Hva er en god jaktstøvel? For meg skal den være behagelig å gå med, ikke gi gnagsår eller støle fotsåler, og ha godt grep på alle typer underlag. I tillegg må den støtte anklene ned bratte lier og holde meg tørr på føttene. Og den kan gjerne føles like lett på foten på slutten av dagen som da jaktturen startet om morgenen.
Er det mulig å få oppfylt alle disse ønskene? Vel, det finnes gode alternativer som nærmer seg fra hver sin kant. I denne testen har vi tatt for oss støvler i ulike prisklasser som produsentene markedsfører som lettvektere. La det være sagt med en gang: Ingen av disse jaktstøvlene er direkte dårlige. Noen av dem er i tetsjiktet av hva som finnes på markedet – uansett vekt.
Å være i noens sko
Vi skal være ærlige: Det er vanskelig nok å fylle sine egne sko, om man ikke også skal være i andres sko. Fottøy er et subjektivt valg, og jaktstøvler er følgelig vanskelige å teste. En støvel som oppleves komfortabel for én fot, behøver ikke nødvendigvis være det på en annen jegers fot. Subjektive preferanser spiller inn. Men ofte er det en tendens til at de grunnleggende faktorene oppleves relativt likt.
Faktorer som støtte og grep er derimot mer objektivt. Evne til å motstå vanninntrenging er også en relativt objektiv faktor, men her vil stell og smøring spille en vesentlig rolle i det lange løp.

STRAMMING: Vi synes Lundhags sine litt trange maljer gir mest stabil stramming.
«Sjarmfaktoren er kanskje ikke like høy som med lær, men syntetisk materiale suger ikke vann på samme måte.»
Vurder ditt eget behov
I testen har vi tatt med både høye og lave jaktstøvler, selv om en høy støvel som regel støtter bedre enn en lav, og slik sett får et fortrinn.
Men siden dette er en lettvektstest, har antall gram på kjøkkenvekten hatt betydning når det gjelder bedømmelse og karaktergivning, noe som slår bedre ut for lavere modeller. Om støvelen i tillegg gir god støtte, grep, komfort og vanntetthet, har veien til toppen videt seg ut.
Og det er ikke uten videre gitt at en jaktstøvel må være høy. Er hovedaktiviteten rypejakt med lange marsjer og lett bør, kan en lavere støvel som er lett på foten være et bedre valg. Ulempene er selvsagt at rusk og rask lettere finner veien oppi fottøyet, samt at vadedybden rammes. Men har du en sterk ankel og supplerer med gode gamasjer, vil du på slutten av dagen prise deg lykkelig for at du ikke valgte de gamle, tunge fullsize-støvlene dine.

LAV STØVEL: Jegeren er mer avhengig av høye skaft enn turgåeren, da rusk og rask fort finner vei oppi skoen når du går utenom sti.
Kunststoff har fordeler
En god, gammel lærstøvel kan være super å gå med. Men har du trasket i dagesvis regnvær og bløt myr, kan støvlenes vekt øke drastisk: Læret rekker rett og slett ikke tørke over natten. Smøring hjelper selvsagt, men ved langvarig bruk under fuktige forhold vil du før eller siden tape mot vanninntrenging i de ytre lagene.
De siste årene har det imidlertid blitt stadig flere støvler i kunststoff på markedet. Sjarmfaktoren er kanskje ikke like høy som med lær, men syntetisk materiale suger ikke vann på samme måte. I tillegg kan en slik støvel være mer slitesterk og motstandsdyktig mot gnissing fra stein og ur.
Membran eller ikke?
Mange sverger til jaktstøvler med Gore-Tex eller lignende membraner. Det er ikke gitt at membranen holder tett i hele støvelens levetid, men en membranstøvel er gjennomgående mer vanntett enn en uten.
Det er ikke dermed sagt at rene lærsko blir slått ned i støvlene. En støvel uten membran har nemlig visse fordeler: Den har færre lag fôr innenfor ytterlæret, og sitter derfor smekrere på foten. Ofte er den også lettere å justere, nettopp fordi det ikke er så mange og tykke lag som skal strammes. En annen fordel er at en membranfri støvel med lite eller uten fôr tørker raskere når den først er blitt våt, fordi en enklere konstruksjon holder på mindre fuktighet. Består den i tillegg av cellegummi i nederste del, er ofte kun et sokkeskift påkrevd før du er tilnærmet tørr på beina igjen.

SUGER SEG FAST: Bergans har knaster med spesielt design som gir godt grep på våt stein.
Valgets kvaler
Bare du kan bedømme hva som er en god jaktstøvel for deg, både komfort- og bruksmessig. Om du ofte bærer tunge bører eller går mye i bratt og ulendt terreng, bør støvelen ha høyt og stivt skaft. Dette øker vekten. Er komfort og en lett følelse på foten viktigst for deg, kan Härkila Woodsman være et bra valg – forutsatt at den ikke lekker, slik teststøvelen gjorde.
Aller viktigst er det å prøve støvelen på foten i butikken. Kjenn etter om den føles behagelig og er lett å stramme. Til syvende og sist er det individuelt hva som er en komfortabel jaktstøvel for din fot, og da bør du heller ikke skjele for mye til prislappen: Å knipe inn jaktbudsjettet på støvelfronten, er neppe noe å sko seg på i det lange løp.
NB! Her finner du oversikt over flere av de andre jaktstøvlene Jeger har testet.
Slik støtter støvelen
Foruten skaftets støtte av leggen, spiller nedre del av støvelen en viktig rolle for hvordan den hjelper deg under gange.
Tverrstivhet: Hvor lett sålen bøyer seg sidelengs når du holder tak rundt hælen og vrir sålen sideveis. En såle med dårlig tverrstivhet vil gi etter og vri seg når tyngden flyttes fra hælen og framover. Da må fotbladet kompensere og belastningen på foten øker.
Gelenkstivhet: Når vi går, bøyes fotbladet ved tåballen. I sålen finnes en stiv gelenk fra hælen og fram mot tåballen. Bøyen i sålen bør komme på samme sted som fotbladet naturlig bøyes, noe som er særlig viktig ved tung bør.
Hælsete: Tung bør i skrått terreng belaster hælen. Hvis støvelen er myk rundt hælen, vil den gi etter i stedet for å støtte.
Merk: Vekt i de enkelte testene er oppgitt pr par i str. 45.