Jaktstøvler - Best i test - Høye, lave, vinter, gummi, lette jaktstøvler

Godt skodd for jakta

Test av over 40 jaktstøvler: Jaktstøvler skal sitte godt på foten og gi god støtte, særlig om du bærer tungt. JEGER tester jaktstøvler med høye og korte skaft, gummistøvler, neoprenstøvler, vinterstøvler, damemodeller og lette jaktstøvler.

Test av jaktstøvler
JAKTSTØVLER: JEGER kårer best i test blant over 40 jaktstøvler

Jaktstøvler er av det utstyret en jeger må skifte oftest, og det er sjelden billig, enten du vil ha lave og lette lærstøvler a la fjellsko eller tradisjonelle høye jaktstøvler. Men hva er gode jaktstøvler?

Jaktstøvler være behagelig å gå med, ikke gi gnagsår eller støle fotsåler, og ha godt grep på alle typer underlag. I tillegg må jaktstøvler støtte anklene ned bratte lier og holde deg tørr på føttene. Og den kan gjerne føles like lett på foten på slutten av dagen som da jaktturen startet om morgenen. Er det mulig å få oppfylt alle disse ønskene?

I årets test av jaktstøvler har vi tatt for oss modeller med variasjon i vekt og høyde. Samtlige modeller er med membran, og det er i hovedsak lær. Vi har testet over 40 jaktstøvler, slik at du lettere kan finne den jaktstøvelen som passer deg og din jaktform best. Vi går også gjennom de ulike typer jaktstøvler og sko på markedet.

Som jeger må du vurdere hvilke jaktstøvler som er riktig for deg: En høy støvel med stivt skaft gir en betydelig fordel når du fyller pakkrammesekken med proviant for flere dager i fjellet, eller bærer ut tunge bører med ferskt reinsdyrkjøtt og trofeer på vei hjem. 

Er du rypejeger med en baglimit som sjelden overstiger en kilo, eller uansett drar ut elgen med jernhest? Da kan du godt avse litt stabilitet til fordel for lettere jaktsko.

Høye eller lave jaktstøvler

Selv om jegermarkedet tradisjonelt har vært dominert av støvler med skafthøyde på 20 cm eller mer, har det etter hvert kommet lavere modeller i «mid»-segmentet som også retter seg mot jegere. Disse fungerer gjerne godt som hikingsko og fjellsko for dem som er henfalne til også å kunne finne på å ta turen til fjells uten børse. 

Merk likevel at ankelstabiliteten på disse sjelden er helt på nivå med en høy jaktstøvel. Men med gode løsninger for snørestramming over vrist og ankel, så gir også disse grei nok støtte til de fleste formål.

I testen har vi tatt med både høye og lave jaktstøvler, selv om en høy støvel som regel støtter bedre enn en lav, og slik sett får et fortrinn.

Vi testet de lave jaktskoene Icebug Haze RB9X GTX som fungerte bra som lett hverdags- og vandresko. Jaktskoene har vanntett Goretex-membran og fleksibel Boa-snøring.

Testens høyeste jaktstøvler er Crispi Kongsvoll Evo. Her har produsentene lagt stor vekt på stabilisering av ankelleddet. Dette er støvelen for jegeren som går langt i krevende terreng med tung sekk på ryggen.

Det er ikke uten videre gitt at en jaktstøvel må være høy. Er hovedaktiviteten rypejakt med lange marsjer og lett bør, kan en lavere støvel som er lett på foten være et bedre valg. Ulempene er selvsagt at rusk og rask lettere finner veien oppi fottøyet, samt at vadedybden rammes. Men har du en sterk ankel og supplerer med gode gamasjer, vil du på slutten av dagen prise deg lykkelig for at du ikke valgte de gamle, tunge fullsize-støvlene dine.

Vi testet de lette jaktstøvlene Haix Scout 2.0, som sitter godt på foten og leverer meget god ankelstøtte i forhold til skafthøyden. 

Jaktstøvvelen med testens laveste ankelhøyde er den populære modellen Crispi Valdres, som satt veldig godt på testerens fot allerede fra første stund.

Bestard Explorer Arctic Grip er en av de tyngste jaktstøvlene i testen, men de fikk full pott av testpanelet for ektremt godt grep og høy komfort.

Test av Crispi NW Titan GTX
Komfort og grep er vektlagt i testen av jaktstøvler

Tynne versus tykke jaktstøvler

Gode, gamle lærstøvler er nesten en saga blott i dag, trolig til noens forargelse: De har et par fordeler når det kommer til vekt, tørketid og pusteegenskaper. I tillegg gir de mindre kjøleskapeffekt enn sko med membran. Dette merkes på dager med temperaturer under -10°.

Bonusen med mange membransko er tykkere polstring som gjør det langt lettere å gå inn nye sko. Du trenger ikke lenger gjøre unna skohandelen flere måneder før du har tenkt deg på jakt.

Et siste moment som er viktig å merke seg med jaktstøvler, er valget av såle: Såler som gir god bakkekontakt i form av at du kjenner hva du tråkker på og i form av feste mot underlaget, er et must når vi skal bevege oss utenfor asfaltkanten. 

Stive såler er mer robuste og holdbare enn myke. Men selv sliter jeg heller ut et par behagelige, funksjonelle sko enn å gå for alltid i et par som jeg like gjerne kunne brukt i slalåmbakken.

Membran eller ikke?

Mange sverger til jaktstøvler med Gore-Tex eller lignende membraner. Det er ikke gitt at membranen holder tett i hele støvelens levetid, men en membranstøvel er gjennomgående mer vanntett enn en uten.

Det er ikke dermed sagt at rene lærsko blir slått ned i støvlene. En jaktstøvel uten membran har nemlig visse fordeler: Den har færre lag fôr innenfor ytterlæret, og sitter derfor smekrere på foten. Ofte er den også lettere å justere, nettopp fordi det ikke er så mange og tykke lag som skal strammes. En annen fordel er at en membranfri støvel med lite eller uten fôr tørker raskere når den først er blitt våt, fordi en enklere konstruksjon holder på mindre fuktighet. Består den i tillegg av cellegummi i nederste del, er ofte kun et sokkeskift påkrevd før du er tilnærmet tørr på beina igjen.

LES OGSÅ: Slik tar du vare på jaktstøvlene dine

Jaktstøvler best i test
Vi tester mange forskjellige typer støvler til jakt. Finn din favoritt blant våre tester, enten det er jaktstøvler for hundeførere eller fjellsko for damer.

Kunststoff har fordeler

En god, gammel lærstøvel kan være super å gå med. Men har du trasket i dagesvis regnvær og bløt myr, kan jaktstøvlenes vekt øke drastisk: Læret rekker rett og slett ikke tørke over natten. Smøring hjelper selvsagt, men ved langvarig bruk under fuktige forhold vil du før eller siden tape mot vanninntrenging i de ytre lagene.

De siste årene har det imidlertid blitt stadig flere jaktstøvler i kunststoff på markedet. Sjarmfaktoren er kanskje ikke like høy som med lær, men syntetisk materiale suger ikke vann på samme måte. I tillegg kan en slik støvel være mer slitesterk og motstandsdyktig mot gnissing fra stein og ur

Å være i noens (jakt)sko

Vi skal være ærlige: Det er vanskelig nok å fylle sine egne sko, om man ikke også skal være i andres sko. Fottøy er et subjektivt valg, og jaktstøvler er følgelig vanskelige å teste. En støvel som oppleves komfortabel for én fot, behøver ikke nødvendigvis være det på en annen jegers fot. Subjektive preferanser spiller inn. Men ofte er det en tendens til at de grunnleggende faktorene oppleves relativt likt. 

Faktorer som støtte og grep er derimot mer objektivt. Evne til å motstå vanninntrenging er også en relativt objektiv faktor, men her vil stell og smøring spille en vesentlig rolle i det lange løp.

Jaktstøvler til dame

I testen har vi også tatt for oss damemodeller som kan brukes både under jakt og fjellvandring. Det er ulike prisklasser, men alle har lavt til halvhøyt skaft.

Damene har vektlagt komfort som det høyest rangerte kriteriet. Men hva er det som gir komfort i en jaktstøvel? At den egner seg til å gå med last på ryggen? Kanskje er det viktigste at jaktstøvelen er vanntett og ikke gnager. Muligens er sålens demping viktig dersom du vandrer mye i fjellørkenen etter rype. 

Komfort handler også om trygghetsfølelse. Derfor bør sålen holde deg trygt oppreist både på vått og tørt underlag, særlig når du kliver i sleipe vestlandslier etter hjorten. Og dessuten må støvelen støtte fotbladet når du går på skrå i bratt terreng. Målet må jo være å unngå at du er totalt utslitt i foten etter endt jaktdag. 

Finnes det en støvel som oppfyller alle disse kriteriene? Nei, det gjør ikke det. Men et par av damene i testpanelet kommer faktisk snublende nær.

Damene som har testet jaktstøvlene, har brukt dem til turer på og utenfor sti, med lett til moderat bør på ryggen. 

Favorittene blant testpanelet var Alfa Orre Women, en vedlikeholdsfri og halvhøy jaktstøvel. Damene kåret Alfa Orre Woman til testvinner.

Garmont Serval GTX W er en annen jaktstøvel damene likte godt. Den har høyere kant enn vanlig, noe som gir svært god støtte, og har gjennomgående godt grep.

Utskiftinger på gang

Bergans skal fase ut sin støvelproduksjon, og lageret begynner å tømmes for størrelser. Dersom du allerede har en favorittstøvel derfra, kan det følgelig være lurt å sikre seg et par i år. 

Vi har tidligere testet de lette jaktstøvlene Trollhetta Trekking Boot og Pasvik Hunting Boot fra Bergans.

Valgets kvaler

Bare du kan bedømme hva som er en god jaktstøvel for deg, både komfort- og bruksmessig. Aller viktigst er det å prøve jaktstøvlene på foten i butikken. Kjenn etter om de føles behagelig og er lette å stramme.

Til syvende og sist er det individuelt hva som er en komfortabel jaktstøvel for din fot, og da bør du heller ikke skjele for mye til prislappen: Å knipe inn jaktbudsjettet på støvelfronten, er neppe noe å sko seg på i det lange løp.

Slik støtter støvelen

Foruten skaftets støtte av leggen, spiller nedre del av støvelen en viktig rolle for hvordan den hjelper deg under gange.

Tverrstivhet: Hvor lett sålen bøyer seg sidelengs når du holder tak rundt hælen og vrir sålen sideveis. En såle med dårlig tverrstivhet vil gi etter og vri seg når tyngden flyttes fra hælen og framover. Da må fotbladet kompensere og belastningen på foten øker.

Gelenkstivhet: Når vi går, bøyes fotbladet ved tåballen. I sålen finnes en stiv gelenk fra hælen og fram mot tåballen. Bøyen i sålen bør komme på samme sted som fotbladet naturlig bøyes, noe som er særlig viktig ved tung bør.

Hælsete: Tung bør i skrått terreng belaster hælen. Hvis støvelen er myk rundt hælen, vil den gi etter i stedet for å støtte. 

Merk: Vekt i de enkelte testene er oppgitt pr par i str. 45.

Test av Icebug Haze RB9X GTX

Icebug Haze RB9X GTX er ei allsidig joggesko med vanntett Goretex-membran og fleksibel Boa-snøring. Test denne til daglige lufteturer på våt sti med eller uten hund!

Icebug Haze RB9X GTX jaktsko
Tørre labber: Icebug Haze RB9X GTX er ei joggesko som sørger for at labbene holdes tørre på hverdagens lufteturer med bikkja.
Icebug Haze RB9X GTX

Produkt: Vandresko/ joggesko uten pigger

Vanntett: 100% vanntett med Goretex Extended Comfort Footwear-teknologi 

Detaljer: Boa-snøring, RB9X gummisåle, gjennomsiktig kalosjering som beskytter mot søle og oppskraping

Størrelser: 40-47 inkl. enkelte halvstørrelser. Egen damemodell 

Lest: Vid

Dropp: 7 mm

Vekt: 380 g/pr sko

Veil.pris: 1899,-

Leverandør: Icebug AB

skala
5/6

Icebug Haze RB9X GTX har normal høyde til å være joggesko, så det er ikke ei jaktsko hvis du ønsker støtte til anklene eller mye vadehøyde. Men som lett hverdags- og vandresko, fungerer den veldig bra:

Goretex-membranen har foreløpig vært pålitelig. Tunga er skåret høyt, så du kan utnytte skoas fulle høyde når du plasker uti dammer. Merk dog at fuktighet siger ned bukseleggen i høyt gras. Gamasjer kan være ei løsning hvis stien er gjengrodd eller du vil teste dem til stille smyg på bukkejakt.

Lesten er relativ vid, så breie nordboerføtter har god plass. Boa-stramminga gjør likevel at du kan «tighte» skoa godt. Snøringa fordeler presset mens du går, så det kan være behov for å etterstramme etter å ha gått litt for maksimal stabilitet.

Normalt består Boa-snøringa av en tynn stålwire, men her er det brukt nylontråd. Det gjenstår å se om slitestyrken er den samme, men BOA har livstidsgaranti.

Icebug satser mye på bærekraft, så skoene består av 33% resirkulert materiale. Overdelen er laget i 100% resirkulert polyestertekstil, fôret tilfredsstiller Oeko-Tex-kriteriene, og det er brukt 15% resirkulert gummi i yttersålen. 

Icebug er mest kjent for løpesko med pigger. Icebug Haze har ei gummiblanding med det spektakulære navnet RB9X, som visstnok skal gi godt grep både på vått og tørt underlag. De oppleves definitivt som bedre i grepet på blaut sti enn andre «allround-sko» jeg har prøvd i joggesko-format.

På ulendte stier i fuktig skogsterreng synes jeg at kombinasjonen membran, boa-snøring og sålegrep gjør Icebug Haze RB9X GTX til en allsidig tursko. For jegere og hundefolk som gjerne legger den daglige lufteturen utafor allfarvei, er det godt å ha et lett og tett alternativ til jaktstøvler i hverdagen.

Og for de mer bedagelig anlagte, så er det jo et deilig latmannsliv å kjippe skoa på og av med den lettvinte Boa-snøringa.

Er du på utkikk etter en høyere jaktstøvel med fokus på ankelstabilitet, kan du ta en titt på vår test av Crispi Kongsvoll Evo.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Vanntett

God justering med BOA

Godt grep

Akseptabelt med støtte

MINUS

Litt tung som joggesko

Krever etterstramming

Test av Crispi Kongsvoll Evo

Crispi Kongsvoll Evo er en jaktstøvel for folk som tester grensene med å gå langt i krevende terreng med tunge kjøttbører og ryggsekk.

Crispi Kongsvoll Evo jaktstøvler
Ekstremt for ekstremiteter: Crispi Kongsvoll Evo
Crispi Kongsvoll Evo

Materialer: Overlær nubuk-skinn. Gore-Tex Insulated Comfort footwear

Såle: Vibram supergrip

Skafthøyde: 25 cm

Vekt pr. støvel: 920 g (str. 41)

Størrelser: 36-48

Import: Ultimate Nordic AS

Pris: kr 5499,-

skala
5/6

Crispi Kongsvoll Evo skilter med «Ancle Bone Support System», «Board Lasting System» og «Anatomic fit system» – nesten så man skulle tro at det er månesko det dreier seg om. Men det handler i stor grad om å stabilisere ankelleddet. 

Crispi Kongsvoll Evo er litt «slalåmsko» i starten på grunn av vekt og stivhet, men det er en veldig stabil sko med fullstappet pakkrammesekk. Tradisjonell snøring med låsekroker over vristen muliggjør ulik stramming i vrist og skaft. Gummikalosjeringen er forankret i yttersålen rundt hele skoen. 

I bruk sitter Crispi Kongsvoll Evo behagelig, men blir fort varme og litt klamme. Yttersålen er betydelig stivere i gelenken enn de andre jaktstøvlene i testen. Sålen har grovt mønster som klorer seg godt fast.

Crispi Kongsvoll Evo takler regn, bløt myr og elvekryssing på en formidabel måte. Men om de først blir våte, må du belage deg på lang tørketid.

Vi har også testet Crispi Titan NW, som har samme teknologi som Crispi Kongsvoll Evo, men som er i nedskalert størrelse.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Stabil

God passform

Vanntett

MINUS

Høy egenvekt

Stiv i gelenken

Test av Alfa Orre Woman

Alfa har laget jaktstøvler for dame: Alfa Orre Woman er en lett støvel som støtter veldig bra til å være en lav utgave.

Alfa Orre Woman jaktstøvler dame
Jaktstøvler for dame: Alfa Orre Woman
Alfa Orre Woman

Materiale: Alfa Air 

Membran: Gore Tex 

Forsterking: Tå og hæl 

Vekt: 946 gram (par i str 38)

Skafthøyde: Halvhøy 

Størrelser: 36-42 

Pris: Kr 2999,-

Utlånt av: Alfa Sko AS

skala
6/6

Alfa jaktstøvler for dame føles tyngre og større på foten enn Salomon Autentic og Härkila Wildwood, men likevel smekrere enn Bergans Trollhetta. Skoen er for smal for en av testerne, så den bør prøves grundig i butikken. Merk at kunststoffet utvider seg mindre enn en lærsko. 

Men ytterstoffet har mange fordeler. For det første er det slitesterkt. Ingen skosmøring er nødvendig for å ta vare på støvelen. Yttersålen har supert grep på våt stein, nesten like bra som Bergans Trollhetta. Testerne omtaler dempingen som en av de beste. 

LES OGSÅ: Test av Alfa Jerpe

Helsætet er fast og godt, men støvelen har en forholdsvis myk såle med tanke på tverr- og glenkstivhet. Det gjør den «lettgått», men begrenser hvor tung bør man kan ha uten å belaste fotbladet for mye. I sum er Alfa Orre jaktstøvel for dame en av to favoritter.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Vedlikeholdsfri

Godt feste på våt stein

MINUS

Pris

Smal lest

Test av Garmont Serval GTX W

Garmont Serval GTX er litt høyere enn de øvrige i testen og beskytter derfor bedre mot rusk og vann. Det gjør også at leggen beskyttes bedre mot gnissing fra stein i ur.

Garmont Serval GTX lette jaktstøvler for dame
Test av Garmont Serval GTX
Garmont Serval GTX W

Materiale: Kunststoff og nubuckskinn 

Membran: GoreTex 

Forsterking: Lav helkalosjering 

Vekt: 1252 gram (par i str 39) 

Skafthøyde: halvhøy-høy 

Størrelser: 36-42 

Pris: Kr 1499,-

Utlånt av: XXL

skala
5/6

Nedre del av støvelen er blant de stivere i vårt utvalg. Mellomsålen gir god gelenk- og tverrstivhet. Hælsetet er ikke like stødig som hos Bergans og Lundhags, men strammer man det høyere skaftet godt, veier det delvis opp når det gjelder selve ankelstøtten. 

Et betydelig ankepunkt mot Garmont Serval GTX er at den er veldig smal. Kanskje har kvinner gjennomsnittlig smalere fasong på foten enn menn, men den ene av testeren kunne rett og slett ikke bruke denne støvelen. Her er det altså viktig å prøve støvelen grundig i butikken før kjøp. 

Når den passer på foten, oppleves den komfortabel. Den har med sin helkalosjering og nubuckskinn også potensial for å være slitesterk over tid, også for dem som vandrer mye i steinur. Alt i alt syns testpanelet at Garmont Serval GTX er et bra kjøp til prisen.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært god støtte

Bra grep

MINUS

Høy vekt

Smal lest

Test av Crispi Valdres

Crispi Valdres er en lett jaktstøvel med brukbar ankelstøtte, og egner seg fint til jaktturer med lett oppakning i krevende terreng.

Crispi Valdres jaktstøvler
Best etter Valdresrypa: Crispi Valdres
Crispi Valdres

Materialer: Overlær i fullnarvet skinn. Gore-Tex Insulated Comfort footwear

Såle: Vibram super grip

Skafthøyde: 15 cm

Vekt pr. støvel: 650 g (str. 41)

Størrelser: 36-48

Import: Ultimate Nordic AS

Pris: kr 3799,-

skala
4/6

Crispi Valdres har testens laveste ankelhøyde uten at det nødvendigvis utelukker jaktstøvelen fra bruk i vått terreng. Det er dog greit å supplere med gamasjer om du vil unngå vann fra oven. 

Crispi Valdres sitter meget godt på føttene allerede fra første sekund. Det er lett å variere stramming rundt risten og skaftet. Yttersålen har veldig god demping, godt feste og god gelenkfleksibillitet. Det er en fryd å gå med disse i steinete terreng. 

Crispi Valdres er i fullnarvet lær, med forsterkning på hæl og tå. Gore-tex membran og gode innersåler får ut det verste av egengenerert fukt. Skoene er vanntette, men de er ikke høyere enn at det lett blir glippe til buksa slik at vann slipper inn over skaftet.

Er Crispi Valdres det en fullblods jaktstøvel? Tja, lav vekt og god demping er velkomment for støkkjegeren i rypefjellet. På post etter skogens konge kan det bli en kald og trekkfull opplevelse.

På jakt etter jaktstøvler for dame? Vi har testet Alfa Orre Woman.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett

Robust

God demping

MINUS

Lite isolasjon

Test av Bestard Explorer Arctic Grip

Bestard Explorer Arctic Grip er en solid jaktstøvel med yttersåler særskilt designet for glatt vinterføre – i den grad du tør teste å gå piggfritt på vinterglatta.

Bestard Explorer Arctic Grip jaktstøvler
Varm og god: Bestard Explorer Arctic Grip
Bestard Explorer Arctic Grip

Materialer: Overlær i fullnarvet skinn, Gore-Tex Duratherm

Såle: Vibram Artic Grip

Skafthøyde: 23 cm

Vekt pr. støvel: 990 g

Størrelser: 38-48,5

Import: Norma AS

Pris: kr 4395,-

skala
6/6

Bestard Explorer Arctic Grip er veldig behagelige jaktstøvler å gå med. Dette er til tross for høy vekt og solid konstruksjon. 

Passformen gir god støtte rundt anklene og gjør at skoen sitter godt på foten. Merk likevel at disse jaktstøvlene er ganske brede i lesten.

Fullnarvet glatt lær med gummikalosjering tilsier at dette er sko som varer mange sesonger. Det forutsetter likevel at du byr dem på riktig vedlikehold med omsyn til tørking og smøring. 

Snøresystemet gir god mulighet for å stramme individuelt over rist og skaft. Lissene låses med ringer over anklene, og disse er enkle å åpne når jaktstøvlene skal av.

Som jaktstøvel er Bestard Explorer en allrounder av den gamle, gode sorten: Behagelige å gå med, vanntette og varme nok til timer på post. Da er de ekstra grammene i forhold til de andre skoene i testen ei lett bør å bære.

Vi har også testet Haix Nature One GTX High, som har fått toppscore av JEGERs testpanel.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Godt isolert

Robust

Godt grep

MINUS

Høy egenvekt

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.