Visste du at du kan «demontere» et hagleskudd ned til sine enkelte bestandsdeler? På den måten kan du også fokusere på enkeltelementene i det å trene med hagle. Ved å bli god på hver enkelt bevegelse i et hagleskudd, kan du bli god til å skyte når du setter det sammen igjen.

Dette er noe av filosofien til NJFF Hedmarks hagleinstruktør Roger Nygaard. Han synes dagene som hagleinstruktør er best når han kan instruere ferske hagleskyttere og får se stolte glis bre seg rundt på standplass.

Annonse

– Sånt gjør det verdt alle timene og dagene, humrer Nygaard.

Han råder deg til å trene på å følge «øye – munning – mål-linja» for å skyte raskere og mer treffsikkert. Dette kan du trene på hjemme med overdrevent rolige bevegelser, før du øker hastigheten etter hvert som bevegelsen sitter. Her kan du lese flere av hans tips for å skyte bedre med hagle

Hagleinstruksjon – ei god investering 

Har du tenkt over hvor mye tid og penger du bruker på jakt hvert år? Ei viktig investering for å få større glede av jakta, kan være å ta seg råd til instruksjon med en hagleinstruktør. Hvor mye bedre blir du på å skyte med hagle hvis du får veiledning fra en hagleinstruktør? Vi tok med to jegere på leirduebanen! Etter et tresifret antall skudd fikk Ingrid Bønes og Martin Monné både mer trygghet og bevissthet rundt hagleskyting:

– Jeg vet konkret hva jeg trenger å jobbe med: Først og fremst bedre kinnkontakt med kolben! Det som i tillegg er fascinerende, er at jeg i løpet av kvelden med instruksjon har funnet ut HVORFOR hvis jeg skyter bom, sier Ingrid. Her kan du lese mer om å trene med hagleinstruktør

Guide til å kjøpe hagle

Hvis du er fersk jeger, er du kanskje i tvil omkring begrep og benevnelser rundt det med hagleskyting? Da kan du ha god nytte av vår introduksjon til hagleskyting og hva du skal se etter når du velger hagle

Visste du at de fleste bom- og skadeskudd skyldes at hagla ikke passer? Fordi skyting med hagle for en stor del består av en intuitiv pekebevegelse, er det viktig at ei hagle til jakt passer deg. Se JEGERs tips til om hagla di trenger tilpasning og finn ei hagle passer deg og din kropp

Billige hagler og dyre hagler 

Er du i tenkeboksen omkring å kjøpe hagle, men er usikker på hvor mye den bør koste? Vår hagleskribent har tatt en forsøksvis ærlig gjennomgang (under forutsetning om at hans bedre halvdel ikke fikk lese artikkelen) på hva som er forskjellen på ei dyr hagle og ei billig hagle. Noe handler om funksjonalitet og tilpasning, mens en god del er gleden over skikkelig håndverk og et våpen som gir deg godfølelsen. 

JEGER tester hagler i alle priskategorier. Vi har testet ni billige hagler til under 10.000 kroner, der ei hagle fikk terningkast 1. Vi ser også på hva du får hvis du beveger deg mot 15.000 kroner i vår test av åtte rimelige hagler. På utkikk etter noe annet? Her finner du over 60 hagletester fra JEGER.

Er du dame eller litt under gjennomsnittet høy? Vi har testet 11 damehagler – eller kompakthagler som det kalles mer kjønnsnøytralt. Merk deg imidlertid at det ikke nødvendigvis er bra med for lett hagle for alle, noe vi skriver mer om JEGERs guide til lette hagler

Tid for hagletrening 

Er du klar for å trene vekk sommerfettet fra haglesvingen? Auda, var skytebanen stengt? Vi har testet den nye leirduekasteren Do-All Clay Cannon. Dette er en «plastpistol» som du skyter ut leirdua med, før dua skytes med hagla. Husk at du må ha grunneierens tillatelse og være trygg på at du har sikker bakgrunn hvis du skyter utenom bane.

Og om du ikke har tid eller anledning til å leie hagleinstruktør: Tenk deg en liten boks som man enkelt setter opp og som umiddelbart analyser dine hagleskudd, reaksjonstid og treffpunkt, slik at du kan se hvor du bommer. JEGER har testet Garmin Xero S1 som gir deg nettopp dette i form av en hagleradar. 

Det er også viktig å teste ammunisjon. Er det bortskutte penger å kjøpe dyre haglepatroner? JEGER tester treffbilde og inntrengning på 21 patroner til hagle – og resultatet vil nok overraske noen.