Gode rifler for damer er en forutsetning når stadig flere kvinner tar jegerprøven og vil dra på jakt. Det er en berikende utvikling for jegerstanden: Kvinner er ofte gode skyttere og mer tilbakeholdne med å dra i avtrekkeren når situasjonene ikke er optimale. 

Men når det først smeller, er det viktig at våpenet passer. Stokken bør ha passe kolbelengde, god kinnkontakt og et passe fyldig pistolgrep. Like viktig er et godt avtrekk og at rifla er lett å repetere med. Så hvilke rifler foretrekker damene selv?

Annonse

Hva kreves av jaktrifler for damer?

Ettersom det finnes damer som er kraftigere bygd, varierer preferansene selvsagt også hos kvinner. Men hvis vi for enkelhets skyld tar de gjennomgående forskjellene i anatomi, har damer ofte mindre, smekrere hender og kortere armlengde.

Fysisk styrke spiller også inn når det gjelder å holde et tungt våpen, særlig i stående skytestilling. 

Les også: Treff bedre med justerbart skjefte til rifla

Flere rifleprodusenter har tatt dette på alvor og lager rifler som skal passe bedre for kvinner. Men det er ikke nødvendigvis tilstrekkelig med en kortere kolbe eller et brattere pistolgrep, slik at fingeren rekker bedre fram på avtrekkeren. 

JEGER inviterte noen jakt- og skyteinteresserte damer til å teste noen jaktrifler for å høre hva de mente. 

To kvinnelige jegere med fire rifler.
Vi lot flere kvinnelige jegere teste forskjellige jaktrifler for å se hva de foretrakk.

Viktig vekt og boltgang

Marte Bakka, Marie Bakka, Haldis Værland og Elisabeth Strand testet våpnene i ulike puljer. Alle er ivrige jegere og har skutt elg, hjort og rådyr. Vi hadde trivelige dager på heia der de prøveskjøt og tok en kritisk gjennomgang av hver enkelt børse. Alle ble forbauset over hvor stor variasjon det var i hvordan våpnene var å håndtere. 

Guide: Slik blir du kjent med din første rifle

Testriflene er ikke nødvendigvis spesialtilpasset kvinner, men har kvalifikasjoner som gjør dem mer egnet: Rifler med justerbare kolber og kinnstøtter kan være et godt alternativ. Men vi erfarte også at våpenvekt og glatt boltgang er mer vesentlig for damene. 

Nærbilde av damehånd og rifleavtrekk
Grovt grep: For kraftig pistolgrep kan gjøre det vanskelig for slanke hender å få riktig plassering av avtrekksfingeren.

Det testen viser, er at ei lett rifle med slankt pistolgrep og kolbe på 32-34 cm er den magiske formelen. Lading/kamring må gå lett, i likhet med magasinlading: Kvinner er ikke så hardhendte som menn. Det medfører fortere problemer hvis våpenet krever makt og bestemthet ved repetering.

Vekt teller også: To-tre av våpnene ble i tyngste laget (dels på grunn av store kikkerter), noe som ble mer framtredende hvis grepene var litt grove.

Les også: Test av KKC Short - endelig en stokk for kortere hender!

Kvinnelig jeger med rifle med kinnstøtte
God støtte: Justerbar høyde på kinnstøtten er en fordel for å få riktig øyeplassering på kikkerten.

Prøv selv

Likevel viser det seg at smak og behag er forskjellig: Alle fikk hver sin favoritt, noe som er verdt å merke enten du er kvinne eller mann: Det lønner seg å prøve forskjellige rifler og tenke over i ro og mak hva som passer før du bestemmer deg.

For det er viktigere enn du tror: Ei rifle som passer, er lettere å skyte godt med, og du får bedre opplevelser både på skytebanen og på jakt. 

Her er vår vurdering av hver rifle med kvinnenes kommentarer. Pluss og minus er kun bestemt av damene, mens karakter er summen av min og deres vurdering.