Jeg er neppe den eneste jegeren som har hatt en situasjon der både hagle- og rifleløp hadde kommet godt med. Men er ikke kombier fryktelig dyre?

Vi har testet tre kombivåpen for å svare på om det finnes gode børser av denne typen til en fornuftig pris. 

Annonse

Selv begynte jeg å drømme om kombi eller drilling etter følgende opplevelse: En orrhane lettet i et plantefelt og fløy over til et høydedrag med litt kratt. Rifla ble tømt og puttet i sekken, før jeg dro opp hagla og ladet med 5’er-patroner.

I det jeg nærmet meg krattet, spratt det ut en rådyrbukk og stilte seg på 50 meter. Da jeg forsøksvis umerkelig strakk meg etter rifla i sekken, takket den pent for oppmerksomheten og hoppet videre med idioterklærende bjeff.

Nå skulle jeg hatt et kombinasjonsvåpen!

Men etter å ha snakket med erfarne jegere, lest et par jaktblad og sjekket diverse forum, virket det som at drømmen enten ble fryktelig dyr, eller billig og dårlig. Derfor har det blitt med tanken, i påvente av jackpot i det årlige «skattelotteriet».

Dypdykk i budsjettsjiktet

Men nå har JEGERs lesere etterlyst en test av rimelige kombivåpen, noe som gir en mulighet til å se nærmere på kvaliteten blant rimelige kombier. Hva får du for 10.000 kroner, og duger de til noe mer enn å ta opp en plass i våpengarderoben?

Les også: Vi tester fire kombivåpen fra Blaser

For deg som ikke er kjent med kombivåpen, er dette brekkvåpen som består av en kombinasjon av flere kalibre. Hovedregelen er hagle og rifle, men det finnes også våpen som kombinerer ulike riflekalibre. 

I hagleløpet er det vanligere å gå for kaliber 20 (evt. 16) for å spare litt vekt, men det finnes som regel alternativ i kaliber 12 også.

I tillegg til velkjente riflepatroner som 6,5x55 og .308 Win, er det ofte alternativer som slutter på «R» eller «JRS» (7x57R, 7x65R, 5,6x50R, 8x57JRS).

Det er hylser med en rand i bunnen som har større diameter enn kroppen, omtrent som på haglpatroner. Det gjør omlading lettere fordi det er enklere å få tak i bunnen av en slik hylse.

Betryggende R-faktor: Randpatroner har sine fordeler over rillepatroner, særlig om det oppstår uregelmessigheter.
Betryggende R-faktor: Randpatroner har sine fordeler over rillepatroner, særlig om det oppstår uregelmessigheter.

Sjeldnere fugler

Løpene i kombier er enten lodda sammen eller frittliggende. Det er fordeler og ulemper med begge, men lodda piper får gjerne en del høydespredning (klatrer) etter 3-4 skudd i rask rekkefølge. Det kommer av at stålet utvider seg i varme, slik at tregere varmespredning til det kalde hagleløpet øverst gir litt bananbøy på rifleløpet.

Guide: Slik velger du sikte til kombien!

Noen dagers surfing på nettbutikker og sjekk med de fleste norske våpenimportører, avslører at pristaket i vår test må oppjusteres til det dobbelte. I tillegg er mange rimelige kombier på vei ut av markedet.

Årsaken er enten produksjonsstans hos fabrikkene (mer eller mindre relatert til corona), lav etterspørsel i Norge eller våpenembargo med Russland. Derfor er noen av kombiene du fortsatt kan finne i norske våpenforretninger, lite aktuelle i en slik test. Resultatet blir følgelig en ganske smal breddetest.

«Utvalget av rimelige kombier i salg i dag er ganske smalt, dels på grunn av manglende etterspørsel. Men kombiene vi har testet, innfrir til behovet så lenge du ikke driver med prikkskyting.»

Samling: Åpne sikter og seige avtrekk er krevende, men vi ble ganske flinke til slutt.
Samling: Åpne sikter og seige avtrekk er krevende, men vi ble ganske flinke til slutt.

En frekk doublé

Jeg har tatt for meg tre kombier i kaliber 12/76-7x57R som er tilgjengelige hos importør i overskuelig fremtid.  Disse er testet med tanke på presisjon og kvalitet på mekanisme (avtrekk, sikring etc..), siktemidler og samskyting av løpene. 

Testen er gjort med Sellier & Bellot Exergy Blue 150 grs, S & B 140 grs helmantel og S & B Corona (sic!) 32 g i US 7 i hagleløpet.

Det er ikke store ting som skiller kombiene fra hverandre. Kanskje ikke så rart når to er fra samme fabrikk og alle tre fra samme land. Alle tre fungerer godt på banen, både med tanke på hagle- og rifleløp.

Og alle tre kunne helt klart gitt meg en frekk doublé å skryte av under jakten på Helgeland. Så for dem som lurer: Det endte uansett med en orrhane i sekken, så det kunne helt klart gått verre.