Testpanelet besto av fem damer som alle er erfarne jegere. Det varierte hvor mye de hadde skutt med hagle, fra to erfarne og meritterte trapskyttere til tre med «en del» til «lite» hagleerfaring – men desto mer rifletrening. Ingen i testpanelet kan altså beskrives som nybegynnere innen jakt- og våpenerfaring.

Dette er ikke en dyptgående vitenskapelig test: Mange jegere kjøper våpen basert på magefølelse, smak og behag, samt en dæsj varierende våpenkunnskap. Nettopp disse momentene er lagt til grunn i brukertesten. 

Annonse

Utførelse av testen

Det ble testet 11 hagler – to halvautomater og ni over/under-hagler. Damene hadde tilnærmet ubegrenset mengde Nitedals Sport leirduepatroner til rådighet for at de skulle få skyte og teste av hjertens lyst.

Men før damene slapp løs på leirduene, fikk de holde og se på alle haglene og gjøre seg noen notater om førsteinntrykket.

Alle skjøt deretter ti skudd med ett våpen, før de noterte ned stikkord, og gikk videre med neste hagle. I tillegg ble testpanelet bedt om å komme med generelle kommentarer og sammenlikne haglene. En del av haglene ble det skutt to ganger med, da noen trengte flere skudd for å bestemme seg.

Hvert våpen skulle til slutt rangeres fra 1 til 6 poeng, og hver tester skulle plukke ut sin favoritt. Karakteren skulle også begrunnes. Testpanelet visste ikke prisen på haglene – noe som ga et par interessante kommentarer.

Les også: Test av leirduekaster

Test-av-damehagler-1
Test-av-damehagler-1

Er det lurt å gå opp i pris?

Det kan se slik ut, spesielt hvis man er ute etter ei allroundhagle. Det var nemlig tre hagler – de tre dyreste – som skilte seg ut - Sauer ArtemisBrowning B525 Compact og Blaser F16. Men det var faktisk den rimeligste av trekløveret som trakk det lengste strået.

Ved første øyekast kan det virke urettferdig å sammenlikne hagler til snaue 8.000 kr med hagler som koster en månedslønn. Men flere forhandlere og importører sier det samme: Kvinner er mer lydhøre for anbefalinger, og bruker mer tid enn de fleste menn på å finne den hagla som passer dem. Rart, dette.

NB! Her finner du en oversikt over hva du skal se etter for å finne ei hagle som passer deg!

I tillegg legger kvinner gjerne mer penger i hagla enn menn. Spesielt gjelder dette ved førstegangskjøp eller hvis de først og fremst er riflejegere synes ei hagle kan være kjekt å ha.

Test-av-damehagler-3
Halvparten så populært: Halvautoene var gode å skyte med, men damene var ikke helt komfortable med sikkerheten. Tungbetjent mekanisme hjalp heller ikke for Beretta.

Dyrest i teten

Samtidig kan det være greit å framheve hva du får ved å gå opp i pris i stedet for å kjøpe ei «økonomihagle»: Ei hagle er tross alt en investering du skal bruke i mange år.

Les også: Dette er forskjellen på en dyr og billig hagle 

Når det er sagt, så var det kun ei hagle som fikk tilnærmet strykkarakter av samtlige, selv om den også fikk noen positive anmerkninger. Alle de øvrige haglene ble bedømt til å være fra bra til supre jakthagler. Allround-hagler for både bane og jakt var det færre av – og det var de sistnevnte som kapret de tre-fire øverste pallplassene.

«Selv om alle haglene i testen var svært kompakte hagler som skal passe godt for kvinnelige og korte skyttere, så var det ingen av haglene som slapp unna kommentarer om behov for justering for å passe alle i testpanelet.»

Må tilpasses uansett

En vedtatt og korrekt sannhet er at ei hagle må tilpasses skytteren. Det er svært sjelden at ei hagle rett fra fabrikken passer 100 prosent uten at du må justere litt på kolbelengde, høyde på kolben eller cast-off/ cast-on. Det kommer av den enkle årsak at ikke alle personer er likt bygget.

Dette kom godt fram i testen: Selv om alle haglene i testen var svært kompakte hagler som skal passe godt for kvinnelige og korte skyttere, så var det ingen av haglene som slapp unna kommentarer om behov for justering for å passe en eller alle i testpanelet.

Riktignok fikk testvinneren (Sauer Artemis) kun EN kommentar om dette: Den ene testeren syntes den var muligens noe lang – men hun var da også den korteste skytteren. Det er uansett altså viktig å teste hagle før du drar kortet.

Test-av-damehagler-4
Flittig notert: Det ble notert ivrig når haglene skulle veies opp mot hverandre, både når det gjaldt førsteinntrykk og håndtering på skytebanen

Du får det du betaler for

Skal man trekke en konkusjon etter testen, så må det bli at du får det du betaler for og at alle haglene fungerer fint som jakthagler. Skal du derimot bruke hagla på jakt og en del på bane i tillegg, så lønner det seg for skyteopplevelsen å legge litt mer i hagla og gå for noe som koster mer enn de rimeligste.

I tillegg bekrefter testen så til de grader en annen gammel sannhet, nemlig at hagla må tilpasses til skytteren.

Ta også en kikk på Jeger.no sine andre tester av hagler.