Test av ammunisjon til rifle i ulike kalibre: Dagens store utvalg kuler på markedet gjør at du enklere finner ammunisjon som passer din jaktform – og ikke minst rifla di. Så hvilket storviltkaliber bør man velge? Les våre anbefalinger her.
Sist oppdatert: 11. april 2023 kl 20.00
HVILKET KALIBER: Vi har testet rifleammunisjon i alle kaliber
Noen vil ha lette kuler som avgir all energi i dyret, andre vil ha tøffere kuler for gjennomskyting fra de fleste vinkler. Noen vil ha kuler med bly, mens andre sverger til kobber. De som skyter på lange hold ønsker kuler med flat kulebane og god ekspansjon.
Vilttype og jaktform spiller også inn: For å få ned grisen raskt under drivjakt, er det viktigere med sjokkvirkning enn presisjon og flat kulebane. Til elg gjelder god inntrengning og lite fragmentering. Til rådyr og smått vilt blir derimot presisjonen viktig.
Å jakte elg med de dårligste konvensjonelle kulene som nærmest eksploderer ved treff i bein er på langt nær det lureste du gjør. Til en grov elgbog er det lurt å gå for kvalitetskuler som gjør en sikker og god jobb, gjerne blykuler loddet til mantel eller kobberkuler.
De beste konvensjonelle kulene gjør også jobben, men kjøttødeleggelsene blir ofte større med disse. Kobberkuler er de kulene som går dypest og ofte gjennom selv den største elgoksen, i hvert fall ved skudd bak bogene.
Blykuler med loddet mantel går ofte nesten gjennom en elg og blir gjerne sittende mot skinnet på motsatt side, litt avhengig av kulevekt og diameter på prosjektilet.
Styr unna dette
Til hjortevilt bør du styre unna de de letteste og mest eksplosive kulene. De kan gi knall og fall effekt, men kjøttødeleggelsene kan være store.
En ting som er viktig å huske på er at kulene får mer juling når de treffer grove bein, og de konvensjonelle kulene (uten loddet mantel) vil da ofte gå i stykker med dårligere inntrengning som resultat. Noen er opptatt av at kulene ser ut som perfekte sopper, men restvekt og diameter er viktigere. Med kobberkuler og de tøffeste superkulene kan du med fordel gå ned i vekt, og en 150 grs kobberkule går dypere enn de fleste konvensjonelle 180 grs kulene med bly.
Det er ikke særlig lurt å gå ned i vekt med de konvensjonelle kulene for da blir inntrengningen bare enda dårligere. Tung kule i lav hastighet må til for at disse kulene skal holde bedre sammen i vilt.
Vi har testet Federal Edge TLR, ei jaktkule som virkelig tåler juling og alltid sørger for god inntrengning.
Blasers nye magnumpatron 8,5 x 55 Blaser er designet for korte løp uten at det skal gå utover hastigheten. Ammunisjon har en oppgitt hastighet så høy som 900 m/s med Barnes 185 TTSX, og hele 910 m/s med Nosler 180 Accubond.
Blyfri rifleammunisjon
Jaktammunisjon med kobberkuler, eller blyfrie kuler. Dette er den mest moderne rifleammunisjonen på markedet. Gir ofte pene slakt i matvilt.
De fleste kobberkulene er designet for å holde sammen og har nesten 100% restvekt. De får en soppeffekt i viltet, men fragmenteres sjelden. De kan gjøre det ved treff i kraftige bein, men heller ikke da er det vanlig at de fragmenteres. Det finnes også kobberkuler som er designet for å fragmenteres, og gi mer sjokkeffekt i viltet. Her vil det dukke opp biter av kulen i kjøttet rundt sårkanalen.
308 Winchester, 308 Win, 308W eller bare 308 er et av de desidert mest populære kalibrene for jakt. Det er lovlig til all storviltjakt i Norge og er allsidig nok til også kunne brukes på rype eller toppjakt på storfugl.
Det er et stort utvalg kuler og ferdig ammunisjon å få tak i til 308.
Fordeler med 308:
Tåler kort løp og hurtig antennende krutt. Det egner seg derfor bedre til kapping av løp enn de to hovedkonkurrentene 30-06 og 6,5x55.
Har mindre rekyl enn storebroren 30-06.
Ulemper med 308:
Har en krummere kulebane enn 30-06 og 6,5x55 og er vanskeligere å skyte med på lange hold enn disse to.
Har høyere rekyl enn 6,5x55.
308 Winchester er et meget anvendelig kaliber både til skyting på blink på både middels og lange hold og til alt av norsk storviltjakt. 308 Winchester patronene har en hylselengde på 51mm mens en 30-06 har en lengde på 63,1mm og begge kan lades med samme kuler.
En fordel for mange er at 308 Winchester patronen passer i kortere låskasser og selv om patronen er kortere enn storebroren 30-06 er det likevel ikke den helt store hastighetsforskjellen. 308 Winchesters gode presisjon gjør den også til en populær patron blant presisjonsskyttere og fungerer bra på lange hold.
Winchester har ikke så høy hastighet (rundt 750m/s med 180 grs kule) og krever derfor ikke de aller beste kulene for å oppnå god presisjon. De beste konvensjonelle kulene til 308 Win som Norma Alaska, Lapua Mega og andre kuler uten kjemisk lodding gjør en brukbar jobb i dette kaliberet. Likevel kan det lønne seg å gå for kuler med loddet mante, eller kobberkuler i 308W til storvilt. En kule som for eksempel Lapua Naturalis har gjort det bra i test. Med gode kuler kan du også gå litt ned i kulevekt, og du får i tillegg flatere kulebane og mindre rekyl.
Altså flere fluer i et smekk. En 180grs loddet kule i denne patronen er egentlig litt lang og tung og du kan med fordel gå ned til 165grs, som gjør en minst like god jobb som en 180 grs konvensjonell kule. Bruker du kobberkule blir 180 grs alt for lang og tung. Da risikerer du dårlig stabilitet med velting som resultat eller også at kula ikke åpner seg skikkelig og blir mer som en helmantel. Til og med 165 grs er unødvendig tungt, 150 grs er en bra vekt for kobberkuler i 308W. Hadde det vært lovlig vill 130 grs kobberkuler vært bra til det meste eller egentlig alt norsk storvilt i 308 Winchester. Loddede kuler som Norma Oryx, Fusion, Power Max og Core Lokt Ultra er også perfekt til storviltjakt i dette kaliberet. 165 grs Swift A Frame eller Trophy Bonded Tip er kjempegode valg og tåler det aller meste av juling fra grove elgbein.
6,5x55 er det minste lovlige storviltkaliberet og passer til det meste fra sittende fugl til elg, bare du bruker riktig kule. De slanke 6,5-kulene har god ballistikk. Med sin gode presisjon og snille rekyl, er det takknemlig kaliber å skyte med. Det er ikke uten grunn at 6,5x55 er mye brukt til konkurranseskyting.
Kaliberet har et godt utvalg av ammunisjon og kuler for hjemmeladeren: I og med at kaliberet blir brukt så mye til konkurranse, er det også svært godt utvalg i matchpatroner. Til treningsskyting er 6,5x55 meget bra, og du kan skyte mye forholdsvis rimelig.
For elgjegeren er utvalget av 6,5x 55 nå blitt bra. Noen trygge ammunisjonsvalg er Sako 120 Powerhead Blade, Lapua 140 Naturalis, Norma 156 Oryx (+ Silencer), Norma 143 Bondstrike, Federal 140 Fusion, Geco 156 Plus og RWS 156 Evolution. Alle disse har god inntrengning og holder sammen etter kamp med grove bein.
Hjort, reinsdyr og rådyr setter mindre krav til kula. Men er du glad i viltkjøtt, ville jeg styrt unna de mest hurtigekspanderende som RWS 93 Evolution Green, Norma 93 Evostrike og Norma 156 Elite Express. Disse er derimot gode valg der knall og fall-effekt er ønskelig.
Amerikanerne har utviklet sin egen versjon av 6,5x55, hvor en av de mest populære er riflepatronen 6.5 Creedmoor. Dette er en kort patron som brukes på så lange hold som 1000 yards.
30-06 Springfield ble introdusert som verdens kraftigste militærpatron i 1903. I sivil versjon er trolig 30-06 kaliber den mest populære i hele verden. Større hylsevolum gjør at den fint håndterer kuler på 180–200 grs, noe som også var nødvendig med eldre, konvensjonelle kuler.
Medaljens bakside er mer rekyl, men med dagens tøffere kuler er det egentlig unødvendig: Bruk heller 165 grs loddet kule eller lettere kobberkuler, så får du redusert rekylen.
30-06 kaliber fås i de fleste riflemodeller, og patronutvalget er stort og lett tilgjengelig både til jakt og trening.
30-06 kaliberet krever en lengre låskasse enn .308 Win. Som fabrikkpatron har 30-06 i ytelse minimale fordeler i forhold til 308, men også dette er en meget god allroundpatron.
Med det store antallet fabrikkpatronkalibre som har sett dagens lys opp gjennom årene er det selvfølgelig noen som forsvinner igjen etter en stund. Men 300 Winchester Magnum holder stand.
300 Winchester Magnum ble introdusert av Winchester i 1963 som fremdeles holder koken og er populær den dag i dag.
300 Winchester er en magnumpatron i 30 kaliber som er basert på 300 H&H hylsen. En patron med belte som kjennetegnes med en litt uvanlig kort hals og har overlevd etter sterk konkurranse fra flere andre 300 magnum’er. At magnumpatronen er så kort at den passer i en standardlengde låskasse gjør den ikke mindre populær. Men dette påvirker patronlengden og kulene må settes dypt noe som gjør at det blir mindre plass til krutt. Likevel er 300 Winchester Magnum en meget populær magnumpatron.
Det er et meget godt utvalg i kuletyper og kulevekter i 300 kaliberet og jeg ville som nevnt sette kule med lodding som minstekrav til storvilt i dette kaliberet.
Selv om det går med de beste konvensjonelle kulene på reinsdyr og hjort så ødelegger de vanligvis unødvendig mye kjøtt.
Det er så godt utvalg i jaktammunisjon med loddet kule at det bør være unødvendig å bruke noe dårligere. Er du i tillegg hjemmelader så har du utrolig mange muligheter.
Av gode kuler med lodding kan jeg blant annet nevne Norma Oryx, RWS Evolution, Sako Super Hammerhead, Nosler Accubond, Swift Scirocco, Woodleigh, Fusion og Winchester Power Max.
Enda bedre, i hvert fall til elgoksen er spesialkulene Swift A-Frame, CDP og Trophy Bonded. Førstnevnte med delevegg og lodding og Trophy Bonded med solid bakdel og blyet loddet fast til mantel på fremste del.
Inntrengningstester har vist at disse går flere cm dypere enn selv gode kuler som Norma Oryx. Aller best til elg og stort vilt i 300 Win Mag er etter min mening kobberkuler som holder godt sammen og går meget dypt selv i så høy hastighet.
Barnes TSX og TTSX(med plasttupp) er kjempegode kuler i høy hastighet og de fleste andre patronprodusenter har i dag sin egen variant av kobberkule. Norma Eccostrike, Lapua Naturalis, Federal Trophy Copper,RWS Hit, Hornady GMX og Winchester Powercore er noen gode kobberkuler man får i 300 Win.mag fabrikkpatroner.
Det er bare presisjonen i rifla som bestemmer hvilken man skal velge. Uansett så får man god inntrengning i vilt med alle disse kulene i 300 Winchester Magnum.
300 Winchester Magnum vs 308
De fleste rifleprodusenter produserer rifler/løp i 300 Winchester Magnum i mange av sine modeller. Fordelen med en 300 Winchester magnum patron i forhold til 308W og 30,06 er høyere hastighet og særlig med de tyngste kulene som gir lav hastighet i de to mindre familiemedlemmene.
Det er imidlertid viktig å være klar over at den høyere hastigheten også svir i form av tøffere rekyl og 300 Winchester Magnum er en patron for de som behersker rekylen uten å blunke i dobbel forstand. Gjør du det er dette en bra patron for jakt der holdene kan bli litt drøye.
300 Winchester Magnum patronen blir mye brukt i Afrika eller andre steder der jakten kan kreve skudd på lange hold. Men det er viktig å være klar over at dette ikke er noen tryllepatron som legger viltet ned på lange hold uansett, du må kunne skyte godt med patronen og vite hva du steller med. Kulebanen er flatere men ikke så flat som mange kanskje innbiller seg, en Norma fabrikkpatron med 165grs Oryx i 308 Winchester faller ca 9 cm mer på 300 meter enn samme kule i 300WM begge skutt inn på 200 meter.
Dette roter du fort bort og vel så det på denne avstanden dersom du ikke behersker rekylen eller at presisjonen ikke er helt topp. God skyting med en presis ammunisjon er meget viktig skal du kunne utnytte den 9cm flatere kulebanen på 300 meter. Og ikke minst for å treffe der du skal.
Til treningspatroner kan det være lurt å bruke lette kuler for å få en vennligere rekyl som gjør at du ikke vegrer deg for skuddene. Norma 150 Fmj eller 150 Nosler Ballistic Tip er gode valg til trening og førstnevnte får du både som ladekomponent og fabrikkpatron. Du må ha bedre kuler til jakt i 300 Winchester Magnum enn du trenger i 308W eller 30-06 og etter min mening bør kule med blyet loddet fast til mantelen være et minimumskrav til elgjakt med dette kaliberet.
Aller helst premiumkuler som Swift A-Frame, Trophy Bonded, CDP eller kobberkuler.
300 Winchester Magnum tåler en kamp med grove bein i høy hastighet og får likevel god inntrengning. Ikke minst ser slaktet penere ut enn det gjør skutt med konvensjonelle kuler i 300 WM hastighet.
Jeg har skutt mange Sebra, Wildebeest og Impala med 300WM og flere forskjellige kuler. Dyr som ble skutt med Nosler Ballistic Tip og andre konvensjonelle kuler så ikke mye pene ut når de ble flådd for å si det mildt.
De fleste patronprodusentene har godt utvalg i 300 Winchester Magnum ammunisjon og patronen er vanligvis lett å få tak i både her i landet og på jaktturer i utlandet. Norma har så mange som 10 forskjellige patroner i dette kaliberet hvor 7 av dem har gode kuler som hamler opp med alt norsk storvilt.
Bevarer kjøttet best
Til villrein og hjort – for ikke å snakke om rådyr – trenger du ikke så gode kuler som til en voksen elgokse. Men er du opptatt av å ødelegge minst mulig kjøtt, lønner det seg uansett å bruke gode kuler som holder godt sammen: Min erfaring er at dersom du bruker de beste kulene i ikke altfor stor hastighet, treffer godt og får dyret fort ned, så blir det ofte minimal kjøttødeleggelse.
Men det ser du ikke ved kun ett eller to skutte dyr med en patron. Du må skyte mange, for å ha et skikkelig sammenligningsgrunnlag. Det kan bli vanskelig med jakt kun her hjemme. Derimot er det lettere å teste på utenlandsjakt, der du får felt mange dyr.
Magnumpatroner
Noen mener grove magnumpatroner er bedre til større dyr som elg og hjort, mens andre mener «normalkaliber» gjør en god nok jobb, samtidig som de gir mindre rekyl og er snillere mot jegeren.
Magnumkaliber feller i teorien viltet mer effektivt, men ulempen er rekyl. Og det er på langt nær alle som skyter like godt med et verstingkaliber som med et snilt kaliber. Får skulderen mye bank og blir øm, ligger nok trangen til å nappe av skuddet på lur.
Jeg har skutt mange dyr med alt fra 6,5 x 55 til 458 Lott og forskjellen ved skudd på antiloper, hjort og elg har vært relativt liten. Jeg har erfart knall og fall med flere grove magnumkaliber, men også lange fluktstrekninger. Og jeg snakker da selvfølgelig om gode treff i hjerte/lunge-området.
Derfor jakter jeg i dag stort sett med et allroundkaliber med relativt snill rekyl og som jeg opplever som lettere å skyte godt med. Mye skyting med grove kaliber i høy hastighet virker negativt inn på de fleste, enten vi innrømmer det eller ikke. Man skyter i gjennomsnitt bedre med mindre rekyl og det er tvilsomt om viltet merker stor forskjell også.
Mange av disse testpatronene er testet på både norsk og afrikansk vilt som elg, eland, sebra og wildebeest og her er det klart en fordel med de beste kulene etter min erfaring. Noen mener all energi skal bli i dyret og at kula derfor ikke skal gå gjennom, mens andre vil ha gjennomskudd. Hva som er riktig får hver og en avgjøre selv, men jeg vil ha en kule med god inntrengning til elgjakt, punktum.
Gjennomskudd gir ofte mer blodspor så det er lettere å finne dyret, og er også klart en fordel dersom et påskutt dyr står litt skrått fra deg for et eventuelt nødvendig andreskudd. Også til hjortejakt vil jeg helst ha en patron med kule som har lodding eller som er av massiv kobber.
Egentlig vil jeg personlig helst bruke disse kulene til nesten all storviltjakt. På reinsdyrjakt er det ofte mye fjell og stein som ikke er den beste bakgrunnen for en hard kobberkule, så jeg ville vel kanskje unngå disse kulene der. Men man må selvfølgelig bestandig tenke på bakgrunnen uansett kule! Noen av patronene har myke kuler som åpner seg raskt og gir en eksplosiv virkning, og er kuler man bør begrense til reinsdyrjakt dersom man på død og liv skal bruke sånne. Selv om det ikke alltid blir sånn, så er meningen at dyret skal gå ned mer eller mindre i smellen. Bakdelen med sånne kuler er ofte mye ødelagt middagsmat!
Norma Ecostrike er ammunisjon testeren har skutt meget godt med på jakt i Afrika. Dette er en lett, men god kule, med god inntrengning.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.