JEGER har testet over 100 rifler og laget en guide til deg som skal kjøpe jaktrifle, slik at du finner det våpenet som passer deg best, enten det er en billig riflepakke, den letteste jaktrifla, en damemodell eller halvautomatisk rifle.
Rifle er litt som bil: Du kommer deg fram med en rimelig eller en brukt bil. Men får du først en lidenskap, er det ingen ulempe med topp utstyr.
En billig riflepakke er et klokt valg hvis du nettopp har tatt jegerprøven. Som nybegynner trengs ikke rifle, lyddemper og kikkertsikte som koster flere månedslønner for å komme i gang.
Rifle til flere jaktformer
JEGER har til sammen testet over 100 jaktrifler til flere forskjellige jaktformer: Lette rifler, tyngre rifler, billige riflepakker for nybegynnere, halvautomatiske rifler og rifler for dame. Vi har satt sammen en guide til deg som skal kjøpe rifle, slik at du kan være trygg på at du finner den jaktrifla som passer best til deg og ditt bruk.
Vi har testet flere versjoner av den populære R8-rifla fra Blaser. Med modellen R8 Ultimate har Blaser overgått suksessen fra tidligere R8-modeller. Ultimate har todelt stokk med atskilt kolbe og framskjefte, justerbar kinnstøtte og kolbekappe. Ultimate får full pott i testen.
Blaser R8 Success scorer også høyt. R8-rifla har ikke kikkertsiktet festet i låskassa (R8 har for øvrig ikke låskasse i konvensjonell forstand), men montasjene festes isteden på løpet.
Blaser R8 Professional er en av de dyreste riflene vi har testet, men den er til gjengjeld et våpen av meget høy kvalitet.
Vi har nylig testet en kopi av klassikeren Winchester 1892, nemlig bøylerepeter-rifla Rossi 92 Gold Lever Action. En artig rifle til skytetrening som er rask å lade og gir skikkelig Wild West-følelse.
Stabil kvalitet
Riflene i JEGERs tester blir testskutt både i jegerstillinger (liggende, sittende og stående) og med treskuddserier i skytebenken på 100 meter. Sistnevnte gjøres med forskjellige patroner for å finne riflenes favoritter.
Resultatene kan variere noe fra rifle til rifle, selv av samme modell, da ørsmå avvik i løpene kan gi endringer. Noen rifler skyter bra med det meste, mens andre er mer kresne. Derfor bør det testes med hvert enkelt våpen hva som er den mest optimale patronen.
Kvaliteten på dagens rifler og kikkertsikter er stort sett bra, også i den billige prisklassen. Valget avhenger vel så mye av bruk, smak og behag – og ikke minst lommebok.
Det kommer nok ikke som en overraskelse at Schultz & Larsen Victory også scorer godt i våre tester. S&L er kjent for presisjonsrifler av høy kvalitet. Vi har testet rifla blant annet i kaliber 6,5x55.
Tikka TX1 MTR 17 er en interessant rifle for dem som jakter smårovvilt, skadevilt og sittende fugl.
Vi har også testet "storebroren" T3X fra Tikka i flere versjoner, som i likhet med R8 fra Blaser er ei svært populær rifle. Tikka T3X Lite Adjustable er ei lettbetjent rifle som i vår test fungerer godt i alle jegerstillinger.
Rifleskyting er presisjonsarbeid
Riflevalg for nybegynneren
Rifleskyting er presisjonsarbeid, siden målet er å treffe midt i blinken eller viltet i vitale organer. Derfor har utstyret en god del å si; at jaktrifla er noenlunde tilpasset jegeren.
Men først og fremst er jegerens skyteteknikk viktig, og da er trening avgjørende: I Norge er det et krav at storviltjegerne årlig dokumenterer 30 obligatoriske treningsskudd. Deretter må du bestå skyteprøven for storvilt, med fem treff av fem skudd på en blink som angir en villreins vitale treffområder.
Du kan jakte i mange år med ei billig rifle med OK presisjon, et rimelig kikkertsikte og ammunisjon som passer til din jakt. Som nybegynner vet du kanskje ikke hvilken type jakt du vil prioritere. Da er det lurt å velge allround-løsninger og anvendelige kalibre.
Etterhvert som du spesialiserer deg og finner ut hva som er favorittjakten, kan det bli mer ønskelig med tilpasset utstyr. Men inntil da greier du deg fint med en rimelig og god allroundrigg.
Vi har blant annet testet økonomimodellen Sauer 100 Classic XT. Rifla overrasker positivt ved at den lave prisen ikke går på bekostning verken av kvalitet eller presisjon.
Lyddemper, smell og rekyl
Utstyret du velger kan hjelpe til med å begrense noen av de vanligste skytefeilene. Uten at det er gjort vitenskapelige undersøkelser, er lyddemper trolig det som gir størst effekt.
På skytebanen er det særlig to fordeler: Demperen tar bort mye av rekylen, slik at du blir mindre skuddredd og roligere når du trekker av. Samtidig slipper du smerter i skuldra og kan klare flere skudd på ei treningsøkt.
Under jakt gjør lyddemperen at du får mindre munningsvipp, slik at du gjennom kikkertsiktet lettere ser viltets reaksjon på skuddet og har mulighet til å gi oppfølgingsskudd. I skumring er det en stor fordel at lyddemperen tar bort munningsflammen, slik at du ikke blir blendet.
De fleste nye rifler leveres i dag ferdig gjenget for lyddemper. Kjøper du ei brukt rifle uten demper, bør du beregne drøyt 3000 kr ekstra for å kjøpe demper og få gjenget opp løpet av en børsemaker.
Valg av riflestokk
Under hagleskyting har skjeftets utforming nesten alt å si for hvor godt du treffer. Ved rifleskyting er det ikke like kritisk, men god skjeftetilpasning kan bidra til at du treffer bedre:
Når du legger kinnet mot kolben, er det viktig at øyet treffer kikkertsiktets senterlinje for å få riktig øyeplassering. Har du et kikkertsikte med liten objektivdiameter, kommer øyet gjerne høyt nok til at du uanstrengt havner i riktig posisjon. Men er kikkertsiktet stort, kan siktelinjen komme så høyt at du må strekke halsen for å unngå å se svarte kanter rundt kikkerten.
Isåfall kan det bli nødvendig å forhøye kolben. Dette gjøres enten med en enkel kolbeforhøyer som festes med borrelås, eller ved å bytte til et skjefte med innebygd høydejustering. Om du har kjøpt en brukt børse, kan våpenet leveres til en børsemaker som bygger justerbar kolbe på det gamle skjeftet.
Lik hodeplassering sikrer likt børseanlegg fra gang til gang, og du er raskere klar til skudd når du slipper bevege hodet for å få korrekt siktebilde. Du slapper dessuten mer av i nakkemuskulaturen når du har riktig kolbehøyde, da du slipper å strekke hodet for å se gjennom siktet. En avslappet skytter er en bedre skytter.
Et annet viktig punkt når det kommer til treffsikkerheten, er at pistolgrepet passer til håndstørrelsen og fingerlengden. Du skal ikke være nødt til å strekke fingeren for langt fram for å nå avtrekkeren.
Haenel Jaeger 10 Norway er en spesialmodell produsert for norsk jakt. Dette er ei presis rifle med justerbar kinnstøtte.
Sako S20 er ei modulær rifle hvor du kan justere kolbehøyde og -lengde, samt bytte både kolbe og framstokk. Rifla har syntetisk tommelhullstokk som i tillegg er aluminiumforsterket.
Storviltjegere må årlig dokumentere minimum 30 treningsskudd.
Avtrekk
Helt avgjørende for et godt rifleskudd er riktig avtrekksteknikk. Avtrekket skal foregå så forsiktig som mulig. Gode skyttere snakker om å ”slippe skuddet” i stedet for å ”trekke av”. Også her kan utstyret hjelpe jegeren:
Avtrekket må være presist og ikke for tungt. Du bør lære det å kjenne og vite nøyaktig hvor mye – eller rettere sagt hvor lite – kraft som skal til for å løsne skuddet. Om avtrekket er for tungt, er det fort gjort å dra i jaktrifla når du skyter.
Hvis du drar rifla når du skyter eller "napper" i avtrekkeren, vil skuddet treffe til høyre for siktepunktet. Eller eventuelt til venstre om man er venstrehendt og skyter links.
I hovedsak skilles det mellom direkteavtrekk og trykkpunktavtrekk (to trinns-avtrekk). Gamle våpen som f.eks mausere med fortid fra Heimevernet, har tungt avtrekk som ikke er ideelt. Dette krever som regel at du bytter til moderne avtrekk for å skyte godt. Derfor er avtrekk viktig når vi tester rifler:
Bergara B 14 Sporter viser seg å ha et kjempegodt avtrekk, men sikringen er dessverre ikke helt lydløs.
Heller ikke Merkel Helix Explorer er helt lydløs. Her er det oppspenner-mekanismen som gir et tydelig klikk når den går i lås.
Vi sammenlignet nylig de to enkeltskudds-riflene Blaser K95 Ultimate og Merkel K5. Dette er to kipplauf-rifler i det øvre prissjiktet.
Presisjon
Så godt som alle nye rifler har i dag god nok presisjon. De beste har en egenspredning på under to-tre centimeter på 100 meters avstand.
En god tommelfingerregel når man sjekker riflas presisjon, er om den treffer innenfor diameteren på en snusboks ved regelmessige skudd. Dette vil være tilstrekkelig presisjon for storviltjakt.
Eldre rifler med treskjefte vil ofte trenge bedding for å oppnå god presisjon. Bedding innebærer at en del av skjeftet fylles med et herdende stoff som formes etter låskassen. Siden treverk er et levende materiale som kan utvide seg når det blir vått, er det viktig at det ikke klemmer på verken låskasse eller løp. Ellers kan det skapes spenninger som påvirker presisjonen:
Idet du fyrer av, gjør nemlig kulas rotasjon at løpet i mikro-format slynger seg som en løs vannslange under trykk. Blir denne bevegelsen påvirket av klem mot treverket, vil det også påvirke presisjonen. Derfor er det viktig at løpet ligger fritt i framskjeftet. Derfor må man ofte koste litt på gamle våpen for å oppnå full presisjon.
Rustfri rifle eller ei
Mange jaktrifler som selges i dag, har rustfritt løp og låskasse. Jegere velger dette fordi det reduserer behov for vedlikehold som pussing og oljing av løpet. Men er fokuset på rustfrie våpen overdrevet?
Det er viktig å huske at rustfrie våpen aldri vil være hundre prosent rustfrie. De ruster bare saktere enn tradisjonelle metaller. På billige rifler er skruene ofte av vanlig metall, som følgelig vil ruste raskere.
Kikkertsikte
Kikkertsiktet er en viktig del av riflepakken. I dag er det den optiske kvaliteten og byggekvaliteten som påvirker prisen mest, ikke størrelsen. Kikkertsikter finnes i prisklasser fra en tusenlapp og opp til 30 000 kroner. Du kan få de fleste størrelser innenfor nesten alle prisklasser.
Prioriter heller glasskvaliteten foran objektivdiameteren: Et kvalitetssikte med 42 mm objektiv kan ha større lysgjennomgang enn et billig sikte med 56 mm objektiv, og dermed være bedre egnet til skumringsjakt.
Når det gjelder forstørrelsesgrad, råder vi ferske jegere til å velge det som passer best til din jakt. Til skudd på korte hold i skog, er gjerne et sikte med 1-6x forstørrelse et godt valg. Dersom du jakter mer i åpne områder, er et zoomområde som for eksempel 2,5-10 bedre egnet.
Kikkerter med 4x-zoom gir ofte bedre optisk kvalitet for pengene enn om du vil ha 6x-zoom. Et godt allround-sikte vil ha 2-8x, 2,5-10x eller 3-12x forstørrelse.
Glem heller ikke gode montasjer, som gjør at siktepunktet ikke flytter seg hver gang du fyrer av et skudd.
Testskyting: Det er viktig å prøveskyte rifla før du kjøper.
Styr unna grove kaliber
Til storviltjakt i Norge er det svakeste tillatte kaliberet 6,5x55. Kaliber .308 er en del kraftigere og .30-06 er enda et lite hakk opp. 6,5x55, .308 og .30-06 er helt klart de mest brukte kalibere i Norge, og vi anbefaler å velge et av disse når du skal kjøpe rifle for første gang.
Fordelene med disse klassiske kaliberne er at det er lett å få tak i rimelig ammunisjon. De er dessuten grundig gjennomprøvd og testes ofte i JEGERs ammunisjonstester, slik at du med disse vet hva du får.
Dersom sparegrisen er litt slunken, kan altså ei rimelig boltrifle helst i kaliber 6,5 x 55 eller .308 Win være et godt sted å starte. Grovere kalibre gjør lett at du gruer deg litt mer til smellen, og det går fort utover skytingen din.
Prioriter ellers ei rifle med glatt og lett boltgang: At repeteringen går mest mulig knirkefritt når du skal mate fram en ny patron, er viktig for at du skal få «flyt» i skytingen.
En 3-posisjonsikring er også en fordel, men det viktigste er alltid sikringen som sitter mellom ørene dine.
Sikt mot mellomklassen
Hvor mye penger bør så en fersk jeger legge i valg av våpen og kikkertsikte? Gammelt, brukt og billig, kontra nytt utstyr i den prisgunstige mellomklassen – eller noe virkelig flott som det gir en spesiell glede å eie?
Og hvordan skal man prioritere mellom rifle og kikkert? Billig rifle og litt dyrere kikkert, eller motsatt?
Mange anbefaler å kjøpe billig børse og legge pengene i kikkertsiktet. Er du heldig og får tak i ei pent brukt kvalitetsrifle til et par tusen, er nok dette et godt råd.
Er rifla derimot ikke av beste kvalitet, vil du snart oppdage at den trenger oppgraderinger som bedding og nytt avtrekk. Må du i tillegg gjenge løpet for demper og bygge om kolben, blir totalsummen fort høyere enn om du putter et par tusen ekstra i rifla med det samme.
Vår anbefaling er å kjøpe ei rifle du kan ha i flere tiår, og heller starte med et rimelig, men ikke altfor billig kikkersikte. For 5000 kroner får du et helt greit kikkertsikte. Da kan du heller oppgradere senere når du erfarer hvilke jaktformer du kommer til å prioritere.
Når det kommer til hvor mye penger du skal putte i din første rifle, kan det være lurt å sikte mot mellomklassen. Du får ei god rifle til rundt 10.000 kroner, som du får glede av i mange år fremover uten for høye påkostninger.
Hvis du er innstilt på å kjøpe brukt rifle, anbefaler vi å lese grundig gjennom rifletestene våre, slik at du er godt opplyst på fordeler og ulemper ved de forskjellige modellene. Og ikke minst: at du kjenner igjen et røverkjøp når du ser det.
Rifle for damer
Gode rifler for damer er en selvfølge når stadig flere kvinner tar jegerprøven og drar på jakt. Det er ei berikende utvikling for jegerstanden: Kvinner er ofte gode skyttere og mer tilbakeholdne med å dra i avtrekkeren når situasjonene ikke er optimale.
Men når det først smeller, er det viktig at våpenet passer: Det er damer som er kraftigere bygd, så preferansene varierer selvsagt også hos kvinner. Men hvis vi forenkler de anatomiske forskjellene, har damer ofte mindre, smekrere hender og kortere armlengde. Fysisk styrke spiller også inn for å holde et tungt våpen, særlig i stående skytestilling.
Men det er ikke nødvendigvis tilstrekkelig med en kortere kolbe eller et brattere pistolgrep, slik at fingeren rekker bedre fram på avtrekkeren. JEGER har derfor hatt med jakt- og skyteinteresserte damer til å teste jaktrifler spesiallaget for damer.
Rifle for damer: Slankt pistolgrep og kolbe på 32-34 cm er den magiske formelen.
Det våre tester viser, er at ei lett rifle med slankt pistolgrep og kolbe på 32-34 cm er den magiske standardformelen. Lading/kamring må gå lett, i likhet med magasinlading: Kvinner er ikke så hardhendte som menn. Det medfører fortere problemer hvis våpenet krever makt og bestemthet ved repetering.
Vi har også erfart at våpenvekt er mer vesentlig for damene: Noen våpen blir i tyngste laget, noe som blir mer framtredende hvis grepene er litt grove.
Likevel viser det seg at smak og behag er forskjellig, noe som er verdt å merke enten du er kvinne eller mann: Det lønner seg å prøve forskjellige rifler og tenke over i ro og mak hva som passer før du bestemmer deg.
For det er viktigere enn du tror: Ei rifle som passer, er lettere å skyte godt med, og du får bedre opplevelser både på skytebanen og på jakt.
JEGER tester rifler og andre jaktvåpen kontinuerlig. Med oss holder du deg alltid oppdatert på det siste innen jakt, våpen og utstyr.
Test av Rossi 92 Gold Lever Action
Rossi 92 Gold Lever Action oser Wild West med sin bøylerepeter-mekanisme. Rifla som vi tester er en kopi av John Brownings klassiker Winchester 1892.
Test av bøylerepeter-rifle: Rossi 92 Gold Lever Action er en kopi av John Brownings klassiker Winchester 1892.
Med Rossi 92 Gold Lever Action i hendene, får jeg følelsen av ei rifle som primært er tenkt til moroskyting, ikke som dedikert jaktrifle. Men Lever Action-rifler har sine tilhengere både til blinkskyting og jakt, og smaken er som kjent som baken.
Stokken er rent ergonomisk likevel ikke den beste, med spinkel og kort stokk. Framstokk og kolbe er i brasiliansk hardtre. Løpsband, hane, avtrekker/bøyle og kolbekappe er av messing og ser ganske så eksklusivt ut. Løp og låskasse har sort, polert finish.
Avtrekket har litt kryp, men er ellers ok. De åpne siktene av typen «Buckhorn» passer for hurtigskyting på ikke altfor langt hold, i hvert fall ikke for mine snart 67 år gamle øyne.
Men rifla er rask å lade: Her kan du ha mye moro med selvanvisere på korte hold. Det er både artig og god trening.
Rask action: Rossi 92 Gold Lever Action byr på mye skytemoro, selv om rifla nok ikke er så hensiktsmessig til jakt.
Savner bedre sikte
Når jeg tester Rossi 92 Gold Lever Action med praktisk skyting, blir det likevel ytterligere klart at den spinkle stokken nok aldri blir en favoritt for en på 193 cm: Det er en veldig uvant stokk med 32 cm kolbelengde.
Siktet fungerer best på korte hold, noe rifla også er beregnet for. Framsiktet kunne likevel med fordel vært tydeligere, helst helt hvitt eller oransje. Men aller helst vil jeg hatt et kikkertsikte med lav forstørrelse, eventuelt rødpunktsikte.
Se rødt: Sikringen sitter rett foran hanen og indikerer med rødt når våpenet er avsikret.
Klar for action
Rifla har sikringen rett foran hanen, og et rødt merke vises når den er usikret. En presisjonstest ville blitt rått parti for dem med kikkertsikte, men jeg prøver litt moroskyting på 50 m hold:
Ladingen går problemfritt med den klassiske lever action-mekanismen. Magasinet har plass til ti patroner, og lader kjapt opp til ni patroner. Den siste patronen må jeg skyve inn med lillefingeren, kanskje fordi mine fingre ikke er av de smekreste.
Dette er først og fremst ei rifle for spesielt interesserte med en liten (eller stor) cowboy i seg, som liker rask moroskyting på blink. Kaliberet er ikke det beste på rådyrjakt, selv om det går. Du bør lade patroner selv for å få nok hastighet med egnet kule.
Blaser klarer utrolig nok å forbedre suksessen med den nye modellen Blaser R8 Ultimate. Her har Blaser satt ut for å lage den beste versjonen av R8. Hva skiller denne rifla fra de andre R8-riflene?
Ultimat drøm fra Blaser: Med full R8-pakke har du her en solid og svært fleksibel riflepakke, selv om det merkes på lommeboka.
Blaser R8 Ultimate
Vekt: 3,6 kg
Løpslengde: 50 cm, gjenget
Riflelengde: 95,5 - 99 cm
Stokk/kolbelengde: Syntet tommehullstokk med justerbar kinnstøtte og kolbelengde (35,5-39 cm)
Magasin: Uttakbart boksmagasin og avtrekkerhus med plass til 4 patroner
Blaser tilbyr med Ultimate en R8 med justerbar kinnstøtte og kolbekappe. En stokk som passer er viktig for å skyte best mulig og mest mulig konsist, men det er ikke lenger nødvendig å ty til børsemaker for å få den tilpasset.
Blaser holder tritt i kappløpet om å utvikle best mulig rifler og utstyr. Gjennom modellen R8 tilbys flere justeringsmuligheter for en perfekt tilpasset stokk. Blaser leverer som vanlig geniale løsninger og tysk presisjon, slik vi er vant til med R8-riflene.
Blaser med den ultimate R8
Norma AS sendte Blaser R8 Ultimate i kaliber 6,5 x 55 påmontert Blaser 2,8 – 20 x 50 IC Infinity kikkertsikte, samt A-Tec Optima A-Lock demper. Alt i alt en lekker riflepakke av beste kvalitet.
Ultimate er i utgangspunktet lik syntetstokken på R8-modellen Success, altså kompakt med gode gummierte grep og tommehull. Og der slutter likheten.
Ultimate-stokken er todelt med kolbe og framskjefte, i motsetning til Blaser R8 Success som er hel. Det er en fordel hvis du for eksempel vil bytte til det heldempede Silence-løpet som har en mye tykkere profil. Da er det enkelt å kun bytte framskjefte.
Blaser R8 Ultimate har stillbar kinnstøtte, et stort pluss for å få en stokk som passer. Riktig justert bidrar kinnstøtten til en stødig skytestilling med større sjanse for gode treff. Høyden justeres enkelt ved å trykke inn en knapp rett foran støtten.
Kinnstøtten har minnefunksjon: Når du har funnet riktig høyde, trykker du knappen helt inn og får samme høyde hver gang. Her har Blaser vært geniale!
JEGER-stilling: Med de tilpasningsmulighetene som Blaser R8 Ultimate gir, har du ei børse som gir et godt utgangspunkt for presise skudd.
Snilt spark
En ting er ulik ansiktsfasong og kinnbenhøyde, men vi er enda mer forskjellige bygget når det kommer til armlengde. Derfor trengs forskjellige kolbelengder for å få en perfekt tilpasset riflestokk.
Blaser har også gjort noe med dette på R8 Ultimate: Ved å vippe opp en nedsenket hendel rett foran kolbekappa, kan kolbelengden justeres fra 35,5 cm til hele 39 cm. Ikke nok med det – du kan også justere høyden: Ved å trykke inn en knapp framme på kolbekappa, kan du skyve hele bakplata opp eller ned for å få optimalt anlegg mot skulderen.
Ultimatestokken kan forøvrig fås med rekylreduserende kappe, samt med eller uten lekkert og diskret skinn på kinnstøtten, pistolskjeftet og framskjeftet.
Minneknapp: Høydejusteringen på kolbekappen har minne-funksjon.
Raskt ladegrep og pipebytte
Som systemvåpen er R8-rifla fra Blaser ei fantastisk rifle av aller beste tyske kvalitet med mange finesser. Man bytter raskt og enkelt løp ved bare å løsne to skruer, trekke ut løpet, inn med et nytt og skru fast. Skal du over på magnum, kan du i løpet av få sekunder skifte sluttstykkehode.
Magasinet er uttakbart og sitter sammen med avtrekkerhuset, men kan også låses dersom det er ønskelig.
Blaser har videre en genial montasjepatent hvor man raskt tar av og setter på kikkertsiktet uten å få treffpunktforandring. Kikkertsiktet sitter på løpet, slik at du kan ha innskutt kikkertsikte for hvert løp. Den viktigste og sikreste detaljen med R8 er at den har oppspenner. Dermed kan du gå med patron i kammeret, nedspent og uten fare for at skuddet kan gå av ved uhell.
Dønn presis: På beste 3-skuddsserie var vi nede i 3-4 mm samling med Norma Oryx.
Ultimat rifle på heia
I tillegg til alle disse fordelene har som oftest Blaser R8 fantastisk god presisjon. Med Ultimate-stokken snakker vi altså om ei rifle helt i toppen. Men selv om dette først og fremst var en test av Ultimate-stokken, hadde Norma sendt med Norma Trainer med 124 grs helmantelkule. Da kunne jeg selvfølgelig ikke holde meg unna praktisk skyting: Jeg måtte også teste den kjente Blaser-presisjonen i 6,5-løpet ved skytebanen min på heia.
Etter innskyting justerte jeg kinnstøtten og kolbelengden så den passet meg perfekt: Med kinnstøtten mot kinnet er det bare å trykke inn knappen og justere til du finner riktig høyde i forhold til kikkertsiktets senter. Deretter er det bare å trykke knappen helt inn et øyeblikk – og riktig høyde er memorert. En svært snedig løsning. Sittende med albuene støttet på knærne, går det raskt å finne en stødig stilling – som blir enda stødigere med den gode kinnkontakten.
Skyvbar: Kolbekappen kan justeres både i lengden...
I beste Blaserklasse
Etter flere serier både sittende og stående må jeg si meg fornøyd med skytingen: Blaser R8 Ultimate skal selvfølgelig ha en stor del av æren for de beste femskuddseriene.
Og i benken er det neppe noen stor bombe at presisjonen er god – faktisk helt i beste Blaserklasse: Når treningsammoen Norma Trainer i snitt gir treskuddsamlinger så god som 10 mm på 100 meter, mens storviltpatronen 156 Oryx slår til med 6 mm, kan man ikke annet enn å smile i skjegget. Med Oryx’ bestesamlinger på imponerende 3-4 mm, kan du iallfall ikke lenger skylde på børsa om skuddet ikke sitter.
Oppjustert: ...og i høyden. Dersom kinnstøtten må justeres høyt, kan det være fordel å justere kappa opp for god kontakt i skulderen.
Treskuddsamlinger (100 m) med Blaser i 6,5 x 55
Norma 124 Trainer: 10 mm
Norma 120 Jaktmatch: 26 mm
Norma 120 Ballistic Tip: 12 mm
Norma 130 Diamond Line: 18 mm
Norma 130 Golden Target: 16 mm
Norma 156 Oryx: 6 mm
RWS 100 match: 21 mm
RWS 140 DK: 27 mm
Geco 156 Teilmantel: 24 mm (5-skudd)
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Gode justeringsløsninger
Oppspenner
Raskt løpsskifte
Kikkert montert på løp
God presisjon
MINUS
Ingenting, gitt!
Test av Schultz & Larsen Victory
Schultz & Larsen er kjent for sine presisjonsløp. Vi tester modellen Victory, som har syntetstokk med tommelhull og justerbar kinnstøtte.
Test av Schultz & Larsen Victory med tommelhull og syntetstokk
Schultz & Larsen Victory
Kaliber: 6,5x55
Detaljer: Syntetisk tommelhullstokk med justerbar kinnstøtte
Stokken lages både for Classic og Victory. Jeg har selv systemrifla Schultz & Larsen Victory, hvor man enkelt bytter løp ved å skru av stokken og løsne to skruer på siden av låskassa (bytte til magnumkaliber krever også bytte av sluttstykke).
Nå bytter jeg like enkelt ut trestokken på min egen Victory. Vipps, har jeg ei helt ny rifle med 6,5 x 55-løp og en Zeiss Conquest V6 2-12 x 50 på toppen.
Dobbeltfeste: Dansken har godt gummiert framstokk med to rembøylefester.
Høy Success-faktor
Det første jeg merker, er at stokken ligner veldig på Blaser Success. Et godt tegn, da Success er en suksess i dobbel forstand.
Schultz & Larsen-stokken faller da også straks i smak: Hånden min sitter som støpt i tommehullskjeftet på Victory, som er behagelig gummiert rundt pistolgrepet. Også framstokken har gode, gummierte felt, samt rembøylefeste både foran og under med tanke på skytestøtte.
Kolben er 36 cm og byr på en passe myk rekylkappe, men har den sedvanlige hule lyden. På plussiden noterer vi en justerbar kinnstøtte som er ganske høy i utgangspunktet. Trenger du mer høyde, er det bare å vri på et hjul på siden av kolben og kinnstøtten spretter opp.
Den originale trestokken veier 1,15 kg, mens syntetstokken høyner vekta med 200 g. Det gir ei rifle som er stødigere å skyte med. Totalvekt for hele pakka er 4,5 kg.
Enkel: Den nye Schultz & Larsen-modellen byr på rask og enkel kinnstøttejustering.
Victory med presisjon
Selv om jeg er mest spent på hvordan den «nye» Schultz & Larsen Victory er å skyte med i jegerstillinger, må den først testes i benken. Slik går 3x3 skudd på 100 m:
Norma 100 Rekrutt 14 mm
RWS 100 Match 16 mm
RWS 127 KS25 mm
Norma 143 Bondstrike 26 mm
Lapua 100 Scenar 23 mm
Deretter tester jeg jegerstillinger, først sittende med albuene støttet på knærne. Med kinnet godt plantet på kinnstøtten ligger rifla stødig, og første skudd sitter midt i blinken. Sammen med de tre neste blir samlingen så god som 20 mm. Men nissedølen «sprekker» på siste skudd og havner på 40 mm.
Men det skal verken Schultz & Larsen, RWS eller den nye stokken ha skylda for: Den er kjempegod å skyte med! Også stående treffer jeg bedre enn forventet – og jeg savner så visst ikke originalstokken.
Blaser R8 Success er en av flere gode rifler fra den populære produsenten. Godt verktøy og en god handverker er viktig for å utføre en bra jobb, og det samme gjelder på jakt.
BLASER R8 SUCCESS
Blaser R8 Success
Løpslengde: 58cm
Riflelengde:103 cm
Vekt rifle m/6,5x55 løp: 3,4kg
Stokk og kolbelengde: Tommehullstokk i kunstfiber: 37cm
Vekt med Zeiss V8 1,8-14 x52: 4,2kg
6/6
Det er slettes ikke uten grunn at Blasers R8-serie har blitt populær. Med rettrekker, raskt løpsskifte og ikke minst montasjer som festes på løpet og ikke på låskasse som på de fleste andre rifler, er disse riflene et genialt konsept.
Blaser R8 Success har ikke låskasse i konvensjonell forstand. At montasjene festes på løpet gjør at man kan ha et kikkertsikte for hvert løp som ligger ferdig innskutt og det er bare å feste det på løpet og man er klar for jakt eller skytebane.
Selvsagt ikke noe stort problem å skyte inn når man bytter kikkertsikte men jeg tror likevel mange kvier seg for det, og er man på en utenlandsjakt hvor det skal jaktes med to forskjellige kaliber er det en fordel å slippe innskyting mellom løpsbyttene.
SNERTEN: Reisekoffert for utenlandsjakt.
God funksjonering
Det er heller ingen våpen som funksjonerer bedre enn Blaser, med raskt ladegrep og uproblematisk mating og kamring. Det siste er kanskje ikke så merkelig da patronen føres rett fram og inn i kammer, mens på andre rifletyper skal patronene først opp før de skyves litt opp og inn i kammer.
Uansett så er matingen/kamringen til Blaser R8 Success perfekt og det er bare å skyve sluttstykket hardt og bestemt igjen for å unngå klikk. Men bestemte og litt hardhendt ladegrep skal man nå ta med alle boltrifler.
RÅDYR: Blaser R8 kaliber 6XC er perfekt for rådyrbukken.
Jeg har flere ganger hørt jegere som har problemer med at R8 Success klikker, men da er det nok deres egen feil fordi de ikke skyver sluttstykket hardt nok frem. At rifla klikker når bolten ikke er helt låst er selvfølgelig bare en sikkerhet.
Bytting av løp gjør man veldig raskt ved å skru ut 2 skruer på undersiden av framstokken, ta ut løpet, legge i et nytt og skru til igjen. Vips så har man et nytt kaliber, og bytter man fra normalkaliber til magnum må man også bytte sluttstykkehode som også er enkelt og kjapt. Det er også smart at mutterne som fester løpene sitter inne i stokken og kan ikke mistes.
Oppspenner er også trygt og sikkert men er selvfølgelig ikke sikrere enn mannen som bærer våpenet, og det er meget viktig at man er nøye med å spenne ned igjen etter en skytesituasjon. Det samme må man selvfølgelig også med en rifle som har vanlig sikring, noe som egentlig sier seg selv. Men at man trygt kan gå med patron i kammeret med nedspent rifle er en fordel og man er raskt klar til skudd ved å spenne opp igjen uten støy som det blir når man kamrer en patron i en vanlig boltrifle.
GODT GREP: Tommelhull og bratt pistolskjefte gir et godt og naturlig grep.
Kunstfiber eller tre?
I tillegg til Success, har Blaser mange forskjellige modeller av R8, både med fine trestokker og kunstfiber.
Blaser R8 Success har kunstfiberstokk med tommelhull. Navnet på denne rettrekkeren passer perfekt da denne riflemodellen har blitt en stor suksess for Blaser.
Kunstfiberstokkene til Blaser er ikke lette, men jeg liker mye bedre kompakte i stedet for hule og lette stokker. Success-stokken passet meg perfekt med 36.5cm kolbelengde og godt og fyldig grep og det er lagt inn gummierte felt i framstokk og pistolgrep som gjør at rifla sitter godt i nevene.
Har tidligere notert meg at det går litt tregere med ladegrepene da man må ut med tommelen fra hullet, men med litt trening går det faktisk fint å ta ladegrep med tommelen på i hullet.
GOD MERKING: Oppspenner med god merking når den er oppspent.
Om jeg liker R8 Success bedre enn Professional med vanlig Blaser kunstfiberstokk vet jeg ikke før jeg har brukt den en del både på banen og på jakt. Skal man finne ut hva man liker best må man jo bruke våpenet en stund, men førsteinntrykket og skyting så langt gjør til at jeg liker Success’en.
Blaser R8 Success har magasin og avtrekker i ett og er uttakbart men jeg kan berolige den som er redd for å miste det at det kan låses og man kan mate magasinet fra toppen.
MAGASIN: Magasin og avtrekker sitter sammen.
Kalibervalg
Jeg valgte fire løp i kaliber 6XC, 6,5x55, 308W og 8x57IS. Grunnen til valg av kaliber er mye på grunn av testing av patroner. Bortsett fra 6XC som er en spennende og flatskytende patron jeg gjerne vil ha med på f. eks bukkejakt i Polen. Patronen er jo konstruert med tanke på god presisjon og skyting på lengre avstander, så jo, dette blir nok et perfekt kaliber til bukkejakt eller toppjakt på tiur.
6,5x55 pipa var en selvfølge for meg for dette er jo en perfekt patron til hjort, reinsdyr og rådyr og ikke minst en bra treningspatron med stort utvalg av matchpatroner. Et meget allsidig og bra kaliber som det også er lett å skyte godt med på grunn av den vennlige rekylen.
TYDELIG SIGNAL: Tydelig signal om oppspent rifle er meget bra.
308’en fungerer til det meste og er en vanlig og populær patron som ofte kommer med nye kuler som skal testes. Også 308’en er lett å skyte med og har et stort patronutvalg fra alle Patronprodusenter. Også her får man lett tak i et godt utvalg av rimelig treningsammunisjon.
8x57IS valgte jeg med tanke på elgjakt og den årlige drivjakten i Polen hvor det skytes villsvin, hjort rådyr og predatorer. Et bra kaliber med litt lavere hastighet som gjør at mange kuler gjør en god jobb og man er ikke avhengig av å bruke de aller beste superkulene. Også åttesjuogfemti’en er lett å skyte med på grunn av moderat hastighet.
Noen synes kanskje det er merkelig at jeg ikke valgte et magnumkaliber for Afrikajakt?
For det første har jeg funnet ut at 308’en gjør samme jobb som en 300 Magnum, i hvert fall på hold under 300 m og det samme gjelder antilopejakt i Afrika. For det andre skyter man mye bedre med kaliber som har normal hastighet og vennligere rekyl. Remfestet på framstokken sitter heldigvis i enden så den ikke kommer i konflikt med venstrehanda av rekylen og kolbekappa er passe myk og behagelig. Pipa i 308W var gjenget for lyddemper. Blaser R8 Success demper smellen i dette kaliberet med ca. 29dB(C).
ENKELT: Enkelt løpsskifte.
En rifle blir ikke bedre enn det svakeste leddet, og da er det viktig at alt er av god kvalitet. Dersom man da ikke treffer godt er man selv det svake leddet og må gjøre noe med det i form av mye skytetrening.
Jeg skal selvfølgelig også ha demper på de andre pipene etter hvert, for det er viktig å ta vare på den verdifulle hørselen som for min del har fått nok smeller opp gjennom årene.
Hvor mye jeg kappet løpet? Ikke en millimeter, for jeg vil gjerne ha løpene i sin fulle lengde som med disse løpene var 58cm. Om løpet er 10cm kortere eller lengre har ikke så mye og si synes nå jeg, og det er viktig å huske at jo mer man kapper av pipa jo mer smeller det. Da bør man igjen ha en lyddemper som demper mer med større demper som resultat.
ATEC: Blaserdemper laget av A-tec.
Likt treffpunkt
Under testingen av Blaser R8 Success skjøt jeg 3-treskuddserier med Norma- og RWS patroner og 2 serier på 100m i skytebenken. Det er bestandig en stor fordel når en rifle har likt treffpunkt med det meste av ammunisjon, og det hadde R8 Success.
Av 20 forskjellige patroner fikk de fleste helt likt treffpunkt, og noen få hadde maks 1” avvik. Da jeg tok av Zeiss V8’en av 6XC løpet og satte den på 6,5 løpet fikk jeg nesten samme treffpunkt, og det gjør i hvert fall ingenting. Knallbra!
Blaser R8 Success og 100grs RWS 100grs Match ble et ”Dreamteam” med beste treskuddsamling så god som 7mm! At man kan skyte med et løp, bytte til et annet for så å bytte tilbake er svært bra.
Vi har også testet Blaser R8 Silence: Rifle med integrert lyddemper.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Presisjon
Rask repetering
Oppspenner
Montasjer på løp
Raskt løpsbytte.
MINUS
Ikke noe å påpeke
Test av Merkel Helix Explorer
Merkel Helix Explorer ligger prismessig høyt i vår test. Den raske rettrekkeren har utveksling, slik at du bare behøver å trekke boltarmen tilbake halve lengden av boltens bevegelse.
Rask rettrekker: Merkel Helix Explorer
Merkel Helix Explorer
Kaliber: .308 Win
Vekt rifle: 3,2 kg
Vekt pakke: 4,1 kg
Løpslengde: 54 cm
Riflelengde: 108 cm
Stokk/ kolbelengde: Rett, klassisk syntetstokk/ 36,5 cm
Magasin: Løst enkeltradsmagasin, 3 patroner
Avtrekk: Direkte jaktavtrekk
Kikkertsikte: Zeiss Conquest V4 3-12 x 56 (kr. 11.600,-)
Merkel Helix Explorer har en rett, klassisk syntetstokk med gummierte felt på framstokk og pistolgrep. Vi savner justerbar kinnstøtte, men det fås som tilbehør.
Kort utveksling: Merkel Helix Explorer er en spesiell rettrekker med utveksling og kort vei for bolten.
Systemrifla kan skifte løp raskt uten bruk av verktøy. Plusspoeng for et godt, justerbart jaktavtrekk og oppspenner, selv om den ikke er helt lydløst. Enkeltradsmagasinet løses ut ved å klemme inn en knapp på hver side samtidig.
Rom for tre: Løst enkeltrads metallmagasin er en solid løsning og gir plass til tre patroner i Merkel Helix Explorer.
Merkel Helix Explorer har picatinnyskinne for kikkertmontasje. Sammen med en Zeiss V4 3-12 x 56 og Hausken JD 184 MX 2 lyddemper blir det en god allroundpakke som utmerker seg med rask lading. Når vi tester den i jegerstillinger, opplever vi den som god å skyte med, selv om noen sikkert vil savne justerbar kinnstøtte til denne prisen.
Tyske Haenel Jaeger 10 Norway er en spesialmodell produsert for norsk jakt. Blant konkurrentene i vår test trekker det positivt opp at kolben har justerbar kinnstøtte.
Justerbar til god pris: Haenel Jaeger 10 Norway
Haenel Jaeger 10 Norway
Kaliber: .308 Win
Vekt rifle: 3,1 kg
Vekt pakke: 4,15 kg
Løpslengde: 49 cm
Riflelengde: 104 cm
Stokk/ kolbelengde: Rett syntetstokk med justerbar kinnstøtte/ 36 cm
Magasin: Uttakbart, kryssmatet, plass til 4 patroner
Avtrekk: Direkte jaktavtrekk
Kikkertsikte: Meopta Optika 5 2-10 x 42 (kr. 3990,-)
To remfester under framstokken gir begrenset plass til venstrehanda, men forenkler til gjengjeld montering av tofot.
Haenel Jaeger 10 Norway har toposisjonssikringen som låser bolten i sikret tilstand, men låses opp med en knapp foran skyvesikringen. Et lite minus fordi den ikke er lydløs. Bolten går lett med kort hevarmsløft, og godt avtrekk noteres som et pluss.
Trygt og sikkert: Det er gledelig med toposisjonsikring som gjør det mulig å kamre/ta ut patron i sikret tilstand.
Rifla toppes med et godt Meopta Optika 5 2-10 x 42 kikkertsikte i allroundstørrelse aldeles etter mitt hjerte. Løpet er produsert av Haenel-eier Merkel, og har påmontert picatinnyskinne. Med Hausken JD 184 MK2 blir dette en bra pakke.
Kamring og utkast går problemfritt, og det gode avtrekket bidrar til gode treff når vi tester i jegerstillinger. Med riktig valg av patron går Haenel Jaeger 10 Norway presist.
4-roms: Haenel Jaeger 10 Norway har et uttakbart kryssmatet magasin med plass til fire patroner.
Sako S20 er ei modulær rifle hvor du kan bytte både kolbe og framstokk. Vi testet Sako S20 Hunter, som har syntetisk tommelhullstokk og er aluminiumforsterket. Vi sammenligner S20 opp mot den noe eldre 85-rifla fra Sako.
Modulær mester: Sako S20
Sako S20 Hunter
Kaliber: .308 Win
Vekt rifle: 3,6 kg
Vekt pakke: 4,6 kg
Løpslengde: 51 cm
Riflelengde: 103,7 cm
Stokk/ kolbelengde: Syntet tommelhullstokk med justerbar kinnstøtte/ 35,5 cm
Magasin: Uttakbart kryssmatet, 5 patroner
Avtrekk: Direkte justerbart jaktavtrekk
Kikkertsikte: Steiner Ranger 4, 3-12 x 56 i (kr. 11.590,-)
Sako S20 er en modulær rifle hvor man kan bytte kolbe og framstokk. Kolben er bratt og pistolgrepet gummiert.
I utgangspunktet kommer Sako S20 med to alternative stokker og versjoner – Hunter eller Precision. Du kan raskt bygge om, men det er bare stokken som kan byttes ut. Resten må kjøpes som separat rifle.
Kolben kan kortes ned eller forlenges med 5 mm mellomlegg. Bolten med tre låsklakker går meget lett. Det er kort hevarmsløft og en taktisk hevarm som du lett får fatt på. Bolten er låst i sikret tilstand, men låses opp med en knapp foran sikringen.
Sako-importør Schou Våpen sendte meg en Hunter med Cerakote-behandlet løp i .308 Win. Jeg fikk også en Sako 85 Syntetic Stainless for å sammenligne med. Modellen har vært på markedet en god stund, og er ei meget god rifle som fås i mange forskjellige varianter og kaliber.
Godt for grep
Førsteinntrykket er som forventet veldig bra. Sako S20 Hunter har tommelhullskjefte som gir mine store never en perfekt plassering. Det bratte pistolgrepet gir naturlig plassering for hånda. Med et gummiert, skinnmønstret felt blir grepet ekstra fast og godt.
Framskjeftet er passe kraftig, og har også et gummiert felt. Stokken har vanlige reimbøylefester foran og bak på undersiden av stokken, men i tillegg er det QD-fester (Quick Detachable) for reimbøyler på begge sider foran og bak. Helt bakerst på S20 sitter en behagelig kolbekappe.
Justerbar kinnstøtte er også et pluss, og betjenes lett ved å trykke inn en knapp på siden. Det er merket med streker og tall, så det er lett å få den i samme høyde hver gang.
Ikke samme hylseutstøter
Det er ikke mange likheter å spore mellom Sako S20 og Sako 85. Skytemessig synes jeg S20 oppleves bedre, men det er primært på grunn av Hunter-stokken.
Når det gjelder presisjonen, kan forskjeller fra løp til løp gi helt ulike resultat. Selv om presisjonen til S20 er god, hadde jeg enda høyere forventninger på grunn av det tykke løpet.
Sako S20 har kryssmatet magasin i plast som utløses med en knapp på framsiden. Det fungerer mye lettere enn på 85.
Riktignok fungerer sistnevntes løsning som en ekstra sikring mot tap av magasin ved et uhell, men mange har nok opplevd det som en smule omstendelig at du må trykke opp i framkant samtidig som du drar tilbake knappen foran magasinet.
Det er plass til fem patroner (tre i magnum, kan også fås som 10-skudds for standardpatroner). Magasinlengden er god med tanke på lange hjemmeladede patroner. Magasinet virker umiddelbart litt skranglete, men fylt med patroner er ikke dette noe å snakke om.
Sluttstykkegangen er meget glatt og tight, noe den også er på Sako 85. I likhet med Sako 85 er det tre låsklakker og kort løft, men sluttstykket og hylseutkastet er ulikt.
På Sako S20 støtes hylsa ut selv ved sakte repetering. Hevarmskula har en spesiell utforming. Den står godt ut fra stokken og er dermed lett å få tak på. På Sako 85 må du dra sluttstykket hardt tilbake for at hylsa skal bli kastet ut. Tar du et stille og forsiktig ladegrep, blir hylsa liggende igjen og skaper trøbbel i en travel situasjon.
Fleksibel montasje
Sako S20 har et meget godt justerbart avtrekk, i likhet med storebror 85. Huntermodellen har direkte avtrekk, mens Precision kommer med trykkpunktavtrekk. I tillegg kan avtrekkeren flyttes 7-8 mm fram eller tilbake for tilpassing.
S20-sikringen har som på Sako 85 låst bolt i sikret tilstand, men kan kamre/ ta ut patron i sikret tilstand ved å trykke ned en knapp rett foran sikringen.
Det 18 mm tykke løpet på 51 cm er flutet med Cerakote (fås også blånert). Løpet er gjenget og kan fås med rekyldemper.
Romslig magasin: Sako S 20 gis et pluss for uttakbart magasin som tar 5 patroner uten å stikke ut.
Løpet på Sako S20 er med integrert picatinnyskinne og låskassen er cerakotebehandlet. Det justerbare avtrekket oppleves som perfekt, og avtrekkeren kan flyttes for personlig tilpassing.
Kikkertsiktet står montert på en skinne som igjen er skrudd fast på picatinnybasen. Dermed kan det flyttes både på skinna og basen, noe som gir mange muligheter for å få riktig øyeavstand. Ringene blir produsert for tommerør, 30 mm, 34 mm samt 36 mm, og leveres i tre forskjellige høyder.
Precision-stokken har ikke reimbøylefester på undersiden, men QD-kobling for reim foran og bak på begge sider.
For presisjonsskytteren
Ved å løsne to skruer, kan Hunterkolben trekkes ut fra modul-ramma og byttes med Precision-kolben. Også framstokken kan byttes på tilsvarende vis.
Denne stokken er helt ulik Hunter, og er en typisk stokk for langholdskyting. Her er det ikke tommelhull, men et bratt og godt pistolgrep uten gummierte felt, men med litt riflete plast. Ellers er det samme justerbare kinnstøtte og en behagelig kolbekappe som kan forlenges/kortes med 5 mm-mellomlegg.
På undersiden rett foran kolbekappa er det utsparring for M-Lok, der du kan montere en justerbar kolbestøtte. Det er også M-Lok på undersiden og på begge sider av framstokken, der du kan montere utstyr som tofot, lykt, kamera og lignende.
Taktisk grep: Finnene har beholdt den gode 85 Sakosikringen og har i tillegg gitt Sako S20 en tactical hevarm.
Sako S20 imponerer på heia
Jeg tok med riflene på heia for å prøve hvordan Sako S20 i Hunter-versjonen var å skyte med sammenlignet med Sako 85. Jeg stilte kolbekappa i passelig høyde, satte meg i jegerstilling med albuene godt plantet på knærne og skjøt noen femskuddserier på 100 meter.
Sako S20 er toppet med Steiner Ranger 4 3-12 x56 med lys, som er et meget godt kikkertsikte i mellomklassen. Med A-Tec Optima 45 har du en meget god riflepakke!
Gode grep og stødig kinnstøtte gjør det lett å skyte godt. Med beste femskuddsamling på 32 mm og dårligste på 54 mm kan jeg i hvert fall ikke klage på Sako S20. Magasinet er lett å fylle opp med patroner. Kamring og utkast går helt problemfritt, og det gode avtrekket gjør sitt for et bra resultat.
Sako har god grunn til å være fornøyd med modulærkonseptet S20. Dette er ei bra rifle til en forholdsvis rimelig penge, sammenlignet med både Sako 85 og andre rifler i den litt høyere prisklassen.
Med begge stokkene tilgjengelig har du våpen både for jakt og for blinkskyting på lange hold. At du kan dele rifla i en kort koffert på flyreise, er også et pluss. Men når Sako 20 først er modulær, er det litt synd at den ikke også har mulighet for løpsbytte.
Snitt for samling, 3 x 3 skudd på 100 m:
Federal 165 Trophy Bonded Tip: 18 mm
Federal 180 Trophy Bonded Tip: 26 mm
Norma 150 Jaktmatch: 9 mm
Sako 180 Super Hammerhead: 32 mm
Podium 124 FMJ: 20 mm
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Bruksvennlig justerbar stokk
Cerakote-behandlet
Meget godt avtrekk
MINUS
Lite
Test av Bergara B 14 Sporter
Bergara B 14 Sporter har i vår test en sort, kompakt syntetstokk med Monte Carlo-kinnstøtte og behagelig gummiert overflate. Pistolskjeftet på rifla er litt brattere enn Extreme Hunter Nordic.
Glatt boltgang: Bergara B 14 Sporter
Bergara B14 Sporter
Kaliber: .308 Win
Vekt rifle: 3,3 kg
Vekt pakke: 4,1 kg (uten demper)
Løpslengde: 56 cm
Riflelengde: 107 cm
Stokk/kolbelengde: Syntetstokk Monte Carlo, 35 cm
Magasin: Uttakbart, 3 patroner
Avtrekk: Direkte jaktavtrekk
Kikkertsikte: Hawke Vantage 30WA 3-12x56 L4A (kr. 4290,-)
Det uttakbare magasinet har plass til 3 patroner, men B14 kan også fås med fast magasin. Det 56 cm lange løpet er blånert, og leveres i pakken med en A-tec Lynx lyddemper.
God boltgang: Bergara B 14 Sporter-modellen har vanlig, rund hevarmskule som byr på et godt grep.
Rifla har vanlig hevarmskule og boltgangen her er enda glattere. Sporter-rifla har kjempegodt avtrekk og en 2-posisjonssikring hvor bolten kan beveges i sikret tilstand. Dessverre er den ikke helt lydløs.
Rifla er påmontert et Hawke Vantage 3-12 x 56 kikkertsikte med belyst retikkel. Det er et billig kikkertsikte som trekker helhetsinntrykket litt ned.
Godkjent presisjon: Spanjolen fant tonen særlig med Norma Strike.
I vanlige jegerstillinger er Bergara B 14 Sporter god å skyte med. Glatt sluttstykkegang, godt avtrekk og problemfri funksjon toppes med en meget akseptabel presisjon:
Sauer 100 Classic XT er tyskernes økonomimodell, men går det på bekostning av kvaliteten? 100 Classic XT er utvilsomt god, men det meste er gjort på rimeligste måte og det er et godt stykke opp til Sauers beste modeller.
Sauers økonomimodell: 100 Classic XT
Sauer 100 Classic XT
Kaliber: 8 x 57. fås i flere kalibre.
Vekt: 3 kg uten siktemidler
Pipelengde: 56 cm
Profil: 16 mm jakt
Pris: Fra kr. 11.790,-
Sauer 100 Classic XT overbeviser med meget glatt boltgang, der bolten har tre låsklakker og kort løft. Det er positivt med 3-posisjonssikring, men den er ikke helt lydløs. I tillegg byr Sauer 100 Classic på et godt, justerbart avtrekk. Rifla har lett betjenelig magasin med plass til 5 patroner.
Førsteinntrykket på 100 Classic XT er at den er enkelt bygget, men at kvaliteten er god. Men holder den god nok kvalitet til å bli en populær folkerifle, eller har Sauer forenklet rifla så mye at du heller bør se etter andre alternativer?
Likhet med 101
Sauer 100 ligner mistenkelig på en Sauer 101. Spesielt låskassa er ganske lik. På andre områder skiller de to modellene seg fra hverandre. Den mest synlige er sikringen. Sauer 101s store Dura Safe skyvesikring er på Sauer 100 Classic XT byttet ut med en tradisjonell liten skyvesikring på siden av låskassen.
Det er en enkel sikring hvor rifla er sikret og bolten låst i bakre posisjon. I midtre posisjon er sikringen på, men bolten er fri, slik at du trygt kan lade eller ta patron ut av kammeret. I fremre posisjon er rifla usikret, og dette er tydelig markert med rødt. Bakerst på sluttstykket sitter en liten oppspenningsindikator som viser om tennstempelet er spent.
Sporet som vanligvis sitter under sluttstykket er frest ut i siden på 100 Classic XT, og sluttstykket tas ut ved å trykke inn en knapp på siden av låskassa lik det du gjør på Tikka T3. Sluttstykket har bare tre låseklakker, mot seks i Sauers dyrere modeller. Men det er kraftig laget og godt tilpasset låskassen.
Er tilpasning viktig når du kjøper rifle bør du gjøre følgende: Sett sluttstykket i bakre stilling og rist børsa. Gjøre det samme med noen av konkurrentene. Hvem skrangler mest?
Skrudd løp
Sauer har valgt å levere 100 Classic XT med løp som skrus inn i låskassa, i motsetning til presset inn, slik som på 101-modellen. Det betyr at du kan bytte løp om du har riktig verktøy, eller du kan få det gjort hos en børsemaker.
Det er ikke like lett som 202 og 404, men en bedre løsning enn 101. Sauer har heller ikke spart på kvaliteten i selve løpet på 100 Classic. Det er kaldhamret, og sluttstykket låser direkte i løpet. Avtrekket kan stilles fra 1 til 2 kg.
Det er også en forbedring på 100 i forhold til 101, hvor avtrekksvekta er fast på 1050 gram.
Skjeftet er helt, og beddet på samme måte på de to modellene. Magasinet er dobbeltsidig og praktisk talt likt på 100 Classic XT og 101. Det rommer fem patroner i standard kaliber og fire i magnum.
Vrient med to-fot
Låskassen er ferdig gjenget for montasjer som passer Sauer 101 og Remington 700. Det gjør at det finnes et utall med skinner og klakker som kan monteres, inkludert Sauers egen nye Hexa Lock hurtigmontasje.
Reimfestet er enkleste type, med et lite øye hvor reimfestebøylene monteres. Fordelen med denne løsningen kontra Sauers vanlige nedfelte reimfeste er at det finnes en rekke to-foter som passer rett på reimfestet. Men Sauer har gjort det litt vanskelig for kunder som ønsker to-fot.
Fremre reimfeste sitter på skrå foran. Det er en fordel for at børsa skal bæres mest mulig loddrett i reim, men gjør det litt vanskelig å montere to-foten skikkelig.
Funksjon
Testrifla fungerte utmerket med Lapua Naturalis i kaliber 8 X 57. Den var lett og fin å skyte med, og det er vanskelig å merke noen forskjell på 100 og 101 mens du skyter. Skjeftet er laget i et stykke plast og er godt å holde i, men har ikke soft touch som på de dyrere modellene. På testmodellen lå pipa farlig nær stokken.
Det er alltid lurt å sjekke at det er nok luft mellom pipe og skjefte når du kjøper rifle, og det bør være likt med luft på begge sider slik at rifla sitter rett i stokken. Sluttstykket glir som en drøm og avtrekket er meget godt.
Balanse og vekt i testrifla er god, men den rette stokken gjør at hodet kommer noe lavt i forhold til kikkertsiktet. Ettermontering av kinnstøtte anbefales.
Funksjonen under testen var upåklagelig. Siden prototypen skiller seg fra den som kommer i butikkene, er presisjonen ikke testet. Men det er sjelden at noen opplever presisjonsproblemer med Sauere, og det er neppe grunn til å tro at Sauer 100 blir fabrikkens første modell med dårlig presisjon. Til det er rifla for godt laget. Dessuten leveres Sauer 100 med presisjonsgaranti.
Hvem bør kjøpe Sauer 100 Classic?
Ønsker du en enkel jaktrifle med velprøvde løsninger til en fornuftig pris, bør du se på Sauer 100. Står valget mellom 101 og 100, kan du like godt velge Sauer 100. Tusenlappene du sparer får du mer nytte av om du legger dem i et bedre kikkertsikte.
Ønsker du en Sauer av høyere kvalitet, bør du se på 202 og 404 som er aktuelle om du ønsker en boltactionrifle. Men da blir prisklassen fort høyere, med mindre du gjør et godt bruktkjøp. For Sauere er populært også på bruktmarkedet.
Blaser R8 Professional Black/Orange er den dyreste rifla i JEGERs test, men byr da også på høy kvalitet. Skjeftet har god rekylkappe og er grepsvennlig med gummiert pistolgrep og framstokk.
Kostbar kvalitet: Blaser R8 Professional
Blaser R8 Professional Black/Orange
Kaliber: .308 Win
Vekt rifle: 3,1 kg
Vekt pakke: 4,2 kg
Løpslengde: 50 cm
Riflelengde: 97 cm
Stokk/ kolbelengde: Rett, klassisk syntetstokk/ 37 cm
Blaser R8 Professional er en rettrekker som byr på rask repetering og enkelt løpsbytte. Avtrekkermekanismen sitter sammen med magasinet, slik at du tar det raskt og enkelt ut som en komplett enhet for å ufarliggjøre våpenet.
Synlige grep: Blaser R8 Professional Black/Orange har rett klassisk kolbe med gummiert og grepsvennlig pistolgrep i signalfarge.
Den store styrken til Blaser R8 Professional er oppspenner og et godt avtrekk. Med oppspenner går du trygt med patron i kammeret, samtidig som du raskt er klar når skuddsjansen dukker opp. Dessverre kan den ikke betjenes helt lydløs.
Smart løsning: På Blaser R8 kan du ta ut hele avtrekkermekanismen og magasinet som en enhet for å sikre rifla under transport.
Toppet med Blasers nye kikkertsikte B2 2-12 x 50 IC og Mauser lyddemper fra A-Tec, har du her en allroundpakke som rett nok svir litt i pungen, men som er helt i toppen: Det er en fryd å skyte med Blaser R8, og den gir meget god presisjon!
Snitt for samling, 3 x 3 skudd på 100 m:
Norma 150 Jaktmatch: 14 mm
Blaser 165 CDP: 19 mm
Norma 165 Oryx Silencer: 22 mm
Sako 150 Super Hammerhead: 23 mm
Federal 165 Trophy Bonded Tip: 20 mm
Vi har testet over 20 rifler fra Blaser, blant annet den rimeligste kombien produsenten tilbyr, Blaser 95.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Rask rettrekker
Systemrifle
Oppspenner
Meget god presisjon
MINUS
Ikke helt lydløs oppspenner
Test av Tikka T3X Lite Adjustable
Tikka T3X Lite Adjustable er en svært populær riflemodell. Pistolgrepet på rifla i vår test kan byttes med brattere grep eller annen farge. Justerbar kinnstøtte er et pluss, og kolben forkortes eller forlenges med 4 mm mellomlegg.
Populær folkefavoritt: Tikka T3X Lite Adjustable
Tikka T3X Lite Adjustable
Kaliber: .308 Win
Vekt rifle: 2,9 kg
Vekt pakke: 4,0 kg
Løpslengde: 51 cm
Riflelengde: 103 cm
Stokk/ kolbelengde: Rett, klassisk syntetstokk med justerbar kinnstøtte/ 36,5 cm inkludert 2 mellomlegg
Magasin: Løst enkelrads, 3 patroner
Avtrekk: Direkte justerbart jaktavtrekk
Kikkertsikte: Burris Four Xe 3-12 x 56 m/lys (kr. 7.990,-)
Tikka T3X Lite Adjustable har toposisjonsikring som betjenes lydsvakt med litt forsiktighet. Et minus er at man ikke kan kamre i sikret tilstand. Bolten med tre låsklakker går glatt med kort hevarmsløft. Pluss også for godt avtrekk.
Usikret: Tikka T3X Light Adjustable har toposisjonssikring som man dessverre må avsikre for å ta ut/kamre patron.
Riflepakken inkluderer et Burris Four Xe 3-12 x 56 kikkertsikte med lys, som oppleves som et helt greit kikkertsikte til en rimelig pris. Med A-Tec Optima 45 lyddemper har man en riflepakke til det meste av jakt.
Lettbetjent: Enkeltradsmagasinet på Tikka T3X Light Adjustable tar kun tre patroner, men er lett å betjene.
Under praktisk skyting synes jeg Tikka T3X Lite Adjustable fungerer utmerket med meget lett kamring og utkast. Den er i tillegg god i alle jegerstillinger.
Med T1X MTR 17 HMR har Tikka skutt innertier for dem som jakter smårrovilt, skadevilt og sittende fugl med god presisjon og godt avtrekk. Men lever Tikka T1X opp til storebroren T3X?
Normalrigg: Det er ingen ulempe at Tikka T1X MTR 17 HMR -riggen er helt lik en vanlig riflerigg. Det gjør at du har et dugelig treningsvåpen.
Tikka T1X MTR 17 HMR
Rigg: Nikko Diamond 2,5-10 x 50 og A-Tec CMM-6 lyddemper
Tikka T1X MTR har samme syntetstokk som T3X med utskiftbart pistolskjefte, som er en meget populær riflemodell og blant favorittene av rifler i den rimeligere klassen. Tikka T1X er rimfire-utgaven som kommer i kaliber .22 og .17HMR.
Kaliber .22 er etter min mening noe av det beste du kan bruke til treningsskyting: Det er et kaliber som er både rimelig og rekylvennlig. Når du i tillegg får rifle med samme stokk som en jaktrifle, har du et topp treningsvåpen.
Grepa: Pistolgrepet på T1X er utskiftbart, slik at du kan velge det som passer best for deg.
Patronen 17 HMR
T1X-modellen som Schou AS sendte meg for test, var imidlertid i kaliber 17 Hornady Magnum Rimfire, hvorav navnet Tikka T1X MTR 17 HMR. Dette er et kaliber beregnet for skadedyrskyting og jakt på mindre vilt som for eksempel rype, orrfugl og storfugl.
En 20 grs CCI Gamepoint har en oppgitt hastighet på 724 m/s og en 17 grs CCI V-Max gjør 777 m/s. Den forholdsvis lave hastigheten gjør at patronen ikke er noen fuglesprenger på normale hold rundt 100 meter og mer. Den er dermed vanligvis snillere med fuglesteika, og bør være en bra patron til jakt på matnyttig fuglevilt.
10 skudd: Plastmagasinet rommer 10 skudd. Utløserknappen sitter rett foran magasinet.
Personlig vil jeg ikke strekke holdet for langt når det gjelder lovlig viltstørrelse, men jegere jeg kjenner, skryter av kaliberet til rev på normale hold. Med den forholdsvis lave hastigheten vil nok ikke 17HMR være mitt førstevalg.
Men en stor fordel med kaliberet er vennlig rekyl og lite smell. Det gjør patronen lett å skyte godt med, og du mister heller ikke siktebildet etter skuddet, noe som har stor betydning når du er på revejakt.
Ammunisjonsprisene er heller ikke avskrekkende: CCI 20 grs FMJ og Gamepoint koster begge kr. 5,58 pr stk. Det er dyrere å trene med denne enn kaliber .22 riktignok, men likevel rundt halve prisen av en 6,5 x 55-patron.
Ikke langhold: 17HMR er ingen langholdspatron for revejakt, men gir pene slakt og skinn.
Valgfritt grep
Pistolskjeftet på Tikka T1X MTR kan byttes ut dersom du vil ha et brattere grep. Her er det altså bare å velge hvilket pistolskjefte som passer deg best og du bytter det raskt og enkelt. Pistolskjeftet på testrifla hadde den slakere vinkelen, noe som ga et godt grep med god handutfylling.
Både pistolskjeftet og forskjeftet har en mønstret overflate som gir meget gode grep. Pistolskjeftet har grei avstand til avtrekker. Testrifla hadde riktignok en litt kortere kolbelengde og kolbekappa var av hard plast.
Snill fart: Utgangshastighet omkring 750 m/sek og ei lett kule gir meget snill rekyl.
Det siste kan jeg styre min begeistring for, da det er risikabelt å sette rifla opp mot veggen fordi den sklir og ramler i gulvet. En bagatell mener kanskje noen, men jeg liker det ikke og en kolbekappe av gummi er uansett en fordel.
Dempet suksess: Den snertne lyddemperen fra A-tec sørger for å fjerne det lille som måtte være av rekyl og smell fra Tikka T1X i 17HMR.
Direkte jaktavtrekk
Den rustfrie bolten går glatt og lett, og det direkte jaktavtrekket er perfekt. T1X har 10-skudds magasin av plast som er lett å fylle opp med patroner. Utløseren sitter rett foran magasinet.
T1X har tykk 51 cm pipe med gjenger for lyddemper. Toposisjons-sikringen låser bolten i sikret tilstand og kan betjenes bortimot lydløst med litt forsiktighet. Alt i alt er det stort sett som en Tikka T3X, bare i rimfire-kaliber.
Testrifla Tikka T1X MTR 17 HMR var påmontert et Nikko Diamond 2,5-10 X 50 Ret 4A-i med CZ 452/455 30-mm montasjer. Kikkertsiktet hadde flere lysstillinger hvor du kunne velge mellom grønn og rød prikk for den som måtte like det. Et helt ålreit kikkertsikte til en rimelig penge (kr. 3390,-). Med på lasset fulgte også en A-tec CMM-6 lyddemper med ½”-20 UNF-gjenger.
God kombo: Nikko Diamond er en grei kikkert til en slik rigg. Ikke det råeste, men mye for pengene.
Presisjonsredskap
En rifle i dette kaliberet er ment for skudd på vilt med små treffområder. God presisjon er dermed meget viktig. Jeg tok med T1X’en og et lite utvalg patroner for test i benken på heia.
Etter innskytingen skjøt jeg en 5-skuddserie med CCI 20 grs FMJ. Jeg så i kikkertsiktet at samlingen ikke var hysterisk god, men dette er ikke helt uvanlig med første serie. Jeg skjøt derfor en ny 5-skuddserie med samme patron, og så nå at samlingen ble betydelig mer respektabel. Det samme skjedde med neste serie, og etter tre nye serier fikk jeg et gjennomsnitt på 21 mm. Veldig bra!
T1X MTR er – i likhet med storebror Tikka T3X – meget god å skyte med. Det gode avtrekket gjør sitt til gode samlinger. Rifla fungerer bra, uten problemer verken med mating og utkast. Magasinet har låseknapp foran, og er også lett og raskt å fylle opp med patroner.
Kort: Kolben på T1X er litt kort. Du kan for øvrig velge mellom to pistolgrep.
Her er resultatene etter tre 5-skuddserier på 100 meter:
CCI 20 grs Gamepoint: 21 mm
CCI 20 grs FMJ: 29 mm
CCI 17 grs Varmint: 16 mm
CCI 17 grs TNT: 17 mm
CCI 17 grs V-Max: 28 mm
Remington 17 grs Accutip: 20 mm
Winchester 17 grs V-Max: 18 mm
Glatt plast: Heldigvis kommer Tikka T1X snart med mykere gummikappe.
Ingen skam
Tikka T1X gjør på ingen måte skam på Tikkas gode rykte. Her får du en god rifle til en rimelig pris, og den er helt klart et godt valg for dem som jakter fugl med rifle. Den er også et godt valg for skadedyrjegeren innenfor det som kan betegnes som normale hold.
Den gode presisjonen og det gode avtrekket til testrifla er nødvendig for å treffe små mål som er langt borte. At fem av syv patrontyper skutt i testrifla gir 5-skuddsamlinger under tommen, er meget bra, selv om det selvfølgelig gjelder testrifla.
En annen rifle kan gi både bedre og dårligere samlinger. Men ut fra testen av denne rifla er det ikke vanskelig å anbefale Tikka T1X MTR 17 HMR!
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned digitalt
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
✗Mest verdi
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
✗Mest verdi
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
✓Mest verdi
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.