Halvautomathagle

Jakt med halvautomat

Halvautomat-haglene lever i skyggen av sine dobbeltløpede venner. JEGER har testet halvautomater til jakt og kårer best i test. Hvilken halvautomat gir mest hagle for pengene?

Syv halvautomat hagler stilt opp mot en trestamme. Seks svarte, og en kamuflasjefarget.
Vi tester hvilken halvautomat-hagle som egner seg best til jakt.

Prislappen på halvautomat-haglene vi har testet spenner fra 4000 til 20.000 kroner, noe som følgelig gir store forskjeller i kvalitet. Vi har likevel funnet vår favoritt: Testvinneren er den halvautomat-hagla som passer best til bruk på jakt, og som desidert gir mest for pengene.

Testen er gjort i to etapper: Først ble halvautomat-haglene sett over, håndtert, demontert for puss og fiklet med innendørs. Deretter gikk turen til leirduebanen for den morsomste delen av testen. Her ble det primært skutt trap, i tillegg til noen sportingposter.

I skytetesten ble ulik ammunisjon brukt. Det ble skutt med leirdueammunisjon i stål, sportingammunisjon med bly og jaktammunisjon i stål, ettersom noen halvautomat-hagler sliter med lette ladninger.

Skepsis til halvautomat

De som jakter med halvautomat-hagle, fremhever gjerne muligheten for et raskt andreskudd. Det skyldes at omlading skjer mens rekylen jobber i skuldra di.

Munningsvippen blir noe mindre, da en del av energien i rekylen samtidig brukes til å lade om. En halvautomat oppleves derfor også som mer stabil under skyting enn ei dobbeltløpet hagle.

Spesielt gjelder dette rekyldrevne halvautomater, der mekanismen «svelger unna» deler av rekylen. På gassdrevne halvautoer ledes en del av kruttgassen ned under pipa, slik at gasstrykket brukes til å lade om.

Er du ute etter en rimelig og grei halvauto, kan du ta en titt på testen vår av Hatsan Escort Magnum Xtreme. Den nådde derimot ikke helt til topps i testen.

De som er skeptiske til halvautomater, mener gjerne at hagler som lader om av seg selv, er mindre trygge. Halvautoen kan heller ikke brekkes, slik at det er vanskeligere å se om den er ladet eller ikke. 

I tillegg sitter sikringsknasten på ei halvautomatisk hagle som regel plassert i avtrekkerbøylen. Noen mener at denne dermed er for lett å slå over ved et uhell.

Erfarne halvautobrukere ser imidlertid ikke dette som et problem, da man uansett ikke skal gå rundt med fingeren på sikringen eller i avtrekkerbøylen.

Andre grunngir skepsisen mot halvautomat-hagler med at de tror at våpenet må demonteres og renses etter hver tur på leirduebanen.

Dette er sterkt overdrevet. Eksempelvis trenger den gassdrevne halvautomat-hagla Browning Maxus 2 gjerne en puss etter noen hundretalls skudd for å fungere optimalt.

Nærbilde av hånd på skjeftet til halvautomat hagla Benelli M2
Benelli M2 fikk full pott og ble testvinner i denne omgangen.

Ulike målgrupper

Alle haglene i testen vil fungere utmerket som jaktvåpen. Men naturlig nok er det et ganske stort sprik i hva du kan forvente, med tanke på prisvariasjonene.

En av de tøffeste halvautomat-haglene i testen er Franchi Affinity 3 Elite Cobalt. Den egner seg godt for andejegeren, da den kommer i camo og er cerakote-behandlet. Den tåler med andre ord en støyt.

Flere av produsentene har kommet med egne modeller for damer. Vi tester både over/under og halvautomat-hagler i vår store test av damehagler.

Beretta A300 Outlander Synt er en kortere modell, men oppleves allikevel som en svært kompakt halvautomat-hagle. Den fremstår i tillegg som en svært driftssikker halvauto.

Har andejegeren fått en ny favoritt? Franchi Intensity Camo Max er særdeles hardfør.

Den korteste og laveste halvautomat-hagla i testen var Beretta A400 Lite.

Hva koster en halvautomat-hagle?

Prisen på halvautomatene vi har testet varierer fra 4000-20.000 kroner. Du kan også få halvautomat-hagler som koster godt over 100.000 kroner.

En av de billigste havlautomat-haglene vi har testet er Girsan MC312. Produsenten Girsan leverer våpen til politi og militæret, noe som fordrer streng kvalitetskontroll til tross for den lave prisen.

For rett under 20.000 kroner får du halvautomat-hagla Benelli M2. Den rekyldrevne halvautoen med høy kolbe imponerte testpanelet, og nådde helt til topps.

Regler for jakt med halvautomat-hagle

Det er verdt å merke seg at ingen halvautomat er godkjent til jakt rett ut av esken: Loven sier at til jakt har man ikke lov til å bruke hagler som tar flere enn to skudd.

Regelen er dermed at to skudd er det du skal få plass til totalt; ett i kammeret og ett i magasinet – ikke to i magasinet slik som en del åpenbart tror.

For å få til dette, må magasinet plomberes eller bygges om slik at det ikke er plass til mer enn en patron i magasinrøret. Trøsten er at dette gjøres med enkle midler: De fleste halvautomater har en pinne eller ei stang (følger med for de fleste hagler) som settes inn som sperre i magasinet. 

Følger det ikke med en slik når du kjøper en halvautomat for jakt, bør du be leverandøren ettersende, da de skal kunne levere slikt.

Til trening kan man selvsagt ha flere skudd i magasinet dersom man ønsker det.

Test av Franchi Affinity 3 Elite Cobalt

Italienske Franchi har kommet med en ny halvautomat for dem som digger hagle med kamo, værbestandighet og røft utseende. Funker det? JEGER tester om andejegerne har fått en ny favoritt.

Halvautomat hagla Franchi Affinity 3 Elite Cbalt sett fra siden liggende på steiner utendørs
Franchi halvautomat hagle i kamo: Franchi Affinity 3 Elite Cobalt
Franchi Affinity3 Elite Cobalt

Kaliber: 12/76

Vekt: 3,14 kg

Løpslengde: 71 cm

Totallengde: 120 cm (uten choke)

I esken: 3 choker (full, modified og cylinder), chokenøkkel og våpenolje.

Pris (veil.): 14.990,-

Importør: Norma AS

skala
5/6

Franchi Affinity Elite Cobalt er en halvautomat-hagle i 3’er-serien til Franchi. Felles for disse halvautomatene er blant annet det kjente Inertia-systemet som er justeringsfritt, raskt og driftssikkert. 

Systemet krever lite puss og rens for å fungere, sammenliknet med en del andre halvautomat-hagler. Det kan fort være en fordel for deg som liker å jakte i våtmark og på sjøen.

Det kan nemlig være et problem på en del halvautoer; at de til dels er svært avhengige av godt vedlikehold, og at det ikke er helt enkelt å komme til med nødvendig rens.

Denne hagla er derimot særdeles hardfør. Cerakote-coatingen på løp, låskasse og skjefte, gjør nemlig at Franchi Affinity Elite Cobalt tåler mye vær og vind og vil således være ei svært interessant hagle til sjøfugljakt, andejakt og gåsejakt.

Jeger med fingeren på avtrekkeren sikter med halvautomat hagla Franchi Affinity 3 Elite Cobalt
Kort og lav: Rett ut av esken er Franchi Affinity 3 Elite Cobalt noe lav og kort for undertegnede.

Interessant til sjøfugljakt, andejakt og gåsejakt

Skjeftet på denne halvautomaten fra Franchi er syntetisk og vedlikeholdsfritt, bygget i technopolymer. Det er belagt med et kamuflasjemønster som Franchi kaller Optifade Timber.

Cerakote gjør ikke hagla vedlikeholdsfri, men det gjør vedlikehold lettere og hagla mer motstandsdyktig mot rust og problemer grunnet ytre påvirkning. 

I tillegg gir det en refleksfri overflate. Dette kan være vel verdt å merke seg når du posterer på et skjær i lav sol, enten det er morgen- eller kveldstrekket du satser på, for ikke å snakke om supermistenksomme gjess.

Nærbilde av det fiberoptiske kornet på siktet til halvautomat hagla Franchi Affinity 3 Elite cobalt
Eksemplarisk: Det fiberoptiske kornet er meget godt synlig, spesielt mot mørk bakgrunn.

Franchi halvautomat med god appetitt

I og med at dette er ei halvautomatisk hagle kamret for 12/76-patroner, er mekanismen noe mykere enn det 12/89-hagler gjerne er. 12/89 er jo nærmest «beryktet» for å krangle med lette leirdueladninger på grunn av stiv mekanisme. Men heller ikke halvautomater i 12/76 er alltid like problemfrie. 

Jeg forventet derfor noe krangling på lette leirdueladninger, særlig i og med at testvåpenet var helt nytt. Men med unntak av ett leirdueskudd, spiste Franchi Affinity 3 Elite Cobalt alt fra normale leirduepatroner til blodtrimma jaktladninger med god appetitt uten problemer.

Nærbilde av jeger som drar tilbake spenningsbolten på Franchi Affinity 3 Elite Cobalt.
Stor og god: Knasten for spenning av bolten er overdimensjonert og behagelig i bruk.

Et stort pluss ved våpenet er betjeningsvennligheten med hanskekledde fingre. Utløserknappen for bolten er overdimensjonert, og det samme er knasten som brukes for å trekke bolten med roterende låsehode tilbake. 

Hele den aluminiumslegerte låskassa på Franchi Affinity 3 Elite Cobalt er selvfølgelig også dekket av cerakote. Cut off-mekanismen fungerer som den skal og hindrer mating fra magasinet opp i kammer når magasinet eller hele våpenet skal tømmes.

Nærbilde av utløserknappen på halvautomat hagle Franchi Affinity 3 Elite Cobalt liggende i gresset
Hanskevennlig: Utløserknapp for sluttstykket og knasten for å trekke sluttstykket tilbake er overdimensjonerte og praktiske i bruk – selv med hansker.

Utstikkende choke

Løpet har høy ventilert sikteribbe og tofarget fiberoptisk sikte av rørtypen. Siktet var svært godt synlig under de lysforholdene jeg testet. Mot mørk bakgrunn blir det nesten selvlysende og fører øyet raskt på målet.

Chokene på Franchi Affinity 3 Elite Cobalt har godt synlig merking utvendig. De stikker ut foran på løpet på samme måte som konkurransechoker. Alle utvendige metalloverflater på løp og mekanisme med unntak av choke og avtrekker, er for øvrig belagt med nevnte cerakote som tåler mye av både fuktige og mekaniske påkjenninger. 

En rimeligere versjon av denne halvautomaten er Franchi Affinity Synth Black 12-76, som kommer uten cerakote-behandling, og dermed ikke er like hardfør som Elite Cobalt.

Nærbilde av skjeftet på Franchi Affinity 3 Elite Cobalt liggende i gresset
Smakssak: Skjeftet er bygget i technopolymer med et kamomønster Franchi kaller Optifade Timber.

Kort kolbe

Som med de fleste halvautomater er stokken for kort og lav ut av esken, selv om Franchi Affinity 3 Elite Cobalt ikke er ekstrem i så måte. Imidlertid følger det med chims som sørger for at selv en lang slask som undertegnede får en stokk som passer perfekt.

Ei hagle må jo i mange tilfeller uansett tilpasses skytteren, så noe stort problem er det for så vidt ikke. Men det er greit å være oppmerksom på kolbelengden når du prøver hagla første gang.

Nærbilde av nettskjæringen på halvautomat hagla Franchi Affinity 3 Elite Cobalt liggende i gresset
Funksjonell Franchi hagle: Nettskjæringen er formpresset og gir godt grep.

Forskjeftet har god fylde med avsmalning opp mot løpet, slik at du får et godt grep selv med hansker. Pistolgrepet kunne etter min smak hatt noe mer fylde på høyresiden og føles dermed litt smalt hvis mine personlige preferanser legges til grunn.

Nærbilde av boltehodet og låseklakkene på Franchi Affinity 3 Elite cobalt halvautomat hagle
Solid: Både det roterende boltehodet og låseklakkene er bygget i stål.

Gode grep

Imidlertid er både dybde og vinkel behagelig, slik at du har et godt grep for lankene. Nettskjæringen på Franchi Affinity 3 Elite Cobalt oppleves som passe ru og sørger for at hendene ikke sklir rundt på syntetstokken, selv med bare og våte hender. 

I nedkant av kolben er det feste for rembøyle og det samme finner du frempå forskjeftet i forkant av mutterlokket som holder hele sulamitten sammen.

Rekylkappen er myk og god, men samtidig fast nok. Øverste del er noe hardere og glattere enn nedre del, slik at den ikke gir for mye friksjon mot klærne når du monterer våpenet raskt til skulderen.

Hagla Franhi Affinity 3 Elite Cobalt demonert og liggende i gresset
Godt skrudd: Den halvautomatiske hagla er enkel å ta fra hverandre for transport og vedlikehold

Et godt og driftssikkert bruksvåpen

Denne Affinity hagla fra Franchi er en god halvautomat til jakt. Men særlig for halvauto-fantaster som jakter under røffe forhold, vil dette være et meget interessant våpen slik jeg ser det. Våpenet er godt balansert til å være en halvautomat. Hagla ligger raskt på målet og oppleves som stabil og god i bruk.

Selv om jeg ikke er noen kjempetilhenger av camo-maling på våpen, synes jeg faktisk at denne hagla har et kult utseende som balanserer på den rette siden av «militært harry» og «tøff».

Nærbilde av avtrekkeren på Franchi Affinity 3 Elite Cobalt halvautomat hagle liggende i gresset
Wet, wet, wet: Franchi Affinity 3 Elite Cobalt er våpenet for deg som liker det fuktig.

Jeg har ingen spesielle motforestillinger mot Franchi Affinity 3 Elite Cobalt. Som halvautomat er den ikke av de rimeligste i klassen, men forsvarer prisen med sine robuste løsninger. Dette er ikke ei hagle med sjel, men det er heller ikke spesielt vanlig for denne typen våpen. Dette er et jaktredskap – that’s it!

Alt i alt og kort oppsummert, er halvautomaten fra Franchi ei tøff, solid og driftssikker brukshagle for jegere som jakter i fuktige omgivelser!

Nærbilde av sikringen på halvautomat hagla Franchi Affinity 3 Elite Cobalt
Tradisjonell: Sikringen er tradisjonell og plassert bakerst i avtrekkerbøylen.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Hanskevennlig

Driftssikker

Cerakote

Tøff

MINUS

Kort kolbe ut av esken

Test av Franchi Affinity Synth Black 12-76

Franchi Affinity Synth Black er en slank og godt balansert halvautomat-hagle med roterende bolthode og låseklakker i stål. Den rekyldrevne halvautomaten leveres i tre utgaver, der vi testet 12/76-versjonen med 66 cm løp.

Franchi Affinity Synth Black 12-76
Franchi Affinity Synth Black 12-76
Franchi Affinity Synth Black 12-76

Type: Halvautomat

Pris: 14.195,-

Leverandør: Norma AS

skala
5/6

Franchi Affinity Synth Black leveres med ulike løp og kaliber; 66 og 71 cm i 12-76 og 66 cm i 20-76. Totalvekta til testvåpenet var 3140 gram og totallengden på 120 cm. 

Rett ut av esken er kolben noe kort for undertegnede, og litt lav for «co-testeren» på 170 cm. Likevel oppleves det som en god hagle å skyte med: Våpenet er godt balansert og kjennes passe framtungt, slik at haglesvingen går jevnt. Rekylen på halvautomaten er lav og man får raskt i vei andreskuddet.

Testvåpenet er ikke godkjent for jakt, da vi fikk plass til to patroner i magasinet og en i kammeret. Her må man altså plombere, noe som er en smal sak å få ordnet.

Franchi Affinity Synth Black har ventilert sikteskinne med godt synlig fiberoptisk sikte, noe vi liker godt. Syntetstokken har god «nettskjæring», men det tynne pistolgrepet blir i overkant magert for undertegnedes lange og tynne fingre. Manuell sikring sitter bakerst i avtrekkerbøylen. 

Franchi Affinity Synth Black spiste det den fikk servert av leirdueammunisjon. Halvautoen leveres med tre 7-cm choker (full, modified og cylinder) og chokenøkkel.

Vi har også testet Franchi Intensity Camo Max. En knallgod jakthagle, men som uheldigvis møter på litt matingproblemer med rimelig treningsammo.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Syntetstokk

Ikke ammo-kresen

Godt balansert

MINUS

Litt lav kolbe (chims kan monteres)

Litt tynt pistolgrep

Test av Franchi Intensity Camo Max 5 12-89

Vi tester halvautomaten Franchi Intensity Camo Max 5 i 12-89 på leirdueladninger. Støter vi på samme problem som 12-89 hagler ofte gjør, eller kan det gå bra?

Halvautomat hagla Franchi Intensity Camo Max 5 på hvit bakgrunn
TEST: Franchi Intensity Camo Max 5 12-89
Franchi Intensity Camo Max 5 12-89

Type: Halvautomat

Pris: 14.995,-

Leverandør: Norma AS

skala
4/6

Joda, vi støter dessverre på samme problem. Det er ikke helt uvanlig for halvatomater, spesielt med 89-kammer, da mekanismen skal drives av tyngre skyts. Dette er likevel en knallgod hagle til jakt.

Vi kontrollskjøt nemlig med jaktammo som matet feilfritt. Tilbakemeldingen fra importøren er at etter ca 200 skudd vil mekanismen normalt gå seg til slik at dette ikke skal skje med leirdueammunisjon. Testvåpenet var nytt og ikke skutt med tidligere.

Totallengde er 125 cm med 71 cm løp og hagla veier 3,2 kg. I likhet med Affinity-serien har den roterende bolthode med låseklakker i stål. Våpenet er godt balansert og passe framtungt.

Rekylen er lav og man er raskt klar for skudd nummer to. Våpenet må imidlertid plomberes før jakt, siden det tar tre skudd.

Den ventilerte sikteskinnen har godt synlig fiberoptisk sikte. Syntetstokken har god «nettskjæring», men noe tynt pistolgrep. Overflaten gir godt grep også med våte fingre. Manuell sikring som sitter bakerst i avtrekkerbøyle.

Leveres i eske med tre 7-cm choker (full, modified og modified cylinder), chokenøkkel og våpenolje. Klargjort for montering av optiske siktemidler.

Knallgod hagle for jakt – men litt mateproblemer med rimelig treningsammo under testen.

Er du ute etter innovasjon og nytenkning, kan du ta en titt på testen vår av Browning A5 One Sweet Sixteen, som leveres i seks utgaver.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Syntetstokk

Godt balansert

Godt egnet til hardskutt vilt

MINUS

Feilmatet med lett ladning

Test av Beretta A400 Lite

Beretta A400 Lite er ei tøff, godt balansert og lett halvautomat-hagle. Skjeftet i svart techno-polymer gir halvautoen et kult, litt futuristisk utseende. Men spiser den ammo uten problemer?

halvautomat hagla Beretta A400 lite liggende på steiner utendørs sett fra siden
HALVAUTOMAT-HAGLE: Beretta A400 Lite
Beretta A400 Lite

Kaliber: 12/76

Vekt: 3,0 kg

Lengde: 119 cm (66 cm løp)

Kolbelengde: 368 mm

Mekanisme: Gassdrevet

Magasin: 4+1 (plombering medfølger)

Veil. pris: 19.590,-

Leverandør: Schou AS

skala
5/6

Skjeftet på Beretta A400 Lite er enda kortere og lavere enn det jeg ofte opplever på halvautomater. Forskjeftet har en litt rar kant som ikke gir helt komfortabelt grep.

Pistolgrepet har derimot god grepsvinkel og fyller godt i hånda. Kick-off systemet skal gi 60 prosent lavere rekyl – og det merkes når du skyter litt med Beretta A400 Lite på banen. 

Sluttstykket er noe tungt å trekke tilbake, selv om dette kan bedre seg når hagla «slites til». Men i tillegg er sluttstykkehåndtaket lite og puslete, og gjør det tyngre å trekke bolten tilbake.

Når så sluttstykket skal løses ut, er utløserknappen på Beretta A400 Lite flat og anonym. Det skal noe til for å løse ut sluttstykket ved et uhell for å si det slik – og bra er jo det – men en mellomting hadde nok vært å foretrekke. 

Den mest imponerende hagla fra Berettas A400-serie som vi så langt har testet er A400 Xcel Multi Target - ei konkurransehagle som fungerer utmerket til jaktbruk.

Knuslete knast: Beretta A400 Lite har etter undertegnedes syn vel liten boltknast.
Knuslete knast: Beretta A400 Lite har etter undertegnedes syn vel liten boltknast.

Beretta A400 Lite viser seg å spise all ammo uten problemer.

Halvautomaten fra Beretta ligger raskt på duene, og er så lettskutt at den nærmest oppleves som aggressiv.

Det er tydelig at Beretta mener alvor med A400 Lite. Dette er ei moderne hagle hvor gamle tradisjoner ikke står i veien for vilje til å se fremover og la seg inspirere av moderne tider.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rask og lettskutt

Takler lett ammunisjon

Tøft utseende

MINUS

Lite bolthåndtak

Tung boltgang

Test av Beretta A300 Outlander Synt

Beretta A300 Outlander Synt er ei stilren og driftssikker halvautomat-hagle. Sikringen på A300 har imidlertid ny utforming og sitter foran avtrekkerbøylen. Når den til topps i vår test av halvautomater?

Halvautomat hagle Beretta A300 Outlander Synt sett fra siden liggende på en stein utendørs
Beretta A300 Outlander Synt er en stilren og tradisjonell halvautomat hagle.
Beretta A300 Outlander Synt

Kaliber: 12/76

Vekt: 3,2 kg

Lengde: 110,5 cm (66 cm løp)

Kolbelengde: 350 mm (375 mm med chims)

Mekanisme: Gassdrevet

Veil.pris: 14.350,-

Leverandør: Schou AS

skala
5/6

Skjeftet på Beretta A300 Outlander Synt er veldig behagelig og har gode, støpte nettskjæringer med meget godt grep. Mekanisme og løp hviler i en kunstfiberstokk i techno-polymer.

A300 er svært kompakt, men oppleves ikke som vinglete selv med så kort løp som den har. Skjeftet har ganske normal halvauto-utforming – med andre ord for kort og for lav til meg.

Dermed blir totallengden på Beretta A300 Outlander Synt nærmest ekstremt kort, men med begge avstandsstykkene montert mellom kolbekappe og kolbe, sitter hagla som et skudd. 

Nærbilde av kolben på halvautomat hagla Beretta A300 Outlander Synt med kolbeforlengere
Kolben på Beretta A300 Outlander Synt måtte forlenges en del for å passe testeren.

Tilpasningsdyktigheten til Beretta A300 Outlander stopper ikke der: Halvautoen er et smart valg hvis dere er flere av ulik størrelse som skal bruke samme hagle, siden den korte kolben enkelt kan forlenges med chims mellom kolbekappe og kolbe.

Ellers gjelder kritikken som jeg påpekte hos Beretta A400 Lite: Beretta A300 Outlander Synt har en bolt med en liten bolthendel som etter min smak er for tung å trekke tilbake. I tillegg kommer en flat og tung utløserknapp for bolten.  

Driftssikker A300 fra Beretta

Bortsett fra dette er Beretta 300 Outlander Synt ei driftssikker brukshagle uten dill-dall som de fleste vil trives godt med. Outlander som særdeles kjapp og kompakt, og er absolutt et morsomt våpen, selv om den trakk det korteste strået mot testvinner Benelli M2 i kampen om seieren.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kompakt for korte personer

Kan forlenges eller gjøres til links

God stokk

MINUS

Flat utløser for bolt

Kresen på leirdueammunisjon

Test av Hatsan Escort Magnum

Hatsan Escort Magnum er en hardfør og rimelig halvauto med syntetskjefte. Trenger du ei røff jakthagle og ønsker montasjemulighet for optikk, er denne Hatsan-hagla verdt en titt.

Jeger sikter med Hatsan hagle Escort Magnum
Godt grep: Forskjeftet til Hatsan Escort Magnum har svært god fylde og ligger godt i hånda.
Hatsan Escort Magnum

Produkt: Gassdrevet halvautomatisk hagle

Kaliber: 12/89

Vekt: 3,2 kg

Løpslengde: 65 cm

Totallengde: 118 cm

Tilbehør: Leveres med 5 choker (full, kvart, halv, trekvart og cylinder)

Pris: kr 6.999,-

Importør: Norma

skala
4/6

Førsteinntrykket sier raskt ifra at Hatsan Escort Magnum ikke prøver å framstå som noen dyr hagle. Likevel føles den rimelige halvautomatiske hagla tillitvekkende og hardfør når man får den i hende for første gang.

En stor fordel etter mitt syn er man har en «cut off»-knapp for magasinet slik at man kan plyndre kammeret uten at en ny patron mates opp. Det er en sikker og praktisk løsning slik at man slipper å tømme våpenet fullstendig hvis man bare skal forflytte seg kjapt eller klatre over en liten hindring.

Bilde av Hatsan hagle Escort Magnum på hvit bakgrunn
Likandes og tøff: Hatsan Escort Magnum er ei lettskutt og tøff hagle.

Uvant løsning

Hatsan Escort Magnum halvauto har en noe utradisjonell løsning for å løse ut sluttstykket når det er i bakre stilling: I stedet for utløserknapp, trykker man på en innfelt del av mateplata mellom avtrekkerbøylen og magasinåpningen, og sluttstykket smekker dermed på plass.

Dette er en ting å være obs på når man fikler med hagla og har sluttstykket trukket tilbake: Hold fingra vekk fra sluttstykke, kammer og veien mellom disse. 

Jeg hadde foretrukket en vanlig utløserknapp, da plata for det første er lett å komme uforvarende borti hvis man bærer hagla med sluttstykket i bakre stilling.

For det andre føles det skummelt å tafse med fingrene opp i mekanismen i nærheten av sluttstykket, ettersom man smertelig har erfart at det absolutt ikke anbefales å komme i veien med pølsefingrene når det smekker igjen.

Nærbilde av cut off-knappen på Hatsan hagle Escort Magnum
Kjekk detalj: Cut off-knappen gjør at man kan tømme kammeret uten at ny patron mates opp, noe som er en kjekk og praktisk detalj.

Puss, puss, så får du en suss

Om du pusser hagla, kommer verken Trond Viggo eller Flode og gir deg en suss, men du får iallfall ei hagle som fungerer: I likhet med andre gassdrevne halvautomater er nemlig heller ikke Hatsan Escort Magnum noe førstevalg for dem som liker at børsa fungerer i årevis uten at den pusses eller stifter bekjentskap med olje.

Gass og kruttrester fra skuddet skitner til mekanismen, overflater og porter, slik at hagla etter hvert vil kunne få problemer med veksling hvis man ikke renser og smører.

Nærbilde av magasinåpningen på hagla Hatsan Escort Magnum
Pass fingrene: Man løser ut sluttstykket ved å trykke inn en del av mateplata foran magasinåpningen.

Hvilket bringer oss over på vedlikehold: De første stegene i demontering av mekanismen er enkle og greie, helt til man skal fjerne sluttstykket.

Her er det greit å være utstyrt med tre hender: En for å holde hagla, en for å presse sluttstykket litt tilbake, mens den tredje forsøker å lirke håndtaket i sluttstykket ut fra to spor som må stilles i linje av hånd nummer to.

Dette oppleves unødvendig kronglete, særlig de første gangene, men med litt trening går det seg til. Fordelen er at sluttstykkehåndtaket er umulig å miste i felt.

Men merk at det foran gasspakningen sitter en løs O-ring som man må holde kontroll på under demontering, slik at man ikke mister den.

Når det kommer til sluttstykke, er Escort Magnums rake motsetning i testen av halvautomat-hagler, Beretta A400 Lite, som har et særdeles tungt sluttstykke med et lite og puslete sluttstykkehåndtak.

«Under skyting oppleves Hatsan Escort Magnum i likhet med mange andre halvautoer litt fortung. Når det er sagt, er den likevel stabil og kommer raskt på målet.»

Tøff og behagelig stokk

På toppen av låskassen er det frest ut 10 mm spor for montering av kikkert, rødpunkt eller hva man måtte ønske å sette på. Sikringsknappen på denne typen Hatsan hagle sitter bakerst i avtrekkerbøylen, som for øvrig er av plast eller komposittmateriale.

Polymerstokken er et mer behagelig bekjentskap. Den gir godt grep og ser ganske ok ut. Jeg vil dra det så langt som å si den er litt småtøff i positiv forstand. Jeg liker fylden i forskjeftet og pistolgrepet. Her er det også lagt inn små gummipanel som gir bedre grep. 

Jeger sikter med Hatsan hagle Escort Magnum, nærbilde
På kornet: Hatsan-hagla leveres med fem utskiftbare choker og fiberoptisk korn er siktemiddel.

Lav, men justerbar

Kolben rett ut av esken er jeg derimot ikke så veldig begeistret for – og da i hovedsak grunnet høyden. Denne kolben er nemlig veldig lav. Selv undertegnede, som har et langt ansikt og fremdeles husker luenummeret sitt fordi det krevde spesialbestillinger da han var russ, finner kolben altfor lav.

Faktisk så lav at jeg ikke ser siktekornet når jeg legger hagla til skulderen. 

Heldigvis leveres Hatsan Escort Magnum med chims til å plassere mellom sluttstykke og kolbe for å endre vinkel på kolben. Her er det viktig å ta seg god tid til å gjøre tilpasningsjobben skikkelig: At haglekolben passer, er jo som kjent et ganske viktig moment for å treffe der man mener å treffe med hagla...

Jeger sikter med Hatsan hagle Escort Magnum i skogen
Lav kolbe: Rett ut av esken er hagla såpass lav at de aller fleste nok må bygge den opp og justere for at den skal passe.

Tung i tuten

Under skyting oppleves Hatsan Escort Magnum i likhet med mange andre halvautoer litt fortung. Når det er sagt, så er den likevel stabil og kommer raskt på målet. 

Avtrekket oppleves også bra. Selv om den manuelle sikringen føles trygg for en som er vant med å håndtere halvautomatiske våpen, så hadde det strengt tatt ikke gjort noe om det var litt mer motstand i knappen når man slår av sikringen.

Nærbilde av sikringen på hagla Hatsan Escort Magnum
Sikring: Den manuelle sikringen betjenes med knapp bakerst i avtrekkerbøylen.

Spisevillig halvauto

Jeg fikk ikke testet de aller letteste leirduepatronene, men alt fra Nitedals Sport til tunge 89 mm magnumpatroner ble matet uten problemer. Det er gledelig, men ganske uvanlig med en ubrukt halvauto:

Spesielt børser med 89 mm kammer trenger vanligvis noen titalls skudd før mekanismen mykner opp såpass at den takler å mate fram også med lettere ladninger.

Alt i alt vil jeg derfor si at dette er ei allright jakthagle til en hyggelig pris. Selv om terningkastet er gitt under tvil, er det definitivt mye pang for penga.

Du bør absolutt kikke på Hatsan Escort Magnum hvis du er i markedet for en rimelig halvautomat – og særlig hvis du vil ha en rimelig halvauto klargjort for optiske siktemidler.​

nærbilde av låskassen på Hatsan hagle Escort Magnum
Klart for optikk: Låskassen er klargjort for siktemidler.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rimelig og hardfør halvauto

Cut off-knapp

Stilig utseende

Klargjort for optikk-feste

MINUS

Lav kolbe ut av esken

Kronglete demontering

Test av Hatsan Escort Magnum Xtreme

Den halvautomatiske hagla Hatsan Escort Magnum Xtreme er en litt påkostet versjon av Hatsan Escort Magnum. Du skal likevel ikke forvente de helt store endringene med Xtreme.

Escort Magnum Xtreme liggende på en sten
TEST: Hatsan Escort Magnum Xtreme halvautomatisk hagle med gassdrevet halvauto-mekanisme
Hatsan Escort Magnum Xtreme

Kaliber: 12/76

Vekt: 3,2 kg

Lengde: 118 cm (66 cm løp)

Kolbelengde: 370 mm

Mekanisme: Gassdrevet

Veil. pris: 6.999,-

Leverandør: Norma AS

skala
4/6

Hva forskjellen innebærer i bunn og grunn, ligger egentlig i Xtreme-navnet: Hatsan Escort Magnum Xtreme har nemlig en sterkere coating – og det er alt som skiller de to halvautomatiske haglene.

Så kort oppsummert er dette også en rimelig, men grei halvauto. Den nådde derimot ikke helt opp da vi testet halvautomat hagler.

Halvauto-mekanismen er gassdrevet. Hatsan Escort Magnum Xtreme foretrekker derfor litt hardere ladninger enn den letteste leirdueammoen for å veksle problemfritt.

Nærbilde av av mateplata på den halvatuomatiske haglen Hatsan Escort Magnum Xtreme
PASS FINGRENE: For å løse ut bolten på Hatsan-haglene må man trykke inn en del av mateplata til magasinet

Dermed blir det egentlig en avveining opp mot hvor glad du er i våpenvedlikehold. Hvis du ikke liker å pusse våpen, kan det for så vidt være tryggest å gå for Hatsan Escort Magnum i Xtreme-versjonen.

Hvis du har gode rutiner for børsepussen etter endt jaktdag, kan du spare en tusenlapp ved å velge basismodellen Hatsan Escort Magnum.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rimelig

Hardfør

Ser kul ut

MINUS

Noe framtung

Kronglete demontering

Uvant utløsing av bolt

Test av Browning Maxus 2

Browning Maxus II Carbon Black kom som oppfølger ved årsskiftet 2021/2022, etter at den halvautomatiske hagla Browning Maxus ble lansert i 2009. JEGER tester nyheten!

Halvautomat-hagla Browning Maxus 2 liggende på tregulv sett fra siden
Browning Maxus 2 er en reel oppgradering fra Browning Maxus, ikke bare et facelift.
Browning Maxus II

Produkt: Halvautomatisk hagle

Kaliber: 12/89

Vekt: 3,1 kg

Løpslengde: 71 cm 

Kolbelengde: 37 cm

Totallengde: 126 cm

Mekanisme: Gassdrevet

Tilbehør: Leveres i plastkoffert med 5 choker, chims for justering av kolbe og lås til avtrekkerbøyle.

Veil pris: 21.990,-

Leverandør: Browning Norway AS

skala
6/6

Browning Maxus II, eller Browning Maxus 2, som mange vil kalle den, er nemlig ei ny halvautomat-hagle. Tidligere oppgraderinger av de tidligere Browning Maxus-modellene har stort sett skilt seg fra hverandre på skjeftematerialer og farger.

Det har vært lite forskjell i design, og ikke noe på selve hardware’n. Med Maxus 2 gjør Browning noen nye grep. Her har flere våpenprodusenter etter min mening noe å lære: 

Nærbilde av avtrekkerbøylen på halvautomat hagle Browning Maxus 2
Skrå bøyle: Avtrekkerbøylen er mer skrånet i framkant på Browning Maxus II for å lette innmating av patroner.

Det er mange halvautomat-hagler som er flaut lik forgjengeren, men som får nytt navn på grunn av kosmetiske endringer. Et raskt blikk på Browning Maxus II Carbon Black avslører at våpenet er vesentlig endret sammenliknet med forgjengeren.

Likevel er det ingen direkte ny haglemodell, så en videreføring av navnet føles helt korrekt.

Nærbilde av gummiinnlegget på grepsflatene på Browning maxus II
Grom gummi: Gummiinnlegg på grepsflatene sikrer godt tak om halvautoen Browning Maxus II.

Moderne og sprek Browning Maxus

Hva skiller Browning Maxus 2 fra forrige Browning Maxus? Først og fremst mer moderne utseende. Videre er ergonomien forbedret, selv om den ikke var ille hos 1.generasjonen. 

Samtidig er det likevel ikke noe problem å se at det er en Browning Maxus. Førsteinntrykket er at den nye utgaven er slankere, takket være et nytt forskjefte. Stokken har et noe spesielt utseende. Sammen med det matte stålet gir det et moderne og sprekt utseende.

Nærbilde av håndtaket på sluttstykket og utløserknasten på halvautomat hagla Browning Maxus 2
Håndtak: Håndtaket til sluttstykke og utløserknast har fått et nytt utseende på nykommeren Browning Maxus II.

Velprøvd mekanisme

Nye Browning Maxus 2 er fortsatt en gassdrevet halvautomat. Selve innmaten er uendret – og det er helt greit: 

Dette systemet funker meget bra og er driftssikkert slik det er, så lenge du pusser den halvautomatiske hagla innimellom vel og merke. Gassdrevne halvautomater trenger gjerne litt våpenpuss og omtanke etter noen hundretalls skudd for å fungere optimalt. 

En godt synlig endring på Browning Maxus II er at håndtak og utløserknapp for sluttstykket er redesignet: Håndtaket som du spenner bolten med, er forlenget, noe som gir bedre grep. Utløserknappen for sluttstykket har også blitt litt større. 

Nærbilde av håndtaket på halvautomat-hagla Browning Maxus 2
Solid grep: Det kraftige håndtaket gjør funksjonaliteten til det bedre på den halvautomatiske hagla.

En svært praktisk løsning på Browning Maxus 2 er magasinsperren: En liten hendel sperrer for mating fra magasinet, slik at det kan plyndres uten at patronene må innom magasinet.

Raskere omlading

Avtrekkerbøylen på Maxus 2 har fått nytt utseende med bedre plass til pekefingeren. I tillegg skråner den mer i forkant for at det skal være enklere å føre patroner inn i ladeporten.

«Speed load plus»-systemet fører første patron direkte opp fra ladeporten uten at du trenger å fikle med bolten. Dette sikrer raskere omladning når det virkelig trengs. 

Nærbilde av ladeporten på halvautomaten Browning Maxus 2
Savner Speed Lock: Den nye løsningen for demontering av Browning Maxus II oppleves ikke av meg som en forbedring.

En svært praktisk løsning er ellers magasinsperren: En liten hendel nederst på venstre side av låskassa sperrer for mating fra magasinet, slik at det kan plyndres uten at patronene må innom magasinet. Dette er en kjekk løsning også når du ønsker å bytte patroner i magasinet, men vil ha hagla skuddklar.

På toppen av den matt sorte låskassa er det frest ut spor for montering av optiske siktemidler.

Nærbilde av halvautomat hagle Browning Maxus 2 liggende på en trestokk sett fra siden
Futuristisk: Browning Maxus 2 har noen løsninger som kanskje ikke alle liker.

Skjefte

Forskjeftet låses ikke lenger med Speed Lock-løsningen som hadde en vippehendel for å trekke løs forskjeftet. Browning Maxus II har den mer vanlige løsningen der en mutter med rembøylefeste i forkant av magasinrøret må skrus løs før forskjeftet kan trekkes løs. Personlig er jeg ikke sikker på om det er en forbedring: Den gamle løsningen var raskere og medførte ikke løse deler.

Forskjeftet er slankere og mer sylinderformet enn hos forgjengeren, noe som faktisk gir mer behagelig grep og mindre kantete utseende. Forskjefte og pistolgrep har et gummibelegg som også bidrar til bedre grep. 

Rekylkappen er tykk og gir merkbart dempet rekyl. På toppen av kolben er det et gel-innlegg som demper kilevinker mot kinnet. Dette er et stort pluss, spesielt ved skyting med tunge ladninger. Hele skjeftet er laget av et komposittmateriale med karbonliknende finish.

Nærbilde av gelputen på kolbekammen til Browning Maxus 2
Gelpute: Gel-innlegg på kolbekammen til Browning Maxus II demper harde slag

Ansiktsløftet som Browning har gjort med nye Maxus II er både hensiktsmessig og fornuftig.

I det lange løp

Løpet på den nye Maxus-modellen har ingen endringer. Innfestingen til forskjefte og mekanisme er den samme som tidligere. Både kammer og løp er innvendig belagt med krom. Som tidligere er det Invector-choker som holder styr på haglesvermen.

Løpet har backbore, noe som betyr at innsnevring fra kammer til løp er lengre og slakere, i tillegg til at løpsdiameteren er noe mindre. Dette skal gjøre at friksjon mellom løp og forladning i innsnevringen blir mindre, noe som igjen skal føre til høyere utgangshastighet på haglsvermen.

Dessuten presses ikke haglene for hardt sammen på sin vei gjennom løpet. I tillegg slipper ikke kruttgassene forbi forladningen, noe som kan bremse haglsvermen på vei gjennom løpet. 

Summa summarum skal backbore-systemet gi jevnere skuddbilde. Om dette gir voldsomme utslag i praksis, kan sikkert diskuteres. Men faktum er at Browning Maxus-modellene jevnt over gir meget pene skuddbilder.

Halvautomat hagle Browning Maxus 2 stående opp mot en trevegg sett fra siden
Spennende design: Jeg kan trygt anbefale en kikk på Browning Maxus II hvis du er på utkikk etter en halvautomat som skiller seg ut.

Godt balansert

Browning Maxus II med sine 126 cm på strømpelesten er ei lang hagle. Takket være det nye skjeftet oppleves den som enda bedre balansert enn tidligere.

Under testen av halvautomater er den lettskutt og stabil i bruk. Jeg testet alt fra normale leirdueladninger til tunge 12/89-ladninger. Den skiftet uten problemer samtlige patroner.

Ansiktsløftet som Browning har gjort med nye Maxus 2 er både hensiktsmessig og fornuftig. Jeg har ikke noe å utsette på den nye modellen, bortsett fra endringen de har gjort med måten hagla låses sammen på. 

Dette er på mange måter ei litt utradisjonell halvautomat-hagle med noen originale løsninger som muligens ikke tiltaler alle. Meg tiltaler den, så dermed kan jeg trygt anbefale å ta en kikk på Browning Maxus II hvis du er på utkikk etter en halvautomat som skiller seg ut i mengden!

Nærbilde av grepet på Browning Maxus 2
Røft grep: Grov gummi sikrer at hagla sitter i neven, også når lankene er våte.

JEGER tester hagler og andre jaktvåpen kontinuerlig. Med oss holder du deg alltid oppdatert på det siste innen jakt og våpen.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God stokk

Smart patronbytte i magasin

Gel-innlegg på kolbekam

MINUS

Låsing av forskjefte

Test av Benelli M2

Benelli M2 er ei populær halvautomatisk hagle, og det er ikke uten grunn: M2 viderefører arven fra forrige modell, og framstår som en allsidig, driftssikker og solid arbeidshest. Når Benelli M2 til topps i testen av halvautomater?

Benelli M2 halvautomat-hagle liggende på en stein utendørs sett fra siden
Den halvautomatiske hagla Benelli M2 er en driftssikker arbeidshest.
Benelli M2

Kaliber: 12/76

Vekt: 3,2 kg

Lengde: 120 cm (65 cm løp) 

Kolbelengde: 363 mm

Mekanisme: Rekyldrevet

Veil.pris: 19.900,-

Leverandør: Jakt og Friluft AS

skala
6/6

Benelli M2 har et meget godt skjefte i techno-polymer. Til å være halvautomat har nemlig M2 høy kolbe – og det liker jeg: Som en av de få halvautoene jeg har testet, passer denne perfekt til undertegnede rett ut av esken.

Og hadde den ikke gjort det, hadde det vært null problem: Benelli M2 leveres nemlig med et sett chims slik at du kan justere høyde og cast-off/-on. 

Nettskjæringen er støpt inn og gir godt grep selv med hansker. Avtrekkerbøylen er overdimensjonert, slik at den er god å bruke med hansker.

Nærbilde av forskjeftet på halvautomat-hagle Benelli M2
Hold skjefte: Testvinneren Benelli M2 har svært godt forskjefte med godt grep.

Den rekyldrevne mekanismen på M2 er det velkjente Inertia-systemet som brukes i mange av Benellis halvautomat-hagler.

På grunn av skjeftets utforming og det innebyggede rekylsystemet, byr Benelli M2 på lite rekyl når du skyter. 

Benelli-hagla er svært godt balansert og oppleves som stabil under skyting. Rekylkappen demper rekylen ytterligere takket være ComforTech-systemet, slik at munningsvippen blir minimal.

Summa summarum – Benelli M2 er ei svært driftssikker og god hagle som trekker det lengste strået og blir testvinner i denne omgang.

Det er skytefølelse og smak som gjør at Benelli M2 stikker av med seieren foran den populære Girsan MC312.

En benelli-hagle som denne synes jeg nemlig er veldig behagelig å betjene, og den er en skytemaskin av de sjeldne.

JEGER tester halvautomat-hagler og andre jaktvåpen kontinuerlig. Med oss holder du deg alltid oppdatert på det siste innen jakt og våpen.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget god stokk

Driftssikker

Lav rekyl

MINUS

Ikke noe spesielt

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Kr 99,-
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Kr 199,-
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Kr 699,-
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.