikkerter kommer i et utall av størrelser og forstørrelser, alt fra små lommekikkerter i 8x20 til svære drog på 12x56.
Forskjellene i egenskaper er store, selvsagt som følge av ulik størrelse. Men det voldsomme prisspennet henger mest sammen med ulik optisk kvalitet og byggekvalitet på optikken.
Er den god å se gjennom?
Det viktigste for synsopplevelsen er kikkertens objektivdiameter – glasset lengst vekk fra øynene. Mange vet at det har nær sammenheng med hvor mye lys som når fram til øyet. Men nesten like viktig, er at det også påvirker kikkertens utgangspupill (se faktaramme), som avgjør hvor lett det er å finne riktig øyeposisjon i forhold til den optiske aksen. Dette påvirker hvor komfortabelt det er å bruke kikkerten.
I denne testen tar vi for oss 8x32- og 8x30-kikkerter. Disse har kompakt størrelse, men er likevel ikke av de aller minste. Kommer du ned på 25 eller 20 mm objektiv, blir kikkertene mer plasseringsfølsomme, uansett produsent. 8x32 er et godt valg, såfremt du ikke skal observere små detaljer på veldig lange hold eller trenger en ren skumringskikkert. 8 gangers forstørrelse er betydelig lettere å holde rolig enn 10 gangers. Særlig stående på frihånd og gjerne med høy puls, vi du få med deg mer informasjon i en 8x enn i en 10x på grunn av mindre rystelser i bildet.
LETT SYN: Mange jegere har sverget til 42 mm-kikkerter. Med mindre du trenger utpregete skumringsegenskaper, får du et lettere syn på livet med en 32 mm-kikkert.
For de fleste lommebøker
Ulempen med en kikkert som er god å se i, har tidligere vært vekten. Den kan nødvendigvis ikke være ultrakompakt, og godt glass veier mer enn plastlinser og billig-løsninger. Men her har det skjedd mye de siste årene. Det er ikke lenger slik at de tyngste alltid er best.
Om du ønsker en god kikkert, anbefaler vi deg ikke å gå under 3000 kroner. Vi har derfor delt testkikkertene i tre prisklasser: Relativt rimelige til 3000-5000 kroner, mellomklassen på 5000-10000 kroner og premium-kikkerter til over 10.000. Her hersker tradisjonelt troikaen Zeiss, Swarovski og Leica. Men både Nikon og Meopta har store ambisjoner med sine toppmodeller som følger hakk i hæl.
IKKE HELT OPP TIL NAVNET: Breitler-modellen Arctic levde ikke helt opp til navnet, ettersom fokushjulet frøs fast.
De rimelige blir bedre
Vi har brukt denne klyngen av glass gjennom uker og måneder. Hva har vi avdekket? Jo, at forskjellene innad i prisklassene er små. Mer enn noen gang er det tydelig at du får det du betaler for - med noen få unntak begge veier.
Sjelden har det vært så vanskelig å skille testprodukter. Men det finnes forskjeller. Noen er jevnt bra på omtrent alt, som Nikon og Swarovski sine toppmodeller. De har meget god oppløsning, høy kontrast og god lysgjennomgang, i tillegg til at de er superbehagelige i bruk.
Andre er ekstreme på ett område, slik som Zeiss: Tyskeren er lysere enn de fleste i skumring, men svakere på andre områder.
FRYSERTESTEN: Samtlige kikkerter fikk et opphold i fryseren for å sjekke hvordan det slo ut på mekanisk funksjonalitet som fokushjul og bro.
Best har også ulemper
Swarovski EL har en spesiell optisk konstruksjon som gir nesten utrolig skarphet i hele synsbildet. Samtidig gir den et flatere bilde – mindre 3D om du vil. Leica har testens kanskje skarpeste bildesentrum i godt lys, men er ikke på topp i ytre del av bildesirkelen. Slik kan vi fortsette.
Hva skal du vektlegge? Har du mulighet for å prøve dem, kan du finne ut hvilken som passer deg best ergonomisk. Har du behov for topp prestasjon på ett område, kan du finne hjelp i testen vår. Er du fortsatt ikke sikker? La magefølelsen og lommeboken bestemme.
Litt kikkertteori
Forstørrelsesgrad: 8 ganger
Angir hvor «nærme» du kommer det du kikker på.
Objektivdiameter: 32 millimeter
Påvirker hvor mye lys som slipper gjennom, men også hvor behagelig kikkerten er å se i. Viktig for egenskaper i svakt lys, samt hvor enkelt det er å "treffe" med øyeplasseringen og unngå svarte flekker.
Utgangspupill: 4 millimeter
Er et direkte resultat av objektivdiameter delt på forstørrelsesgrad (32 mm : 8 = 4 mm). Sees som lysåpningen i øyeenden når du holder kikkerten på en armlengdes avstand. Utgangspupill gir en teoretisk ramme for hvor lys kikkerten er i skumring.
Synsfelt: Angir hvor bredt bilde du ser på 1000 meters avstand. Påvirkes av forstørrelsesgraden, men også av kikkertkonstruksjonen. 8x32-kikkerter gir normalt 135-145 meters Synsfelt.
Nærgrense: Den korteste avstanden kikkerten kan stilles skarp på.
Oppløsning: Evnen til å skille detaljer fra hverandre. Vesentlig for hvor skarpt bildet oppleves.
Kontrast:Evnen til å skille mellom lyse og mørke partier. Påvirker skarphet, men også viktig for hvordan kikkerten oppleves under dårlige lysforhold.
Randsoneskarphet / kantskarphet: Hvor langt ut fra bildets sentrum det fremdeles er høy oppløsning og skarphet