Kipplauf kan være et våpen for spesielt interesserte, men hvor ofte trenger du egentlig mer enn ett skudd? Det spørsmålet må du svare på selv – men kipp’en har uansett mye godt å by på. 

Duejakt med enkeltløpet Star Baikal har for mange jegere vært starten på jegerkarrieren: Kun ett skudd – og bommet man, var sjansen blåst. Skuddmulighetene måtte derfor tas ekstra godt vare på, noe som kanskje hadde en psykisk effekt på skytteren. Det samme gjelder vel med rifla?

Annonse

Enkeltskudd-rifler er i dag langt mer utbredt enn enkeltskudd-hagler. Riflene finnes i flere konstruksjoner, der fallblokk og kipplauf er de to vanligste.

Ordet kipplauf er tysk og betyr direkte oversatt noe sånt som vippende løp. Med andre ord, kipplaufen er et brytevåpen. Fallblokken er derimot en rigid konstruksjon.

Test-av-fjellbørser-Kipplaufer-1
Test-av-fjellbørser-Kipplaufer-1

Suveren fjellrifle

Muligheten til å knekke og demontere kipplaufen på lik linje med en hagle, gir den noen fortrinn i mange jaktformer. Spesielt under de jaktformene der man må bære langt, bratt og tungt, vil kipplaufen komme til sin rett. 

Vekten på en kipplauf vil som regel ligge langt under en vanlig boltrifle, så det er ikke uten grunn at engelskmennene kaller den for «mountain rifle». For hjortejegere i stupbratte vestlandsfjell eller villreinjegere med uendelige vidder i horisonten, vil derfor en kipplauf garantert ha mye for seg. 

Dessverre er ikke markedet for kipplaufer det største her på berget. Mye av det som er å oppdrive, må spesialbestilles da butikkene ofte ikke har disse på lager. Jeger.no gir derfor en liten guide til denne konstruksjonen og ulike avarter, samt en test av noen aktuelle våpen.

SVERGER DU TIL BOLTRIFLE? Test av lette rifler som skyter bra

«Muligheten til å knekke og demontere kipplaufen på lik linje med en hagle, gir den noen fortrinn i mange jaktformer. Vekten på en kipplauf vil som regel ligge langt under en vanlig boltrifle, så det er ikke uten grunn at engelskmennene kaller den for «mountain rifle».»

Test-av-fjellbørser-Kipplaufer-3
Tryggere enn Olsenbanden: Jaegerlåsen kjennetegnes ved en ekstra blokk (her gullfarget) som låser pipe og baskyle sammen.

Valg av kaliber

Skal du kjøpe deg en kipplauf, er det et par ting du bør ha i bakhodet. Du har vel hørt den eldgamle diskusjonen om randpatroner versus rillepatroner i kombi og drilling? Den er like aktuell i en kipp:

Akkurat som i ei hagle, har randpatronene en krage bakerst på hylsa som gjør jobben til ekstraktor/ ejektor lettere. For riflejegeren blir det vesentlig lettere å få hylsa ut av kammeret etter avfyrt skudd, noe også vår test viste.

Med rillepatroner kan man i tillegg være uheldig slik at ekstraktoren ikke får tak i rillen. Resultatet blir at hylsa/patronen sitter fast i kammeret.

En annen fordel med randpatronene er at de oftest jobber på et vesentlig lavere trykk enn rillepatronene. Det vil i praksis si at mekanismen tåler langt flere skudd uten at det vil oppstå slark.

Test-av-fjellbørser-Kipplaufer-4
Allsidig: Rizzini RK1 har spor for både Blasermontasje og vanlig 11 mm skinne.

Låsemekanismer

Kipplaufer produseres med ulike låsemekanismer. Noen er formet som ei vanlig hagle (bokslås), mens to andre vanlige kalles for greenerlås og jaegerlås.

Greenerlåsen har en bolt som låser i et hull i skinna på pipa. Jaegerlåsen er litt mer innviklet: Franz Jaeger er kanskje mest kjent fra Olsenbanden og sprengte pengeskap, men kunne også våpen:

Franz Jaegers mekanisme består av en blokk som vippes inn i et spor i pipa. Dermed låses pipe og baskyle sammen når man lukker våpenet.

Fordelen med jaegerlåsen er at den i teorien vil tåle et høyere trykk enn en vanlig bokslås. Og det er jo noe å tenke på dersom man ønsker seg et kaliber som jobber på et høyere trykk enn de vanligste randpatronene.

Les ogsåFlere tester av rifler