Mange opplever at veien videre ETTER jegerprøven er vanskeligere enn selve eksamen, særlig hvis du ikke har et nettverk rundt deg av erfarne jegere. Hvor får man tak i jaktkort? Hva i all verden skal jeg gjøre når rådyret ligger der? Hva slags utstyr trenger jeg for å komme i gang?
Fordelingen er helt stabil fra år til år, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå: Hvert år tar et sted mellom 10.000 og 14.000 nordmenn og -kvinner jegerprøven – men bare halvparten av disse betaler jegeravgift og begynner å jakte samme høst. Dersom de ikke drar på jakt første sesong, viser forskning (NINA-rapport 221) at «dørstokk-mila» bare blir lengre for hvert år som går.
Løse inn jaktkort
Det første du må gjøre, er å betale jegeravgiften, slik at du har mulighet til å løse inn jaktkort hos grunneier eller rettighetshaver. Vi har tidligere skrevet en omfattende veiledning til alt det tekniske som må gjøres mellom jegerprøveeksamen til første jakt, som innmelding i Jegerregisteret og betaling av jegeravgift.
Det er mange steder man kan få tilgang til jakt hvis man leter. Hvor du skal lete, avhenger av hva du vil jakte. Ønsker du å kunne servere en duemiddag eller to, holder det kanskje med å spørre pent hos en lokal bonde om å få jakte på kornåkrene der.
Hvis du derimot ønske om elgjakt, er det verre. Da må man som regel bli med i et større jaktlag og det er ikke så lett å slippe til over alt.
Omtrent hvert sted i Norge med et skogholt og et par hus har sin egen jeger- og fiskerforening. Et naturlig steg å starte vil være å melde seg inn og delta i aktiviteter. Da blir du kjent med andre jegere, og slike kontakter kommer godt med. Foreningene disponerer som regel også terreng der medlemmer kan jakte.
Mange store grunneiere selger også jakt, og har egne nettsteder hvor man kan ta kontakt.
Både Statskog, fjellstyrene og Finnmarkseiendommen legger ut sine jakttilbud hos Inatur.no, som er det største nettstedet som formidler jaktmuligheter. Å bruke internett aktivt er et godt utgangspunkt for å komme i gang!
Har du ikke tatt jegerprøven enda? Les våre beste tips til å lykkes, og prøv jegerprøven på nett hos oss.

Når du begynner med jakt, gjelder det å planlegge jaktsesongen tidlig
Kom i gang så tidlig som mulig
Jo tidligere på året du begynner å planlegge jakthøsten – jo bedre: Ønsker du å prøve deg på villreinjakt, må du mange steder søke allerede i mars. Flere steder må man også søke om kort for rådyrjakt i løpet av mai.
«Først til mølla» gjelder også mange steder. Det er som regel tilfellet hvis du skal kjøpe jaktkort direkte fra en grunneier eller et grunneierlag.
Med andre ord er det nå på høy tid å få ut finger´n hvis du skal begynne med jakta til høsten!
Les også om hva du må gjøre for å leie jaktterreng!

Støkkjakt på fugl: En av de mindre ressurs-krevende jaktformene å starte med, er støkkjakt på fugl. Da trenger du verken hund eller jaktlag for å komme igang.
Ekspertenes råd
Som nybegynner er det alltid lurt å lytte til folk med erfaring. Ikke bare kan de mange gode skrøner og historier; de har også mye kunnskap som gjør tilværelsen som fersk jeger enklere.
Men det kan også være lurt å prate med dem som har veien ETTER jegerprøven ferskt i minne: JEGER har snakket med tre relativt ferske jegere som gir sine råd til deg som fersk jegerprøvekandidat. Alle tre har testet ut forskjellige jaktformer og høstet imponerende erfaring på kort tid.
Det som går igjen, er at det er ikke farlig å spørre erfarne jegere om det man lurer på. Videre fortelles det at jakt er ikke så vanskelig å finne hvis du er litt aktiv på internett og på sosiale medier.
Skitt jakt etter jakt!
Ingrid Bønes (44), Oslo.

Ingrid (41) syns det var vanskeligst å finne noen å jakte sammen med, da hun skulle komme i gang med jakt etter jegerprøven
1. Hvorfor jakter du?
En invitasjon om å bli med og ta jegerprøven ga meg lyst til å prøve noe nytt. Hele livet har jeg vært glad i å sanke det naturen byr på, som sopp og bær. I tillegg er jeg glad i å være ute. Jakta gir enda et nytt perspektiv til friluftslivet.
2. Hvor lenge siden er det du tok jegerprøven?
Litt over 5 år siden.
3. Hva har du jaktet siden du tok jegerprøven og hvor?
Jeg har jaktet skogsfugl og rådyr med og uten hund forskjellige steder på Østlandet, samt dåhjort og villsvin i Sverige.
4. Hva synes du er mest vanskelig som fersk jeger?
Finne nok folk å jakte sammen med.
5. Hva er dine beste tips til ferske jegere for å få tilgang på jakt?
Jeg trodde ikke det var mange i omgangskretsen min som jaktet. Det viste seg at jeg kjente overraskende mange når jeg begynte å spørre rundt. Jeg har brukt nettsteder som inatur.no for å finne jakt. Det var ikke så vanskelig å få tilgang til jakt som jeg først trodde.
6. Er det noen «fagområder» du anbefaler ferske jegere å sette seg inn i?
Å skaffe seg kunnskap om håndtering av felt vilt er en selvfølge. Man har et ansvar for å utnytte og ta vare så mye som mulig av dyret. Det har med respekt for viltet å gjøre.
Er det noe du lurer på, så spør: På skytebanen er det mange som kan mye om det meste, og de deler villig av sine erfaringer og kunnskap. Jeg har ennå ikke opplevd at noen har vært avvisende når jeg har spurt om noe. I tillegg har jeg fått mange nye venner og kontakter!
7. Hvilke jaktformer vil du anbefale at ferske jegere som ønsker å komme i gang starter med?
Det er jo smak og behag, men ikke vær redd for å prøve nye jaktformer i hvert fall. Selv synes jeg smygjakt etter rådyr var en fin jaktform å starte med. Da er man alene og har god tid, uten å føle stress eller press fra andre. Støkkjakt på skogsfugl er også fint å starte med.
8. Hvilke våpen vil du anbefale til en fersk jeger?
Det våpenet du trenger og liker! Ikke løp og kjøp det første og beste du kommer over. Les deg opp på aktuelle våpen, og prøv ulike våpen gjennom bekjente. Ganske fort får du en formening om hva du har bruk for. Gå da til en forhandler som har kunnskap, slik at du får hjelp fra fagfolk til å få tilpasset hagla.
9. Hva slags annet utstyr bør man skaffe seg?
Skikkelig turutstyr og gode sko er alfa og omega. Fryser du eller får gnagsår, er du en dårlig jeger! Sikkerhet er viktig, så en oransje lue må man ha. Selvsagt trenger du en god kniv eller to. Jaktradio er kjekt å ha, og du trenger ikke den mest fancy varianten. Selv har jeg en liten og enkel sak som jeg er veldig fornøyd med. I tillegg anbefaler jeg «Rett hjem»-appen fra NJFF, men aldri glem å ha kart og kompass i sekken i tillegg!
10. Hva er ditt beste jaktminne?
Da jeg skjøt min aller første fugl. Det var en tur i flott vær med to bekjente og en hund. Hunden hadde bare vært med på rådyrjakt før, og var kjent for å spise alt den kommer over. Det fløy opp en rugde og jeg skjøt. Jeg begynte lete, men fant den ikke og trodde etter en stund at jeg hadde bommet. Men hunden hadde funnet fuglen og levert den til eieren! To undre på én gang: Nybegynneren hadde truffet, og det glupske dyret hadde gjort jobben. Eieren var like paff over begge deler!
Mikkel Enberget (22), Løten.

Mikkel var i full gang med jakta rett etter jegerprøven
1. Hvorfor jakter du?
Jeg er flasket opp med jakt og det har vært en viktig del av oppveksten. Første gang jeg var med på jakt, var jeg to år gammel og satt i sekken til pappa.
2. Hvor lenge siden er det du tok jegerprøven?
Åtte år siden.
3. Hva har du jaktet siden du tok jegerprøven og hvor?
Det går mest i rådyr, skogsfugl, due og rev i Løten. I tillegg jakter jeg elg i Trysil. Dessuten har jeg deltatt på hjortejakt to-tre ganger på Vestlandet.
4. Hva synes du er mest vanskelig som fersk jeger?
Erfarne jegere prater ofte over hodet på en. Jeg syns derfor det kan være vanskelig å få i gang en samtale med folk som har jaktet i mange år. Det var videre vanskelig å «lese» hunden i begynnelsen; høre når det var los og når det bare var «støting» på fot. Jeg var også usikker på hvordan man skulle oppføre seg på post: Jeg ante ikke noe om hvor langt rådyra kunne ligge foran hunden under losen.
5. Hva er dine beste tips til ferske jegere for å få tilgang på jakt?
Kjøp småviltkort i nærområdet. I terrenget møter du folk som du kanskje kjenner fra før og kan få jakte sammen med. Bruk sosiale medier, familie, alle du kjenner og fortell at du er på leting etter jakt.
6. Er det noen «fagområder» du anbefaler ferske jegere å sette seg inn i?
Det første er å lære å ta vare på viltkjøttet: Gå på kurs for å lære utvomming og slakting. Spesielt storvilt som elg kan være en utfordring første gang du står der alene og innvollene skal ut.
Gjør deg dessuten godt kjent i ett og ett terreng om gangen. Da lærer du nemlig raskere hvordan viltet oppfører seg.
Det er viktig å beherske kart og kompass – og ha det med – slik at du ikke bare stoler på at GPSen finner veien for deg.
7. Hvilke jaktformer vil du anbefale at ferske jegere starter med?
Støkkjakt på skogsfugl. Da trenger du ikke hund og kan jakte alene. Hvis du har mulighet, er harejakt også veldig fint. Begynn i det små, og så kan du heller «dra på» når du får erfaring.
8. Hvilke våpen vil du anbefale til en fersk jeger?
Jeg ville begynt med hagle. Selv liker jeg halvauto, men en over/ under-hagle er nok det beste valget for en fersk jeger. Når du kommer til rifle så er optikken viktigst: Kjøp en rimelig rifle og legg heller pengene i et godt kikkertsikte.
Og husk at du fint kan kjøpe brukt utstyr! Så kan man heller anskaffe dyrere utstyr etter hvert. Uansett bør du sørge for å få teste våpenet før du kjøper.
9. Hva slags annet utstyr bør man skaffe seg?
GPS er kjekt å ha, men lær deg å bruke den! En jaktdress som holder deg tørr og varm, er likevel det viktigste etter våpen og patroner. Ikke kjøp de billigste patronene. Testskyt for å se hva som passer ditt våpen. Du må også ha gode sko og en god kniv. Ryggsekken bør ikke være for stor, maks 50 liter.
10. Hva er ditt beste jaktminne?
På rådyrjakta i høst hadde en dachs los. Alle postene meldte at de så dyr, men jeg så ingen der jeg satt i kanten av ei stor hogstflate. Plutselig dukket en diger råbukk opp, og den hadde god tid. Likevel fikk jeg ikke skutt: Enten hadde jeg ikke sikker bakgrunn eller så sto den i feil vinkel. Men bukken flyttet seg litt da hunden nærmet seg. Da fikk jeg godt tak og skjøt. Bukken viste tydelige skuddtegn, men satte av gårde 20 meter før den falt. Det er noe jeg vil huske resten av livet!
Stine Hagtvedt (38), Bærum

Den ferske jegeren Stine deler sine beste tips for å komme i gang med jakta
1. Hvorfor jakter du?
Jeg gjør ting fra scratch og liker konseptet med kortreist mat. Selve ideen med å ta noe du har fanget selv og lage middag, appellerer sterkt til meg. Dessuten liker jeg å greie meg selv. Jakta gir en ekstra dimensjon til friluftsliv, som jeg har drevet mye med hele livet.
2. Hvor lenge siden er det du tok jegerprøven?
Seks år siden.
3. Hva har du jaktet siden du tok jegerprøven og hvor?
Jeg har vært så heldig å få jakte 14 ulike arter i 12 ulike fylker. Jeg har jaktet mest rådyr, men også en god del elg. Ellers har jeg jaktet villsvin og rådyr i Sverige.
4. Hva synes du er mest vanskelig som fersk jeger?
Oddsene var mot meg; jente i et befolkningstett område hvor det er stor konkurranse om jaktmulighetene. Det hjalp ikke at jeg kjente ingen jegere, så det var utfordrende å skaffe seg jakt. Jeg synes det var vanskelig å finne info om hvordan man går frem. I tillegg hadde jeg ikke tilgang på bil. Du tar ikke bussen med et skutt rådyr på skuldra liksom…
5. Hva er dine beste tips til ferske jegere for å få tilgang på jakt?
Bygg nettverk og vær frempå. Ved å bruke sosiale medier og nettsteder som Inatur.no finner du jakt. Det er rimelig enkelt å finne rådyr- og hjortejakt til en fornuftig pris. Snakk med den lokale jeger- og fiskeforeningen, grunneiere og andre.
Ellers – prat med folk på skytebanen og NJFFs lokallag. Ring gjerne lokalforeningene og spør om tips når du skal jakte i områdene de dekker.
6. Er det noen «fagområder» du anbefaler ferske jegere å sette seg inn i?
Spesielt når det gjelder hjortevilt, vil jeg anbefale kurs i hvordan du tar vare på viltet. Ta gjerne kurs i konservering også! Røyking, speking og pølseproduksjon er ikke så vanskelig som mange tror!
7. Hvilke jaktformer vil du anbefale at ferske jegere som ønsker å komme i gang starter med?
Start med det som er mest tilgjengelig der du bor. Duejakt var lettest for meg. Jeg vil likevel anbefale å prøve nye ting. Smygjakt og støkkjakt på skogsfugl er jaktformer som passer fint for uerfarne jegere.
8. Hvilke våpen vil du anbefale å kjøpe for en fersk jeger?
Kjøp det som er innenfor budsjett. Du blir ikke bedre av dyrt våpen. At våpenet er komfortabelt, er det viktigste. Lån gjerne våpen til å begynne med. Og ikke heng deg opp i hva alle andre mener. Kjøp det du liker.
9. Hva slags annet utstyr bør man skaffe seg?
Tofot, kikkert og avstandsmåler er praktisk for riflejegere. Sekken bør være passe liten, og skal inneholde kniv samt det mest nødvendige. Pakk lett! Det er viktig at klærne holder deg tørre. Men skal jeg jakte lydløst, sverger jeg til ull. Varmesåler er jeg helt avhengig av.
10. Hva er ditt beste jaktminne?
Jeg hadde vært i to dager på reinsjakt uten å se et eneste dyr. Jeg var sjuk og ga litt opp, men fant ut at jeg måtte ut å bevege meg. Da fikk vi brått se tre bukker ca 2,5 km unna. Jeg tør påstå at jeg ble frisk i løpet av to sekunder!
Jeg glemte tiden under smygingen. Det å ligge der med nærmeste bukk på tre meters hold og kjenne pusten fra den, var fantastisk. Jeg har et helt spesielt forhold til denne bukken. Den var skadet og hadde et spesielt og stort gevir.
Da jeg skjøt og så den falle – det kan nesten ikke beskrives. Det var veldig emosjonelt på en fin måte. Og så begynte arbeidet…