En rimelig riflepakke er et klokt valg hvis du nettopp har tatt jegerprøven og det er koronakrise i sparegrisen. Som nybegynner trengs ikke rifle, lyddemper og kikkertsikte til flere månedslønner for å komme i gang.

Ikke det at noen andre er nødt til å bruke flere titalls tusen kroner for å jakte heller. Dyrt jaktutstyr er litt som dyre biler: Du kommer deg fram med en rimelig eller en brukt bil. Men får du først en lidenskap, er det på langt nær noen ulempe med topp utstyr. 

Annonse

Du kan likevel jakte i mange år med en billig rifle med OK presisjon, et rimelig, men godt kikkertsikte og ammunisjon som passer til din jakt. Som nybegynner vet du kanskje ikke hvilken type jakt du vil prioritere. Da er det lurt å sikte inn mot allround-løsninger og anvendelige kalibre. 

Etterhvert som du spesialiserer deg og finner ut hva som er favorittjakten, kan det kanskje bli mer nødvendig med tilpasset utstyr. Men inntil da greier du deg fint med en rimelig og god allroundrigg.

GUIDE: Slik klargjør du rifla før jakta

Test-av-våpenpakker-2
2-posisjons: Det utgjør en viss sikkerhetsrisiko med mange 2-posisjonssikringer at du ikke kan lade/ ta ut patron sikret. Dette kan du imidlertid med Remington 700.

Styr unna grove kaliber

Hva bør du velge dersom sparegrisen er litt slunken? Jeg ville valgt en rimelig boltrifle helst i kaliber 6,5 x 55 eller 308 Win. Begge disse kalibrene har forholdsvis snill rekyl og er dermed lettere å treffe godt med.

Grovere og kraftigere kalibre kan fort gjøre at du gruer deg litt mer til smellen, og det går fort utover skytingen din.

Jeg ville også prioritert ei rifle med glatt og lett boltgang: At repeteringen når du skal mate fram en ny patron går mest mulig knirkefritt, er viktig for at du skal få «flyt» i skytetreningen.

Det samme gjelder for et godt avtrekk: Hvis avtrekket er ujevnt eller tungt, blir presisjonen din deretter. En 3-posisjonsikring er en fordel, men det viktigste er alltid sikringen som sitter mellom ørene dine.

«Uansett hvilken av disse riflepakkene du velger, har du et godt jaktredskap til jakt i dagslys. For kun kr. 7490,- kan du få en solid riflepakke inkludert lyddemper. River du i med over tre ganger så mye, får du testvinneren.»

Kikkertsikte

Det er heller ikke uvesentlig at stokken passer deg. Det er likevel enklere å få gjort noe med en stokk som er litt for kort, da denne kan bygges på med lengre kolbekappe, enn om du må inn til børsemaker for å kappe stokken.

Er kolben litt for lav, kan dette også løses med ulike kolbeforhøyere som du får kjøpt løst.

Les også: Slik tilpasser du rifla så den passer deg

Videre ville jeg velge et rimelig godt allround kikkertsikte. Kikkerter med 4x-zoom gir ofte bedre optisk kvalitet  for pengene enn om du skal opp i 6x-zoom. Et godt allround-sikte vil ha 2-8x, 2,5-10x eller 2-12x forstørrelse.

Glem heller ikke gode montasjer, som gjør at siktepunktet ikke flytter seg hver gang du fyrer av et skudd.

Til slutt er det lurt å investere i lyddemper: Det er viktig at den har så god demping at du kan fortsette å høre fuglesang og tassing av vilt i mange år fremover.

Test-av-våpenpakker-3
3-posisjons: Med en 3-posisjonssikring kan du i midtre stilling mate patroner uten at våpenet er avsikret. Men husk at du likevel må bruke sikringen mellom ørene også!

Stabil kvalitet 

Jeg fikk noen av de norske våpenimportørene til å sende meg et lite utvalg riflepakker for nybegynnere til test.

Riflene ble testskutt både i jaktstillinger (liggende, sittende og stående) og med treskuddserier i skytebenken på 100 meter. Sistnevnte ble gjort med forskjellige patroner for å finne riflenes favoritter.

Som alltid kan resultatene bli annerledes med andre rifler, selv av samme modell. Det må bare testes med hvert enkelt våpen.

Kvaliteten på dagens rifler og kikkertsikter er stort sett bra, også i den lavere prisklassen. Valget avhenger vel så mye av bruk, smak, behag – og ikke minst lommebok.

Noen rifler skyter bra med det meste, mens andre er mer kresne. Med litt innsats finner du som oftest en eller flere ammunisjons-favoritter. Som oftest lønner det seg å investere litt ekstra i optikk.

Les også våre tester av kikkertsikter

Test-av-våpenpakker-4
Gode alternativ: JEGER har testet ni våpenpakker grundig, og du kommer ikke feil ut med noen av disse. Men ta deg tid til å teste ulik ammunisjon for å finne ut hva børsa di liker best!

Valgets kval

Uansett hvilken av disse riflepakkene du velger, har du et godt jaktredskap til jakt i dagslys. For kun kr. 7490,- kan du få en solid riflepakke inkludert lyddemper (Remington 700 ADL Synt).

River du i med over tre ganger så mye, får du Schultz & Larsen Classic DL. Og mellom disse to ytterpunktene finner du de andre pakkene, som har mye godt å by på. Alt avhenger av hva du trenger, hvor kresen du er og ikke minst tykkelsen på lommeboka. 

Remington ADL og Franchi Horizon har justerbar kinnstøtte, mens Weatherby har en stokk som kan tilpasses med både justerbar kinnstøtte og kolbelengde.

Kikkertsiktene i testen varierer i separat pris fra et par tusen til drøyt ti lapper. Det er som oftest en sammenheng mellom kvalitet og pris. Likevel er det ikke nødvendig med den aller beste optikken for jakt i dagslys, og billig optikk er blitt mye bedre enn den var.

Les ogsåFlere tester av rifler