Kikkert - Best i Test - Håndkikkert til jakt

De beste jaktkikkertene

Kikkert på jakt gir haukeblikk, men hva er en god jaktkikkert og hvilken skal du velge? Vi har testet over 70 kikkerter med ulike forstørrelser, fra håndkikkert til store drog, med og uten avstandsmåler. Hvor billig kan du få en bra kikkert?

jaktkikkert tre kikkerter håndhold test
KIKKERT: JEGER tester alt fra teleskopkikkert til håndkikkert til jakt og kårer best i test til ulike jaktformer

Hvilken kikkert som er best for deg kommer først og fremst an på jaktformen din. Har du behov for topp prestasjon på ett område, kan du finne hjelp i denne store testen av kikkerter til jakt.

Så hvor starter man når man skal kjøpe kikkert? Hva bør man vektlegge og hvor mye penger skal man bruke? Er det mulig å finne en kikkert som fungerer på flere områder, eller må du kjøpe flere?

Kikkerten som er størst og tyngst er ikke nødvendigvis den beste: Mye ny optikk har kommet de siste årene og vår test av over 70 kikkerter viser at kvaliteten innen de ulike prisklassene er jevn og stigende. Men dette kan også til tider gjøre det vanskelig å vite hvilken kikkert man skal velge.

Når det kommer til store forskjeller i pris henger mest sammen med ulik optisk kvalitet og byggekvalitet på optikken, som er noe vi går nærmere inn på i denne artikkelen, i tillegg til en grundig gjennomgang av hva alle tallene på kikkerten faktisk betyr. La oss ta deg gjennom prosessen med å finne beste kikkert for deg og din jakt.

Hva er en god kikkert?

Vi starter med det enkleste: Er kikkerten god å se gjennom? Det viktigste for synsopplevelsen er kikkertens objektivdiameter – glasset lengst vekk fra øynene. Mange vet at det har nær sammenheng med hvor mye lys som når fram til øyet.

Men nesten like viktig, er at det påvirker kikkertens utgangspupill, noe som også avgjør hvor lett det er å finne riktig øyeposisjon i forhold til den optiske aksen. Dette påvirker hvor komfortabel en kikkert er å bruke.

At en jaktkikkert er behagelig å bruke, har mye å si for hvor sliten du blir i øynene. Øyne som slapper av, gransker terrenget vesentlig bedre – og da finner du mer vilt. 

Vi har testet Minox X Range 10x42 som er en lommekikkert med avstandsmåler. X Range er en håndkikkert som oppleves som veldig god, med skarp optikk, god meny og skannemodus.

Vi har testet mellomklasse-kikkerten Zeiss Conquest 8x42 som optisk presterer på øverste nivå. Conquest har bra kontrast og oppløsning og er behagelig å se gjennom.

Meopta Meostar B1 Plus 8x42 har god skarphet og kontrast, med testens beste «ease of view». Dette er optikk i toppklassen.

Kriterier i testen

I vår test av kikkert til jakt har vi lagt aller mest vekt på optiske egenskaper og hvordan hver kikkert oppleves å bruke.

Ergonomi er viktig fordi det påvirker hvor behagelig og stødig det er å holde kikkerten. Dette avgjør hvor lenge du orker å bruke den på jakt: Jo lengre og grundigere du gransker, jo større er sjansen for å finne vilt som fra naturens side er godt kamuflert i omgivelsene. 

«Ease of view» er et begrep som vanskelig lar seg direkteoversette til norsk. Med en kikkert som er god på dette, går det kjapt å finne bildet. Den «faller rett i øynene». I tillegg anstrenger den ikke hjernen og synet når du bruker den. 

En god kikkert gir en følelse av å se ut av et åpent vindu i stedet for gjennom en trang tunnel. De aller beste gir en opplevelse av å bringe deg ut til målet i stedet for bare å forstørre det. For å oppnå dette, kreves det selvsagt god oppløsning, kontrast og helst god kantskarphet.

Det finnes gode kikkerter i mellomklassen som oppfyller mange av disse betingelsene. Renter og priser er fortsatt på vei opp. Da er det bra at du fremdeles kan handle jaktutstyr som ikke koster en hel månedslønn.

To jegere ser i kikkerter
Øyne som slapper av, gransker terrenget vesentlig bedre – og da finner du mer vilt. 

Litt kikkertteori

Forstørrelsesgrad: 8 ganger

Angir hvor «nærme» du kommer det du kikker på. 

Objektivdiameter: 32 millimeter

Påvirker hvor mye lys som slipper gjennom, men også hvor behagelig kikkerten er å se i. Viktig for egenskaper i svakt lys, samt hvor enkelt det er å "treffe" med øyeplasseringen og unngå svarte flekker.

Utgangspupill: 4 millimeter

Er et direkte resultat av objektivdiameter delt på forstørrelsesgrad (32 mm : 8 = 4 mm). Du kan se det som lysåpningen i øyeenden når du holder kikkerten bak-fram på en armlengdes avstand. Utgangspupill gir en teoretisk ramme for hvor lys kikkerten er i skumring. 

Synsfelt: Angir hvor bredt bilde du ser på 1000 meters avstand. Påvirkes mest av forstørrelsesgraden, men også av kikkertkonstruksjonen. 8x32-kikkerter gir normalt 135-145 meters synsfelt.

Nærgrense: Den korteste avstanden kikkerten kan stilles skarp på.

Oppløsning: Evnen til å skille detaljer fra hverandre. Vesentlig for hvor skarpt bildet oppleves.

Kontrast: Evnen til å skille mellom lyse og mørke partier. Påvirker skarphet, men også viktig for hvordan kikkerten oppleves under dårlige lysforhold.

Randsoneskarphet / kantskarphet: Hvor langt ut fra bildets sentrum det fremdeles er høy oppløsning og skarphet.

Hva betyr tallene på kikkerten?

Tallene på en kikkert betyr forstørrelse og frontelement som kikkerten er laget med.

Det første tallet (for eksempel 7, 8 eller 10) angir hvor mange ganger kikkerten forstørrer. En kikkert i 8x forstørrelse forstørrer altså objektet (det du ser på) 8 ganger. Det andre tallet angir hvor stort frontelementet er, altså motsatt ende av okularet som du kikker inn i. Her er det vanligste tallene 20, 25, 32 eller 42 millimeter.

En kikkert som heter noe med 8x42, forstørrer altså 8 ganger og har 42 mm frontelement.

Forholdet mellom disse to tallene kan brukes for en teoretisk beregning av hvor lyssterk en kikkert er. Da deler du frontelementet på forstørrelsen, slik at en kikkert i 8x32 (32/8 = 4 mm utgangspupill) er omtrent like lyssterk som en 10x42-kikkert (42/10 = 4,2 mm utgangspupill).

Langholdsobservasjon

Ingenting er optimalt for alt. En tung kikkert er mer plagsom jo mer man skal bevege seg, mens liten og lett håndkikkert gir ikke alltid maksimalt synsutbytte til langholdsobservasjon, og det er jo synd når vekt og størrelse ikke er til hinder.

Toøyde (binokulære) kikkerter er behagelige å se gjennom, men har oftest bare moderat forstørrelse. Monokulære teleskop (spotting scopes) har stor forstørrelse, men kan være slitsomme til speiding over lengre tid.

Minox X Range 10x42 kikkert i hendene på en jeger
Tysker: Minox X Range 10x42

Finnes det en allround-kikkert?

8x42 er allround-kikkerten fremfor noen. God til mye – og behagelig å bruke. Skal du bare eie én kikkert, er 8x42 ofte det beste valget. 

Hvorfor er 8x42 så bra? Valg av kikkert handler mye om kompromisser. Har du et spesialisert behov for en liten og superlett håndkikkert til tur, velger du 8x25 eller lignende. Har du behov for ekstreme skumringsegenskaper, så er 8x56 det ultimate. 

Men vil du ha litt fra begge verdener og kun en jaktkikkert som skal brukes til alt, lander vi som oftest på 8x42.

8x42-kikkerter er ikke altfor store og tunge, slik at du med en god bæresele kan gå med dem en hel dag uten å få kink i nakken. Samtidig er de betydelig mer behagelige å se gjennom enn små lommekikkerter. 

8x42-kikkerter har dessuten relativt god lysåpning. De beste duger faktisk et godt stykke på vei som skumringskikkerter.

Vi anbefaler å også investere i en kikkertveske. Da er kikkerten alltid tilgjengelig, uten at du behøver å bære den rundt nakken hele dagen. Vi testet kikkertvesken ALPS Bino X.

Billig kikkert kan være bra

Man kan ikke få i pose og sekk, men noen minimumskrav må innfris når en kikkert skal brukes til å speide på lengre hold enn vanlig under jakt. Vi har testet moderate langholds-løsninger med både 12 og 60 gangers forstørrelse. 

Av kikkertene vi testet som er egnet til langholdsobservasjon, har alle større objektivdiameter enn normalen: De minste starter på 50 millimeter frontlinse mens den største er på 85 mm. Det innebærer at alle kikkertene er betydelig tyngre enn det du foretrekker å gå med rundt halsen: Vekten til slike instrumenter spenner fra ett til fem kilo. 

Moderat forstørrelse gir ofte et skarpere bilde enn veldig stor forstørrelse. Men stor forstørrelse gjør motivet større, der «prisen» ofte er lavere oppløsning. Er det da gitt at kraftig forstørrelse gir mest informasjon? 

Det er også interessant å vurdere om en monokulær kikkert med for eksempel 30x forstørrelse faktisk gir mer informasjon enn en binokulær kikkert med 20x. Teleskopet gjør uomtvistelig motivet større, men kan det at du har syn på begge øynene gjennom 20x-kikkerten veie opp for dette?

Fujinon HC 8x42 Hyper Clarity er en av de rimeligere kikkertene i testen. Selv om det merkes at produsenten har spart på enekelte områder, presterer denne godt da vi testet den til skumringsjakt.

Mellomklassen

Flere av kikkertene vi har testet ligger i øvre mellomklasse, som strekker seg fra 5.000 til 16.000 kroner. Prismessig er det langt fra denne klassen og opp til toppmodellene som gjerne koster 25.000–30.000 kroner. For mange jegere er en så høy pris uaktuell. 

Da kan vi berolige med at du i mellomklassen får en svært god kikkert. Likevel: Også disse har blitt mye dyrere de siste årene. Zeiss Conquest 8x42 har steget fra rundt 8.000 til mer enn 12.000. Meopta B1 har gått fra ca 11.000 til knappe 16.000 kroner. Sistnevnte har dog fått betydelige forbedringer samtidig. 

Men fortvil ikke: Du får fremdeles mye kikkert for pengene til under 10.000 kroner.

I mellomklassen fra kikkertprodusenten Steiner finner du Steiner Ranger Xtreme 8x42. Dette er testens eneste kikkert med skjerming mot sidelys.

jeger ser etter vilt i kikkert
Ser du viltet?

Stødig blikk

Nye faktorer påvirker bildet når man går fra vanlig kikkertbruk til langholdsobservasjon. Den bokstavelig talt helt fundamentale, er nødvendig støtte for kikkerten. Jo kraftigere forstørrelse, jo stødigere må stativet være.

Trøsten er at det er verdt det: Har du først investert flere tusenlapper i kikkert, er en tusenlapp ekstra til et godt stativ gjerne det som kreves for å gi en vedvarende og stabil godfølelse.

Breitler Goma ED 8x42 har presis fokusering og okkularringene er blant testens beste, med fire, låsbare posisjoner og god vrimotstand som ikke kommer ut av stilling. 

Optisk kvalitet

Når man skal studere nøyaktig samme motivutsnitt lenge på langt hold, får andre optiske egenskaper enn bare kontrast og oppløsning økt betydning. Kromatisk aberrasjon er vesentlig; en brytningsfeil som gir en farget forstyrrelse i kontrastrike overganger mellom lyst og mørkt i bildet. 

Du ser det tydelig hvis det ligger snøflekker i fjellsiden: De lyse partiene får farget, oftest lilla,  «glorie» rundt seg. Har du dårlig optikk, oppstår fenomenet også i mindre markante overganger, som for eksempel lys stein mot mørk mose. Er det mange og sterke kontraster i bildet, som det ofte er i naturen, er resultatet at bildet ikke virker helt skarpt og blir slitsomt å betrakte.

Meopta Meopro Air 8x42 klarer seg bra i testen med svært høy oppløsning i sentrum av bildet. Kikkerten er veldig god å se gjennom og faller lett til øyet.

Opticron Aurora VHD 8x42 utmerker seg optisk med svært høy oppløsning og god lysgjennomgang.

Atmosfæriske forstyrrelser

Du har sikkert sett varmestråling fra riflepipa eller lyddemperen etter en runde på skytebanen. Det flimrer i siktebildet og målet blir vanskelig å finne.

Samme fenomen finnes i form av varmestigning fra jordoverflaten. Når forstørrelsen blir for stor og holdene lange, blir det synlig i kikkerten. På varme dager er såkalt "mirage" det som i størst grad begrenser hvor stor forstørrelse det er hensiktsmessig å bruke under speiding på langt hold.

Atmosfæriske forstyrrelser er alltid til stede, men kalde, klare dager er de beste. Først under slike forhold har det noe særlig for seg å gå vesentlig over 30 gangers forstørrelse.

dame med håndkikkert på rypejakt
Speider etter fjellryper: Med en god håndkikkert kan du oppdage fjellrypene på relativt langt hold. Et svært viktig hjelpemiddel under denne jakta!

Liten kikkert

Hvilken kikkert velger du hvis du virkelig vil spare vekt og volum? Kikkert med 20 og 25 mm utgangspupill blir for en stor del betrakta som leketøy i jegerkretser, særlig til storviltjakt. Men med mindre du skal jakte i skumring, vil en slik kompakt jaktkikkert i mange tilfeller være tilstrekkelig. 

Og ingen kikkert er bedre enn den du har tilgjengelig hele tida i hånda, istedenfor at den ligger i ryggsekken eller heime på hytta. 

Problemet for de fleste jegere er nemlig at de bruker kikkerten for lite. En lommekikkert som kan henge rundt halsen hele dagen, er den beste garantist for at du faktisk bruker den.

Med kun 665 gram er Nikon Monarch HG 8x42 er en av testens letteste kikkerter, med svært høy oppløsning får denne stempelet best i test som jaktkikkert.

Dessverre assosieres en liten kikkert ofte med det du får kasta etter deg som vervepremier fra obskure forlag. De optiske kvalitetene på en liten kikkert er deretter - med elendig kantskarphet, lav kontrast, håpløse motlysegenskaper og smalt synsfelt. 

Noe helt annet blir det hvis du plusser på prisen til to-tre tusenlapper. Da får du en liten kikkert som er fullt ut fungerende, forutsatt at du ikke behøver gode skumringsegenskaper. 

Men for all del: Større kikkerter gir som regel bedre optiske kvaliteter enn en liten kikkert. Det du merker det lettest på, er at kikkerter med liten utgangspupill er mer følsomme for øyeplassering: Dersom du ikke treffer helt riktig med bredden mellom okularene eller hvordan du plasserer kikkerten foran øynene, får du lettere «svart tunnel». 

I tillegg vil kikkerter med større glass gi bedre kontrast og skarphet. Det sier seg sjøl at større linser er enklere å utforme presist, enn en liten kikkert med liten linse.

Zeiss først med HD

Samtidig har mye skjedd innen optikk de seinere åra. Ny coating og bedre glass gjør at kikkertene yter bedre, også de minste og rimeligere. Zeiss var første leverandør ute med en kompaktkikkert med fluoritt-glass.

Fluorittglass betegnes gjerne som HD-glass, fordi denne glasstypen har bedre optiske egenskaper. Kikkerter med fluorittglass tegner skarpere og gir renere bilder enn modeller med vanlig glass.

Samtidig er det overraskende hvor mye kikkert du får ved å gå for «økonomi-varianten» til Zeiss, nemlig Japan-produserte Zeiss Terra. Det er ikke mye som skiller de to halvbrødrene Zeiss Victory og Terra – annet enn prisen, sjølsagt. Vekt, størrelse og synsfelt er veldig likt. Men det er klart at du får noe bedre optikk med å gå for high end-versjonen. 

Skumringskikkert

En lyssterk jaktkikkert er en diger kikkert med stor utgangspupill – et typisk instrument for postering når man venter på viltet. Knapt noen av disse kikkertene egner seg for fjellturer og for eksempel reinsjakt. Til det er de for store og tunge.

En kikkerts egenskaper i skumring vil si evnen til å gjengi motivet så lyst og med så god kontrast at jegeren er i stand til å bedømme hva han ser.

Hva er viktig når du posterer om kvelden og hjorten plutselig åpenbarer seg på 100 meters hold? Jo, først og fremst at kikkerten gir et lyst og kontrastrikt bilde. Du behøver informasjon til å se konturene av dyret så bra at du klarer å avgjøre hva du ser og litt til. 

Forskjellen mellom de beste og de svakeste skumringskikkertene er absolutt synlig. Mens du med de beste kan avgjøre dyrets kjønn og langt på vei aldersklasse selv når det er nesten mørkt, vil de svakeste kikkertene i samme situasjon gi et klart mer ullent bilde.

Er du ute etter skumringskikkert er det ikke bare størrelsen som teller. Jo visst er det nødvendig med en stor kikkert, men kvaliteten på glasset har minst like mye å si. En kikkert med stor utgangspupill er i utgangspunktet bra til bruk i tussmørke, og går man litt opp i pris, slik at glasset er av rimelig god kvalitet, er det overraskende hva et slikt instrument faktisk kan brukes til. 

Din egen alder har faktisk også betydning for hvilken skumringskikkert du bør vurdere:

Mens en 25-åring har godt nattsyn og en maksimal pupilldiameter på 7 millimeter og vel så det, vil en 40-åring ha maksimal pupillstørrelse på rundt 6 millimeter. En 50-åring har knapt 5 millimeter, og en 60-åring 4,1 millimeter. Og ingen kan utnytte en kikkerts utgangspupill om ikke ens egen pupill matcher størrelsen.

Hva vil dette si i praksis? Jo, naturligvis at nattsynet avtar med alderen. Men også at vi når vi blir eldre ikke kan utnytte en lyssterk kikkert like godt. En 70-åring kan dermed ha vel så godt utbytte av en 10x56-kikkert til skumringsbruk: Han kan ikke utnytte lyset i en 8x56 uansett. Og en 10x56 gir mer forstørrelse og mer detaljinformasjon – som dermed kan være til større nytte enn lys man ikke ser likevel.

Best med jaktkikkert x2

Det lureste man kan gjøre er å utvide samlinga med en liten håndkikkert i 8x20 eller 10x25: Slike kikkerter er utrolig hendige å ha med, ikke bare på jakt, men også på reise og på korte skogsturer der du kanskje ellers ikke gidder dra med deg kikkert. For her snakker vi realt lommeformat.

Og så kan du heller velge en større kikkert til jakta på bøen eller posteringa der du uansett skal sitte i ro.

For det vil være den optimale kombinasjonen til jakt: En liten håndkikkert til de gangene du trenger et lite redskap lett tilgjengelig, og et stort beist til skumring og mørke.

Test av Zeiss Victory Pocket 8x25 lommekikkert

Du kjenner umiddelbart at Zeiss Victory Pocket 8x25 er en veldig god håndkikkert. Den har svært god optikk og er en av våre klare favoritter. Kikkerten veier 290 gram, har et synsfelt på 130 meter og en lysgjennomgang på 91 %.

Zeiss Victory Pocket 8x25 kikkert på hvit bakgrunn
Meget god: Zeiss Victory Pocket 8x25
Zeiss Victory Pocket 8x25

Vekt: 290 g

Utgangspupill: 3,125 mm

Synsfelt: 130 meter

Øyeavstand: 16,5 mm

Lysgjennomgang: Oppgitt til 91 %

Hengsling: Enkel, asymmetrisk

Garanti: 10 år

Pris: kr 7000,-

Importør: Carl Zeiss AS Sportoptics

skala
6/6

Zeiss Victory Pocket 8x25

Zeiss Victory Pocket 8x25 er i en egen liga, sammenlignet med de andre håndkikkertene vi har testet. Vi vil gå så langt som å si at har du Victory Pocket, er du dekket til alt utenom skumringsjakt.

Ergonomien er spesiell med asymmetrisk hengsling og fokushjul plassert til venstre. Det fjerner noe av ulempen med at lommekikkerter har for kort vei for pekefingeren til fokushjulet.

Zeiss Victory Pocket 8x25 kan du bruke lenge uten at det føles slitsomt. Du finner bildet raskt når du løfter kikkerten til øynene.

LES OGSÅ: Test av Minox X Range 10 x 42

Kantskarpheten til Zeiss-kikkerten ligger riktignok er hårfint knepp bak Swarovski, men som jaktkikkert vinner den på ergonomi med sitt større og frittliggende fokushjul. Når også oppløsning, kontrast og lysgjennomgang er i toppklassen, snakker vi her om en verdig testvinner. 

Zeiss Victory Pocket 8x25 er en soleklar testvinner blant lommekikkertene. Vi har også testet Victory Pocket i 10x25.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Nydelig, klart bilde

Fantastisk ergonomi

Svært lett og kompakt

MINUS

Fint lite

Test av Minox X Range 10 x 42

Minox X Range 10 x 42 er en håndkikkert med integrert avstandsmåler, slik at du har en duppeditt mindre å dra på. Så hva kan den tysk-produserte kikkerten by på i det lavere high end-sjiktet?

Minox X Range 10 x 42 kikkert med avstandsmåler
Tysk highend til lavpris: Minox X Range 10 x 42 byr på svært god optikk i forhold til prisen. Vi trøbler likevel litt mye med fingerplasseringen.
Minox X Range 10 x 42

Utgangspupill: 4,2 mm

Synsfelt 1000 m: 106 m

Måleavstand: 1600 m på vilt, 2800 m på større objekt (produsenttall).

Displaylys: 5 styrker

Batteri: 1 x CR2 litium (3V)

Vanntett: Ja

Vekt: 990 g

Veil.pris: kr. 18.999,-

Leverandør: Minox / Blaser Group Norge AS

skala
5/6

Minox X Range 10 x 42 gir et overbevisende førsteinntrykk. Kikkertens gummierte overflate og et robust magnesiumhus gir et solid grep. 

Optikken er veldig bra, med meget god fargegjengivelse og skarpt bilde i kantene. Laseren måler veldig raskt på relevante hold. Også i skumring måler laseren selvsagt nøyaktig, selv når det er for mørkt til å se objektene klart med bare øynene.

Minox X Range 10x42 kikkert i hendene på en jeger
I mellomklassen: Minox X Range 10x42

Gode menyer

Minox X Range har enkel menyinnstilling. Menyvalgene aktiveres ved å holde nede menyknappen ca 3 sekunder, og slås automatisk av etter 10 sek. Du kan velge mellom tre retikler og måling i meter eller yards. Displaylyset kan stilles i fem styrker. 

Du kan velge blant tre måletyper; standard, siste eller beste. Avstanden kan angis i direkte linje til målet, horisontal + vinkel, eller avstand i direkte linje øverst og horisontal avstand under. Det siste kan komme godt med ved lange hold i bratt terreng. 

Minox kikkert X Range har i tillegg skannemodus. Ved å holde nede måleknappen måler den avstanden fire ganger i sekundet. 

LES OGSÅ: Test av Zeiss Conquest 8x42

Minox X Range 10x42 kikkert
Minox X Range 10x42 kikkert med avstandsmåler

Trøblete måleknapp på Minox X Range

Det jeg ikke liker helt med Minox X Range kikkert på jakt er at det ofte tar litt tid å finne måleknappen. Jeg blir rett og slett ikke helt fortrolig med plasseringen av fokushjul og måleknapp: Knappene på begge sider av fokushjulet oppleves litt anonyme og vanskelige å finne. Men en bonus er at venstrehendte kan bytte om, sånn at måleknappen kommer på venstre side.

Produsentens rekkevidde-tall er litt optimistiske: En dag med sterkt sollys målte jeg over et stort vann til ei hytte. Noen ganger målte den 2600 m, andre ganger målte den ikke. Jeg fikk en avlesing på 2800 m – men bare en gang, selv med mange forsøk.

Under jakt i Zimbabwe opplevde jeg flere ganger at den ikke målte på grunn av skarpt og flatt sollys. Minox opplyser da også at skarpt sollys og veldig fuktig luft kan hindre målinger. På korte hold måler den raskt og problemfritt i samme lys.

Vi har også testet lommekikkerten Breitler Zero 8x25, som veier kun 300 gram!

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God optikk

Rask og nøyaktig måling

Rimelig (i high end-sjikt)

MINUS

Fokushjul vs måleknapper

Litt pregløse måleknapper

Test av Zeiss Conquest 8x42

Zeiss Conquest 8x42 har eksistert i mer enn ti år uten store endringer. Når en stor produsent lar kikkerten ligge så lenge, mener de at den er god. Og det er den. Men hva er så bra med Zeiss Conquest 8x42?

Zeiss Conquest 8x42 håndkikkert
Gammel traver henger fortsatt med: Zeiss Conquest 8x42
Zeiss Conquest 8x42

Vekt: 795 g 

Nærgrense: 2 m 

Synsfelt: 128 m @ 1000 m 

Øyeavstand: 18 mm 

Hengsling: Enkel, middels lang 

Lysgjennomgang: Oppgitt til 90% 

Garanti: 5 år 

Pris: kr 12.350,- 

Utlånt av: Teno Astro AS

skala
5/6

Zeiss Conquest 8x42

Zeiss Conquest 8x42 er Zeiss´ mellomklasse-kikkert. Som kvalitetskikkerter flest har den økt mye i pris de siste årene, men den koster fortsatt langt mindre enn toppmodellene. 

Det er spart på noen løsninger, blant annet ved at okularringene mangler klikkstopp og at diopterinnstillingen er ikke låsbar. Det betyr at de lettere kommer uforvarende ut av stilling. Diopterringen har dog passe god motstand.

Kikkerten er god å holde rundt, med passe myk gummioverflate. Med en litt stor hånd faller lillefinger og ringfinger akkurat utenfor den midtstilte hengselen og får godt tak rundt kikkerttuben. Med dette grepet er det ørlite langt opp til fokushjulet for pekefingeren, men likevel godkjent ergonomi. Det presise fokushjulet løper meget lett og er godt å bruke.

Optisk presterer Zeiss Conquest 8x42 i øverste nivå. Først og fremst er den veldig behagelig å se gjennom. Kontrast og oppløsning i bildesenteret er bra.

Aller mest utmerker den seg med den høye lysgjennomgangen: Sammen med Fujinon Hyper Clear og Meopta Meostar B1 Plus er den best i test ved dårlig lys. Til tross for bare 42 mm lysåpning duger Zeiss Conquest 8x42 ganske bra som skumringskikkert. 

De to markante minusene når det gjelder optiske egenskaper er smalt synsfelt og relativt dårlig kantskarphet. Likevel er Zeiss Conquest 8x42 fortsatt et toppvalg i mellomklassen og en allrounder som vi anbefaler på det varmeste.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God lysgjennomgang

Behagelig bilde

MINUS

Smalt synsfelt

Svak kantskarphet

Test av Meopta Meostar B1 Plus 8x42

Meopta Meostar B1 Plus 8x42 er tung og solid så det holder, og det nærmeste du kommer en optisk tjekkisk tanks. Men i motsetning til militært utstyr fra den gamle østblokken har Meopta Meostar B1 Plus 8x42 nå blitt virkelig sofistikert.

Meopta Meostar B1 Plus 8x42 kikkert
Krystallklar: Meopta Meostar B1 Plus 8x42
Meopta Meostar B1 Plus 8x42

Vekt: 905 g 

Nærgrense: 3 m 

Synsfelt: 138 m @ 1000 m 

Øyeavstand: 17 mm 

Hengsling: Enkel, lang 

Lysgjennomgang: Oppgitt til 88% (dagslys) 

Garanti: 30 år 

Pris: kr 15.990,- 

Importør: Vaabenhuset Nygaard

skala
6/6

Meopta Meostar B1

Meopta Meostar B1 Plus 8x42 i nyeste utgave har blitt enda bedre optisk og tilbyr enda bedre grep. Kanskje ikke smekreste kikkert å se på, men ditto bedre å se gjennom. Bak et litt klumpete utseende finner du både optikk i toppklassen, men kanskje mer overraskende god ergonomi. Mer om det seinere.

Meopta Meostar B1 Plus 8x42 har god skarphet og kontrast, med testens beste «ease of view». Eller «out of the open window-feeling» som amerikanerne sier. Den er skarp langt ut mot kantene og tåler motlys bedre enn de fleste i klassen. 

Eneste optiske minus er at den presterer ørlite dårligere i svakt lys enn de beste i testen som er Zeiss Conquest 8x42 og Fujinon Hyper Clarity. Men forskjellen er ikke stor.

I praktisk bruk oppdager vi at den lange hengselen mellom tubene gir et veldig godt grep over tid. Vi synes den er bedre enn kikkertene som har mer åpen konstruksjon, og det tar litt tid å oppdage dette. 

Fokushjulet er presist og har passe motstand. Diopter-hjulet som sitter i enden av fokushjulet har låsing. Okularringene har markant låsing i to posisjoner og kommer ikke ut av stilling.

Meopta Meostar B1 Plus 8x42 er et toppvalg i klassen. Prisen har økt mye i forhold til forgjengeren. Men om du kan leve med den høye vekten, synes vi Meopta Meostar B1 presterer bra i forhold til hva den koster.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God ergonomi

Ease of view

God kontrast

MINUS

Litt tung

Fujinon HC 8x42 Hyper Clarity

Fujinon HC 8x42 Hyper Clarity levner bare ved navnet liten tvil om høye ambisjoner. Er kikkerten like hyper-klar i optikken som navnet antyder?

Fujinon HC 8x42 Hyper Clarity kikkert
Japaner som vil mye: Fujinon HC 8x42 Hyper Clarity
Fujinon HC 8x42 Hyper Clarity

Vekt: 786 g

Nærgrense: Ikke oppgitt 

Synsfelt: 136 m @ 1000 m 

Øyeavstand: 18 mm

Hengsling: Enkel, lang

Lysgjennomgang: Ikke oppgitt 

Garanti: 5 år 

Pris: kr 8.999,- 

Importør: Teno Astro AS

skala
5/6

Fujinon HC 8x42 Hyper Clarity

Fujinon er på verdensbasis en stor optikkprodusent med produkter også i øverste divisjon. I Norge er merket mindre kjent, men ikke desto mindre tilbyr de god valuta for pengene. 

Fujinon HC 8x42 Hyper Clarity er en kikkert plassert prismessig litt under midten i det vi her definerer som mellomklassen. Kikkerten er grei å holde i, men det merkes at produsenten har spart på enkelte områder. Blant annet føles spesielt fokushjulet litt billig og kaldt med en overflate av tynt metall. 

Også okularringene har en metallisk overflate. De er litt glatte når man skrur dem ut i posisjon for oss som ikke er brillebrukere. Likevel skal det nevnes at de tilbyr tre godt låsbare posisjoner.

Fujinon HC 8x42 Hyper Clarity har en lang, midtstilt hengsel som gjør det naturlig å plassere alle fingrene oppå broen. Det er ikke det beste grepet for kjapp sikting framover i skogen, men kan være bra til fingransking over lengre tid. Likevel er dette langt unna Meopta B1 som har et betydelig bedre grep med sin tykke gummipolstring.

At grepet ikke er bedre, er synd når optikken er så bra som her. For Fujinon HC 8x42 Hyper Clarity imponerer: Den er virkelig klar å se gjennom. Ikke fullt så briljant som de aller beste i vår test av kikkerter, men ellers er oppløsning, kontrast og lysgjennomgang virkelig på plass her. 

Øyeplassering og «ease of view» er ikke helt på topp i alle situasjoner, men dette duger. Faktisk også i skumringen havner denne i teten.

LES OGSÅ: Test av Meopta Meopro Air 8x42

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Krystallklar

God i skumring

MINUS

Billigfølelse på fokushjul

Test av Meopta Meopro Air 8x42

Meopta Meopro Air 8x42 er nyeste tilskudd fra den tjekkiske produsenten. Her har de laget en lekker kikkert med to hengsler som gir et godt og robust grep rundt kikkerttubene.

Meopta Meopro Air 8x42 håndkikkert
Robust grep: Meopta Meopro Air 8x42
Meopta Meopro Air 8x42

Vekt: 860 g 

Nærgrense: 2,3 m 

Synsfelt: 140 m @ 1000 m 

Øyeavstand: 22 mm 

Hengsling: Dobbel 

Lysgjennomgang: Oppgitt til 83% (dagslys)

Garanti: 10 år 

Pris: kr 9.655,- 

Importør: Vaabenhuset Nygaard

skala
5/6

Meopta Meopro Air i aksjon

Meopta Meopro Air 8x42 fremstår solid med 860 gram og god gummipolstring på ytre del av tubene, slik vi er vant til fra Meopta. Det er ikke til å fri seg fra at denne kikkerten ligner mye på Swarovskis 1. generasjon EL-kikkerter. 

Men i likhet med nevnte EL-versjon er de indre delene av kikkerttubene av bart metall. Det blir litt kaldt og hardt for fingertuppene som slutter rundt her. Swarovski gikk vekk fra dette.

Vi har ikke sammenlignet de optiske prestasjonene med nevnte toppkikkert. Men mot de øvrige kikkertene i vår test står Meopro Air 8x42 seg bra: Den er veldig god å se gjennom og faller lett til øyet.

I sentrum av bildet er oppløsningen svært høy, og skarphetens «sweetspot» strekker seg langt ut mot kantene. De ytterste 10% av sirkelen holder dog ikke samme nivå som resten. Kontrasten er også i teten, men sammenlignet med for eksempel Zeiss Conquest og Fujinon Hyper Clarity, er det litt svak lysgjennomgang i skumringen. 

Diopter-innstillingen er forbilledlig plassert i enden av fokushjulet, men mangler låsing og har for lett motstand. Det kan derfor komme ut av stilling om man bommer med pekefingeren. Tydelige klikk gir likevel en advarsel. Fokushjulet har derimot litt mye motstand og går i likhet med Breitler Goma «feil vei» (moturs for å øke avstanden). 

Til under ti tusen kroner er Meopta Meopro Air 8x42 likevel søkkandes mye kikkert for pengene. Lekker, solid, 10 års garanti og med god optikk får du en super jaktkamerat.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Solid følelse

Godt grep

Bredt synsfelt

MINUS

Ikke best i skumring

Test av Breitler Goma ED 8x42

Breitler Goma ED 8x42 ser ut slik mange asiatiske kikkerter med litt ambisjoner har blitt designet de siste årene. Det vil si stilrent og inviterende med et godt grep rundt kikkerttubene.

Breitler Goma ED 8x42 håndkikkert
Stilren asiat: Breitler Goma ED 8x42
Breitler Goma ED 8x42

Vekt: 711 g 

Nærgrense: 2 m 

Synsfelt: 142 m @ 1000 m 

Øyeavstand: 18,4 mm 

Hengsling: Enkel, kort 

Lysgjennomgang: Ikke oppgitt 

Garanti: 5 år 

Pris: kr 4.995,- 

Importør: Teno Astro AS

skala
4/6

Breitler Goma ED 8x42

Breitler Goma ED 8x42 er ikke merket med produksjonsland. Da kan vi med rimelig grad av sikkerhet si at den ikke kommer fra Japan. Asiatene er nemlig raske med det stempelet om produktet stammer derfra. «Made in Japan» borger for kvalitet, mens «Made in China» kan være... ja, litt av hvert.

Men Breitler Goma ED 8x42 er ingen dårlig kikkert. Ergonomien er topp og fokuseringen presis. Okularringene er faktisk blant de beste i testen med fire, låsbare posisjoner og god vrimotstand så de ikke kommer ut av stilling. 

Av fysiske minus-punkter kan vi nevne at fokushjulet føles litt billig med hard metallaktig overflate. Fokuseringen går motsatt retning av det som er mest vanlig. Her må du dreie mot klokka for å øke fokuseringsavstanden. 

LES OGSÅ: Test av Opticron Aurora VHD 8x42

Linsedekslene til fronten er rett og slett dårlige. De åpner seg for lett og er festet med en slapp gummiring på kikkerttuben. De vil nok gli av og forsvinne ganske raskt ute på jakt.

Breitler Goma ED 8x42 er optisk sett helt ok og gir grei valuta for pengene. Det er et stort steg opp fra billig-kikkerter, men et godt stykke ned fra de beste i testen. Særlig merkes sløring i motlys, middelmådig kontrast og lysgjennomgang i skumring. Kantskarphet må du også ofre litt av.

Likevel: Om du ønsker å begrense investeringen til fem laken, gjør du et trygt valg med Breitler Goma.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God ergonomi

Bredt synsfelt

MINUS

Svak kantskarphet

Noe svak kontrast 

Linsedeksel med gummiring

Test av Opticron Aurora VHD 8x42

Opticron Aurora VHD 8x42 er laget i Japan. Det relativt kjente kikkertmerket selger nemlig optikk fra ulike asiatiske produsenter. Opticron Aurora 8x42 kommer fra mindre kjente Kamakura Koki.

Opticron Aurora VHD 8x42 håbdkikkert
Fullblods stebarn: Opticron Aurora VHD 8x42
Opticron Aurora BGA VHD 8x42

Vekt: 725 g 

Nærgrense: 1,9 m 

Synsfelt: 141 m @ 1000 m 

Øyeavstand: 20 mm 

Hengsling: Enkel, kort 

Lysgjennomgang: Ikke oppgitt 

Garanti: 30 år 

Pris: kr 10.995,- 

Importør: Kikkertspesialisten

skala
5/6

Opticron Aurora VHD 8x42 av kvalitet

Opticron Aurora VHD 8x42 er likevel fullblods Opticron og fullblods japansk kikkert-kvalitet. Det er mye som stemmer når vi tar en nærmere titt på kikkerten. Den ligger godt i hånden og er veldig behagelig å betjene: 

Kort, midtstilt hengsel gjør at fingrene legger seg naturlig med pekefingeren på fokushjulet, langfingeren på hengselen og ring- og lillefingeren rundt kikkertuben. Gummibelegget er ikke blant de aller mykeste, men friksjonen er god og Opticron Aurora 8x42 føles derfor aldri glatt.

Opticron Aurora VHD 8x42 er påkostet med okularringer som låses i fire posisjoner og låsbar diopter-innstilling i enden av fokushjulet. Men når mye er så bra, er det skuffende at linsedekslene henger fast med en gummiring rundt kikkerttuben. På jakt vil de før eller siden gli av og forsvinne. 

Optisk utmerker Opticron Aurora VHD 8x42 seg med svært høy oppløsning og god lysgjennomgang. Kontrasten er også bra, men ikke helt på nivå med Meopta Meostar og Nikon Monarch HG i denne testen. Kantskarpheten er slett ikke verst, så sant du ikke forventer at du skal få Swarovski EL-takter i denne prisklassen.

Opticron Aurora VHD 8x42 er kort oppsummert en kikkert som er komfortabel å bruke og som tegner et skarpt bilde av alt du retter den mot. Ørlite svakere kontrast enn de beste i vår test gjør at den ikke er førstevalget i skumringen. Alt annet synes vi står til forventningene.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Høy oppløsning

God å holde

MINUS

Linsedeksel med gummiring

Test av Nikon Monarch HG 8x42

Nikon Monarch HG 8x42 er en god kikkert fra den japanske optikk-kjempen, og egner seg for lange jaktdager med mye vandring.

Nikon Monarch HG 8x42 lommekikkert
Sterk lettvekter fra Japan: Nikon Monarch HG 8x42
Nikon Monarch HG 8x42

Vekt: 665 g

Nærgrense: 2 m

Synsfelt: 145 m @ 1000 m 

Øyeavstand: 17,8 mm 

Hengsling: Enkel, kort 

Lysgjennomgang: Oppgitt til 92% 

Garanti: 5 år 

Pris: kr 11.490,- 

Importør: Nikon Norge

skala
6/6

Nikon Monarch HG 8x42

Nikon regnes som en av de «fire store» i internasjonale fuglekikker-miljøer sammen med Zeiss, Leica og Swarovski. I jaktmiljø her hjemme har kikkertene havnet i skyggen av kameraene, men det er det liten grunn for.

Nikon Monarch HG 8x42 utmerker seg umiddelbart med lett vekt. 665 gram er lite, og noe helt annet rundt nakken en hel jaktdag enn optikk på 900 gram. 

Kikkerten ligger godt i hånden med kort, midtstilt hengsel. For pekefingeren er det akkurat passe lang avstand til fokushjulet, også om man ikke har de største hendene. 

Hjulet har ørlite mer motstand enn Zeiss og Meopta, men er presist. Gummiarmeringen er noe tynn med et felt bart metall som ikke er gunstig på kalde dager.

LES OGSÅ: Test av Steiner Ranger Xtreme 8x42

Optisk er dette deilige saker: Kikkerten faller lett til øyet og bildet er behagelig også over tid. Kontrast og skarphet er fantastisk og med field-flattener linseelementer er det lite fortegning og bra skarphet mot kantene. Fargegjengivelsen er nøytral og her finnes lite reflekser i motlys. 

På tross av oppgitt lysgjennomgang på 92%, ligger Nikon Monarch HG 8x42 i skumring et lite hakk bak Zeiss, Meopta og Fujinon. Men ikke mer enn at den er et nyttig verktøy også for bøjegeren. På øvrige optiske områder kiver den i tet med Meopta.

Svært god optikk og lett vekt er kikkertens store fortrinn. Er du rype- eller reinsjeger og vil ha noe mer behagelig enn en kompaktkikkert, er Nikon Monarch HG 8x42 et toppvalg.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært høy oppløsning

Nøytrale farger

Lav vekt

MINUS

Noe tungt fokushjul

Litt hard/ manglende gummiering

Test av Steiner Ranger Xtreme 8x42

Steiner Ranger Xtreme 8x42 tilhører mellomklassen til tyske Steiner, og det lover jo en god del. Men er kikkerten virkelig “xtrem” på noen områder, slik navnevalget antyder?

Steiner Ranger Xtreme 8x42
Gummikledd tysker: Steiner Ranger Xtreme 8x42
Steiner Ranger Xtreme 8x42

Vekt: 780 g 

Nærgrense: 1,9 m 

Synsfelt: 125 m @ 1000 m 

Øyeavstand: 18 mm 

Hengsling: Enkel, middels lang 

Lysgjennomgang: Ikke oppgitt 

Garanti: 10 år 

Pris: kr 8.790,- 

Importør: Schou AS

skala
5/6

Steiner Ranger Xtreme 8x42

Steiner Ranger Xtreme 8x42 er en kikkert som oser «jakt» med det samme du tar den ut av esken. Hele kikkerten er polstret med tykk gummi som har masse rugler og profiler som skal sikre et godt grep med valne hender.

Det blir nesten litt mye mønster, men over tid setter vi pris på det: Du får en trygghetsfølelse om at grepet aldri vil glippe og at denne kikkerten tåler alt. Storm, sludd og stein? Bring it on!

Steiner Ranger Xtreme 8x42 har en middels lang, midtstilt hengsel som gjør at lillefingeren naturlig legger seg rundt kikkerttuben, mens resten griper over hengselen. Med dette grepet blir avstanden for pekefingeren til fokushjulet akkurat passe. 

Hjulet snurrer presist og med fin motstand. Okularringene kan skrues ut til passe avstand, men mangler klikkstopp og skrur seg litt for lett inn igjen.

Som eneste kikkert i testen har okularene skjerming mot sidelys. «Gummiflappene» kan være i veien for noen, men gjør det utvilsomt mer uanstrengt å titte lenge gjennom kikkerten, både i skarpt sidelys og skumring.

LES OGSÅ: Test av Zeiss Terra ED42 10x42

Likevel er ikke Steiner Ranger Xtreme 8x42 en skumringskikkert. Til det er både kontrast og lysgjennomgang litt svak målt mot de andre i vår test. På dette området merker vi at det er en kikkert til under 10.000 kr. 

Oppløsningen er god og i dagslys er kontrasten mer enn bra nok. Vi mener det er en bra jaktkikkert, der uvanlig god polstring gjør kikkerten egnet til xtrem bruk i bratte hjortelier.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært solid

Godt grep

MINUS

Ikke topp i skumring

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.