GRS (Grodaas Rifle Stocks) er en verdenskjent riflestokkprodusent med stokkmodeller til mange forskjellige rifler, både for jakt og taktisk skyting.

Vi har testet fire forskjellige stokker laget av den norske familiebedriften.

GRS holder til i Hornindal, der Oddvin og Anne Lise Haugen begynte med møbelproduksjon i 1983. Da finanskrisen gjorde det vanskelig å drive med møbelproduksjon, måtte det tenkes nytt.

Guide: Treff bedre med riktig skjefta til rifla

Slik ble GRS en realitet i 2011 og i dag har den innovative bedriften 16 ansatte. Det begynte med bjørkelaminatstokker, men nå produseres i tillegg stokker av glassfiberforsterket kompositt og metall. De har dessuten utviklet sin egen tofot av metall.

Stødig: GRS Bipod byr på en spesiell løsning der børsa henger i tofoten. Adapterfestet er overraskende nok ikke i veien for kikkerten.
Stødig: GRS Bipod byr på en spesiell løsning der børsa henger i tofoten. Adapterfestet er overraskende nok ikke i veien for kikkerten.

Stokkene

Felles for GRS-stokkene er god ergonomi der kolbe og kinnstøtte har Speedlock-justering som kan utføres uten verktøy, kun med to knapper på siden av kolben. Noen av modellene kan også stille høyde og vinkel på kolbekappa, og har QR-rembøylefester (quick release), picatinnyskinner både på kolbe og framstokk og/eller M-Lok. 

Stokkene passer til mange forskjellige riflemodeller, og fås i ulike farger. Flere rifler kan nå kjøpes med GRS-stokk, eller du kan bytte ut din gamle stokk til en forholdsvis fornuftig pris.

Guide: Slik tilpasser du rifla slik at den passer deg

Sporter, Hybrid og Hunter Light lages i bjørkelaminat. Vil du ha kompositt, kan du velge mellom Bifrost og Berserk, mens Warg og Ragnarok er laget av både kompositt og metall. Begge disse oser av langholdskyting. Komposittstokkene har Speedlock 2 som kan betjenes fra begge sider. 

Vi har tatt en kikk på modellene GRS Warg og GRS Bifrost til Blaser R8 (levert av GRS-distributør Norma AS, www.norma.as), mens vi prøver GRS Sporter på en Schultz & Larsen Victory (levert direkte fra GRS, www.grsriflestocks.com).

Kompaktmodellen GRS Hunter Light tester vi i en Haenel Jaeger 10 som selges ny med denne stokken (levert av Sisu Villmark, www.sisuvillmark.no).

Opp, ned og vinkel: GRS Bifrost har kolbekappe som kan reguleres både i høyde og vinkel.
Opp, ned og vinkel: GRS Bifrost har kolbekappe som kan reguleres både i høyde og vinkel.