Det er mange grunner til å velge ei rimelig hagle. Én grunn er hvis du stort sett bruker hagla på jakt:

Det utsetter våpenet for mindre slitasje enn tusenvis av skudd på leirduebanen. Finn en god modell i vår stortest av hagler til under 10.000 kroner.

Annonse

Et annet argument er riflejegeren som vil ha ei hagle i skapet i tilfelle man fristes til å forsøke seg på småvilt.

Et tredje argument er om du vil berge det dyre klenodiet av ei arvehagle, og heller ha et billigvåpen til dagene med møkkavær i fjellet eller saltsprøyt under sjøfugljakta.

Økonomi er selvsagt også et fjerde argument, særlig hvis du har fersk jegerprøve og vil prøve deg fram før du investerer stort.

Med mindre du stiller høye krav til finish, materialvalg og at hagla skal følge slekters gang som arvegods om noen tiår, vil mange altså kunne trives svært godt med ei hagle med firesifret prislapp.

Prioriter børsemaker-besøk

De rimelige haglene er nemlig langt bedre i dag enn for noen år siden, og i tillegg er utvalget større enn tidligere. I mange tilfeller kan det dermed lønne seg å kjøpe ei rimelig hagle og deretter spandere en runde hos børsemaker der du får tilpasset kolben, glideflater pusset og smurt etc. 

Ofte kan dette gi mer skyteglede og flere treff enn om du sprenger budsjettet bare på hagla, og ikke har noe igjen på kistebunnen for tilpasning.

For uansett prislapp er det slik at hvis hagla først passer dårlig, så finner man fort ut at det er god plass til haglesvermen rundt det man sikter på.

Vil du ha ei lettere eller kortere hagle, sjekk også vår test av kompakthagler.

Førsteinntrykk

Hva ser man etter?

Førsteinntrykket har ganske mye å si for hvordan man skyter.

Flere skyter faktisk bedre med ei hagle de liker, men som kanskje ikke passer helt optimalt – enn hva de gjør med ei hagle som passer perfekt, men som ikke gir den samme godfølelsen umiddelbart.

Det er mange faktorer som ligger til grunn for godfølelsen. Utseende og finish, materialvalg, vekt og balanse bestemmer hva slags følelse man får for hagla.

Merkepreferanser er et annet viktig punkt, og dette legger kanskje mange altfor mye vekt på?

Det finnes uten tvil mange gode hagler som ikke er laget hos en av de store, klassiske hagleprodusentene.

Gjennomføring av testen

JEGER ville sjekke hva som finnes på markedet, og inviterte de fleste våpenimportørene til å delta på testen.

Men selv om alle var positive, var tydeligvis dørstokkmila ekstra lang i år: Vi skulle gjerne hatt med flere merker, men et visst virus har helt åpenbart skapt forsinkelser for mange leverandører.

Testen er gjennomført i tre deler. Første del er visuell synfaring av haglene, med finish og alle deler/ overflater som lar seg inspisere uten bruk av verktøy.

Det gir et førsteinntrykk og en viss mental rangering av de ulike modellene. 

Deretter har testpanelet «tørrtrent» med haglene for å kjenne på balansen i våpenet, teste mekanikk, og kjenne på hvordan de passer.

Til slutt ble det gøy på landet og moro på leirduebanen.

Haglene er kun sammenliknet inn-byrdes – ikke opp mot hva man får hvis prislappen vipper over 10.000 kr.

Etter endt løp sitter vi igjen med en knepen vinner, som interessant nok ikke er den som gir mest pang for penga. Forvirret? Les videre og få forklaringen!