«Nybegynnerhagle» har en litt negativ klang: Er ikke den første hagla bra nok når skyteferdighetene og jakterfaringen etter noen år svulmer under jaktdressen?
Det testen viser, er at de rimelige haglene har blitt svært mye bedre de siste årene. Selv om undertegnede har over 30 år med jakt- og skyteerfaring, hadde jeg ikke hatt det minste problem med å bruke i hvert fall et par av haglene i testen som fast jakthagle.
Totalt ble det testet åtte hagler. To av disse var halvautomater, to var dedikerte «short-varianter» og de fire siste var vanlige over/under-hagler.
LES OGSÅ: Slik behandler du viltet etter slakt
Gøy på banen
Testen ble utført av undertegnede på 190 cm og en kortvokst jaktkompis på 170 cm. Vi utstyrte oss med en solid ladning 24 grams Nitedals Sport Stål i US 7, og dro til nærmeste leirduebane.
Før vi gikk ut for å skyte, gjorde vi oss kjent med haglene og noterte noen betraktninger omkring hver enkelt. Deretter var det bare å mate på med ammunisjon og la haglene prøve seg på leirduer og andre bevegelige mål.

Tett i tet: Sabatti Short (t.v) og Khan K-500 (t.h) er to meget gode kjøp, og kaprer de to øverste pallplassene i vår test.
Førsteinntrykket sitter
Stort sett stemte førsteinntrykket med det vi opplevde under skyting. Ett unntak var det imidlertid: Sabatti Short var ikke på langt nær så «slem» i rekylen som vi forventet – heller tvert imot! Selv med kraftig jaktammo sparket ikke lettvekteren så hardt som vi hadde forventet.
Denne lille tassen av ei hagle imponerte oss både med og uten patroner, selv om den ikke kunne ta hjem pokalen for beste nybegynnerhagle totalt. Men for deg under 170 cm, bør dette være en av de første modellene du kikker på under haglejakta!
«Sammenliknet med noen år siden, ser det ut til at haglene i det lavere prissegmentet har hevet seg grundig både kvalitets- og utseendemessig. Jevnt over har ingen av våpnene et grovgjort og billig preg, slik vi har opplevd før.»
Hva har pris å si?
I lavere prissjikt får man stort sett det man betaler for. Dermed bør du gå så høyt opp i pris som du har rom for – som regel: Om dette stemmer i alle tilfeller, kommer vi tilbake til i oppsummeringen.
Først vil vi si at alle haglene i testen er gode til svært gode jakthagler. Sammenliknet med for noen år siden, ser det ut til at haglene i det lavere prissegmentet har hevet seg både kvalitets- og utseendemessig. Jevnt over har ingen av våpnene i testen et grovgjort og billig preg, slik vi har opplevd før med rimelige hagler. Men hvordan byggekvaliteten holder seg over tid, fikk vi naturlig nok ikke testet her.
Les også: Dette er forskjellen på en dyr og en billig hagle

Pretty in pink: Artikkelforfatteren er litt usikker på om han ville følt seg helt bekvem i skogen med noe sånt.
Passer forbausende godt
Med et par unntak, passet alle haglene oss begge godt og vi skjøt begge bra med alle våpnene. Ja, alle våpnene: Selvsagt måtte selv en lang slask som meg også prøveskyte de to «short»-haglene som er beregnet på personer under 175 cm. Forbausende mange leirduer avgikk likevel ved døden som resultat av dette.
Det er likevel grunn for de fleste til å regne med at en ny hagle må tilpasses eller justeres for at den skal passe optimalt. Her anbefaler vi sterkt at man får hjelp av en børsemaker eller noen som definiitivt vet hva de holder på med: Med hagleskyting er det nemlig viktig at våpenet oppleves som en naturlig del av deg.
Les også: Slik finner du en hagle som passer deg
Valuta for pengene
Hagla som vi kåret til best i test, gir svært mye våpen for pengene. Vi tippet at den var en av de dyreste i testen, men ventet til etter prøveskytingen med å sjekke prislappen. Da ble vi overrasket: Den var nemlig den nest rimeligste av alle haglene!
Khan K-500 Lux gikk av med totalseieren av to årsaker: For det første er dette etter vårt syn den beste hagla i testen uansett, og for det andre gir den veldig mye «pang» for pengene! Nå kan vi ikke garantere hvordan den vil stå seg gjennom en hel jaktsesong eller to, men i løpet av testen ga den oss begge i hvert fall et overbevisende og solid inntrykk på alle områder.

Ejektor eller ekstruder: Det er til syvende og sist en smakssak hva du foretrekker på din framtidige hagle.
Kommer ikke til kort
De to «short»-haglene i testen var begge fra Sabatti. Her var det Sabatti Multichoke Short som stakk av med seieren i den innbyrdes maktkampen. Dette er ei svært snerten og lett hagle, som gir et skikkelig inntrykk av kvalitet.
I tillegg hadde den svært snill rekyl, til tross for den lave vekten. Men den er ikke bare en glede for skulderen: Den er også behagelig for øyet, da det faktisk er ei pen hagle.
Skulle vi kåret en egen vinner for personer under 175 cm, hadde Sabatti Multichoke Short vunnet. Faktisk kan den også være et alternativ for alle som ønsker ei lett hagle til langturer.
NB! Her finner du de forskjellige haglene Jeger.no har testet!