I testen vurderer vi lettvektsrifler som Kimber Montana, Kimber Mountain Ascent, Barret Field Craft, Remington Seven CDL, Sako Carbonlight, Tikka T3x Superlite, Browning X-bolt Superlite og Sako Finnlight. Leter du etter standard boltrifler, kan du se oversikt over JEGERs test av jaktrifler.

Du skal gå langt og høyt, og vet at dagen vil kreve mye. Mang en gang har du forbannet alt utstyret du må bære, ikke minst skyteriggen som tynger mer og mer på skulderen jo lengre dagen blir. Da er det kanskje på tide å tenke nytt?

Annonse

Antallet gamle, tunge mausere i norske skoger og fjell går nedover. Trenden har lenge vært at jegerne bytter til smekrere og mer moderne våpen. Ofte er de litt lettere enn forrige børse-generasjon, men ikke alltid så mye at det monner. 

Nå er en ny trend på full vei inn. I USA har jegerne for lengst forelsket seg. Ifølge norske våpenforhandlere er vi i ferd med å komme etter: Begjæret vekkes av lette rifler som skyter bra.

Mange fordeler med lettvektsrifler

Det har utvilsomt en del fordeler. Den mest åpenbare er selvsagt at det blir mindre ubehagelig når riggen med rifle, kikkertsikte, lyddemper og reim skal henge på skulderen en lang jaktdag, særlig når milene blir mange i reinsfjellet. 

Men også hundeføreren som må ha riflen i beredskap over lengre tid vil nyte fordeler av færre gram i hendene, særlig i tett skog og kratt: Hvor deilig er det ikke med et kort og hendig våpen som ikke hekter seg i greiner og kvist når man beveger seg gjennom drevet?

Og dersom man er på rent smyg og hjorten man har oppdaget ikke befinner seg i et rent skuddfelt: Hvor mange har ikke kjent melkesyren komme krypende når man må stå og vente i minutt etter minutt med våpenet i skyteposisjon?

Les også: Slik tilpasser du riflen så den passer deg

Test-av-lette-rifler-2
BENK: Skal man skyte presist med lette våpen, er god støtte viktig. Det gjelder også på jakt.

Midt i blinken

Mountain rifles kaller amerikanerne det. Fjellrifler. Der borte jakter de mye og også høyt. Men det gjør vi jo her også? Hvorfor skulle ikke vi ha nytte av tilsvarende lett utstyr når de har det? 

Amerikanerne skyter ofte på lange hold. Derfor vektlegges presisjon når produsentene utvikler mountain rifles. Vi driver lite med langholdsjakt, men god presisjon er en bra ting for oss også.

Mange produsenter skryter av «sub moa»-presisjon. Moa betyr ”minutes of angle”; enkelt forklart det samme som en tomme på 100 yards avstand (91 meter). Om vi gjør det litt omtrentlig, kan vi si at en moa er det samme som 2,5 centimeter på hundre meter. 

Sub-moa betyr da at presisjonen skal være bedre enn dette. Fra produsenter som for eksempel Kimber og Browning medfølger det en fabrikkgaranti for dette. Mer enn godt nok for normal jakt, og langt bedre enn «snusbokspresisjonen» som mange jegere regner som tilstrekkelig for norsk storviltjakt.

«Mountain rifles kaller amerikanerne det. Fjellrifler. Der borte jakter de mye og høyt. Men det gjør vi jo her også? Hvorfor skulle ikke vi ha nytte av lett utstyr når de har det?»

Tett samling skutt med lett rifle fra Browning
LETT PRESISJON: Denne samlingen oppnådde vi med Browning X-Bolt Superlite.

Kalibervalg

Hvordan utvikler produsentene de lette riflene, til forskjell fra de tunge? Som regel er førstevalget å begynne med et lett kunststoff-skjefte og en pipe som ikke er tykkere enn høyst nødvendig. 

Deretter er det snakk om å ha kortest mulig løp og kortest mulig låskasse. Noen produsenter slanker og nedskalerer låskassen også. Et tydelig eksempel her er Kimber som bruker en ganske søt minimauser-løsning.

Når det gjelder lengde på låskasse og løp er faktorene kaliberavhengig. Lange patroner som 30-06 eller 6,5x55 krever lang låskasse. 30-06 krever relativt langt løp fordi den bruker langsomtbrennende krutt som bør få brent fra seg inne i løpet. 

Av patroner som klarer seg med kort låskasse og kort løp, er .308WIN den mest utbredte. Brukt i et lett våpen er den største ulempen at den gir relativt kraftig rekyl. 

Den mest brukte løsningen for å redusere rekyl blant norske jegere er lyddemper. Amerikanerne er glad i rekylbrems. Den tar dunket, men gjør ingenting for lydnivået. 

Et kaliber som egner seg bra for korte våpen er vår personlige favoritt .260 REM. Dette er en 6,5 kule i en kort hylse av .308-sorten. Da får man fordelene med både kort låskasse og mild rekyl. Med denne løsningen kan man trygt velge den minste og letteste lyddemperen man finner.

Ta også en titt på oversikten over tester av rifleammunisjon

Nærbilde av Kimber Montana lettvektsrifle testet med flutet sluttstykke.
FLUTED: Kimber går drastisk til verks og freser metall av sluttstykket for å spare vekt.

Vekt viktigst

Våpnene vi har testet har hatt litt ulike kaliber. De er dermed ikke direkte sammenlignbare med hensyn til rekyl. I spesifikasjonene av tekniske data har vi oppgitt alt i kaliber .308, for å gjøre sammenligningen enklere.

Lyddemperne som importørene kunne levere med testvåpnene er heller ikke av samme type. Dermed påvirker også de følt rekyl forskjellig.

I testen har vi vektlagt ergonomi, skjeftemateriale og -grep, avtrekk, sluttstykke og låsing, samt helt uvitenskapelig – hvor lett det er å få gode samlinger. 

Men aller mest har vi selvsagt vært opptatt av vekt: Jo lettere og hendigere, jo bedre. Det er jo dette det handler om: Hva gir den beste løsningen for deg som er lei av tungt utstyr og ønsker en lettere jakthverdag!