Boltrifle - Test av 80 boltrifler

De beste boltriflene

JEGER tester boltrifler med alt fra 2 til 9 låseklakker, kontrollert mating og push feed, oppspenner, 2- og 3- punktssikring - i alle prisklasser. Finn din nye boltrifle før årets jaktsesong med våre tester.

BOLTRIFLE: JEGER tester 80 boltrifler i alle prisklasser
BOLTRIFLE: JEGER tester 80 boltrifler i alle prisklasser

De fleste av dagens jaktrifler er boltrifler. Det vil si at rifla har en bolt som skyver patronen fra magasinet og inn i kammeret eller løpet, hvor den låses ved hjelp av låseklakker. Når patronen er skutt, eller skal ut igjen, trekkes den tilbake og kastes ut. 

Har en bolt 2 låseklakker blir åpningsvinkelen på hevarmen 90 grader. Jo flere låseklakker, jo mindre åpningsvinkel. Weatherby Mark V har hele 9 klakker og en så liten åpningsvinkel som 54 grader. 

mark v accumark boltrifle test jeger
BOLTRIFLE: Weatherby Mark V Accumark
jeger tester rifle
Les også
På jakt etter rifle? JEGER har testet 160 rifler og laget en guide til deg som skal kjøpe jaktrifle. Her finner du all info du behøver om merke, rifletype, kaliber, presisjon, valg av riflestokk.

Weatherby Mark V Accumark er en langholdsrifle, som vi testet på både 2- og 300 meter. Dette er en boltrifle med et godt, justerbart avtrekk og syntetstokk med godt grep.

Test av Remington 700 ADL Synt har 2-posisjonsikring, et godt avtrekk uten kryp, og en bolt som går lett og glatt. Test av Remington 700 ADL Synt er produsert for det norske markedet i kaliber 6,5 x 55

Mauser M03 Extreme er en tysk semitakedownrifle av ypperste kvalitet med en slank og klassisk syntetstokk med behagelige gummierte felt på pistolskjefte. Er du mye på jaktreiser, kan det absolutt være lurt å ta en titt på denne.

Sauer 404 Synchro XT er et modulvåpen som lett kan plukkes fra hverandre med en kort unbrakonøkkel som er integrert i fremre reimfeste.

Mating

Boltrifler har to forskjellige system for å dytte inn patroner - kontrollert mating og dyttemating (Push Feed). 

Ved kontrollert mating tar en utdrager grep om hylserillen og skyver patronen kontrollert inn i kammeret. Etter skuddet holder utdrageren samme grep om hylserillen når hylsa dras tilbake og kastes ut. Dette systemet finner man på blant annet Mauser M98 og CZ.

Ved dyttemating, eller Push Feed, dyttes patronen opp av magasinet og inn i kammeret, kun styrt av matelepper og støtbunn.  Når patronen kamres smetter støtbunnen over rillen i patronhylsen. Blant annet Remington 700, Sauer, Tikka og Sako har Push Feed.

Det er to hovedtyper hylseutkastere på boltrifler. Den ene er mekanisk og sitter bak på låskassa og kaster ut hylsa når bolten dras tilbake og treffer denne. Det er da kraften på tilbaketrekkingen som bestemmer om eller hvor langt hylsen kastes ut.

Den andre, og mest vanlige utkasteren, er en eller to fjærbelastede utstøtere som sitter i bolthodet. Hylsene kastes da ut uavhengig av kraften på tilbaketrekkingen av bolten.

jeger test salongrifle
Les også
JEGER tester salongrifler og salongpatroner for å finne beste kombinasjon. Med et salonggevær kan du lettere se hva du gjør feil på skytebanen, og de funker fint også etter vinterrypa.

Sako 85 Black Bear er en kort boltrifle med gummiert overflate på stokken, uttakbart 5-skuddsmagasin og bra og justerbart jaktavtrekk. Sako 85 Black Bear har åpne sikter, rembøylefeste på det fluta løpet og totallengden på boltrifla er 104,5cm. 

Tikka T3X Super Varmint er en rustfri, tyngre rifle som passer for skyting med anlegg på lange hold eller små blinker. Boltrifla har utskiftbart pistolgrep og justerbar kolbekam.

Tikka T3X TAC A1 er en chassisrifle med bratt og frittliggende pistolgrep. Magasinet tar 10 skudd og kan løses ut fra begge sider av våpenet. Det er lett å fylle opp og fungerte uten problemer under alle de 40 skuddene som ble avfyrt under testen.

Sikring

En meget viktig detalj er sikringen. Det aller tryggeste er oppspenner. Nedspent er rifla helt trygg og skudd kan umulig gå av ved uhell. Mauser M03 og Sauer 404 er to boltrifler med oppspenner. 

3 posisjonsikringen er også et sikkert og bra valg. I bakre stilling låses både bolten og tennstempelet, i midtre stilling er tennstempel låst men patron kan kamres eller tas ut. I fremre stilling er rifla klar for skudd. Browning X Bolt og Sako 85 har egen knapp for å åpne opp bolten i sikret tilstand. 

Du har også 2 posisjonsikring hvor bolten er låst i sikret tilstand og rifla kan kun kamres og tømmes usikret. På blant annet Remington 700 og Bergara B14’s 2 posisjonsikring er bolten ulåst og kan kamres og tømmes i sikret tilstand.

Test av Weatherby Mark V Accumark

Weatherby Accumark har syntetstokk og godt grep, men vi er ikke helt fornøyde med utløseren. Weatherby Mark V Accumark er en langholdsspesialist, og er derfor testet på både 2- og 300 meter.

Weatheryby Mark V Accumark rifle test langhold
WEATHERBY ACCUMARK: Weatherby Mark V Accumark er testet på både 2- og 300 meter.
Weatherby Mark V Accumark

Kaliber: 6,5-300 Weatherby Magnum

Vekt rifle: 3,8 kg 

Vekt hele riggen: 4,7kg 

Stokk: Syntetstokk med Monte Carlo

Løpslengde: 66cm

Kolbelengde: 34,5cm

Riflelengde inkl. rekylbrems: 122,5cm

Pris rifle: 22 999,- (2017)

Pris Zeiss Victory V8 2,8-20x56 med ASV: kr. 25 489,- (2017)

Importør: XXL Sport & Villmark AS

skala
5/6

Weatherby Mark V Accumark har en syntetstokk med et ruflete spindelvevmønster, gode grep og passe avstand fra pistolskjefte til avtrekker. I kolbeenden sitter det en Pacmayr Decelerator kolbekappe.

Bolten på Weatherby Accumark har 9 låseklakker og går glatt og fint. Jeg liker godt 54 graders boltløft og 3-posisjons sikring på boltmuffa.

Weatherby Mark V Accumark har et tydelig rødt merke som viser når rifla er usikret.

Villkattpatron

Selv om dette var en nyhet som fabrikkpatron i 2017, så har denne patronen eksistert som Villkattpatron i mange år. Den het da 6,5-300 WWH som står for Weatherby Wright Hoyt og ble funnet opp av langholdskytteren Paul Wright og børsemakeren Al Hoyer.

Patronen ble konstruert med tanke på 1000 yards konkurranseskyting hvor de mente de lange 6,5 kulene hadde en fordel. De oppnådde hastigheter på over 1000m/s og fikk dermed en utrolig flat kulebane. 

Nå er den altså å få som fabrikkpatron fra Weatherby. Blant annet fås den med 127 grs LRX som er en kobberkule fra velkjente Barnes Bullets med Boat tail, plastspiss og en BC på 0.468.

Weatherby Select Plus produseres også med 130 grs Swift Scirocco og 140 grs Swift A Frame. Jeg fikk noen pakker med 127 grs LRX fra XXL Sport og Villmark as sammen med en Weatherby Mark V Accumark til test. 

LES OGSÅ: Test av Weatherby Mark V Bronze

Weatherby Accumark rifle sett ovenifra
SMELLER KRAFTIG: Her er det viktig med gode hørselvern og ørepropper

Utløser-minus

Weatherby Mark V Accumark har et godt, justerbart avtrekk. Avtrekkeren er bred og god og sitter passe langt fra pistolskjeftet for meg. Magasinet med plass til 3 patroner har hengslet bunn, men jeg er ikke så veldig begeistret for utløseren som sitter rett foran avtrekkeren da den fort kan åpne lokket ved et uhell i rekylen. 

Løpet på Weatherby Accumark har 18mm munningsdiameter og er 66cm langt med fluting og rustfritt stål. I enden av løpet er det skrudd på en rekylbrems som jeg heller ikke er overbegeistret over. Jeg ville vel heller hatt en lyddemper der, eller ingenting. En 6,5-300 Wby smeller ille nok om ikke smellen skal forsterkes ytterligere, så her må det brukes både ørepropper og gode hørselvern skal hørselen bevares sånn noenlunde!

LES OGSÅ: De beste boltriflene

En fordel med dette kaliberet selv med den høye hastigheten er vennlig rekyl. Langt og tungt løp som Weatherby Accumark har minker enda mer på rekylen.  Derfor mener nå jeg det bør være unødvendig med rekyldemper. Jeg har hatt en Customrifle i dette kaliberet som villkatt i mange år med langt og tungt løp og det er en fryd å skyte med den. 

Testrifla var påmontert en Zeiss V8 2,8-20x56 i picatinnyskinne og dette bør være en perfekt rigg for lange hold! Vel å merke dersom presisjonen er bra.

Sluttstykket på Weatherby Mark V Accumark
SLUTTSTYKKE: med ni låsklakker

Høy hastighet

Jeg tok med Weatherby Accumark i skytebenken og etter 3 treskuddserier havnet gjennomsnittet på 22mm på 100m. Bra!  Såpass god presisjon bør man også ha i en rifle som er ment for skyting på lange hold skal det bli gode treff. Jeg skrudde av rekylbremsen og skjøt en treskuddserie. Rekylen ble merkbart hardere, men som nevnt er rekylen vennlig likevel. Skuddene satt nå 7cm høyere.

Hastigheten på Select Plus ammunisjonen fra Weatherby med 127 LRX var imponerende høy og kronografen målte hele 1082m/s. Visstnok den raskeste 6,5 patronen på markedet. Mange av de andre patronene til Weatherby er vel ikke akkurat for de rekylredde. Men denne patronen sammen med Weatherby Accumark var snill og lett å skyte godt med og bør passe for de fleste.

LES OGSÅ: Test av Remington 700 ADL Synt Riflerigg

Sikring og Picantirail på Weathery Mark V Accumark
KORT HEVARMSLØFT: Tre posisjonssikringer og Picatinnyskinne.

Langholdspesialisten Weatherby Accumark

Weatherby Mark V Accumark er en langholdsspesialist og måtte selvfølgelig prøves på lengre hold enn 100m.

Jeg skjøt tre skudd på 200m på samme blink som jeg hadde skutt en treskuddsserie på 100 m og det var bare ett skudd som ødela en seks-skuddsamling på 48mm! Og da med seks skudd på 100m og 200 m uten å skru ett eneste knepp. Et skudd "ødela" litt og seks-skuddsamlingen havnet på 65 mm, noe som også er bra.

Skuddene på 100 m ble skutt i benken med sandstøtte og liggende i terrenget med ryggsekk og sandstøtte på 200m. Senere satte jeg opp to blinker på 300m hold og skjøt tre skudd på hver på samme måte som på 200m.

LES OGSÅ: Test av Weatherby Vanguard S2 Riflerigg

Magasinbunnen på Weatherby Accumark
MAGASIN: Hengslet magasinbunn

Nå fikk jeg en treskuddsamling på 65mm og en på 54 mm og er vel det man kunne forvente med treskuddsamling på 22mm på 100m. Dette er jo veldig bra. Og når skuddene satt kun 13-14cm c/c lavere enn skuddene på 100 og 200m så snakker vi flat kulebane. Man kunne altså tatt storviltprøven på 300m hold uten å tenke på å holde høyere eller stille på kikkertsiktet.

Stiller man opp 5 knepp slipper man å tenke på treffpunktavvik i det hele opp til 300m. Skutt på samme blink ville alle tre seriene sitte innenfor 19cm - godt innenfor sirkelen på storvilprøven.

Patron fra Weatherby
RÅTASS: Enda en råtass fra Weatherby

Ekstrem patron

Dette er en meget ekstrem patron og er ikke for elgjegeren som skyter elg på 20-80 meters hold selvfølgelig.  

Men liker du skyting på lange hold og også jakter mye utenlands hvor holdene nødvendigvis blir lange er Weatherby Mark V Accumark et godt valg.

Skudd på skyteskive
PRESISJON: 6-skuddssamling etter 3 skudd på 100 og 3 på 200m.

Kanskje også en fordel å være en erfaren hjemmelader så du kan finne den perfekte ladningen da det er begrenset utvalg av fabrikkpatroner. At fabrikkpatronene koster kr. 50 pr stykk er vel også en god grunn til å lade selv.

Men ellers er Weatherby’s Select Plus med 127 LRX en kjempegod jaktammunisjon som kan brukes til utenlandsjakt der holdene kan bli veldig drøye.

At du kan få så flat kulebane som dette uten at rekylen blir plagsom er en stor fordel. 

Med vennlig rekyl som med denne rifla gikk det an å skyte godt og man kan utnytte den gode presisjonen. 

En fantastisk langholdspatron/riflepakke!  

I tillegg til Mark V-modellen Accumark, har vi også testetWeatherby-rifla Vanguard H-Bar RC.

Weatheryby Accumark ligger på bakken
LANGHOLDSSPESIALISTEN: Weatherby Accumark
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Bra presisjon

Godt avtrekk

Glatt og feilfri funksjonering

God å skyte med

MINUS

Rekyldemper

Magasinlokkutløser på innsiden av avtrekkerbøylen

Test av Remington 700 ADL Synt Riflerigg

Remington 700 ADL-modellen er produsert for det norske markedet i kaliber 6,5 x 55, og kommer med klassisk syntetstokk med gode gummierte grep og god rekylkappe.

Remington 700 ADL Synt boltrifle
REMINGTON 700 ADL SYNT: Laget for det norske markedet
Remington 700 ADL Synt

Kaliber: 6,5x55

Pakke: Leupold Freedom VX 3-9 x 40 og A-Tec H2 demper.

Pakkevekt: 3,8 kg

Løpslengde: 50 cm

Riflelengde: 101 cm

Med demper: 116 cm

Stokk/kolbelengde: Rett, klassisk syntetstokk/ 33,5 cm

Avtrekk: X-Mark Pro

Magasin: 4 skudd, ikke uttakbart

Pakkepris: kr. 11.900,-

Leverandør: Jakt & Friluft AS

skala
5/6

Med i denne pakkedealen følger Leupold Freedom VX 3-9 x 40 kikkertsikte og A-Tec H2 demper.

Justerbar kinnstøtte fra Bearproof Precision er satt på for tilpasning av kolbehøyden; en enkel og genial løsning som festes med borrelås. Også her er det ettermontert en gummikule på hevarmen.

Bolten går lett og glatt, og rifla byr på godt avtrekk uten kryp. Det er 2-posisjonsikring hvor patroner kan kamres/ tas ut i sikret tilstand. Her savner jeg hengslet eller løst boksmagasin, da man må tømme rifla for patroner med bolten. Et pluss er likevel at det kan gjøres i sikret tilstand.

LES OGSÅ: De beste boltriflene

Remington 700 ADL leveres med Leupold Freedom VX 3-9 x 40 kikkertsikte montert i solide Leupold-montasjer.

Som "hørselvern" medfølger A-tec H2, en meget god moduldemper med hele 33 dB demping i 308 Win. Den veier 410 g og forlenger rifla 15 cm. 

LES OGSÅ: Test av Mauser M03 Extreme

Skytingen i benk var meget positiv: Hornady Custom 160 Interlock RN satt som et stort hull og målte fantastiske 6 mm (10 mm i snitt)! Testrifla hadde heller ikke noe imot RWS 100 Match (16 mm samling).

Vi har også testet model 700 SPS Varmint og 700 SS 5R24 fra Remington.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Topp presisjon

Kjempebra avtrekk

God lyddemper

MINUS

Ikke hengslet/ løst magasin

Savner fokus på siktet

Test av Mauser M03 Extreme

Jaktreisen blir smidigere med Mauser M03 Extreme. Dette er en annen tysk kvalitetsrifle som også er en semitakedownrifle. Rifla har en slank og klassisk syntetstokk med behagelige gummierte felt på pistolskjefte og framstokk som gir gode grep.

Rifle til jaktreiser Mauser M03 Extreme test demontert semitakedown
MAUSER M03 EXTREME: JEGER tester Mauser M03 Extreme semitakedown
Mauser M03 Extreme

Mål koffert: 90cmx26cmx8,5cm

Løpslengde: 56cm

Riflelengde: 112cm

Vekt rifle: 3,8kg

Vekt riflepakke: 4,5kg

Stokk og kolbelengde: Rett klassisk syntetstokk,36cm 

Sikring: Oppspenner 

Pris hele pakken inkl. koffert, montasjer og kikkertsikte: kr.48657,- (2017)

Importør: Norma AS

Mauser M03 Extreme har oppspenner som sitter på boltmuffa og betjenes lett og lydløst. 

I nedspent posisjon er også bolten låst. Presser man oppspenneren enda mer mot venstre kan man åpne bolten. Ved bytte av kaliber kan bolthodet enkelt og raskt byttes så det passer kaliberet.

LES OGSÅ: De beste boltriflene

Nærbilde av montasjen på Mauser M03 Extreme
MONTASJER: Mauser har sin egen montasje hvor man raskt og enkelt tar av og setter på kikkertsiktet.

Mauser M03 Extreme har stort løstakbart magasin som utløses på en godt nedsenket knapp foran magasinet og kan også lades ovenfra uten å tas ut. Kan fås med Magsafe som låser magasinet. 

I vår test har Mauser M03 Extreme et feilfritt justerbart avtrekk som har snellertfunksjon ved at man presser avtrekkeren framover før skudd. Straks man åpner bolten deaktiveres snellerten og man har igjen vanlig avtrekk. 

Mauser M03 Extreme er en meget rask rifle som er enkel å demontere/montere ved å skru ut/inn to skruer som sitter under forskjeftet og heller ikke kan mistes. Mauser M03 Extreme har også sin egen montasje hvor man raskt og enkelt tar av og setter på kikkertsiktet.

Nærbilde av oppspenneren på Mauser M03 Extreme
OPPSPENNER: På boltmuffe

Jeg tok Mauser M03 Extreme med på heia, hvor jeg testet den i benken og i jegerstillinger på frihand. Jeg liker også den lange hevarmen og det korte hevarmsløftet. 

Også med denne rifla fikk jeg nøyaktig samme treffpunkt etter at jeg demonterte og monterte løpet og kikkertsiktet. 

Å skyte med er den også fantastisk god med sin glatte sluttstykkegang og gode feilfrie funksjonering. Smak og behag men jeg liker ikke snellertavtrekk. Men det vanlige avtrekket var feilfritt og bra. 

LES OGSÅ: Test av Sauer 404 Synchro XT

Nærbilde av skruer for demontering på Mauser M03 Extreme
DEMONTERING: Rifla er meget rask og enkel å demonter/montere.

Presisjonen til dette løpet var det heller ingenting å sutre over etter en tur i benken på 100m. Norma 150 Jaktmatch ga en gjennomsnittsamlingpå 21mm, Norma 150 Ecostrike 20mm og Norma 180 Oryx samlet 27mm. 

Mauser M03 Extreme er en solid og bra rifle for jaktreisejegeren! 

Vi har testet flere rifler fra Mauser, blant annet M18 og M12 Max.

Nærbilde av skruer for demontering på Mauser M03 Extreme
ENKEL DEMONTERING: Skjer ved å skru ut to skruer som sitter under forskjeftet og ikke kan mistes.
PLUSS

God presisjon

God funksjonering

Rask og lett demontering/montering løp og kikkertsikte uten treffpunktendring

Oppspenner

MINUS

Lite å sette fingeren på her også

Test av Sauer 404 Synchro XT

Sauer 404 er fabrikkens flaggskip. Rifla kom i 2015, og satte ny standard for systemrifler med sine mange nyvinnende løsninger. Vi tester modellen Sauer 404 Synchro XT.

Sauer 404 Synchro XT boltrifle test
SAUER 404 SYNCHRO XT: Sauers flaggskip
Sauer 404 Synchro XT

Kaliber: .308 W. Fås i flere kalibre.

Vekt: 3,3 kg uten siktemidler

Pipelengde: 56 cm

Profil: 17 mm jakt

Pris: 54039,-

Sauer 404 Synchro XT er på mange måter en forbedret 202, med oppspenneren som den mest synlige forandringen. Sikringen er også fjernet da rifla er sikret når oppspenneren er nede. 

For å spenne rifla skyves oppspenneren frem og opp langs kolbehalsen. Et rødt merke viser at rifla er usikret. Da er det bare å trekke inn avtrekkeren for å avfyre rifla.

For å være helt sikker på å unngå uhell har Sauer bygget inn en ekstra sikring i 404 Synchro XT som gjør det umulig å avfyre rifla uten at sluttstykket er helt nede. 

En låskasse

I motsetning til 202 kommer Sauer 404 Synchro XT med kun en låskassestørrelse. Låskassa kommer i aluminium, men kan også leveres i stål. Den tar alt fra minikalibre som .222 R til magnumkalibre som .458 Lott. For å veksle mellom kaliberne må du bytte pipe, magasin og sluttstykkehode. 

Dette er første gang Sauer lager utskiftbare hoder, og det er særdeles enkelt å demontere og montere et sluttstykkehode. Trykk innen knapp og skyv hodet sideveis ut!

Sauer 404 Synchro XT er et modulvåpen som lett kan plukkes fra hverandre. All montering og demontering gjøres av en kort unbrakonøkkel som er integrert i fremre reimfeste. En halv omdreining med nøkkelen er nok for å ta av for- og bakskjefte. Det samme gjelder de tre skruene som holder pipa fast i låskassen. 

LES OGSÅ: De beste boltriflene

Fire avtrekksvekter

Sauer 404 Synchro XT kommer med fire forhåndsinnstilte avtrekksvekter: 550 gram, 750 gram, 1050 gram og 1250 gram. Du veksler mellom disse ved å vri på en ubrakoskrue med den medfølgende nøkkelen. Enklere enn dette kan det nesten ikke bli. Selve avtrekket er et direkte jaktavtrekk. 

Avtrekkerskoen er bred, og kan justeres sideveis og i lengden. Det gode avtrekket gjør rifla lett å skyte med. Under presisjonstesten holdt Sauer 404 Synchro XT gode grupper. Beste gruppe målte 11,5 mm. 

Det er ingen grunn til å tro at Sauer 404 Synchro XT holder bedre presisjon enn 202 Synchro XT , men den er heller ikke dårligere så lenge du bruker jaktpiper i begge rifler. Ergonomien er god og dette er en velbalansert rifle, noe som gjør den lett å skyte med i alle stillinger. 

LES OGSÅ: Test av Sako 85 Black Bear kal. 308W med Steiner Ranger 1-4x24

Integrerte baser

Sauer 404 Synchro XT har, i likhet med Sauer 303, integrerte baser frest inn i låskassen. De er ikke av samme sort som halvautomaten, så om du har et sikte montert i 303-montasjer kan du ikke bruke dem på en 404. Synd, for også her er montasjene dyre. Det positive er derimot at montasjene er avtakbare og rifla forandrer ikke treffpunkt når du tar siktet av og på.

Sauer 404 Synchro XT kommer med flere skjeftevarianter både i tre og syntet. Selve metallet er behandlet med en ny coating som skal være bedre enn Ilaflon som brukes på 202. En annen forbedring fra 202 er at 404 kommer med magasinlåsen Maglock som standard. Den sikrer at du ikke ved et uhell løser ut magasinet.

Hvem bør kjøpe Sauer 404 Synchro XT?

Alle jegere som ønsker en topp moderne systemrifle bør se på Sauer 404 Synchro XT. Rifla er særdeles godt laget, og alle tekniske løsninger og detaljer er godt gjennomtenkt. 

Vi har også testet 404-modellen Synchro XT Ergo Heat.

PLUSS

Oppspenner

Presisjon

Byggekvalitet

Enklere demontering og montering

Enkel justering av avtrekksvekt

Enkelt pipebytte

Maglock som standard

Låskasse i aluminium som standard

MINUS

Integrert ukurant kikkersiktemontasje

Kan ikke bruke 200 STR piper

Noe høy pris

Test av Sako 85 Black Bear kal. 308W med Steiner Ranger 1-4x24

Sako 85 Black Bear er en kort boltrifle med gummiert overflate på stokken. Hvordan måler Sako 85 Black Bear seg opp i forhold til lengre og lettere rifler?

sako 85 black bear kort rifle test
SAKO 85 BLACK BEAR: Kort boltrifle
Sako 85 Black Bear

Rifletype: Bolt

Løpslengde: 51cm

Vektrifle/pakke: 3,1kg/3,7kg

Stokk/kolbelengde: Syntetstokk med “soft touch” overflate, 35mm

Presisjon: 180 Trophy Bonded Tip 26mm, 180 Fusion 25mm, 123 Sako Speedhead 14mm

Pris: kr. 23590,- (kr. 35940,- for hele pakka) (2016)

Importør: Schou AS

Sako 85 Black Bear har åpne sikter, rembøylefeste på det fluta løpet og totallengden på boltrifla er 104,5cm.

Sako 85 Black Bear har gummiert overflate på stokken , som gir et godt grep særlig der det er mest nødvendig, nemlig på pistolskjeftet og framstokken.

Som på andre 85-modeller er jaktavtrekket bra og justerbart fra 1-2 kg og Black Bear har også uttakbart 5 skuddsmagasin.

LES OGSÅ: Test av Tikka T3X Super Varmint SS

Black Bear kan lades og tømmes i sikret tilstand. Presisjonen er det heller ikke noe å si på og rifla skjøt gode samlinger med alle patronene.

Sako 85 Black Bear er en meget god rifle, og bør være perfekt for hundeførere som synes det er plagsomt med lange rifler. Som nevnt må man huske på å ta ”voksne” ladegrep med 85 modellene som har mekanisk utkast.

Vi har også testet Sako A7 Synthetic. Andre 85-modeller vi har testet er lettvektsriflene Carbonlight og Finnlight.

Test av Tikka T3X Super Varmint SS

Tikka T3X Super Varmint er en tyngre rifle som passer for skyting med anlegg på lange hold eller små blinker. Tikka T3X Super Varmint SS er rustfri og har utskiftbart pistolgrep.

Tikka T3X Super Varmint SS rifle test
TIKKA T3X SUPERT VARMINT: Super Varmint SS har utskiftbart pistolgrep.
Tikka T3X Super Varmint SS

Kaliber: 308 Win.

Vekt: 3,7 kg

Løpslengde: 60 cm

Riflelengde: 112 cm

Stokk/kolbelengde: Rett, klassisk syntetstokk med justerbar kolbekappe. 36,0 cm

Detaljer: Utskiftbart pistolgrep/ framskjefte. Uttakbart boksmagasin 5 + 1. Justerbart direkteavtrekk (1-2 kg)

Pris, rifle u/ kikkertsikte: kr. 17.790,-

skala
5/6

Tikka T3X Super Varmint har både justerbar kolbekam, picatinnyskinne og justert avtrekk som gjør at rifla enkelt kan tilpasses deg.

Rustfri rifle er praktisk – men det betyr selvfølgelig ikke at de aldri trenger puss: I hvert fall trenger løpet innvendig akkurat like mye puss som et vanlig rifleløp. 

Med et løp på 60 cm lengde og 22 mm tykkelse, en stokk med bredt framskjefte, vertikalt pistolgrep og en totalvekt på 3,7 kg (over 1 kg mer enn lettvekt-varianten), oser Tikka T3X Super Varmint av skyting på lange hold.

LES OGSÅ: Test av Tikka T3X Super Varmint Cerakote Paint

En høyere basisvekt og det brede framskjeftet som er skrudd på, gjør Tikka T3X Super Varmint ekstra stødig under skyting med anlegg, med glatt og lett sluttstykkegang.

Det er lagt inn mellomlegg på kolbekappa og kolben, slik at den er 36 cm lang, noe som passer meg og mine mål perfekt. Men den kan enkelt kortes inn ved å ta bort et par mellomlegg eller legge på flere om det skulle passe deg.

LES OGSÅ: De beste boltriflene

Rifletest-Tikka-TX3-Testprodukt-2
Grei løsning: Det er spor framme på låskassa for rekylbolten.

Gode treff med Tikka T3X Super Varmint

Det er positivt at Tikka T3X Super Varmint SS har justerbar kolbekam og kan tilpasses den høyden som passer deg. Det gjør at rifla sitter stødigere, samtidig som du får kikkertsiktet i eksakt riktig høyde.

Det gjør igjen at det er lettere å få gode treff på banen, men ikke minst på jakt. Du løsner bare et hjul på den ene siden av kolben og justerer kolbekammen opp eller ned etter behov. Særlig når sluttstykket skal ut i forbindelse med pussing, er det bra at kolben kan senkes uten at du trenger verktøy. 

LES OGSÅ: Test av Tikka T3 TAC A1

Tikka T3X Super Varmint SS er ferdig utstyrt med en Picatinnyskinne for montering av kikkertsikte. Ellers har den et godt justerbart jaktavtrekk, 5-skuddsmagasin, glatt og lett boltgang, samt god funksjonalitet.

Da vi testet Tikka T3X-rifler, var Super Varmint blant favorittene. En annen rifle i samme test er Tikka T3X Tactical, som er konstruert for presise skudd på lange hold.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rustfri

Fyldig og god stokk

Byttbart pistolgrep og framskjefte

MINUS

Ikke 3-posisjonsikring

Test av Tikka T3X TAC A1

Tikka har tatt steget inn i markedet for chassis-rifler. Men er Tikka T3X TAC A1 bare tacticool eller er dette en god rifle egnet for jakt og jaktmatchskyting?

Rifla Tikka T3X TAC A1 chassisrifle test
TIKKA 3TX TAC A1: Tikka har laget chassisrifle av sin velkjente Tikka T3X.
Tikka T3X TAC A1

skala
5/6

Med Tikka T3X TAC A1 hiver Tikka seg på siste trend innenfor jaktrifler, jaktmatchskyting og langholdsskyting - såkalte chassisrifler.

Chassisrifler er konstruksjoner som tar utgangspunkt i enkle modulbaserte løsninger med gode individuelle tilpasningsmuligheter. Og ligner på en AR-15!

Den største fordelen ligger i skjeftet. Kjøper du en Tikka T3X TAC A1 kan du stille inn kolben til å passe deg ganske perfekt. Alt er moderne, bortsett fra justeringen av lengden på stokken som gjøres med verktøy og mellomleggskiver.

Tikka T3X TAC A1 har også foldekolbe, slik at rifla blir vesentlig kortere for transport. Kolben foldes inn ved å trykke på en knapp. En god løsning!

Tikka T3X TAC A1 rifle kikkertsikte test
Tikka T3X TAC A1

Picatinny

En annen stor fordel med chassis-rifler er muligheten til å feste optikk og andre hjelpemidler på picatinnyskinne.

Tikka T3X TAC A1 har påskrudd picatinny fra bakenden av låskassa til fremste del av chassiset som stopper halvveis på løpet. Det gir deg mulighet til å enkelt bytte siktemidler og plassere de akkurat der du ønsker dem. 

Skinna har ingen tilt, og skal du skyte på hold som strekker seg over kilometeren bør du bytte ut skinna med en som minst har 20 bueminutters tilt. I tillegg sitter en kort picatinny under bakstokken, slik at du kan sette på monopod når du skyter med tofot.

Under stokken foran har Tikka valgt å bruke vanlig reimfesteøye på T3X TAC A1, slik at vanlige tofoter kan benyttes.

LES OGSÅ: Test av Sauer 202 Syncro XT kal. 6,5x55 med Docter V6 2-12x50

Nærbilde av kolben på rifla Tikka T3X TAC A1
FOLDESTOKK: Kolben på Tikkaen foldes enkelt inn ved et trykk på en låseknapp.

Grep og avtrekk

Pistolgrepet på Tikka T3X TAC A1 er som på tilsvarende chassisrifler. Bratt og frittliggende. Rent teknisk føles det bedre å skyte med en rifle som har et grep som er nærmere 90 grader, enn de tradisjonelle grepene på jaktrifler som skrår bakover.

Avtrekket skiller seg fra det vanlige Tikka T3-avtrekket. T3X TAC A1 har trykkpunkt og justerbar avtrekksvekt. Dette er nok det beste avtrekket jeg har kjent på en Tikka-rifle noensinne!

Sluttstykket er derimot uforandret, med to låseklakker og er ikke smidd i et stykke. Det siste er ikke helt optimalt. Tikka har derimot laget en løsning som gjør at du får ut sluttstykket uten å endre innstillingen på kolbekappa. Smart!

Magasinet tar 10 skudd og kan løses ut fra begge sider av våpenet. Det er lett å fylle opp og fungerte uten problemer under alle de 40 skuddene som ble avfyrt under testen.

LES OGSÅ: De beste boltriflene

Innfoldet rifla Tikka T3 Tac A1
INNFOLDET: Innfoldet blir rifla betraktelig kortere, noe som er fint under transport.

Tikka T3X TAC A1 med god presisjon

Testrifla er påsatt et Burris XTR II 5 – 25 X 50 kikkertsikte montert i en Spuhr montasje.

Testskytingen ble utført med Sako speedhead og Federal premium ladet med Sierra Match King. Sistnevnte samlet best, men begge ammunisjonstypene samlet godt med tanke på at det ble skutt med fabrikkammo. Det var ikke vanskelig å skyte fem skudd med en samling som holder seg godt innenfor innertieren på 100 meter med god margin.

Tikka T3X TAC A1 er lett å skyte med når tofoten er i bruk. Munningsbremsen fungerer også bra, og denne kan lett byttes ut med lyddemper. Til stående og sittende skyting har Tikka T3X TAC A1, i likhet med de fleste chassis-riflene, ingen fordeler i forhold til tradisjonelle rifler med justerbar kinnstøtte.

Vekta på Tikka T3X TAC A1 uten optikk er 4.9 eller 5.1 kg, alt etter om du velger et løp på 51 cm eller  62 cm. Det gjør at den heller ikke er noe førstevalg som jaktrifle om du skal gå et stykke under jaktturen. Men til jakt på mindre vilt hvor presisjon er viktig, så er Tikka T3X TAC A1 godt egnet.

Nærbilde av justerbar kinnstøtte på tikka t2 tac a1
JUSTERING: Kinnstøtten kan både justeres i høyden og tiltes.

Mangler enkelt løpsbytte

Tikka T3X TAC A1 er en svært fleksibel rifle, men skal Tikka ta steget fullt ut i den modulbaserte verden bør de lage et enkelt system for bytte av pipe.

I dag må du til børsemaker for å bytte pipe. I en rifle som kommer i kaliberne .260 Rem, 6,5 Creedmoor og .308 W kunne det vært interessant å hatt flere piper om de raskt kunne byttes om. Men da måtte Tikka endret på måten pipa festes i låskassen, og prisen kunne fort blitt noe høyere.

LES OGSÅ: Test av Tikka T3X Wild Boar

Nærbilde av utløseren på rifla tikka t3 tac a1
BRA: Løsningen som gjør at sluttstykket kan tas ut uten å justere på kinnstøtten fungerer bra!

Tikka har med T3X TAC A1 laget en interessant chassisrifle til en bra pris.

Tikka T3X TAC A1 vil nok primært konkurrere med rifler som Ruger RPR og Winchester XPC. Steget opp til rifler som Barrett MRAD er stort, men det er også prishoppet.

Så er du ute etter et chassisvåpen som har de fleste finessene til denne type våpen, så er Tikka T3X TAC A1 verdt å se nærmere på.

Er du interessert i tidligere modeller, kan du ta en titt på testen vår av Tikka T3 Hunter.

Nærbilde av sluttstykket på tikka t3 tac a1 rifle
SLUTTSTYKKE: Sluttstykket er uforandret, og har to låseklakker som på Tikka T3s øvrige modeller.

Tikka T3

Tikka T3 ble lansert i 2003 og har lenge vært synonymt med  en rimelig utgave av Sakos velprøvde boltrifler. Ikke så rart, siden Tikka lages på Sako-fabrikken i Finland.  Nå skal det sies at Tikka i mange år har hatt tyngre T3-varianter kalt tactical og sporter, og som har vært populære til blant annet jaktfeltskyting.

Nærbilde av avtrekkeren på T3 TAC A1 rifle fra tikka
AVTREKK: Avtrekket på T3 TAC A1 er helt nytt og godt. Det har trykkpunkt og avtrekksvekten kan justeres. Pistolgrepet er på nesten 90 grader.
Nærbilde av picatinnyskinna på på tikka t3 tac a1 rifle
SKRUDD: Picatinnyskinna på Tikkaen er skrudd, noe som gjør at den kan byttes om du for eksempel skulle ha bruk for en med tilt.
skyteskive
SAMLING: Rifla skjøt gode samlinger under testingen.
VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gode tilpasningsmuligheter

Velprøvd mekanisme

God finish

Godt avtrekk

God presisjon

Mange gode finesser

Pris

MINUS

Løpsbytte må gjøres av børsemaker

Justering av kolbelengde krever verktøy og innleggskiver

Sluttstykket ikke smidd i ett stykke

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.