Jaktradio – tester og anbefalinger

De beste digitale jaktradioene

Vi kårer testvinner innen digital jaktradio. God lyd er avgjørende for en vellykket posteringsjakt, da jaktleder er avhengig av god dialog med hundeførere og posteringsjegere. Vi har testet store aktører innen digitale radioer til jakta som Icom og Hunter.

Hytera, Hunter og Icom jaktradio
Jaktradio lar deg kommunisere effektivt med resten av jaktlaget. Vi tester digitale jaktradioer, slik at du finner beste radio til din jakt.

Digitale jaktradioer skal tilby klokkeklar lyd uten sus og støy. Men alt er ikke fryd og gammen i den digitale jakthverdag. Ironisk nok er ikke produsentene av kommunikasjonsutstyr samkjørte slik at radioene kommuniserer sammen. Tenk hvilket ramaskrik det ville blitt hvis ulike mobilmerker ikke kommuniserte?

Grundig testing av jaktradioene

Vi utførte en lyd- og rekkeviddetest på fem etapper, for å sammenligne radioene grundig. Først på 3 km, så på 5 km, nytt forsøk på 8 km, deretter på 10 km, før vi helt ute på 12 km endelig fikk kåret en rekkevidde-vinner.

Underveis på de ulike avstandene var det overraskende små forskjeller i lydopplevelse. På 10 km-testen var det tendenser til brudd, primært mellom de to ulike Icom-radioene.

Her må vi altså ta forbehold om at den rimeligere Icom Basic ikke er like fin-tunet som toppversjonen Icom Prohunt D52, noe som var en gjennomgående forskjell mellom rimelige modeller og topputgavene da vi testet analoge jaktradioer.

Det skulle ikke mer til enn å flytte seg et par meter og holde godt rundt radioen, så var dekningen på plass. For merk at bakkekontakt og godt grep om radioen er viktig, enten du bruker en analog eller en digital VHF-radio.

Digital bonus

Foruten klar lyd, byr digitale jaktradioer på noen ekstra fordeler: Radioene gir tilnærma lukka samband med digitale koder. Hunter har 65.536 varianter mens Hytera har 1010 milliarder (40-bits koding). Nabolaget vil neppe kunne smuglytte med det første…

Hytera kan sende tekstbeskjeder via VHF omtrent som en mobil. Du vil nok foretrekke mobilen så lenge det er dekning: Det er kun talltaster, så du må skru hodet ti år tilbake for å huske at «nei» er to trykk på 6, to på 3 og tre på 4. Enkle forhåndslagra beskjeder gjør det mer brukervennlig.

Hytera sikrer et ekstra øye på terningen, tross testens stiveste pris: Radioen har GPS, og åpner for kameratsporing: Når to radioer er kobla sammen, får du kompassdisplay og avstand til jaktkompisen. Sånt liker vi, både sikkerhetsmessig og praktisk!

Ulikt «språk»

Produsentene av digitale jaktradioer er enige om standard – ikke bare en, men flere! Det gjør at verken Hytera, Hunter eller Icom jaktradio snakket samme «språk» da denne testen ble gjennomført. Hytera bruker samme internasjonale standard som radiogiganten Motorola, og Zodiac gjør det samme når de straks går digitalt. Hunter følger delvis samme standard, og kan programmeres til å snakke med Hytera & co. Icom kjører derimot sitt eget løp, og kan ikke kommunisere digitalt med noe annet enn Icom-radioer.

Som forbruker må du altså være obs på at du foreløpig er låst til at hele jaktlaget bruker samme digitale system. Ettersom jaktradio er en langvarig investering, bør felles standarder da veie tungt, etter mitt syn.

Test av Icom Prohunt Basic digital jaktradio

Icoms ferskeste Basic-modell ble lansert akkurat i tide til digitaltesten. Icom Prohunt Basic har 128 kanalplasser, programmert med 12 norske og 14 svenske digitale kanaler, samt 6 norske + 7 svenske analoge kanaler. Jaktradioen har også pilottoner.

Icom Prohunt Basic Digital

Mål: 13,3x5,6x3,2 cm/ 236 g

Batteri: 1570 mAh/ 7,2 V/ 11,0 Wh. Driftstid (90/5/5): 12 timer.

Utgangseffekt: 1, 2 eller 5 W

Funksjoner: 128 kanalplasser, programmert med 12 norske digitale, 14 svenske digitale, samt 6 analoge norske (+ 10 pilottoner pr kanal), 7 svenske (+ pilottoner), sikring og sank. Topptast legger til/ fjerner kanaler fra skannelista.

Tilbehør: Kortantenne, batteri, belteklips og lader. Ulike øreplugger, ekstrabatteri, 12 V-lader og langantenne selges som tilbehør. 

Vanntett: IP67 og MIL-STD 810 C, D, E, F, G.

Garanti: Ikke oppgitt

Pris: 3490,-

Leverandør: Swedish Radio Supply AB, www.srsab.se

skala
4/6

Den retter seg mot de som bare vil ha en rimelig digitalradio som virker, uten noe fiksfakseri.Her er det helt nedskrella menyer, og kun noen få valg innen displaybelysning, tastaturlyd og squelch du kan stille.

Kanalgrupper (analogt/ digitalt) velger du enkelt med topphjulet, mens kanaler og pilottoner velges med piltastene.

I rekkeviddetesten kommer altså de to Icom-radioene dårligst ut, sjøl om det er hårfin margin til Hytera.

Batterimessig holder Basic-versjonen omtrent like lenge som toppmodellen D52, til tross for mindre batteri.

Vi testa også Basic analogt - dog ikke den ferskeste modellen. Les hele vår test av jaktradioer i analog modus her. 

NB! Her finner du oversikt over alle testdeltakerne i vår test av digitale radioer. Best i test ble Hunter Elite. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Enkel i bruk Pris

MINUS

Kun svensk meny/ manual Ingen tilleggsfunksjoner

Test av Icom Prohunt D52 digital jaktradio

Icom Prohunt D52 viste lovende takter i den analoge testen, der den som eneste digitale radio fikk 5 på terningen takket være god rekkevidde og fin lyd. Gjorde Prohunt det like godt i vår digitale test? Jaktradioen har 512 kanalplasser, klargjort med 6 analoge og 12 digitale norske jaktkanaler, samt 7 analoge og 14 digitale svenske.

Icom Prohunt D52

Mål: 11,0x6,1x3,0 cm/ 232 g

Batteri: 2010 mAh Li-ion/ 7,2 V/ 14 Wh. Driftstid (90/ 5/ 5): 13 timer.

Utgangseffekt: 1, 2 eller 5 W.

Funksjoner: 512 kanalplasser, klargjort med 6 analoge og 12 digitale norske jaktkanaler, samt 7 analoge og 14 digitale svenske. Digital kryptering. 

Tilbehør: Norsk og svensk kortantenne, skogsantenne, batteri, lader og belteklips. 12 V-lader, ulike øreplugger, monofon og ekstrabatteri selges som tilbehør.

Vanntett: IP67/ MIL-STD C, D, E, F, G

Garanti: 5 år

Pris: 4595,-

Leverandør: Swedish Radio Supply AB, www.srsab.se

skala
5/6

Lyden skuffer heller ikke i digital modus, men de to Icom-radioene er de første som gir seg på 10 km-merket når rekkevidden måles. 

Radioen er kompakt og lett, og kan skilte med innebygd blåtann. Batterilevetiden er midt på treet, der det etter et relativt langt forvarsel blir taust 20 timer etter rekkeviddetesten.

I betjening framstår D52 nesten analog, med et enkelt, lite svart/hvitt-display. Menystyringen er god, men det blir mye knotting fram og tilbake. Eneste tilleggsfunksjon er en innebygd opptaker med 8 min. innspillingstid – uvisst til hvilken bruk.

I denne testen testa vi Icom Prohunt D52 i digitat, men vi har testa jaktradioen i analogt. Hele vår analoge test finner du her.

NB! Her finner du oversikt over alle testdeltakerne i vår test av digitale radioer. Best i test ble Hunter Elite. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Best analog av de digitale Blåtann

MINUS

Kun svensk meny og manual Framstår litt enkel

Test av Hytera PD685 VHF digital jaktradio

Hytera-radioen ser til forveksling ut som en mobil før touch-skjermene overtok, dog med fargeskjerm. Hytera PD685 VHF har både en digital og analog modus. Jaktradioen har stemmeaktivert mikrofon, skanning, SMS, GPS, justerbar tastelås og 1024 kanaler i 64 kanalsoner.

Hytera PD685 VHF

Mål: 13,0x2,7x5,9 cm/ 305 g

Batteri: 1500 mAh Li-ion/ 7,4 V/ 11,1 Wh

Utgangseffekt: 1 eller 5 W

Funksjoner: GPS, SMS (Hytera-avhengig, digital-modus), 1024 kanaler i 64 kanalsoner og 40-bits koding/ 1010 mrd koder. Stort fargedisplay samt fullt tastatur av den gamle mobiltypen. Hurtigvalgknapper kan omprogrammeres.

Tilbehør: Kortantenne, batteri, lader, håndreim og belteklips. Flere typer øremuslinger, skogsantenne og 2000 mAh Li-ion batteri kan kjøpes som tilleggsutstyr.

Vanntett: IP67/ MIL-STD 810 C/D/E/F/G

Pris: 5990,-

Leverandør: Zodiac Norge, www.zodiac.no

skala
5/6

Mikrofonen er på framsida og høyttaler på baksida, men de fleste velger trolig øremusling.

I rekkevidde gjør den middels figur, med tendenser til brudd på 10 km og taust på 12 km. Den har testens korteste batterilevetid, og ga seg 16 timer etter rekkeviddetesten. Større batteri kan kjøpes.

Hytera har vært lengst på markedet og utnytter best de digitale mulighetene, med flere funksjoner, mer logisk oppbygging, og SMS-funksjon: Har du knotta deg gjennom en gammel Nokia-mobil, vil du fikse dette også.

Den innebygde GPSen kan oppgi din posisjon og få oppgitt posisjonen (avstand og kompassretning) til brukere av samme system.

I denne testen testa vi Hytera i digitalt, men vi har også testa radioen i analogt. Vurderingen av Hytera i analog modus kan du finne her

NB! Her finner du oversikt over alle testdeltakerne i vår test av digitale radioer. Best i test ble Hunter Elite. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Fullt tastatur SMS GPS

MINUS

Pris Kort batteritid

Test av Hunter Elite digital jaktradio

Hunter Elite er en svært god jaktradio digitalt. I rekkeviddetesten holdt den stand på hele 12 km Jaktradioen har forhåndsprogrammert 4000 jaktkanaler (analoge og digitale) i Norge og Sverige, og tilbyr skanning på alle kanalene.

Hunter Elite

Mål: 11,6x5,6x3,3 cm/ 253 g

Batteri: 1700 mAh Li-poly/ 7,4 V/ 12,58 Wh/ 12 timer variert bruk

Utgangseffekt: 1 eller 5 W.

Funksjoner: Digital kryptering (65 536 varianter), 4000 kanaler (analoge/ digitale jaktkanaler i Norge og Sverige forhåndsprogrammert). Skanning på analoge og digitale kanaler (kan kombineres).

Tilbehør: Belteklips, norsk og svensk kortantenne, lader og batteri i esken. Øremusling, skogsantenne og ekstra batteri selges som tilbehør.

Vanntett: IP54

Garanti: 2 år

Pris: 3199,-

Leverandør: XXL, www.xxl.no

skala
6/6

Hunter Elite har en fornuftig menystyring og fargeskjerm. Piltastene opp og ned går dog motsatt vei av hva som er logisk når man skal taste sideveis.

Egen knapp velger enkelt mellom analoge/ digitale kanalgrupper, med kanalvelger + volum på toppen. Tastelås og støysperre som sideknapper. Støysperre har ingen funksjon digitalt, så knappen bør kunne brukertilpasses f.eks til skanning. 

Det er i praktisk bruk at Hunter imponerer: I rekkeviddetesten holdt den stand på 12 km. Da den ble lagt på bordet for å teste de andre – og disse ikke oppnådde kontakt – fikk Hunter likevel kontakt.

Også batteriet varer lengst: Etter fullført rekkeviddetest, gjorde batterispar-funksjonen at den holdt stand i nær 30 timer!

Hunter Elite ble best i test i vår digitale test, men gjorde det ikke like godt i analog modus. Vurderingen av Hunter Elite i analog modus kan du finne her.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Rekkevidde Batteri Pris

MINUS

Ikke i tet analogt

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.