Varmevest og andre klær med varmeelement har kommet for å bli, men hvor godt fungerer egentlig varmeplagg? Kan en varmevest erstatte ullgenseren under postjakka? Vi tester varmejakke, varmevest og varmesåler og kårer best i test blant klær med varmeelement og batteri.
Oppdatert fredag 23. desember 2022. k23.12.2022 16:00
TEST AV VARMEPLAGG: Kan en varmevest erstatte ullgenseren under jakka?
JEGERs store test av varmevest og andre varmeplagg skal avdekke hvilke klær med varmeelement som fungerer best på jakt. Vi har også tatt en prat med Forsvarets materiellutvikler som gir gode råd for å holde varmen.
Det høres vel forlokkende ut å skru på strømmen, så brer den deilige varmen fra vesten seg utover i kroppen? Har du sittet på en kald rådyrpost de siste ukene før jul, vet du at man gladelig betaler skjorta for å få et snev av varme under posteringen.
Testpanelet har bestått av fem personer som har gitt tilbakemeldinger på den opplevde verdien av varmeplaggene. Vi har målt varme og plaggets evne til å nyttiggjøre seg batterikapasiteten. Vi har målt snittemperaturer på høy og medium effekt, samt hvor lenge plaggene holder koken. Vi har hovedsakelig testet varmevester, men inkluderer også varmesåler og jakker.
Målingene er gjort ved at vi har pakket inn trådløse termometre i sammenbrettede varmevester, med tettest mulig kontakt mot varmeelementene. Testene er utført under like forhold for alle plaggene, med like temperaturmålere. Målingene har vært avlest hvert kvarter i flere runder til batteriene var tomme, og tallene viser et gjennomsnitt av de relevante målingene for det enkelte varmeplagg.
Den målte varmen fra vestene og jakkene vil ikke være sammenfallende med den varmen du kjenner mot kroppen, og en tykkere varmevest vil oppnå noe høyere målinger enn det som er reell varmeeffekt fra trådene, men det gir en indikasjon på varmestyrke og isolasjonseffekt.
Det må presiseres at dette ikke er vitenskapelige laboratorieøvelser, men det gir en pekepinn om varme og batteritid før du må lade på nytt.
Felles for hver varmevest og de andre klærne med varmeelement er at de er laget i kunststoff som polyester og nylon, ofte blandet med litt spandex for elastitetens skyld. Dette er materialer som man helst prøver å unngå under aktivt friluftsliv på grunn av isolasjonsevne og fuktopptak, så da dukker jo spørsmålene opp:
Hvordan kjennes disse kunstige stoffene mot huden? Blir det klamt? Absorberer de fukt og puster slik som ulltrøya gjør, eller transporterer de svetten til neste lag slik som superundertøy? Skal jeg ha på varmen når jeg beveger meg for å unngå å bli våt, eller skal jeg skru på varmen når aktiviteten blir lavere for å tørke opp?
VARMESÅLER: Heat Experience varmesåler med fjernkontroll
Vi testet Heat Experience varmesåler. Varmesålene er oppladbare og kommer med fjernkontroll. De er utformet som vanlige skosåler som skal gi ekstra varme i jaktstøvlene. Testpanelet blir ikke helt enige om hvor gode disse er, men konkluderer med at de har en grei funksjon - til litt stiv pris.
Härkila Heat varmevest kan enkelt lades ved å koble til batteribank, og har tre varmenivåer som kan styres trinnløst via en mobil-app.Vanntett med varmevest.
Testvinneren ble Härkila Heat varmejakke, som er jakke-versjonen av varmevesten. Härkilas varmejakke oppleves som lun og varm under vindjakken og ser ut til å kunne erstatte dunjakken.
Varmevest vs. ullgenser
Nordmenn har tradisjon for å putte tykke ullgensere eller komprimérbare dunjakker i sekken. Med tørt ullskift under, gjør disse plaggene isolasjonsjobben, særlig med et romslig og vindtett skallplagg utenpå.
Varmevestene og jakkene inneholder ikke dun, men er laget av kunstfiber på lik linje med de tynnere plaggene. Hvor godt fungerer dette? Er kunstmaterialene så udugelige som vi er opplært til å tro, eller kan det tenkes vi skal være åpne for nye teknologier – også i den norske fjellheimen?
Flere varmejakker og vester beskrives som vind-/ vannavvisende. Men når det handler om varmevester – hvor relevant er dette egentlig? Armene er jo i så fall bare dekket av et underplagg, så du vil bli både våt og kald om du ikke har en ytterjakke utenpå som tar av for været.
På en langdryg post må du dessuten uansett forvente å supplere med noe som varmer armene under skalljakken hvis du bruker varmevest.
Bryter: De fleste vestene har bryter utenpå brystet, unntatt Venture Heat, som har satt den på innsiden. Trøyene har knappen på ermet.
Vi testet Venture Heat varmegenser, som har varmeelement både foran og bak. Varmegenseren føles myk og behagelig mot kroppen, men kan fort føles klam i aktivitet.
Heat Experience varmevest er en av de beste i testen: Batteridreven, elastisk, fleecefor og mesh-felt. Varmevesten puster godt og fungerer godt til å regulere varmen hvis man går og stopper mye som smygjeger eller hundefører. Lommene er også fôret med fleece og har middels høy halslinning.
Damevesten fra Nordic heat har også mye bra å by på: Damevesten er tynn, lett og bekvem. Med Nordic heat damevest holder du varmen lenge.
USB på vei inn
De fleste varmeplagg selges med proprietær batteripakke og lader, slik at du er nødt til å kjøpe fra samme produsent dersom du ønsker et backup-batteri eller om batteriet begynner å bli svekket. Venture Heat selger batteriet separat fra vesten, mens Härkila selger ikke batteri.
Det som imidlertid er positivt, at disse to produsentene bruker USB-plugger på plaggene. Da er det enkelt å veksle mellom stor og liten batteribank alt etter hva du trenger på dagens jakt, eller du kan ta med flere banker på lengre turer.
USB-bankene kan jo ellers brukes til å lade utstyr som mobil, kamera og hundepeiler/ GPS.
Målingene viser at det grovt regnet tar en time å lade 1000mAh. Et par batteri bruker kortere tid på lading, men de ser også ut til å gi noe mindre/ kortere effekt.
Enkelte batteribanker har av/ på-knapp. Det oppleves tungvint, fordi du da først må ned i batterilommen for å slå på batteriet, før du slår på vesten.
Knappe-kamp
Vi er for øvrig i det store og hele ikke superimponert over løsningene for av/på-funksjon for varmevestene: På de fleste varmevestene er den plassert utvendig på brystet, slik at knappen sitter nesten under haken når du åpner vindjakken for å sjekke temperaturindikasjonen (lyset).
I dagslys er det vanskelig å se om den lyser rødt, hvitt eller blått.
Venture Heat har forsøksvis løst dette ved å plassere knappen på innsiden. Da faller ikke dagslyset rett på knappen, slik at det er lettere å se hvilken farge som lyser inne på skjortebrystet.
Ulempen er at du ikke kan trykke på knappen gjennom jakken, slik du kan med de andre, men derimot må dra ned glidelåsen både på vindjakken og vesten for å starte herligheten.
Härkila har den beste løsningen – både knappestyring og en mobil-app som kobles til plaggene via blåtann. Med denne kan du finjustere eksakt temperatur – og best av alt: Det er termostat-styrt. Øker du aktiviteteten – og dermed kroppstemperaturen – vil vesten skru ned effekten, noe som både sikrer bedre «inneklima» og lengre batterilevetid.
Innerfôr: Flere av vestene, så som Nordic Heat (t.v) har stoff innvendig som oppleves klamt. Ros til Heat Experience for behagelig fleece!
Venter på varmevest i ull
Så hva skal men velge for å holde varmen på post – jakke, vest eller underplagg? Det kommer an på aktivitetsnivå; om du uansett går deg svett og må skifte før du setter deg på post, eller om du går i rykk og napp (som hundefører eller smygjeger) og bare trenger litt ekstra varme mens du venter.
Generelt opplevdes undertøyet som kaldt og klamt, så det er neppe noe vi ville foretrukket å gå med uten superundertøy eller ull innerst.
Testernes helhetsvurdering er at varmejakke foretrekkes fremfor varmevest, fordi det er et like stort behov for å kle på seg på armene som på resten av kroppen når du sitter på post. Men en vest fungerer også greit på den måten at «torso» varmes og begrenser kroppens egen mekanisme for å trekke blod og varme tilbake fra armer og ben.
Disse «nye» klærne utfordrer det etablerte forholdet mange har til lag på lag med ullplagg, tykke ullgensere under vindjakken eller dunjakken på post. Og hvem har vel ikke opplevd å aldri få varmen skikkelig, uansett hvor mange lag med tørt ulltøy vi trer på oss?
Da kan det tenkes at batterivarme gjør susen. Og så håper vi på å se ulltøy med de samme effektene snart også…
Forsvaret er avventende
Forsvaret har kunnskap og bekledning som er tilpasset militære operasjoner i kaldt vær, og bruker mye tid på å lære soldatene å kle seg riktig. Materiellutvikler Henning Kaspersen ved Forsvarets vinterskole gir råd om hva du bør vektlegge.
– Ekstremiteter som hender, føtter og hode er mest utsatt. Spesielt gjelder dette kroppsdeler som er i kontakt med kalde gjenstander som våpen eller kald snø. Der bekledningen strammes og komprimeres, kan du få kuldegjennomslag: Å sitte på en stol, kan føre til at klærne komprimeres over korsryggen, sier Kaspersen.
Den samme komprimeringen kan oppstå ved å bruke et stramt belte eller stram midjesnøring på en jakke. Det gjør at bekledningen rommer mindre luft og gir dårligere isolasjon.
Blodsirkulasjon er viktigst
Kaspersen er skeptisk til teorien om at varme på mage og rygg skal gi mindre kulde på føttene: Ved å opprettholde høy «kjernetemperatur» kan du i beste fall få en kortvarig effekt på ekstremitetene.
Kroppen tappes dog ikke for varme ved å benytte varmeplagg, men det blir lett å glemme andre viktige tiltak. Så når batteriet går tomt, kan følelsen av varmetap bli brå og ubehagelig.
– Det eneste som virkelig monner, er god blodsirkulasjon. Det viktigste er få kroppen til å «fyre» selv. Blodsirkulasjon i store muskelgrupper gir best effekt: Stå på et liggeunderlag med romslige sko og gjennomfør dype knebøy til du kjenner en pust-/ pulsøkning. Da pumpes varmt blod rundt i kroppen, og du blir varmere på føtter og bein samtidig som kjernetemperatur holdes oppe, sier Kaspersen.
Han mener dette også bør fungere på jakt med klær som ikke lager mye støy.
– Velges aktive varmere som en del av bekledningen, ville jeg kombinert flere. Men må det prioriteres, hadde jeg absolutt valgt føttene, sier Kaspersen.
Ekspansjon: THG har glidelås i siden for å utvide vesten et hakk, mens andre har stretch.
Flerlagsprinsippet
– Er det bedre med lav varme over lengre tid slik at overgangen blir mindre, eller er det bare å kjøre på slik at det virkelig monner?
– Et godt prinsipp er å kombinere klær og aktive varmere slik at du er varm og komfortabel, men ikke kjenner varmen direkte. Kjenner du at du har på varmesåler, er strømforbruket for høyt, og komforten blir kortvarig. Begynner du å svette, vil fuktigheten (svette) lede kulden bedre enn luft.
– Forsvaret benytter ikke varmeplagg per i dag: Et militært oppdrag kan pågå over flere uker uten tilgang til nettstrøm, så Forsvaret kan ikke basere seg på slike hjelpemidler.
Forsvaret bruker ull etter flerlagsprinsippet, og justerer bekledningen i forhold til aktiviteten isteden.
– Som soldat er det ikke alltid tid til å gjøre slike justeringer, og da kan det være fint med slike varmere i støvlene. Det er gjort noen enkle forsøk med dagens tilgjengelige teknologi, og for noen funksjoner i Forsvaret er det et godt hjelpemiddel, spesielt på føttene, medgir Kaspersen.
Kaspersens råd mot kulde
Ha et par jaktstøvler som er én størrelse for stor. Det gir plass til gode såler og flere lag med ull og luft som isolerer.
Velg romslige klær med plass til flere ullplagg under. Dropp belter, midjestramming og tilsvarende som komprimerer klærne.
Fokuser på ekstremiteter som hender, hode og føtter. Pakk ned en ekstra sitteplate til å stå på, for det begrenser varmetap til bakken.
Kombiner gjerne med aktive varmere. Varmeplagg kan være smart hvis du ikke har mulighet til å bevege deg – men ikke glem andre tiltak.
Strøm og sånt
mAh (milliampere) og V (volt) er en vanlig måte å angi batterikapasitet på.
Et batteri med kapasitet på 6000 mAh vil i utgangspunktet være i stand til å levere 6000 milliampere i én time, eller 3000 mAh i to timer, 1500 mAh i fire timer o.s.v.
Hvor mange watt batteriet kan avgi, vil i tillegg avhenge av hvor mange volts kapasitet batteriet har.
Regnestykke: 6000 mAh x 7,4V = 44400 mWh, d.v.s. 44,4Wh. Det betyr at batteriet kan drive en 60W lyspære i drøye 44 minutter (å drive den i én time ville krevd 60Wh)
Mulig leveranse fra batteriet avhenger av styrkegraden du har innstilt på. Full styrke trekker mer enn medium, men varer ikke nødvendigvis halve tiden.
Test av Heat Experience varmesåler
Heat Experience varmesåler gir litt blanda erfaringer blant testpanelet. Men når kulda setter inn, er det uansett godt å ha varme jaktstøvler – eller enda bedre: Såler med varme. Les vår test av Heat Experience oppladbare varmesåler.
TEST AV VARMESÅLER: Medfølgende fjernkontroll fungerer ustabilt, noe som gjør bruken av Heat Experience varmesåler tidvis tungvint.
Heat Experience Heat Experience varmesåle
Styring: Fjernkontroll eller knapp på sålesidene, 3 nivå
Batteri: 1500 mAh Li-ion, 3-7 t effekt
Lading: USB til micro-USB (twin-plugg), 4 t.
Størrelser: S (35-37), M, L og XL (44-46), tilpasses ved klipping
Heat Experience varmesåler er bygd opp som vanlige skosåler, men er med 5–14 mm byggehøyde tykkere enn standard innleggssåler.
Dette er noe du bør merke deg: Har du sko som er trange over vrista, kan den ekstra oppbygginga med Heat Experience varmesåler gjøre skoene ubehagelige.
Jaktstøvler er imidlertid romslige og har fleksibel snøring som kan håndtere dette. Noen kan dog oppleve Heat Experience varmesåler som harde, slik vi gjorde under testen:
Det stive batteriet på 1500 mAh er innebygd under vrista og hælen. Det er imidlertid ei lita gel-pute akkurat under hælen på de oppladbare varmesålene som gjør at den ikke oppleves fullt så steinhard.
Grei fotlunk med varmesåler
Varmeelementene i karbonfiber sitter under tåballene/ tærne, der du først begynner å fryse. Heat Experience varmesåler leveres i fire størrelser og tilpasses ved å klippe tuppen, men du må ikke klippe for mye før du kommer i konflikt med varmeelementet.
Heat Experience varmesåler oppgir 3–7 t varmetid, noe som stemmer bra: På maks effekt (III) varmer sålene greit og varer i 3.15 t, mens midttrinnet (II) holder lav lunk til 5 timer.
Det varierer hvordan føtter og fottøy responderer på varmen (effekten oppleves mer markant i kaldt fottøy), men laveste effekt (I) er så svak at jeg knapt merker at sålene står på.
5 timer på nivå II er litt kort til en hel dag på post, men er et greit kompromiss i forhold til hvor mye batteriet bygger i skoa.
Heat Experience såler med varme er oppladbare. Varmesålene lades via USB fra batteribank, men det er sjelden aktuelt å ta av støvlene på post – særlig ikke når ladinga tar 4 timer. Slik ladeportene er plassert, er det umulig å ha ekstrabatteri tilkobla under bruk.
Heat Experience varmesåler styres via ørsmå knapper ved ladeportene (ta av skoa for å skru av/på) eller via en fjernkontroll. Sistnevnte er mitt største ankepunkt mot de oppladbare varmesålene, sia tilkoblinga lever sitt eget liv:
Tidvis virker den, tidvis ikke. Sjøl om jeg har forsøkt å pare varmesåler/ fjernkontroll etter hver lading og før hver jaktdag, mangler det litt for ofte kontakt.
Ei heller er det noen indikator på fjernkontrollen som angir kontakt, effekt og om varmesålene står med varme på. Dermed blir det å vente i spenning for å kjenne om varmen kommer pitrende gjennom tærne – og i verste fall måtte dra av seg skoa for å skru på fotlunken.
Så kort oppsummert har Heat Experience varmesåler grei funksjon – men til denne prisen burde fjernkontrollen vært bedre.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Behagelig såle
Ålreit varmetid
MINUS
Ustabil fjernkontroll
Lang ladetid
Test av Härkila Heat batteridreven varmevest
Härkila Heat varmevest har tre varmenivåer som kan styres trinnløst via en mobil-app. I tillegg kan Härkila varmevest enktelt lades ved å koble til en batteribank.
Härkila varmevest: Test av den batteridrevne vesten Härkila Heat. Foto: Åsgeir Størdal
Härkila varmevest var i sin tid en teknologisk nyvinning. Vesten Härkila Heat har et innbygd termostat skal regulere varmen etter ditt aktivitetsnivå, og målingene viser iallfall svært stabil varme.
Härkila Heat batteridreven varmevest er fôret med varmereflekterende stoff innvendig, har høy krage med fleece og glidelås helt opp.
Heat-vesten oppleves som luftigere og mer «dunaktig» enn de andre. Det er radiolomme, men ingen annen gjennomgang for antenne enn toppen av glidelåsen. Härkila varmevest kan maskinvaskes.
Siden Härkila varmevest ikke leveres med batteribank, brukte vi et batteri på 2600 mAh. Vesten utnytter dette veldig effektivt og gir jevn varme – dog noen grader under det som er anvist. Det kan komme av termometerets plassering, men også at vesten kun har varmepanel bak.
Härkila Heat gjør en svært god profil, og er blandt de to beste vestene i vår test av varmevester og varmeplagg.
Vestene ble kun slått av Härkila Heat batteridreven varmejakke - som i praksis er Heat-vesten med ermer. Så hva skal men velge for å holde varmen på post – Härkila Heat vest eller jakke?
Testernes helhetsvurdering er at varmejakke foretrekkes fremfor Härkila varmevest, fordi det er et like stort behov for å kle på seg på armene som på resten av kroppen når du sitter på post.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
USB-plugg
Luftige materialer
Eksakt temperaturinnstilling
MINUS
Høy pris uten batteri
Ingen varme foran
Test av Härkila Heat batteridreven varmejakke
I praksis er Härkila Heat varmejakke, Härkila Heat-vesten med ermer: Härkila varmejakke har varmesoner i korsryggen og mellom skulderbladene, luftige materialer, en høy hals og ermer i varmereflekterende stoff.
Härkila varmejakke: Test av Härkila Heat batteridreven varmejakke. Foto: Åsgeir Størdal
Härkila varmejakke har det varmereflekterende sølvstoffet innvendig på ermene, på overarmens utside, og ellers mykt stoff på undersiden av overarmen og over albuen/ håndleddet.
Ellers har varmejakka Härkila Heat de samme egenskapene som Härkila Heat vesten når det gjelder stoff, fôr og glidelås.
Härkila Heat varmejakke har av/ på-bryter med forhåndsdefinerte varmenivåer. Dette kan justeres i appen, hvor du kan forhåndsinnstille ønsket temperatur eksakt.
Hverken jakken eller vesten fra Härkila Heat leveres med batteribank, så det er kostbar kos. Under testen er det brukt samme batteri som på vesten (2600 mAh), som den ser ut til å utnytte effektivt.
Härkila varmejakke oppleves som lun under vindjakken, og ser ut til å kunne erstatte dunjakken. Jakken ble derfor best i test i vår store test av varmevester og varmeplagg.
Et ønske for neste versjon av Härkila Heat er at den utstyres med varmepanel over skuldrene og ut i overermene.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
USB-plugg
Luftige materialer
Eksakt temperaturinnstilling
MINUS
Høy pris uten batteri og lader
Test av Venture Heat batteridreven varmegenser
Venture Heat varmegenser får pluss for at den har varmeelement både foran og bak. Stoffet føles mykt og behagelig mot kroppen, men varmegenseren oppleves fort klamt i aktivitet.
VARMEGENSER: Test av batteridrevet varmegenser fra Venture Heat. Foto: Åsgeir Størdal
Venture Heat Varmegenser
Materiale: 90 % polyester, 10 % spandex
Varmekilde: Varmeelement over magen + T-formet ryggpanel
Varmepanelene på Venture Heat varmegenser er fornuftig plassert.
Venture Heat har laget en varmegenser med et varmeelement som dekker godt over magen, samt et T-formet panel i ryggen som avgir god varme.
Dessverre følges ikke dette opp av stoffet: Stoffet på varmegenseren oppleves i utgangspunktet som mykt og behagelig mot kroppen under lavt aktivitetsnivå, men du skal ikke jobbe mye før du raskt blir svett og klam.
Venture Heat varmegenser har høy halslinning og en glidelås som går fra midt på brystet og helt opp i linningen. Dette gjør for så vidt varmegenseren mer fleksibel med tanke på lufte-/ tettemulighet. Det er tommelfingerhull ytterst på ermene.
Av/ på-knappen er plassert på håndleddet slik som på de andre varmegenserene.
Batteriet legges i en utvendig glidelåslomme nederst på siden, men må aktiveres med en egen knapp.
Varmegenseren fra Venture Heat kan maskinvaskes skånsomt i vaskepose, noe som behøves, siden den raskt tar til seg svettelukt.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
USB-batteri
Halsglidelås
Varme langs ryggen
MINUS
Kort driftstid
Lang lading
Klam i aktivitet
Test av Venture Heat batteridreven varmevest (dame)
Venture Heat varmevest dame har en høy og god hals, noe som er et stort pluss på et varmeplagg. Varmevesten for dame har også tre varmeelement - to på brystet og ett mellom skulderbladene.
VARMEVEST DAME: Test av Venture Heat batteridreven varmevest for dame. Foto: Åsgeir Størdal
Varmevesten for dame fra Venture Heat har en utradisjonell løsning med av/ på-knapp på vestens innside:
Fordelen er at dette gjør det lettere å se hvilken styrke vesten står på når du drar ut kragen.
Ulempen er at du må åpne vesten for å sjekke – og at du faktisk ikke kan skru på vesten uten å åpne glidelåsen (med knapp utenpå kan du trykke gjennom ytterjakken).
Venture Heat er en varmevest for dame med thinsulate isolasjon og minner om en vanlig boblevest. Det er høy hals med glidelås som går helt opp. Vesten skal håndvaskes.
Batteri medfølger ikke, men i testen har vi brukt batteriet som produsenten selger. Selv om dette lades raskere enn de andre, tømmes det også fortere og slo seg av flere ganger.
Batteribanken har i tillegg en av/på-knapp, noe som gjør at du må ned i vestens lomme for å aktivere denne hver gang vesten skal slås på.
På post ville vårt testpanel ha valgt jakke fremfor vest, da man som regel også har behov for å kle på seg på armene.
VURDERING
Terningkast
PLUSS
USB-plugg
Tykk, høy halslinning
MINUS
Batteribank medfølger ikke
Kort drift på tilvalgs-batteri
Må håndvaskes
Test av Heat Experience batteridreven varmevest
Heat Experience byr på mye av det vi ønsker fra en varmevest: Her er det fôr innvendig i fleece, noe som gir en lun følelse. Heat Experience vest er en av av testens beste!
HEAT EXPERIENCE: Test av Heat Experience batteridreven varmevest. Foto: Åsgeir Størdal
Heat Experience varmevest, dame
Materiale: Thinsulate insulation, mesh i sidene. Vannavstøtende utvendig, fleece innvendig.
Heat Experience sin batteridrevne vest har mesh-felt i sidene som både er elastiske og som puster godt.
Med fleecefôr og mesh-felt sammen, har Heat Experience laget en mer fleksibel vest som kan brukes til å varme på post eller til å regulere temperaturen effektivt hvis du går og stopper mye som smygjeger eller hundefører.
Lommene er også fôret med fleece.
Varmevesten har middels høy halslinning. Glidelåsen føres ikke helt opp, så den tetter dermed ikke 100 prosent når du ønsker maksimal varmeeffekt. Det medfører at full score ryker for Heat Experience på vår terning.
Vi hadde også gjerne sett fleecefôr litt lengre opp i halslinningen og på glidelåsen/ stormklaffen. Til gjengjeld er vesten fra Heat Experience lett og tynn, og tar ikke for mye plass, verken under vindjakken eller i sekken.
Pluss at Heat Experience vest kan maskinvaskes
VURDERING
Terningkast
PLUSS
Fleece-fôr
Elastisk i sidene
Rask lading
MINUS
Liten glippe øverst i glidelåsen
Test av Nordic Heat batteridreven damevest
En damevest fra Nordic Heat med mye bra å by på: Varmvesten fra Nordic Heat er tynn, lett og bekvem, samtidig som den holder på varmen lenge. Men damevesten når ikke helt til topps i vår test.
DAMEVEST: Test av Nordic Heat batteridreven damevest. Foto: Åsgeir Størdal
Sidelommene på Nordic Heat damevest er merkelig nok fôret med tynn fleece. Kunne man ikke da i det minste ha spandert det samme i halsen også, der glidelåsen fornuftig nok går helt opp og tetter godt?
Der hadde det vært langt mer behagelig med fleece mot huden enn glatt polyester.
Varmevesten er tynn og lett, slik at den oppleves som bekvem i bruk. Nordic Heat damevest gir god bevegelighet under vindjakken på post. I tillegg til varmelommene utvendig på sidene er det romslige lommer innvendig.
Sammenlignet med de andre vestene har damevesten fra Nordic Heat det mest sjenerende syntet-stoffet: Polyesteren innvendig er glatt og oppleves raskt som klam.
Pluss at damevesten kan vaskes i maskin, selv om det er på kald maskinvask.
Nordic Heat damevest holder en temperatur på nivå med de andre vestene, og den holder varmen like lenge. Det er ganske imponerende, for batteriet har lavest mAh av alle, og kan i tillegg by på en ladetid som er omtrent det halve av de andre.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned digitalt
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
✗Mest verdi
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
✗Mest verdi
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
✓Mest verdi
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.