Uansett kjønn er god og mye skytetrening viktig før man drar på jakt, men det er også en fordel at våpenet passer. Stokken bør ha passe kolbelengde, god kinnkontakt og et passe fyldig pistolgrep.

Like viktig er et godt avtrekk og at rifla er lett å repetere med. Men hvilke rifler foretrekker damene selv?

Annonse

Kvinner på jakt er heldigvis ikke lenger en sjeldenhet. Stadig flere tar jegerprøven og drar på jakt – noe som er berikende for jegerstanden: Kvinner er ofte gode skyttere og mer tilbakeholdne med å dra i avtrekkeren når situasjonene ikke er optimale. 

Ingen kropp er lik

Ettersom det finnes damer som er kraftigere bygd, på samme måte som det er menn som er bedre tjent med å se på «compact-våpen», varierer preferansene selvsagt også hos kvinner. Men hvis vi for enkelhets skyld tar de gjennomgående forskjellene i anatomi, har damer ofte mindre, smekrere hender og kortere armlengde.

Fysisk styrke spiller også inn når det gjelder å holde et tungt våpen, særlig i stående skytestilling. 

Les også: Treff bedre med justerbart skjefte til rifla

Flere rifleprodusenter har tatt dette på alvor og lager rifler som skal passe bedre for kvinner. Men er det tilstrekkelig med en kortere kolbe eller et brattere pistolgrep, slik at fingeren rekker bedre fram på avtrekkeren, før man kan kalle det ei damerifle? 

Det er egentlig bare en måte å finne det ut: La damene prøve selv! Så jeg inviterte noen jakt- og skyteinteresserte damer til å teste noen jaktrifler for å høre hva de mente. 

Viktig vekt og boltgang

Testriflene er ikke nødvendigvis spesialtilpasset kvinner, men har kvalifikasjoner som gjør dem mer egnet: Rifler med justerbare kolber og kinnstøtter kan være et godt alternativ. Men vi erfarte også at våpenvekt og glatt boltgang er mer vesentlig for damene. 

Guide: Slik blir du kjent med din første rifle

Marte Bakka, Marie Bakka, Haldis Værland og Elisabeth Strand testet våpnene i ulike puljer. Alle er ivrige jegere og har skutt elg, hjort og rådyr. Vi hadde trivelige dager på heia der de prøveskjøt og tok en kritisk gjennomgang av hver enkelt børse. Alle ble forbauset over hvor stor variasjon det var i hvordan våpnene var å håndtere. 

Grovt grep: For kraftig pistolgrep kan gjøre det vanskelig for slanke hender å få riktig plassering av avtrekksfingeren.
Grovt grep: For kraftig pistolgrep kan gjøre det vanskelig for slanke hender å få riktig plassering av avtrekksfingeren.

Det testen viser, er at ei lett rifle med slankt pistolgrep og kolbe på 32-34 cm er den magiske formelen. Lading/kamring må gå lett, i likhet med magasinlading: Kvinner er ikke så hardhendte som menn. Det medfører fortere problemer hvis våpenet krever makt og bestemthet ved repetering.

Vekt teller også: To-tre av våpnene ble i tyngste laget (dels på grunn av store kikkerter), noe som ble mer framtredende hvis grepene var litt grove, slik som Schultz & Larsen/KKC med 35 cm kolbe. Vekta var lik på Bergara/GRS, men 32 cm kolbe virket mer høvelig.

Tikka T3X Lite falt vektmessig i smak, men litt lang kolbe gjør kanskje Tikka T3X Compact enda mer relevant. Alle likte den lette Remington Seven, men småfomlete magasinfylling trakk ned helhetsinntrykket. Det samme skjedde for Sabatti med et hakkete hevarmsløft, men den hadde imponerende presisjon.

Les også: Stortest av lettvektsrifler

God støtte: Justerbar høyde på kinnstøtten er en fordel for å få riktig øyeplassering på kikkerten.
God støtte: Justerbar høyde på kinnstøtten er en fordel for å få riktig øyeplassering på kikkerten.

Prøv selv

Likevel viser det seg at smak og behag er forskjellig: Alle fikk hver sin favoritt, noe som er verdt å merke enten du er kvinne eller mann: Det lønner seg å prøve forskjellige rifler og tenke over i ro og mak hva som passer før du bestemmer deg.

For det er viktigere enn du tror: Ei rifle som passer, er lettere å skyte godt med, og du får bedre opplevelser både på skytebanen og på jakt. 

Her er vår vurdering av hver rifle med kvinnenes kommentarer. Pluss og minus er kun bestemt av damene, mens karakter er summen av min og deres vurdering.