FAKTA

Vekt: 678 g

Utgangspupill:5,2 mm

Synsfelt:141 m på 1000 m

Øyeavstand:17,2 mm

Nærfokus: 2 meter

Vanntett: Ja

Nitrogenfylt: Ja

Garanti: 5 år

Pris: kr 5 995,- 

Importør: Teno Astro, www.tenoastro.no

skala
5/6

I denne klassen er vanntetthet en selvfølge, og Hunter ED skuffer ikke: Vi lot den ligge noen minutter i en bøtte vann, og kikkerten viste som ventet ingen tegn til dugging eller vanninntrenging. 

Like god som toppkikkertene er den dog ikke i regnvær: Her er det ingen vannavvisende coating som gjør at vanndråpene preller av linsene. Da kreves forsiktig pussing med en linseklut av god kvalitet – aldri dopapir eller kjøkkenpapir! Det kan nemlig den skjøre coatingen ta skade, noe som gjelder for alle kikkerter.

 «Det vi liker aller best, er fokushjulet. Det har passe motstand, er stort nok til hanskebruk, og har godt, ruglete gummibelegg.»

Gode optiske egenskaper

Prisen tatt i betraktning imponerer Breitler Hunter med god skarphet og kontrast i sentrale deler av synsfeltet. Et stykke unna kanten avtar de beste egenskapene gradvis, men heller ikke her er den dårlig. 

Det vi liker aller best, er fokushjulet. Her snakker vi presisjon og god ergonomi: Hjulet har akkurat passe motstand, er stort nok til bruk med hansker, og har ruglete gummibelegg som gir godt grep for pekefingeren. Det blir noe tregere i sterk kulde, men er likevel godt innenfor. 

God øyeavstand på 17,2 millimeter gjør kikkerten egnet for brillebrukere. For de som ikke bruker briller, har de justerbare okularringene gode og kontante klikkstopp. Selv ved hardt press mot pannen rikker de seg aldri ut av stilling. Diameteren på ringene er passe stor slik at kikkerten hviler mot øyebrynene og ikke forsvinner inn i øyehulen. Med den relativt lange øyeavstanden er akkurat dette viktig.

Test-av-Breitler-8x42-Hunter-ED-1

God synsopplevelse

Kikkerten oppleves som lettbrukt med «ease of view» omtrent som forventet i prisklassen. Nakkereimen er bred og god, noe vi synes er nødvendig når den tross alt veier nesten 700 gram. Vi gir noe trekk for objektivdekslene som er festet med gummiring fremme på tubene: Slik festemåte gir alltid en risiko for at de faller av, selv om man her kan tre dem bakom riller på utsiden av kikkerten.

Så til tross for dette og en litt for lett diopterring, gir vi tommel opp. Bredden på synsfeltet er godt over gjennomsnittet for 8x-kikkerter. Et godt valg for den som ikke vil loppe seg helt, men som samtidig ønsker vidsyn til å lett kunne studere viltet. 

Ny kikkert koster. Derfor er det lurt å velge en kikkert som passer dine behov og ditt bruk. I samme prisklasse har vi blant annet testet en rekke lommekikkerter, som virkelig overasket. Jeger.no har også testet en rekke andre kikkerter, små og store. 

PLUSS
God optikk Bredt synsfelt Presist fokushjul
MINUS
Litt lett diopterring
VURDERING
Terningkast