en dag siden

Parasittutbrudd rammer rådyr på Jøa

Giardia-parasitten er påvist hos syke dyr på Jøa i Namsos kommune.

Flere rådyr har denne høsten observert med alvorlige sykdomssymptomer. Nå bekrefter myndighetene at parasitten Giardia Duodenalis er årsaken til utbruddet, melder Namdalsavisa.

Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Namsos kommune har fulgt situasjonen tett. Prøver fra syke rådyr har påvist Giardia-parasitten, som kan forårsake alvorlig diaré og magesmerter hos dyrene.

For å begrense smittespredningen er det innført fri avskyting av rådyr på øya.

Så langt er 15-17 åpenbart syke dyr er blitt avlivet, mens det totale antallet felte rådyr anslås til rundt 200.

Jegere oppfordres til å følge strenge hygienerutiner ved håndtering av felte dyr for å minimere smitterisikoen. Lokale myndigheter forsikrer at drikkevannet fra kommunale vannverk er trygt, men anbefaler testing av private brønner.

Befolkningen rådes til å være årvåkne og kontakte lege ved symptomer som langvarig diaré og magesmerter.

9. desember 2024 kl 09.27

Mistanke om ulovlig hjortejakt i Vaksdal kommune

TJUVSKYTING: Ei hjortekolle ble funnet dødt med skuddskade uten at jegere i hjortevaldet har vært på jakt.
TJUVSKYTING: Ei hjortekolle ble funnet dødt med skuddskade uten at jegere i hjortevaldet har vært på jakt.

Flere hendelser i høst kan tyde på tjuvjakt, melder Vaksdalposten.

Avisen melder om flere tilfeller som vekker mistanke om tjuvjakt på hjort flere steder i kommunen. Ett konkret eksempel som nevnes er et hjortedyr som ble funnet i Djupedalen. Et bilde av dette dyret er publisert sammen med artikkelen.

Vaksdalposten gir ikke flere detaljer om de mistenkte tilfellene av ulovlig jakt, men antyder at det har vært flere hendelser utover funnet i Djupedalen som samlet sett gir grunn til bekymring.

Kilden gir ingen informasjon om eventuelle etterforskningstiltak eller reaksjoner fra politi eller viltmyndigheter så langt.

6. desember 2024 kl 16.10

Jaktulykken til Bjørn Rune Gjelsten – saken henlagt

Som kjent fra media var familien Gjelsten utsatt for en jaktulykke under rypejakt 3. oktober i år.

Saken er i dag henlagt av påtalemyndighetene, skriver hans advokat Pål S. Jensen i en pressemelding.

Advokaten som har bistått Gjelsten som forsvarer i saken, sier at etterforskningen viste at hendelsen var et hendelig uhell, og ikke noen straffbar handling. Henleggelsen er derfor en korrekt avgjørelse av påtalemyndigheten.

Gjelsten sier saken har vært en belastning for ham og hans kone, og de ønsker selv ikke å kommentere saken ytterligere.

4. desember 2024 kl 09.59

EU senker ulvens vernestatus - åpner for mer jakt

Bernkonvensjonen har vedtatt å senke ulvens vernestatus fra «sterkt beskyttet» til «beskyttet». Dette åpner for mer jakt på ulv i Europa.

Vedtaket ble gjort tirsdag av representanter fra de 49 landene i Bernkonvensjonen, basert på et forslag fra EU-kommisjonen. Formålet er å øke vernet av buskap mot en ulvebestand som nå teller rundt 20.000 dyr i Europa.

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kaller avgjørelsen en stor seier for norske lokalsamfunn.

– Tidligere har ulvetilhengere skjøvet Bernkonvensjonen foran seg. Nå kan de ikke det. Nå har ulven samme vernestatus som spissmus, sier Vedum til NTB.

Han tror endringen vil føre til at flere ulv blir felt allerede neste år.

3. desember 2024 kl 09.25

Statskog: – Vi har gjort Meraker Brug tilgjengelig for alle

To år har gått siden staten kjøpte Meraker Brug for 2,6 milliarder kroner. Nå mener Statskog at de har gjort store endringer for å gjøre jakt, fiske og friluftsliv mer tilgjengelig for allmennheten.

– Alle kan benytte seg av området her. Vi har gjort det tilgjengelig, så det er åpent for alle, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog, til NRK.

Ifølge Statskog har de halvert prisene på jakt og fiske i området. De har også gått bort fra eksklusive jaktterreng og åpnet opp for at hvem som helst kan kjøpe jaktkort og leie hytter.

– Statskog sin rolle er noe annet enn eksklusiv jakt og fiske. Vi skal gjøre det tilgjengelig for folk flest, og det har vi gjort her, sier kommunikasjonssjef Trond Gunnar Skillingstad.

Statskog hevder også at de har innført en mer bærekraftig forvaltning av vilt- og fiskebestandene. De teller nå fuglebestanden oftere og har endret reglene for elgjakt for å få en sunnere elgstamme.

Lokale jegere merker imidlertid økt konkurranse om jaktkortene. Trykket fra jegere utenbygdsfra har tatt seg opp betraktelig.

Gard Sigurd Krogstad, leder i Meraker JFF, sier det har blitt vanskeligere for lokale å få tak i jaktkort for fuglejakt med hund.

– Fra å ha 100 prosent tilgang, så har vi nå cirka fire prosent sjanse på å få et sesongkort, sier han.

2. desember 2024 kl 14.51

Norge støtter forslag om å endre ulvens vernestatus i Europa

ENDRET STATUS: Norge vil støtte EUs forslag om å endre ulvens vernestatus i Europa fra "strengt beskyttet" til "beskyttet". Foto: Terje Busk
ENDRET STATUS: Norge vil støtte EUs forslag om å endre ulvens vernestatus i Europa fra "strengt beskyttet" til "beskyttet". Foto: Terje Busk

Regjeringen vil stemme for EUs forslag om å nedgradere ulvens beskyttelse under Bernkonvensjonen.

Norge vil støtte EUs forslag om å endre ulvens vernestatus i Europa fra "strengt beskyttet" til "beskyttet". Dette skal stemmes over på et møte i Bernkonvensjonen 2. til 6. desember, melder Klima- og miljødepartementet.

– Vi har sett det som naturlig å legge oss på samme linje som EU, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap).

Bakgrunnen er at ulvebestanden har vokst betydelig i flere europeiske land, noe som har skapt økende utfordringer.

For at forslaget skal vedtas kreves to tredjedels flertall blant medlemslandene i Bernkonvensjonen. EU-landene oppnår ikke dette alene og ønsker derfor støtte fra land utenfor EU, inkludert Norge.

27. november 2024 kl 11.57

Finnmarkseiendommen vil stoppe turistjakt neste år

Finnmarkseiendommen (FeFo) vurderer å sette ordningen med prioriterte jaktkort til reiselivsbedrifter på vent neste år. Det får flere aktører til å reagere kraftig.

– Det er en katastrofe for min del. Halve inntektsgrunnlaget mitt vil bli borte, sier Geir Gåsland som driver bedriften Finnmarksliv AS, til NRK.

FeFo begrunner forslaget med at stadig flere har søkt om reiselivskort de siste årene, samtidig som antallet jaktkort som kan tilbys bedriftene er begrenset. Dermed gir ikke ordningen lenger ønsket forutsigbarhet for bedriftene.

– Tanken bak denne ordningen er bra, men vi ser at den ikke fungerer på en god nok måte. Vi ønsker derfor å ta et hvileskjær, sier leder for utmark i FeFo, Einar J. Asbjørnsen.

Nils Arne Hætta i Kautokeino, som driver Hættas opplevelser, er også kritisk:

– Vi kan egentlig bare legge ned guidetilbudet innenfor jakt. Det er arroganse fra FeFo, og vi er veldig skuffet, sier han.

FeFo vil bruke det kommende året på å vurdere løsninger som kan gi økt forutsigbarhet for jegere og næringsliv. Styret i FeFo skal behandle saken denne uken.

Dersom forslaget vedtas, vil tilreisende jegere kun tilbys dagskort for småviltjakt fra neste jaktsesong.

Ottar Wigelius jeger jakthund
Les også
25. november 2024 kl 09.26

Elghund drept av ulv i Åsnes

En ett og et halvt år gammel hannhund av rasen norsk elghund grå ble lørdag drept av ulv under elgjakt i Åsnes kommune i Hedmark på grensen til Våler.

Statens naturoppsyn (SNO) bekrefter hendelsen.

– Vi har undersøkt den. Vi konkluderer med at det er ulv som har tatt den, sier Simen Bredvold, rådgiver i SNO, til NRK.

Forrige gang en hund ble drept av ulv i Åsnes var i 2022.

Thomas Olstad hos Statsforvalteren i Innlandet opplyser at det ikke vil bli iverksatt skadefelling som følge av angrepet.

– Eieren har mulighet til å søke erstatning når det blir tatt hunder under jakt, sier han til NRK som først meldte om saken.

19. november 2024 kl 13.45

Fylkeskommunen vil kartlegge elgens matfat i Agder

SLITER: Elgen på Sørlandet sliter. Mattilgangen kan være årsaken. Foto: Steinar Myhr / Samfoto
SLITER: Elgen på Sørlandet sliter. Mattilgangen kan være årsaken. Foto: Steinar Myhr / Samfoto

Forslag om regional elgbeitetaksering i 2025 skal gi mer kunnskap om mattilgangen.

Fylkeskommunedirektøren i Agder har kommet med et forslag om å sette i gang en regional elgbeitetaksering i 2025. Målet er å få mer kunnskap om elgens mattilgang i fylket, skriver Lyngdals Avis.

Elgbestanden i Agder sliter med lave slaktevekter og dårlig kalveproduksjon. Fylkeskommunedirektøren mener begrensninger i mattilgang trolig er en av hovedårsakene til dette.

19. november 2024 kl 13.45

Jaktulykke i Dovre: Siktede trodde han skjøt på hjortevilt

Mannen som er siktet etter jaktulykken har erkjent straffskyld, skriver avisa GD.

En mann er siktet etter en jaktulykke i Dovre. Politiet opplyser at den siktede har erkjent straffskyld i saken.

Ifølge politiet trodde mannen at han skjøt på hjortevilt da ulykken skjedde.

– Siktede har erkjent at han ikke forsikret seg godt nok om hva han skjøt på. Han trodde jaktkameraten befant seg et annet sted i terrenget og at det han siktet på var et hjortedyr. Han skjøt først ett skudd, men så at det fortsatt var bevegelse – og skjøt derfor ett til. Det var det som traff, sier politiadvokat ved Innlandet politidistrikt, Julie Dalsveen.

19. november 2024 kl 16.01

Elgkuer unngår jegere etter tap av kalv

Ny forskning avslører hvordan elgmødre endrer atferd for å beskytte avkommet.

Elgkuer som har mistet en kalv under jakt, endrer sin atferd for å unngå jegere i påfølgende jaktsesonger. Dette viser en ny studie fra Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), skriver forskning.no.

Forskerne utstyrte 50 elgkuer med GPS-halsbånd som registrerte dyrenes posisjon hver tredje time. Over flere år samlet de inn over 80.000 posisjoner, som de kombinerte med informasjon om kuenes alder og kalvenes overlevelse.

– Når jaktsesongen starter gjemmer de seg i skogen, sier Lukas Graf, stipendiat i skogvitenskap ved SLU.

Resultatene viser at elgkuer som har mistet en eller flere kalver under jakt, endrer sine bevegelsesmønstre og valg av habitat for å unnslippe jegerne. Disse elgene holder seg nærmere skogen og beveger seg mindre enn andre elger. De holder seg også lenger unna veier og bygninger, og krysser veier hovedsakelig når det er mørkt eller utenfor jaktsesongen.

– Ved å bevege seg lenger bort fra veien prøver kua å øke sjansen for at kalven overlever, forklarer Graf.

Veier er viktige for jegernes tilgang til jaktområder og for å frakte skutt elg. Ved å holde avstand til veier, reduserer elgkuene risikoen for seg selv og sine kalver.

Studien kaster nytt lys over elgens evne til å tilpasse seg jaktpresset, og viser hvordan tidligere erfaringer påvirker dyrenes atferd i møte med mennesker.

19. november 2024 kl 13.44

Ulvejeger frikjent i lagmannsretten - jaktkamerat dømt

To menn sto tiltalt for ulovlig ulvejakt i Våler. Nå har lagmannsretten kommet med sin dom.

En 51 år gammel mann er frikjent for ulovlig ulvejakt, mens hans 36 år gamle jaktkamerat ble dømt i Eidsivating lagmannsrett. Saken dreier seg om en hendelse under ulvejakt i Våler i Hedmark i februar i fjor.

Ifølge dommen fra tingretten avfyrte de to flere skudd mot ei ulvetispe som var i bevegelse og langt unna dem. 60 jegere deltok i jakten.

Lagmannsretten har nå frikjent 51-åringen fordi de mente det var en «ettersøksfase» for hans del. 36-åringen ble derimot dømt til det samme som i tingretten - en bot på 14.000 kroner og forbud mot jakt i ett år for brudd på dyrevelferdsloven. I tillegg må han betale saksomkostninger på 6.000 kroner.

Aktor i saken, politiadvokat Einar Gauslaa Bergem, sa i lagmannsretten at det ikke var noe som tydet på at ulven virkelig var skadeskutt og at vanlige jaktregler derfor burde vært fulgt, skriver Østlendingen.

30. oktober 2024 kl 10.22

Jeger skjøt to ponnier i Sverige - trodde det var villsvin

To shetlandsponnier måtte avlives etter at en jeger forvekslet dem med villsvin utenfor Södertälje.

En tragisk hendelse utspilte seg fredag kveld i Nykvarn utenfor Södertälje i Sverige. En jeger som var ute for å jakte villsvin, skjøt ved en feiltakelse to shetlandsponnier tilhørende Aileen Köpper (43).

– Vi er fortsatt i sjokk. Det som har skjedd er vanskelig å ta inn, skriver Köpper i en SMS til VG.

Jegeren oppdaget feilen umiddelbart etter at han hadde avfyrt to skudd. Han varslet selv politiet og ringte deretter til Köpper for å informere om hendelsen.

– Han sa at han hadde skutt en ponni ved en feiltakelse. Da tenkte jeg bare at "du må tulle", forteller Köpper til Aftonbladet.

Da Köpper og datteren ankom stallen, fant de en av hestene skutt i benet og den andre skutt i magen. Politiet kom til stedet med veterinær, og begge ponniene måtte dessverre avlives.

Jegeren er nå anmeldt for brudd på jaktregler og har blitt avhørt av politiet, ifølge Aftonbladet. I et intervju med SVT forklarer jegeren at det hele var en misforståelse:

– Det var en misforståelse om hvilken innhegning de befant seg i, og det er en feil jeg må ta ansvar for nå. Det er helt forferdelig, sier han til kanalen.

Köpper forteller til VG at hendelsen har vært svært vanskelig å håndtere:

– Nei, det er vanskelig å sove etter en sånn hendelse. Det har også tatt tid å rydde opp etter hendelsen, skriver hun.

19. november 2024 kl 16.01

Vil ha jaktforbud i nasjonalparker

Naturfotograf Arne Nævra foreslår å verne enkelte nasjonalparker mot jakt. NJFF er sterkt imot.

Etter over 40 år som naturfotograf vil Arne Nævra igjen kjempe naturens sak.

– Min drøm er jo at vi skal få noen nasjonalparker av en viss størrelse etter hvert. Hvor naturen kan gå sin gang, sier Nævra til NRK.

Han foreslår å verne Fulufjellet nasjonalpark i Innlandet, den nye delen av Øvre Pasvik nasjonalpark og den nylig opprettede Østmarka nasjonalpark mot jakt.

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) er helt imot en slik endring av jaktbestemmelsene.

– Vi jegere har jo brukt naturen og vært en del av det i noen tusen år. Og jeg mener at både vi som jegere og han som naturfotograf skal ha like stor rett til å kunne bruke naturen, sier leder Knut Arne Gjems i NJFF.

Nævra understreker at han ikke er mot all jakt, men mener jegerkreftene har for stor makt. Han peker på at Norge er i en særstilling, da mange andre land ikke har jakt i nasjonalparkene.

Klima- og miljødepartementet sier det er lite realistisk å frede så store arealer mot jakt i Norge, da man er opptatt av å bruke naturen på en bærekraftig måte som inkluderer jakt og beitebruk.

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen