Rypejakta vinterstid er ofte en krevende hobbyvirksomhet. Det kreves bra vær, dagene er korte, og rypene kan fort være sky.

Fordelen er at du kan se spor, og når du innimellom treffer midt i blinken med forholdene, er det strevet verdt. Kanskje får du med deg synet av de store rypeflokkene? Sekken blir likevel sjelden full av vilt på disse turene.

Annonse

Noen velger jaktski gjerne supplert med skifeller, andre sverger til truger. Mange velger å bytte ut hagla med ei finkalibret rifle til fuglejakt eller tar med begge deler. Har man en god jaktsekk lar det seg gjøre nokså enkelt og greit å kombinere- så lenge du ikke er redd for litt ekstra vekt på skuldrene. Uansett er det en fordel med en god kikkert for å finne fuglen på langt hold.

Rypejakt i Sør-Norge

Kanskje har du lest JEGERs tips om hvordan du kan fly til rypa i Nord-Norge? Lengst mot nord, altså i Troms og Finnmark fylke samt de nordligste delene av Nordland, kan du jakte ryper helt til og med 14. mars. Ellers er hovedregelen at jakta varer ut februar- der det er åpent for vinterjakt.

For selv om jakta er tillatt ut februar i Sør-Norge, er det ikke dermed åpent på alle jaktterreng. Mange steder avsluttes rypejakta samtidig som skogsfugljakta, den 23. desember. Heldigvis for oss rypejegere finnes det håp, og her får du ti tips til vinterjakt hos fjellstyrene i Sør-Norge:

Fjellstyrene i Lierne

Her er det fastsatt baglimit på 2 ryper per jeger per dag. Baglimiten er for noen 3 ryper per dag, med det forutsetter at du har jaktet smårrovvilt som du har meldt inn og fått godkjent på jaktilierne.no i jaktåret 2021/22. Kvotene er satt spesifikt for vinterjakta og varer ut februar. Her kan du kjøpe dagskort eller ukeskort, både innenbygds og utenbygds, i flere ulike jaktfelt.

Sollia fjellstyre

I Innlandet kan det være gode muligheter for rypene å finne godt vinterbeite. I dette jaktområdet kan du enkelt og greit kjøpe dagskort til 250 kroner, fast pris. Rypebestanden svinger en del, men normalt sett finner du nok ryper i terrenget. Baglimiten er 1 rype per jeger per dag. Med andre ord en fin mulighet for vinterjaktopplevelser, selv om sekken ikke fylles. Området huser også en del hare, så det er gode forutsetninger for å finne jaktbart vilt. Verdt å merke seg at jakta kan stenges på kort varsel.

I mange områder finner du ledige fjellstyrehytter dersom du vil ha flere dager i fjellet. I noen områder kan du også gjøre det bekvemt ved å leie scooterskyss inn til hytta.

Både jaktkort og hytter kan du som regel booke på Inatur.no. Ytterligere info finner du ofte på fjellstyrenes egen nettside.

LES OGSÅ: Vinnertips til vinterjakt