Sabatti Traqueur

Kaliber: .308 Win. Modellen lages også i 7x64 – 8x57JS – 9,3x62 – 308 Win – 30-06 og 300 Win Mag.

Mekanisme: Turn bolt push feed. Stål. Boret for montasjebaser.

Vekt: 3,5 kg.

Pipe: 50 cmx15,3 mm. Kaldhamret Krom Molybden stål. Frittliggende. Åpne sikter med fiberoptisk markering.

Magasin: Fast kryssmatet med hengslet lokk. 4+1 patroner.

Sikring: Tresteg med skyver på høyre side. Låser avtrekker og hevarmsløft.

Avtrekk: Justerbart direkteavtrekk fabrikkjustert til 1,5 kg.

Stokk: Syntetisk (techno polymer) med glassfiberforsterkning. Monte Carlo fasong med kinnstykke.

Stokklengde (LOP): 355 mm.

Montasje: Boret og gjenget for eksterne baser.

Pris: Kr 10.890,-. (kr 12.390,- for rusfri utgave).

Lånt av: Vaabenhuset Nygård AS

skala
4.5/6

Modellbetegnelsen «Traqueur» brukes av flere produsenter, og høres da også mer fransk enn italiensk ut. «Trekker» kunne vel være en brukbar norsk-engelsk betegnelse, men da hadde vi vel tenkt mer på støvler enn våpen. Men når vi så, blant våpen i hundeførermiljøet finner slagordet «On the move», skjønner vi plutselig at alt dette har med jeger i bevegelse å gjøre. Eksempelvis en hundefører.

Sabatti Traqueur rifle sett fra siden på hvit bakgrunn
LÅSKASSA: Spor fremst på låskassa for rekylbolten.

Jeg veit ikke riktig hva definisjonen er på denne hundeførerens våpen, men jeg antar at lav vekt og beskjeden totallengde sammen med gode bugserbare egenskaper i tettskau og kratt er aktuell karakteristikk.

Denne italienske Traqueur’en fra Sabatti kunne nok vært mer typisk, men byr i alle fall på betryggende visuelle signaler.

Kolben på Sabatti Traqueur
VISUELT SYNBAR: Fargen røper postjegeren på et tidlig tidspunkt, noe vi jegerkamerater veit å sette pris på. På vegne av «Norsk hundeførerforening» kan jeg heller ikke annet enn å uttrykke begeistring over det fargesterke verktøyet.

Svarløs

Det mest påfallende, foruten fargen, er reimfestene. Et på pipetuppen og et på vanlig sted under bakskjeftet. Begge disse med fast bøyle uten hurtigkobling. Så finner vi ett sett med vanlige øgler for hurtigkobling der én sitter på forskjeftet og én like bak kinnstykket på venstre flatside av bakskjeftet. Jeg har brukt litt tid på å forstå hvorfor det ikke er brukt samme type kobling på reimfestene, men jeg har ikke svaret. Jeg mangler vel fantasi. Og med det samme jeg er i «mode frustrert» er jeg bare nødt til å påpeke at også her, i likhet med skuffende mange andre boltrifler, henger patronen seg i bakkant under lasting av magasinet.

Sikringen på Sabatti Traqueur
TREPUNKT SIKRING: Med en skyver på høyre side av kolbehalsen blir trepunktsikringen operert. I bakre stilling er avtrekkeren og hevarmsløftet låst. I midtre stilling er bare avtrekker låst og i fremre stilling er våpenet skuddklart.

Gode skyteegenskaper

Men skyteegenskaper og skytekomfort har jeg ingenting å utsette på. Med testkikkerten (en Fujinon 6,5-20x44) skjøt jeg jevnt og trutt treskuddsgrupper på bueminuttet. Med Meopta Meostar R2 1-6x24 med K-Dot 2, og på laveste forstørrelse, skjøt jeg grupper på størrelse med en snusboks. Det samme oppnådde jeg med MeoSight III.

Siktet på Sabatti Traqueur
JERNSIKTER: Frittliggende pipe, kort visirlinje (30 cm) sammen med god stokkfasong og nydelig avtrekk er denne rifla bygget for hurtige skudd og impulsskyting. Den fiberoptiske markeringa både foran og bak, gjør det mulig å skyte i forskjellig lysforhold

Her er resultatet av prøveskytingen: Med Win Powermax 150 grs (860/870 oppgitt/målt hastighet) ble samlingen 30 mm; med Win Powerpoint 150grs (860/860) 40 mm og med Win Match King 168 grs (815/800) 28 mm.  Ikke til å kimse av.

KOMMENTAR: Et meget godt jaktvåpen som også er topp til jaktfeltskyting eller skyting på lengre hold. Et godt valg for reinsdyrjegeren eller jegeren som går mye.

Vi testet også Classic-modellen fra Sabatti.

Magasinet på Sabatti Traqueur
TILPASSET MAGASIN: Underbeslag og magasinbrønn er støpt i lettmetall. Forståelig nok, ettersom vekta er vesentlig på denne modellen. Det er dessuten nærliggende å tro at magasinbrønnen er innvendig påfôret for å møte patronlengden til en .308 Win. Det er ikke bare heldig (se bilde av låskasse).
Patronbunnen på Sabatti Traqueur
KLØNETE: Patronbunnen haker seg i påfôringa bakerst i låskassa. Patronen må trekkes fram noen millimeter før den kan presses ned. Utrolig irriterende.
Sabatti Traqueur rifle med reim sett fra siden på hvit bakgrunn
ALTERNATIVER: Her trengs det vel ingen kommentarer. Hundeførerens rifle skal bæres mye, og da må man ha alternativt seletøy.

Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i mai 2016.

VURDERING
Karakter
PLUSS

Lett rifle av god kvalitet

God skytekomfort

God presisjon

MINUS

Patronen henger seg i bakkant under lasting av magasinet