Rifle er storviltjegerens våpen. Men også småviltjegere kan i mange tilfeller bruke rifle, enten det er revejakt, rypejakt på senhøsten eller toppjakt på tiur.

Her har vi samlet gode råd og lenker til våre guider om rifleskyting, og hvordan du bør trene for å bli en bedre skytter.

Annonse

Tren slik du jakter

Det høres kanskje opplagt ut, men altfor få av oss trener på skyte i de stillingene som er aktuelle når vi er på jakt. De fleste jegere gjør unna sine obligatoriske treningsskudd og skyter opp til storviltprøven liggende, før det bærer ut i felten - for å skyte sittende. 

Vår artikkelforfatter går i denne detaljerte guiden gjennom ulike skytestillinger, og hvordan du skyter mest mulig stabilt.

Riflenestor Jan Fredrik Monsen deler sine beste råd om rifletrening med JEGERs lesere:

– Bud nummer én er å gi seg mens leken er god. Eller sagt på en annen måte: Stopp treningen før du begynner å skyte dårlig. Om du starter økten med en knallgod femskuddsserie, gjør du kanskje best i å pakke sammen sakene og dra hjem, sier han.

Prinsippet er kjent fra hundetrening: Hjernen preges av det siste vi opplevde. Skyter du knallbra, bør du avslutte med dette friskt i minnet, istedenfor for å fortsette til du blir sliten og drar hjem med en dårlig samling fremst i pannebrasken. 

rifleskyting, tren på å skyte, bli en bedre skytter
Riflenestor Jan F. Monsen deler mange gode råd med JEGERs lesere.

Storviltjegerens verktøy

Rifla er selvsagt når du jakter på elg, hjort, råbukk og villrein. Men de fire viltartene har forskjellige habitat og krever ditto forskjellige kunnskaper av deg som jeger og skytter. 

Posteringsjegere bør ha god oversikt på posten og sitter gjerne med anlegg når elgen eller hjorten kommer. Smygjegere bør på sin side raskt, stille og kontrollert finne en god skytestilling.

Er du klar over hvor mye mindre rådyret er enn de tre andre storviltene? Særlig varsom bør du være ved skudd forfra.

...men ikke bare til storviltjakt

Jegere som lærer seg å bruke rifle til småviltjakt, og da gjerne en rifle i et kaliber som er ekstra anvendelig, vil kunne utvide jaktutøvelsen sin betraktelig. Tenk bare på toppfugljakta!

Vi ble med på riflejakt på rype i Nordland. 

– Jeg har ofte sett rypene bli sittende etter at naboen tippet rundt. Er man rette tosken da, kan hele flokken meies ned. I sånne tilfeller er det måtehold som gjelder, sier Jørn Hauglid, som stortrives med riflejaktas spenning

Norges mest omfattende tester

Da er det viktig med ei presis rifle. Vi tør påstå at vi har landets mest omfattende tester av rifler og riflepakker på nett. Du kan for eksempel lese en test av riflepakker for råbukkjegere, en test av lette rifler til reinsjakt, eller en stortest av gode rifler for nybegynnere. 

Lurer du på om du skal velge en lett eller en tung rifle? Svaret er ikke alltid så opplagt som man kanskje tror. Mye avhenger av dine preferanser og dine jaktformer. 

Tilpasninger og klargjøring av rifla

Det har lenge vært en gjengs oppfatning i jegerstanden at hagla må tilpasses slik at den blir en intuitiv forlengelse av kroppen, mens det ikke er like nødvendig med rifla.

Tankegangen har vært at man ikke skyter like raske skudd med ei rifle, og slik sett har bedre tid til å finne en god skytestilling. 

Men stadig flere jegere får tilpasset skjeftene på riflene sine, og det er en god utvikling. Om børsa alltid faller rett inn i samme skytestilling, øker treffsikkerheten med god kontakt med kikkerten og jevnt rekylopptak, også i raske jaktsituasjoner. Slik blir dyrevelferden bedre ivaretatt. Som artikkelforfatteren skriver:

«Om utstyret kan gjøre deg til en dobbelt så god skytter, kan fordelen også redusere faren for skadeskyting. For mange gjør tiltroen til godt utstyr oss roligere, og da presterer vi bedre. En trygg jeger er en god jeger. »

Leste du om børsemakeren som kunne fortelle at én av jobbene hun gjør oftest med brukte rifler, er nettopp tilpasning av stokken

Selv om rifla er en bruksgjenstand, er det greit å selv få være den som står for slitasjen og bruksmerkene. Du kan lese mer i vår egen guide til hvordan du blir kjent med din første rifle.

Velg riktig ammunisjon

Det er slett ikke sikkert at én type ammunisjon du er fornøyd med i én rifle, fungerer like godt i en annen.

Husk derfor å testskyte forskjellige typer ammunisjon, og sjekk både samlinger og inntrengning slik at du finner de kulene og den ladningen som passer dine jaktformer og dine børser best. 

For å få ned grisen raskt under drivjakt, er det viktigere med sjokkvirkning enn presisjon og flat kulebane. En god elgpatron har god inntrengning og lite fragmentering.

Til rådyr og smått vilt blir derimot presisjonen viktig. Les deg opp med vår gjennomgang og velg riktig kule til dine jaktformer.

Om du virkelig vil ha kontroll, kan du vurdere å begynne med hjemmelading. Her har vi skrevet en guide der vi forklarer hvordan du lader dine egne kuler steg for steg, og hvilket utstyr du trenger. 

Stødige skudd og godt rifleutstyr

Redaksjonen i JEGER tester ikke bare mengder av rifler. Vi tester også godt våpentilbehør. 

våpensekk, jegersekk, riflesekk
En våpensekk gjør det mer behagelig å bære rifla lenge. Du kommer likevel raskt til skudd da de beste sekkene har gode mekanismer for å låse ut børsa.

Det er tungt å bære ei tung børse, enten slengende på skulderen eller i hendene, time etter time. I vår stortest av våpensekker finnes det flere gode modeller der du bærer våpenet behagelig og trygt, samtidig som du raskt har tilgang til det når du trenger det. 

Det er liten tvil om skytestøtter har kommet for å bli. I mange jaktsituasjoner, særlig når holdene blir lengre eller du uansett ligger stille på bøen, vil en tofot eller en skytestokk gi deg et godt anlegg for presise og gode skudd.

Les mer om hvordan du skyter riktig med tofot, tren på å skyte med riflestropp, eller finn din favoritt blant våre tester av ulike typer av skytestøtte.

Puss, puss, så får du en super skuddsamling!

Jegere og skyttere må kunne stole på våpenet sitt. Derfor er jevnlig vedlikehold veldig viktig. Også erfarne jegere bør bruke tid på å klargjøre rifla i god tid før jakta

Riktig våpenstell kan virke vanskelig, særlig for ferske jegere og skyttere. Derfor har vi skrevet en omfattende artikkel om hvordan du pusser rifla steg for steg