Vi ble med Endre til den lokale våpenbutikken Våpenloftet, for å få råd fra deres våpenekspert.
– Velger du en pakke til 10.000-15 000 kroner, har du utstyr for mange år fremover. Men strengt tatt kommer du i gang med å bruke 3 000 kroner på et 80 år gammelt våpen og brukt billigkikkert, sier Kristian Myrmel. Han er våpenekspert hos Jaktia i Førde og gir råd til Endre om en passelig startpakke.

KOLBEKAM: Dersom man har høyt montert kikkertsikte er det nødvendig med forhøyning av kolben. Her er utgangspunktet et billig treskjefte som er ombygget av børsemaker.
Treffe blinken
I motsetning til hagleskyting, hvor det å sikte handler mer om å peke – er rifleskyting presisjonsarbeid. Målet er å treffe midt i blinken, eller som et absolutt minimum, at man på jakt er helt sikker på å treffe viltet i vitale regioner som hjerte/lunge.
Derfor er det i Norge obligatorisk at storviltjegere årlig dokumenterer minimum 30 øvingsskudd. Deretter må du bestå skyteprøven og treffe med fem av fem skudd innenfor en blink som forestiller en villreins vitale treffområder.
– Da er det viktig at du stoler på våpenet. Dersom du ikke har full tillit til utstyret, blir du usikker. Og er du usikker når hjorten står der – ja, da skyter du dårligere enn det du egentlig kan, sier Myrmel.

BRUKT SIKTE: Et eldre kikkertsikte av god kvalitet kan fungere greit som inngangsport, men tilstanden bør sjekkes grundig. Her er en brukt Zeiss Diavari 3-12x56.
Hva avgjør om man treffer?
Og det viktigste for å stole på våpenet er å sørge for at det er skikkelig innskutt. Våpenets egenpresisjon er nesten alltid tilstrekkelig. Det er skytteren det står på.
Endre Østerbø har allerede skutt mye på bane. Han er klar over at når riflen er innskutt, er det krysset i trådkorset som er treffpunktet.
– Ja, kunsten er å få dette til i virkeligheten, smiler Myrmel.
Her har utstyret en god del å si; at det er noenlunde tilpasset jegeren. Men først og fremst er det jegerens skyteteknikk som er avgjørende.
– Du må klare å holde våpenet rolig, puste riktig og unngå avtrekksfeil. Og så er det kjempeviktig at du ikke er redd for rekylen; dunket som rifla gir i skuldra idet skuddet går av. Slik skuddfrykt fører ofte til dårlige treff. Det er ganske krevende å passe på alt dette, særlig i starten, medgir våpeneksperten.
Les også tipsene til hvordan du kan lykkes med skytingen med rett teknikk

Tung sikring: Slik er sikringen på en original Mauser. Den er vanskelig tilgjengelig og plundrete å bruke når dyret står der og du skal sikre av.
Rekyl og smell
Utstyret du velger kan hjelpe til med å eliminere noen av skytefeilene. Hva er viktigst?
– Uten at det finnes vitenskapelige undersøkelser, tror jeg lyddemper er det som gir størst effekt. På skytebanen er det særlig to fordeler med demperbruk som øker presisjonen: Siden den tar bort mye av rekylen, blir du mindre skuddredd og roligere når du trekker av. Du slipper smerter i skuldergropen og kan dermed også klare flere skudd i løpet av en treningsøkt, forklarer Myrmel.
En tredje fordel viser seg først og fremst ved jakt i skumring. Det er at lyddemperen tar bort munningsflammen fra skuddet. Dermed slipper du å bli blendet, slik at du lettere ser viltets reaksjon på skuddet.
Les også guiden til skytebanen – slik at du unngår tabber

JAKTAVTREKK: Avtrekket må være presist og ikke for tungt. Da slipper man å ”dra” i avtrekkeren, noe som gir risiko for at man rykker i våpenet i skuddøyeblikket.
Valg av skjefte
Under hagleskyting har skjeftets utforming nesten alt å si for hvor godt du treffer. Ved rifleskyting er det ikke like kritisk. Likevel kan god skjeftetilpasning bidra vesentlig til at du treffer bedre.
– Det viktigste er at når du legger kinnet mot kolben, bør øyet komme i høyde med kikkertsiktets øyeplassering. Velger du en kikkert med liten objektivdiameter, vil øyet lett komme høyt nok til at du uanstrengt havner i riktig posisjon. Men dersom kikkertsiktet er stort, kommer siktelinjen så høyt at det kan bli nødvendig å forhøye kolben, forklarer han.

PRIORITERER JAKT: Pappa Geir Helge Østerbø har tenkt å hjelpe sønnen med å skaffe en riflepakke den ferske jegeren Endre kan bruke i mange år.
Dette kan gjøres på to måter: Enten ved at man kjøper en kolbeforhøyer som festes med borrelås, eller at man bytter til et skjefte som har høydejustering innebygget. Da kan kolben heves trinnløst til nøyaktig riktig høyde. Om du har kjøpt en brukt børse, kan våpenet leveres til en børsemaker som bygger justerbar kolbe på det gamle skjeftet.
– Poenget med riktig høyde er at du slapper mer av i nakkemusklaturen når du slipper strekke hodet for å se gjennom siktet. Og en avslappet skytter er en bedre skytter, understreker Myrmel.
Han legger til at et pistolgrep som passer til håndstørrelsen og fingerlengden også er viktig. Du bør ikke være nødt til å strekke fingeren for langt fram for å nå avtrekkeren.

GAMMEL: ...men god. Sluttstykke til Mauser M98. Lansert i 1898.
Avtrekk
Helt avgjørende for et godt skudd er riktig avtrekksteknikk. Avtrekket skal foregå så forsiktig som mulig. Gode skyttere snakker om å ”slippe skuddet” i stedet for å ”trekke av”. Også her kan utstyret hjelpe jegeren:
– Avtrekket må være presist og ikke for tungt. Du bør lære det å kjenne og vite nøyaktig hvor mye – eller rettere sagt hvor lite – kraft som skal til for å løsne skuddet. Om avtrekket er for tungt, er det fort gjort å dra ørlite i børsa når du skyter. Da vil skuddet treffe til høyre for siktepunktet. Eller evt til venstre om man skyter links, forklarer Myrmel.
Gamle våpen som f.eks mausere med fortid fra Heimevernet, har tungt avtrekk som ikke er ideelt. Dette krever som regel at du bytter til moderne avtrekk for å skyte godt.

FIREARMS MAUSER M98: 50 år gammel lisensprodusert Mauser som brukt kostet 1500 kroner, men som er påkostet med nytt skjefte med hevbart kinnstykke (gjort av børsemaker), nytt jaktavtrekk, ny moderne sikring og beddet skjefte. Samlet pris for oppgradert rifle er ca 10 000,-. Kikkertsiktet er en Zeiss V6 5-30x50 til ca 16.000 kroner. Lyddemper er Hausken Standard til kr 3500.
Presisjon
Så godt som alle nye rifler har i dag god nok presisjon. De beste har en egenspredning på to-tre centimeter på 100 meters avstand. Men så lenge riflen treffer innenfor en snusboks´ diameter ved regelmessige skudd, er det godt nok, mener Myrmel.
– Når det gjelder eldre rifler med treskjefte, vil de ofte trenge bedding for å oppnå pålitelig presisjon under alle forhold, sier han.

Gammel Tikka: Mye mer moderne våpen enn Mauser M98. Mindre behov for påkostninger. Med brukt kikkertsikte av enkelt slag vil bruktverdien på en slik pakke ligge på 5-6000 kroner før eventuelle påkostninger.
Bedding innebærer at en del av skjeftet fylles med et herdende stoff som formes etter låskassen. Siden treverk er et levende materiale og kan utvide seg når det blir vått, er det viktig at det ikke har mulighet for å klemme på verken låskasse eller løp. Da kan det skapes spenninger som påvirker presisjonen.
Derfor er det også viktig at løpet ligger fritt i framskjeftet og at her er god klaring. Dette innebærer at man ofte må koste litt på gamle våpen for å oppnå presisjon.

Gammel HV-Mauser: Jaktskjefte fra ca 1980 og 5 år gammelt kikkertsikte av aller billigste slag. Ellers helt original. Pris på bruktmarkedet: Ca 3000 kroner.
Rustfri eller ei
Mange rifler som selges i dag, har rustfritt løp og låskasse. Jegere velger dette fordi det reduserer behov for vedlikehold som pussing og oljing av løpet. Myrmel mener fokuset på rustfrie våpen er overdrevet:
– Husk at disse ikke er hundre prosent rustfrie. De ruster bare saktere enn tradisjonelle metaller. Og dessuten; særlig på rimeligere modeller er ofte skruene av vanlig metall. Og de ruster! understreker han.

SAKO FINNLIGHT: Med Zeiss V8 1,1-8x30 og A-tec lyddemper Optima 45. Pris for rifle, ca 22 000 kroner, kikkertsikte 22 000 kroner og lyddemper ca 5000,-.
Kikkertsikte
Kikkertsikter finnes i prisklasser fra en tusenlapp og opp til 30 000 kroner. Hva er forskjellene og hvor mye penger bør man bruke?
– Først og fremst er kikkertsiktet en viktig del av riflepakken. I dag er det den optiske kvalitet og byggekvalitet som mest påvirker prisen, ikke størrelsen. Du kan få de fleste størrelser innenfor nesten alle prisklasser. Fokuser derfor ikke for mye på objektivdiameter.
Et kvalitetssikte med 42 mm objektiv kan ha større lysgjennomgang enn et billig sikte med 56 mm objektiv, og dermed være bedre egnet til jakt i skumring. Det er glasskvaliteten som har mest å si, mener Myrmel.

SCHULTZ & LARSEN VICTORY: Med GRS-stokk, Zeiss V8 4,8-35x60, og A-tec Megahertz lyddemper. Totalpris ca 63 000 kroner.
Når det gjelder forstørrelsesgrad råder han ferske jegere til å velge det som passer best til terrenget man skal jakte i. Til skudd på korte hold i skog, er gjerne et sikte med 1-6x forstørrelse et bra valg. Dersom du jakter i åpne områder hvor holdene kan bli lengre, er et zoomområde som for eksempel 2,5-15 bedre egnet.

TIKKA T3 LINKS STAINLESS: Med Zeiss Conquest DL 3-12x50 kikkertsikte. Rifle kr 14 000, sikte kr 12 000 og lyddemper Hausken 191 kr 3000.
Kalibervalg
Til storviltjakt i Norge er det svakeste tillatte kaliberet 6,5x55. Kaliber .308 er en del kraftigere og 30.06 er enda et lite hakk opp.
– Dette er de tre klart mest brukte, og jeg anbefaler å velge et av disse. Til hjort og reinsdyr mener jeg det er hipp som happ, men til elg ville jeg kanskje valgt 30.06. Fordelene med disse klassiske kaliberne er at det er lett å få tak i rimelig ammunisjon. De er dessuten gjennomprøvd så det holder. Man vet hva man får.

KRAG JØRGENSEN: Kan brukes til trening og jakt på f.eks rådyr. Nostalgi i stål og treverk til den nette sum av 500 kroner.
Mest for pengene
Hvor mye penger bør Endre Østerbø som fersk jeger så legge i valg av våpen og kikkertsikte? Gammelt, brukt og rimelig utstyr, nytt utstyr i den prismessige mellomklassen eller noe virkelig flott som det gir spesiell glede å eie?
Og hvordan skal han prioritere mellom rifle og kikkert? Billig rifle og litt dyrere kikkert? Eller motsatt?

20 ÅR GAMMEL TIKKA: Produsenten var tidlig ute med rustfrie våpen. Påmontert Zeiss Diavari 3-12x56. Bruktpris ca 10 000,-.
– Mange anbefaler å kjøpe billigst mulig børse og legge pengene i kikkertsiktet. Det er jeg ikke helt enig i. Man kan få kjøpt en brukt Mauser til et par tusen kroner. Man kan selvsagt starte her, men vil snart oppdage at Mauseren trenger oppgraderinger for å skyte godt, forklarer våpeneksperten.
Typisk oppgradering av HV-mauser innebærer bedding, nytt avtrekk og ny skyvesikring. Dessuten må man ofte forhøye kolben, enten med en enkel løsning som festes med borrelås eller la en børsemaker lage trinnløst, hevbart kinnstykke. Eller rett og slett bytte til et nytt skjefte.
LES OGSÅ: Slik klarer du storviltprøven

SKYTEBENK: Det viktigste av alt er å stole på at våpenet treffer der det skal. Et godt skytestativ kan være en god hjelp til innskyting på bane. Da slipper du å være usikker på om bomskuddet skyldes deg som skytter eller om våpenet treffer dårlig.
Sikt mot mellomklassen
Selv om en Mauser M98 er noe av det mest pålitelige som finnes, vil påkostningene medføre at man like gjerne kan kjøpe seg en ny rifle til 10 000 kroner. Og det er i denne prisklassen Myrmel mener man bør legge seg. Så får man heller i første omgang bruke mindre penger på siktet.

VELG LETT: Som riflejeger har du et utall kalibre å velge mellom, men velg heller på den lette siden av det som er tillatt til din jakt. Fra venstre: .223 (tillatt til rådyr, ikke større hjortevilt), 6,5x55, .308 og 30.06.
– Skaff deg en børse du kan ha i flere tiår og start med et rimelig, men ikke altfor billig kikkertsikte. For 5000 kroner får du et greit sikte. Senere kan du heller oppgradere til dyrere sikte når du erfarer hvilke jaktformer du kommer til å prioritere.
Endre ser bort på sin far, Geir Helge. Pappa smiler lurt. Han har tenkt å hjelpe sønnen litt økonomisk.
– Jo, jeg tror vi hører på eksperten og putter litt penger inn i dette prosjektet.

GOD INVESTERING: En lyddemper er et nyttig tilbehør som gir mindre smell og svakere rekyl – den store demperen mer enn den lille. Ulempen er selvsagt at våpenet blir lengre og mer framtungt.