Test av 40 jaktdresser: Finnes det en vanntett jaktdress som også er lydløs? Henger pris og kvalitet sammen? Er det mulig å finne en jaktdress som passer til alle typer jakt? Vi tester jaktdresser til alle jaktformer og kårer best i test.
JAKTDRESS: JEGERs testpanel har iherdig testet jaktdresser for å finne ut hvilken jaktdress som er best i test i 2022
En varm jaktdress er jegerens mest nødvendige utstyr på vinteren, enten du skal sitte stille lenge eller bevege deg sakte i kulda. Traver du i bratte fjellsider på jakt etter fjellrype i høstmåneder med skiftende vær, er du avhengig av en lett og vanntett jaktdress med gode pusteegenskaper. Smyger du på hjorten, bør jaktdressen også være temmelig lydløs.
Er det mulig å finne en jaktdress som passer til alle typer jakt, som er lett, komfortabel og godt utstyrt på samme tid, eller må du kjøpe en jaktdress til hver årstid og bruksområde? JEGER har testet 40 jaktdresser for å finne svaret på akkurat dette.
Norske jegere er en kravstor forbrukergruppe, som forventer en jakdress som holder regnet ute og som tåler slitasje. Våre konklusjoner er basert på hva vi opplever som den mest komplette jaktdress, og hvordan detaljene møter jegerens behov.
Her tar vi for oss jaktdress til herre og unisex, og har en separat test av jaktdress til dame. Vi går gjennom funksjoner, fordeler og ulemper med de forskjellige modellene slik at du lettere finner den jaktdressen som passer deg, din jaktform og din lommebok best blant kjente merker som Bergans, Härkila, Norrøna og Alaska.
Jaktdress med to eller tre lag?
Forskjellen på to- og trelags dresser er om innerforet er laminert til ytterforet. På tolags jaktdresser er det løst innerfor, mens på trelagsdressene er innerforet limt fast i ytterstoffet. Unntaket er Norrøna Finnskogen, som har membranen løst fra ytterlaget.
Finnskogen er en jaktdress som holder deg varm og tørr i lengden. Jaktdressen har derimot få tilpasninger for jaktradio og patronlommer.
Det er fordeler og ulemper med begge konstruksjoner: 2-lags jaktdress gir et ekstra isolerende luftlag i ytterbekledningen, noe som er lunt på kalde dager, samtidig som det transporterer fukt bort fra kroppen.
2-lags jaktdress er ofte mykere og lager dermed mindre lyd.
Ulempen er når en 2-lags jaktdress blir gjennomvåt. Det føles som om innerstoffet klistrer seg til kroppen, likt et gammelt dusjforheng. Det er ubehagelig og man mister mobilitet.
I tillegg blir 2-lagsdresser gjerne også litt mer «posete» i fasongen.
En av de bedre 3-lags jaktdressene i testen var Bergans Hogna 3L. Dressen holdt testeren tørr og varm, selv i striregn. Bergans er kjent for gode løsninger og praktiske jaktdetaljer, og skuffer ikke med Hogna 3L.
Alaska 1795 Apex Pro har imponert i regn og berget testeren nesten tørrskodd gjennom flere elvekryssinger.
Vi har nylig testet jaktdressen Explore Ventile fra undertøyseksperten Brynje.
JEGER tester jaktdresser til alle jaktformer
Membranens egenskaper
I testen har vi prøvd veldig mange jaktdresser, og ditto antall membraner. La oss bare fastslå: Det kan være veldig stor forskjell på pusteegenskapene til membranene.
Det skal godt gjøres å finne en membran som både holder vind og regn ute, samtidig som den slipper ut svette når vi er i aktivitet.
Derfor er det viktig å benytte luftemulighetene. Har du fått opp steamen, kan det være lurt å dra ned jaktbuksa og vrenge av seg jaktjakken for å lufte skikkelig før du setter deg ned på post eller for å raste.
Alle membraner funker dårligere når de blir skitne. For å ta best mulig vare på en jaktdress og beholde membranens funksjon, er det viktig at både jakke og bukse vaskes regelmessig, selv om de ikke ser møkkete ut.
Krevende klima
Det kan være krevende å få til en hardtest av jaktdresser om våren.
Men med testteamet lokalisert så langt nordøst som du kan komme i vårt langstrakte land, har hver jaktdress fått en god runde arktisk klima, plenty regn og temperaturer som JEGERs lesere gjerne forbinder med gult løv på trærne og jaktfeber i hjertet.
Forskjeller på jaktdressene
Tidligere har man skilt mellom høyfjelldresser til rype- og reinsjakt hvor beskyttelse mot nedbør har stått i fokus, versus skogsdresser eller smygdresser hvor lydløshet er prioritert. Nå får stadig flere jaktdresser mykere ytterstoff. Selv Norrønas fjellfant Dovre har nå et fløyelspreg på overflaten, mens Bergans' glatte Budor er utgått.
Likevel er det fortsatt forskjeller. Noen jaktdresser er tykkere og stivere, andre er lette og myke. Men den karakteristiske forskjellen mellom smyg- og fjelldresser har krympet. Bare Fjällräven stiller med en helt glatt dress med sin Fjällräven Värmland Wool.
Gore-Tex vs. dri3
Härkila og Norrøna Finnskogen er utstyrt med velprøvd Gore-Tex, mens Norrøna Dovre nå kommer med dri3-membran. Bergans hevder deres Dermizax skal puste like godt også når jakken er gjennomsvett og skitten. De rimeligste jaktdressene benytter mindre kjente texer, og vurderes nok til å puste ørlite dårligere.
Skal du gå langt bør jaktdressen ha gode luftemuligheter
Lodden varme
Vår erfaring er at teoretiske forskjeller i membranens pusteevne ikke er lett å merke under alminnelig friluftsbruk. Klamhet innvendig påvirkes i større grad av hva du har under, og hvordan og med hvilke materialer jakken ellers er konstruert.
Det første har du full kontroll på selv: Bruk syntetmaterialer eller ull som transporterer fuktigheten bort fra kroppen – ikke bomull. Kle deg heller ikke for varmt i forhold til aktivitetsnivå og vær.
Hver jaktdress i testen med loddent ytterstoff oppleves fort som klammere under visse forhold.
Et loddent ytterstoff som gir en tykkere jakke og større isolasjonseffekt. På milde dager blir en jaktdress som dette fort for varme og svetten siler. De absorberer også mer vann og blir klammere og tyngre når de er våte, uten at vi dermed påstår at de puster svakere. Vi anbefaler en slik jaktdress til den kalde årstiden, mens en hybriddress gjør susen i tidligjakten.
Vi testet Härkila Metso som er en jaktdress produsert av loden og forsterket med bøffelskinn på utsatte steder. Jaktdressen oppleves som særdeles lett å ha på, og har holdt testeren både tørr og varm gjennom flere jaktsesonger. Også Metso får full pott i testen.
Vann- og vindtett jaktdress
Et viktig kriterium for en jaktdress er beskyttelse mot nedbør og vind. Alle produktene funker som forventet i forhold til regn: Du holder deg tørr inntil et visst punkt – og så vil fuktigheten etter hvert trenge gjennom. Det skjer gjerne ved trykkpunkter som ryggstroppene på sekken eller på knærne om du må krype i våt myr. Husk derfor at tex-klær aldri kan garantere å holde deg helt tørr.
Når det gjelder vindbeskyttelse, skiller jaktdressene seg mer: Lengden på jakkene er ulik og ikke alle har stormklaffer foran glidelåsene.
Men det mest kritiske punktet på hver jaktdress, er hetten: Dersom uværet virkelig setter inn, er hette og krage av avgjørende betydning. Det bør også være god plass til en isolerende fjellue inni hetten.
Testvinneren var Norrøna Falketind Gore-Tex. Skalldressen fikk full pott som følge av høy vannsøyle, pustende membran og gode luftemuligheter. Jakka veier kun 400 gram og har gode jaktdetaljer.
Også Norrøna Kvinnherad fikk full pott i testen. Kvinnherad er en 3-lags jaktdress i Gore-Tex med gode jaktdetaljer som radiolomme, ledningshull og antennehempe på begge sider. Den side anorakken har veldig gode luftemuligheter.
Funksjonelle jaktdetaljer
Den beste jaktdressen bør være godt gjennomtenkt med detaljer tilpasset selve jakten: Lommer som er riktig plassert, romslige nok for hansker, patroner og GPS. Og ikke minst – en praktisk radiolomme: Antennen må kunne stikke ut uten at den kommer i veien eller er til plage.
Vi synes Bergans Hogna har de beste jaktdetaljene med egen radiolomme. Flere av de andre dressene har enten vel få lommer eller mangler god nok radiolomme.
Ekstremvarme
I denne testen har vi også med tre hybriddresser, altså jaktklær uten full membran. Disse kan være gode å ty til tidlig i jakten og på godværsdager langt utpå høsten.
Denne våren og sommeren har forholdene ligget godt til rette for å prøve ut nettopp dette. Og ja, vi har svettet mye, Ikke bare i tex-dressene, men også i hybridutgavene.
Alt i alt: Dette er et utvalg av gode jaktdresser, selv om det er prisrelaterte forskjeller. En dyrere jaktdress er utvilsomt bedre på mange områder, også i hybridklassen. Men om du velger jaktdress med dette i bevisstheten, gir alle dressene bra valuta innenfor sitt segment.
Test av Brynje Explore Ventile
Brynje er et velkjent navn for de fleste som har beveget seg utenfor allfarvei. Men Brynje lager mer enn funksjonelt undertøy. De lager også klær man har ytterst. JEGER har testet dressen Explore Ventile.
Brynje Explore Ventile jakke og bukse er en fortreffelig kombinasjon.
Undertøysspesialisten Brynje har satset på Ventile i sine ytterklær. Enkelt sagt er Ventile et svært tettvevd stoff av tynne bomullsfibre som sveller når de blir fuktige og stenger vann ute – en stund. Ventile kan impregneres og det tørker relativt raskt. Kombinert med rett undertøy vil man kjennes tørr selv om man svetter som en gris.
Brynje Explore Ventile jakke og bukse selges hver for seg. Nylig kom også Explore 2.0 BIB selebukse basert på toppmodellen Expedition med Ventile nedentil i stedet for Shoeller-stoffet i Expedition. I tillegg har selebuksen i Explore-serien innlegg av tynt skummateriale på knærne.
Jeg har testet begge buksene og jakka i Explore-serien. I bruk er plaggene veldig behagelige og gir god bevegelsesfrihet. Stoffet er mykt og takket være den solide kevlarforsterkningen med stretch på utsatte steder som bak, på knærne og innside av legg, tåler buksene veldig mye slitasje. På jakka finner vi ikke kevlar, men her er skuldre, hette og overarmer er dekket med Schoellers WB formula 3-lags stoff med C-change hydrofil membran som har vannsøyle på 20.000 mm.
Plaggene er ikke helt lydløse, men i motsetning til det meste av membranplagg, «knitrer» ikke klær i Ventile. Plaggene har mange smarte løsninger og konstruksjonen er gjennomtenkt ned til minste detalj. Både jakke og begge buksene har gode luftemuligheter. Den gråsvarte fargen, som jeg forsåvidt liker rent estetisk, gjør likevel at man står i sterk kontrast til omgivelsene – spesielt på høyfjellet – og man blir seende ut som et svart utropstegn.
Explore Ventile BIB-buksa har integrert mykt belte som strammes med borrelås
Godt materialvalg
Etter min mening er Ventile et meget godt valg til stoff i klær. Man får ikke et vanntett plagg, men et plagg som puster ekstremt godt samtidig som det tåler mye fuktighet. Jeg har etter hvert gått mer og mer vekk fra membranplagg og over til bomull som puster mye bedre. Så slenger jeg heller en fjellduk over meg og sekken hvis det regner skikkelig, samt at jeg impregnerer plaggene nederst på beina og på skuldrene og litt nedover ryggen.
Mitt bruk under testperioden har vært til friluftsliv, scooterkjøring, skiturer, jakt, fisking og naturfotografering. Dressen har holdt meg tørr forbausende lenge i lett regn tatt i betraktning at den er av bomull. Plaggene er brukt tøft og mye siden i fjor høst – flere ganger i uken - og de ser nærmest nye ut selv om de er vasket flere ganger. Dette virker å være plagg som vil holde i mange år. Brynje markedsfører plaggene som velegnet for høyfjell og kalde, tørre omgivelser.
Explore Ventile BIB pants har innebygget gamasje som kan tas av.
Til helårsbruk
For min del er dette en type dress jeg ville valgt dersom jeg skulle hatt kun ÉN dress som skal fungere til helårsbruk. Explore-plaggene er sannsynligvis det nærmeste jeg har kommet til en allround-dress som kan fungere året rundt. For helårsbruk ville jeg valgt å ha begge buksene. Jeg ville da brukt selebuksen på vinteren og på høyfjellet og den med normalt liv på sommeren. Hvis ens friluftsliv foregår mer i høyfjellet enn i lavlandet og jeg kun skulle hatt en bukse, ville jeg valgt selebuksen Explore 2.0 BIB.
Jeg har kun én ting å klage på, og det er fargevalget. Hadde plaggene også blitt produsert i f.eks en ikke for mørk oliven eller grønnfarge, ville man smeltet bedre inn med omgivelsene. Riktignok finnes den vanlige buksa i Ventile Olive, men ikke jakka.
Dette er en jaktdress av topp kvalitet som er svært gjennomtenkt fra A til Å. Dermed havner jeg på full score, bare bittelitt under tvil på grunn av fargevalg. Hadde også jakka blitt tilbudt i Ventile Olive grønnfargen hadde jeg ikke vært det minste i tvil!
Hetta er god, slutter tett inntil hodet og stenger ikke for synsfeltet i nevneverdig grad.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Svært behagelig i bruk
Puster ekstremt godt
Gjennomtenkte løsninger
Svært slitesterk
MINUS
Kunne ønsket meg en farge som smelter bedre inn i skog og særlig på fjellet.
Test av Alaska 1795 Apex Pro
Alaska jaktdress 1795 Apex Pro er laget for aktiv jakt i ruskete vær. Får Alaska 1795 full pott i testen, til tross for litt småpirk?
Alaska 1795 Apex Pro har imponert i regn og berget testeren nesten tørrskodd gjennom flere elvekryssinger.
Ytterstoffet er nokså glatt og membranen holder vann effektivt ute, men med jaktbukse uten lufting blir det fort klamt ved høy aktivitet.
Jaktdressen fra Alaska har veldig god passform. 1795 Apex Pro har et romslig, men slankt utseende og kan fra utsiden minne om en 3-lags jaktdress. Innerforet er glatt over nakke, skuldre og knær, med fukttransporterende mesh rundt mage, rygg og hofter.
Jakken på Alaska-dressen har radiolomme kun på venstre side, med hempe til antennepisk og innvendig kabelgjennomføring. Det er en romslig tørkelomme innvendig som rommer hansker og en tynn lue.
Buksen har høy linning som er godt polstret med borrelåsstramming på sidene. Det er romslige sidelommer uten glidelås, samt to lommer med glidelås foran på lårene.
Knotete radiolomme og manglende lufting, gir vi denne jaktdressen fra Alaska fire på terningen.
Vi har også testet den populære jaktdressen Bergans Hogna.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
God tilpassing og høy i livet
Mye for pengene
MINUS
Ikke lufting på buksa
Knotete radiolomme
Test av Bergans Hogna 3L
Bergans Hogna kommer nå i oppgradert versjon. Vi tester jaktdressen fra Bergans med tre-lags membran. Duger Hogna i ruskevær?
Bra løst: Bergans Hogna oppleves som en gjennomtenkt jaktdress med god lufting og smarte lommeløsninger.
Bergans Hogna 3L
Produkt: Jaktdress med trelags Bergans Element Active-membran
Bergans er kjent for gode jaktdresser og friluftsklær. Vi har testet den oppgraderte jaktdressen Hogna, som nå kommer i versjoner både med to og tre lag membran.
Dårlige klær på jakt kan fort legge en demper på jaktopplevelsen. Bergans Hogna 3L fikk bryne seg utover jakthøsten etter hvert som det ble fuktigere og kaldere. Holder den mål?
Hogna 3L er produsert med tre lag av Bergans Element Active membran, og er en skalldress utformet med tanke på jakt. Polyesterstoffet tåler en vannsøyle på minst 10.000 mm og er helt vindtett.
Et problem med jaktdresser av polyester er at de ikke tåler gnister fra bålet. Et granbål er i så måte polyesterdressenes verste fiende, så vær oppmerksom på hvordan du plasserer deg når kaffebålet fyres opp.
Ikke helt lydløs
Det første man merker, er at denne jaktdressen fra Bergans er svært lett til å ha en såpass kraftig membran. Formsydde knær og albuer er et pluss som gjør en jaktdress behagelig å gå med. Jeg blir meget fort varm og svett i membrandresser. Derfor setter jeg pris på den gode luftingen under begge armene som reguleres med vanntette glidelåser.
Under høstens jakt holdt Bergans Hogna 3L meg tørr og varm, selv i striregn. Den gode hetta skal ha sin del av æren for dette: Da slipper du at vannet renner langs nakken og nedover ryggen. Uten hette eller hatt hjelper det nemlig lite med vanntette klær.
Gode reguleringsmuligheter gjør at du kan tilpasse hetta, slik at den sitter tett rundt hodet uten å stenge for utsikten.
Det reklameres med at Hogna er lydløs. Det er nok mer korrekt å kalle den for lydsvak: Kommer du borti kvister, lager den litt lyd – og litt lyd for oss er nok mye lyd for viltet!
Som jaktdress synes jeg den oppleves som noe stiv i stoffet. Modellen Hogna V2 har mykere og mer behagelig stoff, men gir ikke fullt så god værbeskyttelse.
God lengde: De lange glidelåsene på Bergans Hogna jaktdress gir god lufting som kommer godt med i mildvær.
«Jakthøsten bød på mye mildvær, og da kom luftingene under armene og på utsiden av lårene veldig godt med. «Ventilene» har lange glidelåser og man får dermed veldig god varmeregulering og sirkulasjon.»
Gjennomtenkt jaktdress fra Bergans
Gode løsninger for lommer er viktig på en jaktdress, noe Bergans er gode på. Jakka har radiolomme med glidelås, antenneuttak og antennehempe, samt innvendig uttak for øremusling fra brystlommen og hemper for ledning på innsiden av kragen. Den har alt dette på begge sider og passer dermed for både høyre- og venstrehendte.
Jakka har i tillegg to frontlommer med glidelås, samt egne hemper for Garmin Flip Down-holder til GPS/hundepeiler.
Bergans Hogna har glidelåser på lommene som holder tett og ikke lager mye lyd dersom de åpnes og lukkes forsiktig. Jeg savner likevel en innerlomme for lommebok og nøkler, gjerne med en karabinkrok til å henge nøklene i.
Nederst har jakka snørestramming. Frontglidelåsen har ikke stormklaff, men glidelåsen holder såpass tett at det ikke skal være noe problem så lenge glidelåsen ikke ryker.
En detalj jeg ikke liker, er borrelåsstramming på ermene. Det er en skikkelig viltskremmer, og passer egentlig ikke på jaktklær.
Bergans Hogna 3L er slett ingen dårlig jaktdress. Men borrelåsen på ermene kan fort skremme viltet.
Best på lufting
Buksa har formsydd kneparti, noe som bidrar til meget god bevegelighet. Også her er det god ventilasjon med lange glidelåser utenpå lårene. Dette fungerer veldig godt når det blir i overkant varmt.
Frontlommene har vanntette glidelåser, mens lårlommene har både glidelås og klaff med knapping. Videre er det både beltehemper og innvendige hemper til bukseseler slik at man kan velge. Ryggpartiet er forhøyet slik at det ikke blir glippe i ryggen.
Nederst på buksebena er det solid stramming med spenner ved anklene. Det er et meget bra strammepatent hvor man trykker inn en fjærbelastet klemme. Stramming skjer raskt, enkelt og uten en lyd.
Jakthøsten bød på mye mildvær, og da kom luftingene under armene og på utsiden av lårene veldig godt med. «Ventilene» har lange glidelåser og man får dermed god varmeregulering og sirkulasjon. Bergans Hogna 3L er derfor en meget lett og behagelig jaktdress som kan anbefales.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Vann og vindtett
Gode luftinger
Behagelig og lydsvak
MINUS
Borrelås på ermene
Litt stivt stoff
Test av Norrøna Finnskogen
Norrøna Finnskogen er en klassiker med oppdatert utseende. Men dressen har få tilpasninger til jegeren, så hvorfor sverger så mange til Norrøna Finnskogen?
Norrøna Finnskogen har få tilpasninger til jegeren
En umiddelbar tanke etter test er at det eneste som gjør Finnskogen til en jaktdress, er fargen: Her er det få tilpasninger med radiolomme, hundepeilerhempe eller patronlommer.
Så hvorfor sverger så mange til Norrøna Finnskogen? Trolig kvalitet som ikke går ut på dato: Dressen har stort sett vært lik siden 1997.
Med lodden mikrofiber ytterst tok Finnskogen opp lydløskampen med vadmelsdressen. Vi fikk en jaktdress som ikke veide 5 kg ekstra etter regnvær og som tørket over natten i jaktkoia.
I 2021 skiller ikke Finnskogen seg mye ut i lydløshet, men membran og innerstoff holder virkelig mål. Ytterstoffet trekker litt vann og blir tyngre i regn, men blir da enda mer lydløs.
Norrøna Finnskogen er en jaktdress som holder deg varm og tørr, dag ut og dag inn.
Med tanke på fravær av fiffige jaktdetaljer, fins det masse fint innen patronholdere og radioseler å få kjøpt. Men vår stortest på jakt etter den beste jaktdressen viser at en oppgradering av Finnskogen med tanke på jegeren hadde vært på sin plass.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Lav vekt
Solid membran
MINUS
Få jaktdetaljer
Ytterstoff trekker vann
Test av Norrøna Falketind Gore-Tex skalldress
Norrøna Falketind har etter lang test i all slags vær vist seg som et godt eksempel på hva Norrøna står for. Norrøna Falketind Gore-Tex skalldress er kvalitetsplagg til krevende friluftsliv.
Norrøna Falketind Gore-Tex er egentlig ikke en jaktdress, men for rypejegeren på støkkjakt byr den på god allsidighet og lett vekt.
Norrøna Falketind Gore-Tex
Produkt: Skalljakke og skallbukse
Membran: Gore-Tex C-KNIT™ Backer
Vekt: 410 + 470 g (jakke/bukse)
Pris: 5499,- + 4799,-
Produsent: Norrøna AS, www.norrona.com
6/6
Norrøna Falketind Gore-Tex har ei vannsøyle så høy som 28.000 mm. Det første mange prioriterer på et skallplagg, er så høy vannsøyle som mulig. Selv om 5000 mm regnes som vanntett, så har de råeste plaggene en søyle på 35 000 mm.
Falketind holder med andre ord regnet ute: Gi 3-lagsjakka gjerne en hel dag med pøsregn.
Selv med gufne forhold er du tørr på innsiden – sett bort fra egenprodusert fukt. Du blir svett ved klatring i ura etter fjellrypa, men Gore Tex-membranen puster og jakka har gode luftemuligheter under armene.
Hetta på Norrøna Falketind er justerbar og har god plass, samtidig som den kan strammes slik at den tetter godt..
Solide og enkle løsninger
Norrøna Falketind-jakka er lett med sine drøyt 400 gram. Opprinnelig konstruert for klatring er den tettsittende, slik at det er mindre overflødig stoff som gnisser og lager lyd.
En bonus fra klatreegenskapene er midtmonterte lommer i front: Du slipper konflikt med hoftebeltet og irritasjonen som oppstår med standard lav lommeplassering.
Hetta er selvsagt justerbar og har god plass. Alt i alt er Norrøna Falketind ei fleksibel skalljakke som tåler det som møter deg sommer som vinter.
Falketind-buksa kompletterer allsidigheten i settet med vanntett sideglidelås i ¾-dels lengde. Det er kjekt for å ta buksa av og på om været er skiftende. Buksebenene er vide nok til å passe alle støveltyper, og er derfor et godt valg for helårsbruk.
Linningen har integrert strikk slik at du slipper belte, ogborrelåsen er kraftig nok til at den ikke glepper under bruk. Videre er det to lommer med glidelås, noe som ikke alle skallbukser til slik bruk har – og du har i tillegg lomme på venstre lår.
Buksa på Norrøna-dressen har formsydde knær og er behagelig fordi du har god bevegelsesfrihet. Innsiden av leggene er forsterket for å tåle slitasje. Nederst kan buksa strammes slik at den sitter tett, i tillegg til en praktisk gamasjekrok for å feste buksa til skoene.
Buksa til Norrøna Falketind har 3/4 glidelås i sidene, slik at det er kjapt å få buksa av og på, selv med jaktstøvler.
Komplett sett for allværsjegeren
Har du planer om å trosse vær og vind, bør du også utruste deg deretter. Norrøna Falketind Gore Tex er som skapt for slik bruk.
Men vær ærlig med deg selv og vurder bruksverdien når du velger jaktdress: «Solskinnsjegere» har strengt tatt ikke nytte av så høy vannsøyle og kraftige skallplagg.
Men er du en fjellfant og jeger som drar ut i all slags vær, er det ingen grunn til å ikke velge Norrøna Falketind.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Holder deg tørr
Velplasserte lommer
Funksjonelle detaljer
MINUS
Kostbart som fullt sett
Test av Norrøna Kvinnherad Gore-Tex Parka/ Pants jaktdress
Norrøna Kvinnherad er testet gjennom tre sesonger. Testeksperten gir ros for smarte løsninger og innovativt design, men vurderte også å bruke saksa og klippe av et par detaljer...
God lengde: Jakka til Norrøna Kvinnherad oppleves ikke å være i veien, fordi sideglidelåsene gir full fleksibilitet.
Norrøna Kvinnherad Gore-Tex Parka/ Pants (Unisex)
Produkt: Jaktdress med sid parkas, bukse med vid lufting.
Detaljer: Radiolomme, ledningshull og antennehempe på begge sider. 2-veis glidelås fra albuen og ned til hofta. Ammolomme og pusseklutlomme på begge ermer. Hette med enhåndsstramming og avstivet skjerm. Bukse med borrelås-stramming, fire lommer og lufting utvendig på lår.
Norrøna Kvinnherad er ikke den første dressen med sid anorakk til jaktbruk. Men Norrøna har åpenbart brukt tida til å kikke på detaljer hos konkurrentene og komponere noe som byr på flust med fiffige detaljer samla i en og samme dress, uten å lage juletre.
Jeg har ikke vært like imponert over det som har kommet fra Norrøna de seinere åra, der Grünerløkka-snittet har blitt litt for dominerende. Men det jeg alltid har likt med Norrøna versus en del andre skandinaviske jaktklær-produsenter, er den generøse luftinga:
Fordi jeg går en del som hundefører, kan det bli svært stor variasjon i aktivitetsgrad. Da finnes det knapt noe verre enn å vekselvis koke over på vei opp bratte lier, før man rett etterpå venter frysende på losen.
Generøs lufting
Med god lufting er det lettere å få ut dampen, slik at man heller ikke fryser så raskt etterpå. Særlig liker jeg at Norrøna-jakker ofte har lang glidelås ned mot albuen, som gjør det mulig å trekke ut hele arma og bruke jakken nærmest som en poncho.
I så måte finner du knapt noe romsligere løsning enn hos Norrøna Kvinnherad, selv ikke på Falketind-dressen: Her går glidelåsen fra albuekroken via armhula og helt ned til bunnen av den side jakka. I tillegg har du frontglidelås som går nesten ned til navlen.
Luftig: Glidelåsflapsen på lår-luftinga vender bakover, så du ikke fanger regn og vind.
Langt og lengre enn langt
Det vesentligste som skiller Norrøna Kvinnherad fra vanlige jaktjakker, er sjølsagt lengda. Mens vanlige jakker stopper rett over eller under bukselommene, går Kvinnherad ca 20 cm lengre ned til midtveis på låret.
Jakka er asymmetrisk, slik at den dekker langt nok ned på baken til at du kan sitte på endeflappen. Her er det i tillegg ei innvendig lomme der du kan stikke inn ei lita sitteplate om ønskelig.
Kvinnherad med smarte løsninger
Flere smarte løsninger dukker opp etterhvert som du orienterer deg rundt på Kvinnherad-jakka. Du kan plassere jaktradioen på begge sider, alt etter om du er høyre- eller links-skytter. Sistnevnte får fordel av at det er ei lita mesh-lomme innvendig i høyre sidelomme som holder radioen på plass.
Høyreskyttere får derimot fordelen av dobbelt lomme; ei utvendig radiolomme og ei innvendig til mobilen eller en kompaktkikkert. På begge sider er det slisser for ledninger og utvendig hempe til langpisken.
Den vide kengurulomma i forkant med to skråstilte glidelåser rommer både matpakka og vottene. På begge ermene er det ei overarmslomme til patroner (borrelås-klips med plass til fem riflepatroner medfølger) og ei underarmslomme med hver sin lille kikkertklut.
Unødvendig: Både innvendige mansjetter og stramming utvendig er smør på flesk.
Djevelen i detaljen
Buksa sitter som et skudd: Det var omtrent som å dra på seg den gode, gamle olabuksa da jeg prøvde den første gang. Lengda er passelig, bredda er passelig, og det er godt rom for å bevege seg med den.
Borrelås-stramminga i livet gjør at du kan sløyfe belte, noe som er en fordel hvis du går mye med hoftebelte på ryggsekken (mindre fare for gnagsår).
Også her er det bra med lufting: En solid glidelås går fra rompa og nesten ned til knehasene. Her er den innvendige beskyttelsesklaffen mot glidelåsen smart nok snudd bakover, slik at den fungerer som spoiler istedenfor som trakt når det regner og blåser.
Eneste irritasjonsmoment her er avslutninga rundt leggene: Det er en veldig solid gummiert kant innvendig som gir god tetting ned mot støvlene. Men borrelås-stramming rundt anklene holder for dårlig, særlig når borrelåsen med tid og stunder eter seg full med rusk og rask. Du slipper dog ei web-spenne som klemmer inne i støvelskaftet hvis du går med buksa nedi støvlene.
Lyngsamler: Borrelås rundt anklene samler mye rusk og rask, og blir ikke så tett som ei web-reim.
Gull for smyg og post
Ytterstoffet er børstet microfiber med goretex-membran. Det oppleves umiddelbart litt stivt med noe rasle-støy, men går seg raskt til. Membranen tåler mye nedbør, og er dønn vindtett.
Plaggene framstår noe lysere enn det vi er vante med på jaktdresser, men det tror jeg bare er en fordel, sia de fleste jaktdresser er for mørke.
Om du liker den side formen eller ikke, er nok en smakssak. For jegere som jevnt går i høyt tempo vil det kunne oppleves noe til hinder å ha en flapp foran låra hele tida.
Jeg ble imidlertid positivt overraska over hvor lite den var til hinder: Åpner du sideglidelåsen litt i nedkant, er det jo bare et lite tøystykke og ikke hele ryggen bak du løfter.
Derimot for smygjegere, postjegere og jegere som vekselsvis går og poster, er jakka et funn i drittvær. Lengda gjør at det varmer godt nedover hoftene, og det er raskt å justere alt etter luftebehovet.
Den eneste detaljen jeg ikke liker på Norrøna Kvinnherad, er de innvendige mansjettene nederst på jakkeermene: Dels mener jeg det er smør på flesk når det allerede er håndleddstrammere utvendig. I tillegg gir det dårligere luftsirkulasjon, samt at de holder noe fuktighet hvis du først blir blaut.
Heldigvis er løsninga ganske enkel, sjøl om det føles litt drøyt å klippe i en jaktdress til denne prisen.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Innovativt design
Smarte løsninger
Masse lufting
MINUS
Erm-mansjetter
Borrelås på leggene
Test av Härkila Metso
Härkila Metso er en jaktdress i tynn loden. Det første som slo meg var hvor lett dressen er. JEGER tester Härkila Metso på bukkejakt i Polen. Er dressen både luftig og vannavstøtende?
LETT: Härkila Metso jaktdress i tynn loden
Härkila Metso
Produsert av loden
Forsterket med bøffelskinn på utsatte steder
Vann- og smussavvisende Bionic Finish
Str: damer: XXS-XXXL, menn: XS-XXXL
Priser pr.juli 2015: Jakke kr. 3699,- og bukse kr. 3699,- .
Gode klær er nødvendig for jegere og friluftsfolk som er ute i all slag vær hele høsten og til langt utpå vinteren. Når det regner og blåser er plagg med Gore Tex eller et annet vanntett membran klart en fordel, men ved oppholdsvær vil i hvert fall jeg helst ha klær som puster skikkelig godt.
Jeg har lenge vært på utkikk etter en litt tynnere loden eller vadmelsdress, og ble glad da Härkila kom med sin Metsodress. Metso kommer som bukse, jakke og anorakk og jeg fikk tilsendt bukse og jakke.
Stoffet er satt inn med Bionic Finish som gjør klærne vannavstøtende, olje og smussavstøtende og holder bedre på fargen som er grønn.
Det gjør også til at Härkila Metso tørker raskere og likevel puster som loden skal. Jakken har bøffelskinn på albuer og skuldre, to radiolommer med glidelås og to sidelommer som også har glidelås.
På innsiden er det en lomme i nettingforet og jakken kan strammes i livet. Buksen er selvfølgelig av samme gode stoff og har to stikklommer og to lårlommer med glidelås. Knærne er trukket med samme skinn som på jakken, har justering/stramming og endene av buksebenene har snølås og er skinnforsterket.
Härkila Metso ble første gang brukt på en vårjakt i Sverige og en bukkejakt i Polen og den var utrolig behagelig å gå med og klødde ikke i det hele tatt selv med buksen direkte på huden. Veldig bra! Dressen ble riktignok litt varm på denne tiden, men jeg så virkelig frem til å bruke den til høsten når temperaturen går litt ned.
På bukkejakten tidlig på morgenen i Polen hvor vi gikk mye fikk jeg kjenne hvor behagelig den var å gå med og at den er lydløs kommer veldig godt med ved smygjakt.
Høstens elgjakt begynte med en hel uke uten regn, kjølig morgen og varmere utpå dagen og nå begynte Metso virkelig å komme til sin rett. Det var rett og slett en fornøyelse å gå med denne jaktdressen, og at den er lydløs kommer også godt med når man sitter på post.
Elgen er alt annet enn døv, og mye jakttøy røper nok jegeren av lyder på lang avstand når han/hun beveger seg. Dette slipper man med Härkila Metso som er lydløs og at dressen puster og isolerer godt gjør den til en perfekt jaktdress. Selv om man blir litt bløt så isolerer likevel ull så man ikke fryser, noe man gjør med annet fuktig tøy.
Siste jaktdag før jul satt jeg lenge i et jakttårn i lettere regnvær og selv etter 2-3 timer ble jeg ikke våt på undertøyet, så Metso er klart vannavstøtende.
To jakthøster har Härkila Metso nå blitt brukt og jeg har ingen ting å klage på.
Härkila Metso er helt perfekt for smygjegeren, posteringsjegeren, ja, for alle jegere i ikke altfor dårlig vær. En ting er helt sikkert, så sant det ikke er skikkelig regnvær skal Metso-dressen brukes når jeg er på jakt! Klart den beste jaktdressen jeg noen gang har hatt, så denne kan jeg anbefale.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Puster godt
Lydløs
Behagelig å gå med
MINUS
Passer aller best i oppholdsvær
Test av Fjällräven Värmland Wool vadmelsdress
Jaktdresser i vadmel er for lengst kommet på moten igjen. Hvordan duger Fjällräven Värmland Wool, en vadmelsdress med detaljer utviklet for jegere?
Nygammel: Vadmel er i vinden igjen, og Fjällräven gjør seg ikke bort med jaktdressen Värmland Wool. Dog finnes det forbedringspunkter.
Fjällräven Värmland Wool jaktdress
Produkt: Jaktjakke og jaktbukse
Materiale: Vadmel (80% ull, 20% polyamid) samt partier i G-1000 Silent Eco (65% polyester, 35% bomull)
Størrelser: XS-XL
Vekt: 1320 + 785 g
Pris: 4999,- + 2999,-
Leverandør: Fjällräven AB, www.fjallraven.com
4/6
Fjällräven Värmland Wool er ei jaktbukse og jaktjakke som kan brukes hver for seg, eller sammen som en jaktdress. Med tanke på at stoffblandingen kalt melton er 80 prosent ull (resirkulert) og 20 prosent polyamid, ligner den andre vadmelsdresser vi har testet, så som Edvardson Vadmalsbyxa og -jakka.
Purister kan altså med rette påpeke at det ikke er «årntli’ vømmøl». I tillegg er knær, lommer, sete og liv på buksa, samt partier på legg og armer forsterket med Fjällrävens kjente G-1000 stoff.
Rart løst: Radiohempa er ikke helt selvforklarende i bruk, og plasseringen gagner ikke links-skyttere.
Gjensyn med vadmel
To hundeførere kikket litt ekstra nysgjerrig da jeg i forbindelse med test dukket opp på elgjakta iført en jaktdress i varm vadmel, med Fjällräven Värmland Wool på både bein og overkropp.
– Godt å se at vømmøl’n er på vei tilbake, men er ikke den dressen litt for mørk?
Vel, med tanke på at det datt en kalv for undertegnende få timer etterpå, ser ikke akkurat dette ut til å være et problem med denne jaktdressen. Derimot er det noen andre ting å sette fingeren på.
Tynn der bak: Den avtagbare hetta er fin å ha, men det er synd at jeg må trekke jakka ned hele tiden for å ikke fryse p.g.a. tynn buksebak.
Snodig radiofeste
Stort sett fremstår Fjällräven Värmland Wool som fint bearbeidet med solide sømmer. I tillegg til avtakbar hette, har jakka på hver side en stor brystlomme og en lomme med både sideåpning og topp-åpning. Dessuten er det en innerlomme med glidelås, samt erme-stramming med stropp og trykknapper.
Värmland Wool-jakka har ei hempe øverst på venstre bryst for å feste jaktradio utvendig. En del vil nok finne denne plasseringen noe eksponert og i veien, særlig links-skyttere.
Jeg må i tillegg innrømme at jeg først skjønte den tiltenkte bruken etter å ha sett noen produktbilder fra Fjällräven. Da hadde jeg gjentatte ganger irritert meg over at det funket heller dårlig å lirke skogsantenna ut gjennom glidelåsen på brystlommen og videre under hempa.
STOR TEST AV NI JAKTSETT: Hvilken jaktdress er best i test?
«Det gjør at selv det minste vindpust får det til å gå kaldt nedover… ehhm… baken.»
Trykker litt dårlig
Jaktbuksa til Fjällräven Värmland Wool har den sedvanlige ankeljusteringen med stropp og trykknapper, samt en støvelkrok gjemt i en egen lomme. Det er for øvrig mulig å legge inn knebeskyttere i kne-forsterkningene.
Buksa har fem lommer inkludert en knivlomme på låret. Den er for så vidt ikke så dum, bortsett fra at trykknappen til hempa som skal holde kniven på plass, spretter opp i tide og utide. Det skal heller ikke mye bruk til før de andre trykknappene på begge plaggene blir litt slappe i klypa.
Buksa har en annen viktig svakhet: Setet er kun kledd i G-1000, uten melton på innsiden. Det gjør at selv det minste vindpust får det til å gå kaldt nedover ehmmm… baken. Jakka kan kompensere dette noe ved at du trekker den godt ned over skinka og bruker innstrammingsmulighetene nederst, men det funker bare «så där» på min lange kropp.
Lite trykk: Trykknappene som skal feste lommer og innstramminger, har en tendens til å gå opp i tide og utide.
Ris til egen bak
Totalt prikker jaktdressen Fjällräven Värmland Wool inn på litt over 2,1 kilo på vekta. Det er ikke avskrekkende for vadmelsdress til jakt, men likevel noe å ha i bakhodet: Husk at vekta fort øker om du blir blaut.
Dette er på mange måter en jaktdress som oser kvalitet. Men den opplevde svakheten ved at stjerten blir kald selv av små vindkast fordi bakenden bare er dekket av G-1000, trekker ned. Er du varmblodig, så kanskje du ikke bryr deg,
Kombinert med trykknapper som dessverre har det med å løsne i tide og utide, blir det fire på terningen. Hadde prisen vært lavere, så kunne det vært en svak femmer, men jeg mener oppriktig at man skal slippe å fryse på skinka i en jaktdress til denne prisen.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Forseggjorte sømmer
Gode justeringer
Avtakbar hette
MINUS
Tynt stoff i setet
Slakke trykknapper
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Jeger
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Jeger
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Jeger
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.